Şimdi Ara

Eskiden Süperdik Diyenlere Sorularım Var (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
2
Favori
4.133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Köl Tigin K kullanıcısına yanıt
    Yırtık pantolon telefon bilgisayar farklı farklı yeni giyimler,dolu caddeler ,şubesi çok olduğu şubeleşmelerin çok yoğun olduğu için açılan dükkanlar marketler ....

    Hepsi göz boyuyor bunların.Ve bunların olması tamamen zaman ile alakalı.Nüfus ile alakalı.Bunu farkedemiyorlar.Tamam değişim var ama o değişim neden nasıl var ? 20 yıl önce boş olan toprak olan Ümraniye ,boş olan Ataşehir vs hep doldu.Bunlar X parti sayesinde olmadı.Zaten olacaktı.30 yıl önce su yoktu kuyruk vardı zart zurt.Ee var idi tamam.Ama arkadaş o kuyruk olan su olmayan yerleşim yerlerine bir bak bakalım nasıldı ? Çoğu kaçak yapılaşma çoğu sonradan yavaş yavaş gelişmeye yeni göç almaya başlayan yerlerdi.Ee doğal olarak bir takım sıkıntılar olacaktı.

    Ayrıca bu yerlerin dolu olması her gün daha artıyor olması iyi bir şey değil.Diğer bölgelere nüfus yayılması şart kere şart.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim babam fabrikada çalışan normal bir işciydi. Fırsat oldukça mesai kalır para biriktirirdi. Normal lükse kaçmadan tüm ihtiyaçlarımızı karşılabiliyorduk. İki kardeş dershaneye de gittik. İkimizde şehir dışında okuduk üniversiteyi. 3 yaş var aramızda. Yani aynı anda ikimizi de para harcanıyordu. Ne bir burs aldık ne de öğrenim kredisi aldık. Bir işci maaşıyla bunları karşılabilmiş adam. Şimdi tek maaşla böyle birşey mümkün mü?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Akrabalarınıza bakın bütün morukların evleri var. Dedemin bir evi,diğer dedemin 3 evi var. Ben ise kirada oturuyorum,ev alabilmek mümkün değil


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eskiden ev alınabiliyordu.Şimdi dede baba bırakmamışsa bitti.

    Eskiden memur olmak daha kolaydı.Eskiden köyden geldiğinde biraz girişken tip isen yapabileceğin bir şeyler vardı.Limon sat su sat eşya taşı bilmem ne yap.Dükkana çırak gir..Şimdi bunlar yok...

    Eee 50-60 yaş emeklisi halen zamanı şartları aynı sandığından çıkar telefonu diyor su sat diyor çalışmıyorsun diyor.

    Dip not düşeyim var artık son olsun.Onu bunu yapabiliyorduk ama zaten yine eşitsizlik yine fakirlik vardı.Bu ülke hiç ekonomisi sağlam ülke olmadı zaten.Ama hiç bu kadar satılan ülke olmamıştı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eyoruk -- 3 Şubat 2022; 16:32:40 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hakan_harputlu H kullanıcısına yanıt

    Sorun o çıkışı tamamen akpnin başarısı olarak görüp son 10 yılda ise hiçbir sorumluluk almamanız.


    Denemeden bilemeyiz dolaysıyla son 10 yıla, bugüne bakıp referans alınınca rte ve akpnin ülkeye verdiği zarar ortada.


    Yani şu anda durum kötüyken ve gidişat daha kötüyken "belki dünyadaki şartlar ve ülke kaynakları 15-20 yıl öncesine döner ve akp bunu kullanıp tekrar çıkış yapar" demeniz ve diğer partilerde bu yok demeniz fanatizm oluyor ne yazık ki. Kendi partiniz diye bu kadar desteklemeye ve laf ettirmemeye çalışıyorsunuz ama bu tavır ülkeye zarar veriyor.


    O yüzden son yıllarda ve gelecek yıllarda ülkeye verilen her zararı bilerek destekliyor olduğunuz için sorumluluğu tamamen size ait. Yani gelecekte siyasiler bunu kullandığı zaman kızmayın.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi captain_turkiye -- 3 Şubat 2022; 17:0:46 >
  • Ben süperdik demiyorum. Ama mutluyduk, huzurluyduk, geleceğe umutlarımız vardı.


    Şu anda kimin neye umudu var?


    Aileden yardım almadan kim evi geçtim araba alabilir?


    Şimdi herkeste kredi kartı var, bolca krediler. Borcu borçla kapatarak birşeyler alarak iyiyiz zannediyorsunuz.


    Herkes sanal alemde olmayan hayatlarda.


    O para bolluğu sayesinde refah var zannetti herkes. Akıllı ülkeler gelişti yatırımlarıı yaptı.


    Güney Kore, Çin, Hollanda vb. betona değil eğitime, araştırmaya gençlere yatırım yaptılar.


    Biz?

  • Yahu paranla hiçbir şey alamıyorsun, nasıl kötü olmayabiliriz. Büyükbabam kahveciydi benim, 65 yıl çay sattı. Dört tane ev aldı, iki çocuğunu okuttu, biri mühendis biri doktor oldu. Yapsın bakalım bugünkü kahveciler bunu? Kötü değiliz diyen kim varsa, ailesiyle birlikte toplayıp vatandaşlıktan çıkartılıp, şutlanması lazım. Yok yani artık bu ülkenin cehalete tahammülü kalmadı ya, inanılmaz hakikaten.

  • 90 lı yıllarda çok rahat paranla her şeyi alabiliyordun.. Babamla işe gidiyordum haftalık harçlık verip, kot pantalon, kot ceket, ayakkabı rahatlıkla alıyordum, hatta üste kalıyordu her hafta değişik şeyler alıyordum.. O zamanlar teknoloji yoktu ps1 çıkmıştı gittim aldım hemen ulaşmak kolaydı sadece ben değil o zamanlar herkes alabiliyordu. Şu an git almaya kalk bakalım asgari ücretin 3 katı.. Evet eskiden mum vardı!!!

  • hakan_harputlu H kullanıcısına yanıt

     

  • hakan_harputlu H kullanıcısına yanıt

    99 depremi ve 2001 krizinden sonra yargıdaki sol devletçi baskın görüş Ecevit'in Özelleştirme hamlelerine ses çıkarmadı. Bu sayede anap ve dyp'nin yapmasına izin verilmeyen özelleştirme hızlanabildi. Fakat Bahçeli erken seçim isteyince bunun kaymağını Akp yedi... Hem devlet kit'lerine çöreklenmiş eski partilileri emekli etti düşük emekli maaşı vererek hemde onun yerine ( ilerki yıllarda) belediye ve devlet kadrolarına kendi adamlarını getirdi. Mesela yol işleri taşerona verildi ama diyanete daha fazla kişi aldı, kurulan 100lerce üniversite imam hatiplerde yandaşlarına kadro açtı.KİTlerin zararları azalınca enflasyonda azaldı. Özeleştirme gelirleriyle döviz düşük tutuldu. 10 yılda Cumhuriyet tarihinin 3 katı borçlanarak bir şekilde refah sağladı görülür ama orda kilit nokta yüksek düzeyde borçlanarak. Ülkede özelleştirilecek firma azalınca ( şu an THY Çaykur ve 2035 sonrasında turktelekom gibi az sayıda işletme kaldı) yabancı arazi ve konut satışı başladı. Bu da ülkede yabancıların haklarını artırdı. Ermeni , Süryani ve Nasturi isyanında Ezidiler ( yani Kürtler) destek verdi ama daha sonra Kürt sorunu çıktı şimdi ekonomik krizin üstünü örtmek için yabancılara satılan ev, arsa ,fabrikalar yüzünden 20-30 yıl sonra Suriyeli Arap Rus yabancı sorunları çıkmayacak diyebilir miyiz?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 3 Şubat 2022; 18:26:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • hakan_harputlu H kullanıcısına yanıt

    Eskiden asgari ücret alan olmadığı için komik rakam olması önemli değil önemli olan ortalama ücret. TÜİK cesaret edip araştırırsa bunu açıklasın... Ayrıca şimdiki yönetim daha sosyalisttir eskiye göre. Bu da pek iyi birşey değildir aslında


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • supreius S kullanıcısına yanıt

    O paranın kaynağı üretim değildi işte... Borçlanma ve ülke doğal kaynaklarının satışı ile oldu... Borç sıfır faizle değildi kaz dagları olsun bodrum Marmaris ege -akdeniz koyları sadece akp döneminde yaşayan emekli memur ve yandaşlara ait değildir... Norveç varlık fonu kurdu çıkardığı petrolü gelecek nesillerin de faydası olması için


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AKP'nin iktidarı CHP'den devraldığı algısı gerçekten kabak tadı vermeye başladı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi final boss -- 3 Şubat 2022; 18:39:17 >
  • 1977 doğumlu olarak çoğu arkadaşın söylediği gibi 2000 yılında ilk işime başladığımda dershanede stajyer olarak asgari ücret ile başladım ki o dönem stajyerlere para bile vermeyen yer çoktu. Ama ilk senemin sonunda ana öğretmenin altında yardımcı olarak asgari ücretin 5 katı fiyat teklif edildi. Ana öğretmeninin maaşı asgarinin 15 katıydı bu arada. Kısacası asgari ücret = işsizlik olarak görülürdü. Tamamen vasıfsız olman gerekir. (lise ve üniversite de okurken harçlıklarımla bilgisayarımı her yıl güncellerdim de... dışarda yemeğe çıktığımızda hesabı ben ödeyeceğim kavgası yapardık çocukken bile...)


    Zamansal olarak takıldığın noktalara açıklık getireyim. Bir ülkenin refahını bireysel alım gücündeki denge açıklar. %1 lik bir zengin kısmın ortalamaya yayıldığı alım gücü değil. Bu süreç içerisinde, eskiden yüzüne bakılmayan asgari ücret varken şu anda memleketin %60'ına yakını asgari ücret ya da ona çok yakın fiyatlara çalışmaya razı oldu. Bu genele yayıldığında halkın büyük bir kısmında fakirleşmeye işaret ediyor ki, her geçen gün kariyer olarak yükselsem de alım gücü olarak aşağıya iniyorum.


    Peki 2002 de ne oldu da, millet bir anda ekonomik anlamda rahatlama yaşadı? İşin 2002 sonrası aklını kurcalayan basit teknik açılımı şu:


    Sadece Türkiye yaşamadı ki, gelişmekte olan tüm ülkeler yaşadı ama bu rahatlama ne yazık ki Dünya borcunu kendi parası ile elinde tutan Amerika'nın deli gibi etrafını dolara boğmasıydı. Haliyle dolar dünya genelinde ciddi anlamda ucuzladı. 2002 yılında gelişmişlik seviyen refah seviyen yine de çoğu ülkeye göre yukarıdaydı. (krizde alınan bir hükümete karşılık ilk yıllarda daha sıkı bir para politikası da güdüldü. Burası tartışma konusudur ama kapitalist sistemde oluşturulan avrupanın benimsediği ekonomik modellere uyuldu. Merkez Bankası bağımsız kararlar alıp uygulayabiliyordu v.s.)


    Peki ne oldu da bu geçen süreçte ilk 8 yıl rahat yaşadıktan sonra hızla bunca girişe rağmen geriye giderken diğerleri teker teker seni geçti? Çünkü ekonomik modeli, dışardan giren ucuz ithal ürünlere payladın. Elindeki üretim yapan yapmayan anlık paraya dönüşecek hangi kurumun varsa özelleştirip sattın. İnşaat sektöründe sıcak para var diyerek, üretim değil tüketim üzerine modelledin. ÖTV gibi absürt bir vergi ile milletın sırtına aslında bindiğin halde, o dönemdeki anlık hem ABD kökenli giren, hem de özelleştirmelerden gelen parayı kısa vadeli değerlendirip ekonomik yatırıma çevirmedin geleceği hiç öngörmeden kısa vadeli yatırımlara (baba parası, miras parası yeme veya elindeki tüm değerleri paraya çevirip kısa-orta vade krallık yaşama sonrasını, sonuçlarını düşünmeden diyelim..) halkın gözünü boyadın. Bir de kredi kartları, banka kredileri hayatımızın dört bir yanını sarınca halkın büyük bir kısmı da deli gibi tüketime yöneldi. Gelecek konusunda endişe barındıran uyarında bulunan herkesin susturulduğu, basının tek bir elden yönetildiği bir döneme mahkum edildiği için halkın büyük bir kısmı da gelene karşı bireysel duruş gösteremedi.


    İstikrarlı bir politika belirleyemedin, anlık şahsi kararlar ile yönetilen bir ülke konumuna getirdin. Yabancı yatırımcı zamanla ülkeyi terk etmeye başladı. ABD tüm dünyadan parasını geri toplama sürecine geçtiğinde, katma değerli üretimin de olmadığından ihracat kalemlerinin girdileri teknolojik ürünlerin tırnağı olamadığından (aslında çoğu kalemi kasıtlı olarak öldüren politikalar da güdüldü. Neden? Birileri kısa vadede üreteceğine ithal etsin vergiler sıfırlansın da devasa belirli şirketler kar etsin mantığında) elindeki ürünlerin üretimleri için ham maddelerinin oranını dışarıdan da ithalata kilitlediğinden ekonomi de hızla dışa bağımlılığını arttırdı. Şimdi mecburen ithalat ihracat dengesini tutturmak için doları oldukça yüksek bir değerde sabitlemek için ekonomik modellere uymayan değişik bir strateji güdülüyor ama piyasalar bundan bağımsız işliyor. Bankalar politika faizinin çok üstünde kredi faizlerini mecburen belirliyor. (Açıklanan enflasyon rakamlarına inanan kaldı mı acaba bu memlekette? ya da hükümetin yıl sonu tahminlerine?)


    Ama sen bunları yaparken bir zamanlar kapısına bile bakmadığın o ülkeler aynı sıcak paraları alıp, geleceğe yatırım yaptıklarından şu anda yurdun gençleri acaba oralara nasıl kapak atarım diye düşünebiliyor.... (Özetin özeti bir dönem tüm zenginliklerini 3 oğluna bölüştüren bir baba düşün. Sen elinde ne varsa satmayı tercih eden ol, bilimsel tüm yatırım araçlarından uzak olup gününü gün et, diğerleri ise bir kısmını zorunlu ihtiyaçlara harcadıkları gibi, geriye kalanı ile geleceğe çocuklarına yatırım için değerlendirsin. Az düşünen adam için ilk 10 yıl sen kralsın çünkü parayı saçan zengin görünen sen, ama sonraki yıllarda kardeşlerinin kapısına gidecek olan da sen...)





  • hakan_harputlu H kullanıcısına yanıt

    Halkin %2'sinin asgari ucretle calistigi ulkede asgari ucret varsin komik olsun, bir onemi yok. Bugun asgari ucret "ortalama gelir seviyesi" halini aldigi icin bu kadar konusuluyor. Ulkede doktorlar bile asgari ucretin %50 fazlasina tamah etmek zorunda birakiliyor.


    Devlet sahlandigi icin mi halkin yarisi asgari ucretle calisiyor?

  • Soruyu, soranı akepeli diye bloklamamış olsam görüp cevaplayabilirdim. Sağlık olsun.  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sadece Ölüler Görür kullanıcısına yanıt

    Hocam arkadasin yaptigi kiyaslama eskiden iphone 11 yoktu simdi alabiliyorsundan farksiz


    Adamlar kendi elektrikli aracini uretip ustune roket uretip arabayi rokete bindirip marsa yolluyor. Bu adam 2000 yolondo koc tono okmok olonoyor diyor allah akil fikir versin ne diyelim

  • Ak militanın açtığı başlıklara bak hele.

    https://forum.donanimhaber.com/ummetin-umudu-r-t-e--130565431

    https://forum.donanimhaber.com/roportajinda-itfaiye-yok-diyen-kadinin-yalani-ortaya-cikti--150041361

    https://forum.donanimhaber.com/chp-li-mehmet-bekaroglu-pkk-li-teroristlere-uzuldu--129252892





  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Bende de aynı dert var, "aktroll" notuyla bloklamışım. Kuşkusuz saçmalamıştır, o yüzden merak da etmiyorum. Sadece diğer üyeler ne yazmış görmekiçin girdim konuya.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Aynen öyle. Amaç da zaten bir şeyler öğrenmek filan değil, AQP propagandası yapmak. Zira milyon kere konuşuldu bu konular. Trolleri yamacına toplayıp aklınca kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Getirilmeye çalışılan nokta hep aynı.

  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.