Şimdi Ara

Esnafın vergi vermemesi ve bunun normal karşılanması (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
2
Favori
8.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
190 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rhodium

    Çok yanlış düşünüyorsunuz. Mesela bir çalışanı esnaf gibi davrandıralım bakın,
    Mesela kira da oturuyorsunuz diyelim ve kiranız 2000 TL olsun. Bu sebeple her üç ayda bir 1200 TL devlete borçlanmayı kabul edermisiniz?
    Örneğin yılda 50000 TL maaş toplamınız var. Ve siz aldığınız her maaşın %18 ini devlete borçlanmayı kabul edermisiniz. Yani 9000 tl
    (şimdi buna diyeceksiniz ki e bende maaşımın bilmem kaçını devlete vergi olarak veriyorum ve aldığım her üründe KDV ödüyorum. Oysaki kötü ekonomik sistemden dolayı esnaf 10 TL demesi gereken ürünü 5 TL diyor şuanda ve siz KDV li alsanız bile aslında gerçekte esnafın zararına satışı ile 6 TL ye kdvli alıyorsunuz. Aynı şekilde bu gün herkes net maaşını bilir. Çalışanlara al sana 3000 TL Şimdi bununla sgk nı verginin vs öde de bakalım ne oluyor. Hiçbiri ödyemez ve 6 ay içinde borçla kala kalır. Tıpkı kredi kartlarının min ödemeleri gibi olur.

    Yine diyelim ki siz harcamalarınızı gider olarak esnaf yazdırıyor diyorsunuz ya yıl sonunda belgelenebilir harcamalarınızın 30000 TL yaptığını düşünelim. Yani siz yıl sonunda 20000 TL kar yapmış olacaksınız ve sonuç olarak bunun da %20 sini yani 4000 TL sini devlete borçlanmayı kabul edermisiniz.
    Bunun yanında esnaf odası muhasebeci gibi ek olarakda yıllık mini mum 4000 TL daha vereceksiniz.

    Yani işin özeti bir kişi maaşlı çalışan ve 50000 TL geliri olsa yıl 22000 TL sini devlete borçlanacaksınız.

    Dikkat edin devlete vergi vereceksiniz demiyorum. Borçlanacaksınız diyorum. Çünkü vergi sistemi kredi kartından daha sinsidir. Bunları ödemediğinizde ki esnafın çoğu zamanında ödeyemez tefe tüfe oranında büyük bir faizde sizi bekliyor olacak. Yani çok büyük ihtimal bir yıl sonra o 22000 TL lik Borcunuz 33000 TL leri bulacak...

    Diyelimki esnafsınız ve hiç iş yok. Müşteri gelmiyor işler zayıf diyelim. Bu tıpkı sizin işsiz olmanız ile aynı şeydir. Ki pandemi öncesi bile esnafın doluluk oranı %50 yani 6 aydır. Siz şimdi işsiz olduğunuzda ki bunu %75 gibi iyi rakama çekelim Örneğin yılın 3 ayı işsiz kaldınız diyelim, gelirsiniz 37500 TL ye düşer. Ancak sürpriz gidersiniz aynı kalır yani 22000 TL.

    Yani 9 ay çalışan bir kişi 4150 TL esnaf koşulları ile maaş alırsa yılda 15500 TL geliri olacaktır. Yani 1290 TL ayda para geçecek elinize.

    Bakın şuanda türkiyede esnaf inteharın eşiğinde, gidin bir tekele veya bir berbere sorun toplam SSK vergi bağkur borçlarınız toplamı ne kadar? Size 3000 - 5000 demeyecekler. 30000-100000 gibi rakamlar telefuz edecekler, bu öyle kronik bir hal aldı ki işe akbil ile giden patronlar var ve bu adamların çalışanlarının altında lüks arabalar var.

    Bu başlıkta yaptığınız hesap ciddi anlamda üzücü. Gerçekten ben türk esnafının durumunu alnı öpülesi takdir ediyorum. Bu işsizlik şartları bu ağır vergi yükü karşısında direniş sergiliyorlar. Ve şuanda büyük mücadele ile ayakta kalmaya çalışan binlerce işyeri sahibine biraz saygınız olmasını beklerdim. Çünkü küçük büyük bu işletmeler şuan türk ekonomisini ayakta tutmak için cephede savaşan askerden farklı değiller.

    ornegin ben yillardir esnafim ve 2 seneye yakin bagkur primini yatiramiyorum. ne kadar olduguna bile bakmıyorum. esnafin burda iyi olanlari vardir elbette ama cogunluk hep kötü durumda


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: M3lank0lik

    Küçük veya büyük kimse dolaylı yönden aha şu yapıyor ben neden yapmayım dersen bir değişim beklemeyin sende yanlışı savunuyorsun.Onunda yaptığı yanlış seninde.Bu böyle büyüye büyüye dev bir sorun oluyor.Bu yüzden diyorum beden bu ülkeden bir cacık olmaz diye.Sorun tabanda halkta halk ne yaparsa fikri ne ise seçimide o oluyor o seçtikleride kendinde farklı bir yol izlemiyor.



    Alıntıları Göster

    yanlis soyluyorsunuz demiyorum fakat kucuk olcekli eanafi kimse korumuyor devlet ozellikle kucuk esnafin uzerine cokuyor. Buyuk olceklilerin tuzu kuru


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Akasha_Ether kullanıcısına yanıt

    Ben de yazılımcıyım ve bu şekilde çalışıyorum. Tavsiye ederim

  • ttfvol kullanıcısına yanıt

    Kendi işyerimi açınca vergi işimi kendim halledeyim dedim araştırmaya başladım, araştırma sonucu soluğu muhasebecide aldım. Bunlarla ve hangisinin ne zaman beyannamesi verilecek hangisi ne zaman ödenecek uğraşmaya kalksam kendi işimi yapamam dedim. Ülkenin vergi sisteminin berbatlığı anşatmakşa saymakla bitmez. Bu arada saçma vergi sisteminde esnaf vergi kaçırdığı için milyon tane matbu vergi alıyorlar. Kazanan da kazanamayanda bunu ödüyor ya da ödeyemiyor kapatıp gidiyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • adam94 kullanıcısına yanıt
    10 tane tarihi bir kağıda yazamıyor musunuz ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mekatroniks kullanıcısına yanıt

    Benim işimden dolayı 1000 tane tarihi yazıp takip etmek zorundayım zaten üstüne 10 tarih daha yazıp beyanname düzenlemekle mi uğraşayım?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • adam94 kullanıcısına yanıt
    1000 taneyi yazan 10 taneyi daha yazar :) ama başkasına para verip yaptırmak kolayınıza geliyorsa tabiki yaptırın

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mekatroniks kullanıcısına yanıt

    Hocam yazdığım 1000 tane benim işim, eğitimini almışım, stajınj yapmışım, bir şekilde öğrenmişim hata yapmadan yapmaya uğraşıyorum. Muhasebeci de vergilerle alakalı işi bilip yapıyor. Ama ben bilmiyorum bir şekilde öğrenmem lazım. Hata yaparsam usulsüzlük cezaları hiç hafif değil vergi işinde. Bu riski göze almak yerine parasıyla hata yapma ihtimali daha düşük birine devretmek mantıklı geliyor. Ama sonuçta haklısınız istesem ve vakit ayırsam yapabilirim, parasını verip yaptırmak daha kolay geliyor. Kendi işyeri olan ilkokıl terk tesisatçı da bunları yapmak zorunda, yapabilir mi? Ben emin değilim. Vergi sistemi tek başına çalışan küçük esnafı dahil muhasebecilere mahkum ediyor. 10 kalemde beni senelik 20-30 bin tl yi vergi olarak ödemeye mecbur edeceğine 2 kalemde etse fena mı olur? Belirli bir iş hacmi olan adam zaten muhasebeciyle çalışmak zorunda kalacak. Bu kadar uğraştırmaya gerek var mı? Ayrıca konu sahibinin bahsettiği kaçırma durumundan dolayı kazanamasanız bile devlet ciddi bir vergi alıyor(kazanamayan için ciddi). Sonuçta vergi kaçıranlar için düşündüğünüzde kazanan da kazanmayan da aynı parayı ödüyor. Bu arada muhasebeci ile çalışmadan kendi vergi işinizi hallediyorsanız tebrik eder ben de öğrenmek isterim:)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adam94 -- 27 Eylül 2020; 0:40:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • adam94 kullanıcısına yanıt
    Kalem konusunda sonuna kadar haklısınız , daha basit daha anlaşılır daha az kalem olsa herkes kendisi yapar extra para ödemek zorunda kalmaz muhasebecilere . Ama 1000 tane işi yapıyorsanız emin olun muhasebeye 2 gün bakın oha bumuydu bu kadar basitmiydi dersiniz .

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Methotrexate

    yanlis soyluyorsunuz demiyorum fakat kucuk olcekli eanafi kimse korumuyor devlet ozellikle kucuk esnafin uzerine cokuyor. Buyuk olceklilerin tuzu kuru



    Alıntıları Göster

    Yanlışı yanlışla savunamazsın diyorum ben.O zaman hatalar büyür ve hiçbir düzelme olmaz.İşte bu nedenle herkes kendi cebini düşünüyor ve ülke borç batağında kalıyor.Herkes çalarsa çırparsa nasıl gelişecek ülke.


    Sonra kalkınacak malkınacak boş hayal bunlar çalma çırpma olan yolsuzluk olan bir ülkeden bir cacık olmaz.Ağır vergilerde bir sonuç değildir.Senin talebin adil vergilendirme sistemi olmalı.





  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.