Şimdi Ara

F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
653
Cevap
12
Favori
341.337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Q klavye kullandığım için utanıyorum.
  • F klavyeye geçeli yıllar oldu,çokta memnunum.

    Ama çoğu oyun tarzı uygulama Q klavyeye göre uyarlandığı için sinir bozabiliyor bazen.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: propesyonel

    gavur klavyesine alıştık . türk klavyesini ögrenmemiz çok güç . keşke baştan F klavye ile başlasaydık


    Çok doğru. Birileri bizim yerimize bunu düşünmek için görevlendiriliyor. Ama kimsenin umruda değil.
  • hep sorarlar ya "tavukmu yumurtadan çıktı yoksa yumurta mı tavuktan"
    Horoz'a sormuşlar. Horoz "onu bunu bilmem ben görevimi yaparım
    gerisine karışmam" [yani tavuğa atlarım gerisi beni ilgilendirmez] demiş.

    Ben 1986 dan beri F klavye kullanan biriyim. ister F ister q klavye
    benden daha hızlı yazan birini şimdiye kadar görmedim.
    BENİM İÇİN EN UYGUNU F. ama q klavyeyi de sorunsuz kullaniyorum.
    Başka klavyeler hızıma yetişemiyor. Tartışmaya gerek yok
    kim nasil istiyorsa oyle yapsin.

    Not. bir güzel tarafi daha var F klavyenin. Asla F dizilimli klavye almıyoum.
    Normal Q klavyeyi windowstan ayarliyorum. Ben yerimden kalkip biryere
    gitsem kimse bilgisayarimi kurcayamiyor :))))



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mustakil_Yazar -- 18 Eylül 2007; 17:42:30 >
  • 2 sene önce F klavye kullandım 10 ay boyunca ve q 'ya geçtiğimde gerçekten ağırlığı farkettim... Yazıyı okuduktan sonra birçok şeyi daha iyi anlıyor insan, bizim için hazırlanmış olanı kullanmalıyız arkadaşlar, apple firması bile ürettiği malzemeleri türkiye için F klavye yaparak gönderiyor, şuan kullandığım macbook c2d q klavye fakat en kısa zamanda değişim talebinde bulunucam
  • yaklaşık 6 sene F klavye kullandıktan sonra tamamen bu konudaki bilgisizliğimden ve çevremdeki herkesin Q klavye kullanmasi nedeniyle Q klavyeye geçtim. Bir kaç sene sonra pişman oldum ve son bir kaç yılımı tekrar F klavyeye dönüp dönmemek konusunda kendimle bir iç hesaplaşma yaparak geçirdim:)

    fakat bu yazıdan sonra kesin olarak karar verdim ki, F klavye kullanmak benim için çok daha iyi olacaktır. ilk fırsatta F klavyeye geçeceğim!

    Çalışmanız için yüzlerce kez teşekkürler!
  • (konuyu imzanda görünce biraz okudum)
    Q klavye rivayetide iyiymiş :P
    Biraz taraflı bir yazı gibi geldi. neyse...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: AdReNaLiNe

    8 senedir 10 parmak F klavye kullanıyorum. F klavye tabi ki Türkçe için mükemmel tasarlanmış. Ancak zaman zaman İngilizce metin yazmak durumunda kalıyorum ve ne kadar sıkıntı çektiğimi anlatamam. Diğer birçok forumda da F/Q tartışması yaşanmıştı. Şahsi kanımca bilgisayara sıfırdan başlayacak birisi için F klavye önerilebilir. Ancak zaten F klavye kullanan birisi için ille de F klavye şart değildir. Q klavye üzerinden windows ta klavye değişimiyle çok rahat F klavye kullanılabilir (şu an öyle kullanıyorum).

    Ayrıca metin de geçen Q klavyenin verimsizliği çıkarımına da pek katılmıyorum. Çünkü pek çok arkadaşım var ki Q klavye ile en az benim kadar hızlı yazabilen ve bir o kadar çok insan tanıyorum ki F klavye kullanıp vasat bir Q performansı veren. Demek istediklerim yanlış anlaşılmasın. Metin son derece yararlı. Ancak salt doğru yol değil.


    Katılıyorum.İnsan elinin aslında gayet esnek bir yapıda olduğunu da belli ediyor bu durum.Ben de çoğu insan gibi Q ile yazmaya alıştım,hızlı yazıyorum,hatta hiç bunun için bir eğitim almamış olmam ya da çalışmamış olmama rağmen klavyeye bakmadan da ufak hatalarla yazabiliyorum.

    Ve yine de dilimize en uygun klavye düzeni F olmasına rağmen,Q klavye de sanki dilimize İngilizce'den daha uygunmuş gibi geliyor,alanım olması nedeniyle İngilizce'ye hakimim ama ben de İngilizce yazarken zorlanıyorum.Belki Türkçe daha çok yazdığımız için de olabilir.




  • Gerçekten faydalı bir yazı olmuş Q klavyeyi tuşlara bakmadan konuşma hızında kesintisiz yazabiliyorum. Hal böyle olunca en kısa zamanda gidip bi tane F klavye alacağım Baktım olmuyor en kötü ihtimalle koyarım yedek durur, gerekince de bakmadan yazarım
  • en iyisi gideyim kendime bir tane fe klavye alayım.Usb girişli olsunki ikisini aynı anda kullanabileyim...İnceleme için teşekkürler dostum...
  • yıllardır Q ve F klavye kullanıyorum.ikisini de son derece performanslı kullanabilsem de ilk tercihim kesinlikle F klavye oluyor.ancak bir gerçek var,F klavye her türlü ingilizce metinde zayıf kalıyor.ingilizce metin yazarken(işim dolayısıyla)kesinlikle Q klavyeyi tercih ediyorum.Tabi bu evim için geçerli.İş yerimde ise her türlü F klavye kullanıyorum ve dediğim gibi F klavyede ingilizce metin yazmak gerçekten can sıkıcı oluyor.
    fakat şuna katılmıyorum;"yıllarca Q kullandım artık F olmaz."olur hem de bal gibi olur.sadece öğrenmeye açık olmak ve beyinde biraz kıvrım gerekiyor ki herkes bu niteliklere sahip.fakat tabi zor geliyor olabilir,üşeniyor olabilir insan.o zaman açıkça söylemek lazım,komik bahanelerin arkasına sığınmamak lazım gelir.
  • Türkiye'de çoğunlukla Q klavye kullanılıyor diye biliyorum? Doğru mu?
  • şu noktanın atlandığını düşünüyorum. f klavye zamanında daktilolar için hızlı yazma amacıyla tasarlandı. amaç yapılan iş/ zaman oranını arttırmak. sekreterlere eğitimler verildi vb. şu anda da bildiğim kadarıyla ilgili meslek liselerinde f klavye dersleri veriliyor.

    şimdi bilgisayarda oyun oynayan, ara sıra word'e foruma yazı yazan birisi f klavyeye geçse ne olur, geçmese ne olur ben onu fazla anlayabilmiş değilim. hayatını pc karşısında yazı yazarak kazanan kişiler dışında (sekreter, gazeteci, avukat gibi) tipik ev kullanıcısı ilgilendiren bir tartışma olmasa gerek.
  • Zamanında 10 parmak için aylarca uğraştım, ve öğrendim, şimdi hatırlıyorum da kendime çok acı çektirmiştim, hatta parmaklarım yetişmediği için kenar tuşlar için parmaklarımı gerer öyle bekletirdim, şimdiler de biraz yavaşlamışım,

    Bu arada ben öğrenmeye başladıktan bir süre sonra kardeşime de on parmak öğrenmesini tavsiye ettim, ama ona özellikle fe klavye öğrenmesini söylemiştim öyle de yaptı, biraz zeka farkından ama galiba fe klavye olmasından, çok kısa sürede 10 parmak öğrendi, şimdi sorunumuz şu: ben Q, kardeşim Fe yazıyoruz bilgisayara her oturduğumuzda klavye ayarlarını değiştiriyoruz. neyse fe klavye camiasına bir kişi kazandırdığım için bir Q'cu olarak gayet memnunum, bu arada yeğenlerime de fe klavye aldırmıştım, küçük yaşta öğrenmek önemli. Doktorun dediğini yap yaptığını yapma demişler, Q'cuların dediğini yapın yaptıklarını yapmayın diyerek tüm fe camiasını selamlıyorum...

    Not: fe kullanarak milliyetçi olmazsınız, daha hızlı yazarsınız abartmayın...




  • f'in tadını kullanan bilir,


    f klavye (10parmak) kullanan biri hiç yorulmadan saatlerce yazabilir,

    f kullanmadaki amaç sadece ellerin yada bileklerin yorulmaması değil,
    q klavye ile yazarken

    1. gözler metine bakar
    2. gözler klavyeye bakar
    3. gözler ekrana bakar-eğer hatalı yazmışsan, tekrar metne bakar tekrar tekrar böyle gider,

    eğer 10 parmak q kullanan birini hiç gördüyseniz, parmaklar sanki felç geçirmiş gibi kıvrılarak yazıyorlar.


    ancak f klavye (10 parmak) yazanlar için konuşmak-yazmak arasında hiç bir fark yoktur,
    zaten konuşma hazında hiç zorlanmadan hiç yorulmadan yazarlar.

    daha az hata yaparlar.
  • Bizim için en uygunu q nedeni ise

    v yerine w
    ks yerine x
    vb.

    yazanlar var. Dilimiz diye bir şey kalmamış. Şuan yabancıların dilini kullanıyoruz. Arapça+ Fransıcza + İngilizce vb. ne ararsan var.

    Ayrıca ingilizceye özenti malesef çok. Konuşurklen araya bir ingilizce kelime(Türkçede karşılığı olan ve gündelik hayatta bol bol kullanılan) sıkıştıranların hiç biri ingilizce bilmiyor ve bildiği sanıyor. Anadili gibi ingilizce konuşanlara bakın ingilizce ile türkçeyi ayırırlar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tevbu

    Selam millet. Öncelikle f klavyesi incelemesi yapan arkadaşa bizi bilgilendirdiği için teşekkür ediyorum. Bazı arkadaşlar q klavyenin evrensel olduğunu söylemişler. Q klavye evresel ise neden diğer milletler q klavye yerine kendi dillerine uygun olan klavyeleri kullanıyorlar? Bazı arkadaşlarda q klavyeye çok alıştıklarını bu nedenle f klavyeye geçemeyeceklerini söylüyorlar. Atatürk harf inkılabını yaptığı sırada eğitim öğretim dili konuşma dili arapçaydı. Atatürk yapacağı bu harf devrimi sonucu halkın okuma yazma oranının inanılmaz biçimde düşeceğini biliyordu. Ama sonuçta yapılan harf devrimi sonuçlarını çok güzel biçimde 10 sene içinde gösterdi. Bizim konumuz için de bu verdiğim bu örnek önemlidir. Q klavye kullanmakta direnen arkadaşlar için güzel bir derstir. Benim aldığım lapton q klavyeli. Bugün birkaç yerden f klavye etiketi sordum. Adamlar bana uzaylıymışım gibi davrandılar. İnternetten de alışveriş yapamıyorum. Bu forumdaki arkadaşlar bu etiketlere ulaşmamda yardım ederlerse sevinirim. Günün sözü olarak : q klavyeye ölüm, yaşasın f klavye


    F klavye ile alakalı düşüncelerinize katılıyorum.
    Ama düşüncenize destek olarak verdiğiniz örnekte katılmadığım noktalar var. Harf inkılabından önce konuşma dilinin Arapça olduğunu ifade etmişsiniz. Harf inkılabından önce de konuşma dilimiz Türkçeydi. Günlük hayatta, halkın konuştuğu dil tabiki Türkçeydi. Bazı devlet işlerinde veya bir kısım ilmi eserlerde evet Arapça kullanılmıştı, tıpkı bugün bilim adamların bazı eserlerinin ingilizce olması gibi. Ama yazı dilimiz de, konuşma dilimizde hep Türkçeydi. Harf inkılabı ile yazı dili ve konuşma dili değişmedi, adı üstünde harfler değişti.
    Saygılarımla.

    Arkadaşlar ayrıca F klavyeye gösterdiğimiz alakayı milli işletim sistemimiz Pardus'a da göstermeliyiz.




  • pc kullandım kullanalı q klavyedeyim f klavyede de kulanmışlıgım oldu 1haftada alışıyorsunuz ama programlama da ve bazı grafik programlarında insan sıyırma noktasına geliyor

    yinede bir klawyemiz var F evde bi tane her ihtimale karşı duruyor
  • Bilgisayara ilk Başladığımdan Beri (7 Yaşında) F klavye kullanıyom ve memlunun.örneğin bu yazıyı 5 snde yazdım.
  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.