Günümüzde yeni nesil anakartların hemen hemen tamamı Nvme SSD desteği sağlıyor ve bu sayede yüksek hızlarda çalışan Nvme SSD disklerin nimetlerinden faydalanabiliyoruz. Fakat benim gibi eski nesil bir anakarta sahipseniz ve Nvme desteği yoksa bu Nvme SSD diskleri kullanmak için çeşitli pci-e çevirici aparatlar sayesinde anakartımıza bu donanımı takabiliyoruz. Fakat burada karşımıza bir sorun çıkıyor. Pci-e yuvasına taktığımız Nvme SSD disk, anakartımız Nvme desteği olmadığı için boot edilebilir olmuyor. Yani bu diske windows yüklemek istediğimizde bunu yapamıyoruz.


Fakat bu durumu aşmanın bir yolu var. Mevcut anakartımızın biosuna Nvme özelliği eklemek için modlamak. Anakartımızın en güncel biosunu indirip bir kenara koyuyoruz. Ben burada Z77X-D3H anakartım için F18i bios sürümünü indirdim. Daha sonra aynı marka bir anakartın Nvme destekli farklı bir modelinin biosunu bulup indiriyoruz. Ben Z97X-UD3H anakartın F10b biosunu indirdim. Yapacağımız işlem Z97X biosunun Nvme modüllerini çıkartıp Z77X biosuna eklemek olacak. Bunun için de MMTool Aptio4 yazılımını kullandım. Sırasıyla yapılan işlemler şu şekilde:
1- MMTool yazılımını çalıştırıp Load İmage butonuna tıklıyoruz ve daha önce indirdiğimiz Z97X biosunu açıyoruz.

2- Extract sekmesinden bios içinde bulunan Nvme, NvmeSmm, NVMEINT13 modüllerini sıkıştırılmamış olarak sırasıyla bir klasörün içine aynı isimlerde çıkartıyoruz.



3- MMTool programını Close butonuyla kapatıyoruz.
4- Tekrar MMToolu açıp Load İmage ile kendi anakartımızın indirdiğimiz son biosunu açıyoruz.
5- Bu aşamada ekleyeceğimiz modüllere yer açmak için işimize yaramayan bazı modülleri Delete sekmesi ile çıkartmamız gerekecek.Ben işaretli modülleri çıkarttım. (tam detayını bilmesem de bu modüllerin normal bir kullanıcı için gereksiz olduğu belirtilmiş)

6- Bu modülleri çıkartmazsak yeni modülleri eklemek istediğimizde yeterli yer yok uyarısı verecektir.

7- Gerekli silme işlemini yaptıktan sonra İnsert sekmesinden sıkıştırılmış seçeneğini işaretleyip, CSMCORE satırını tıklayarak daha önce Z97X biostan çıkarttığımız Nvme, NvmeSmm, NVMEITN13 modüllerini sırasıyla Insert butonuna tıklayarak ekliyoruz.



8- Eklemiş olduğumuz modüllerin bios satırında listelendiğini görüyoruz ve bios dosyasını Save Image butonuna tıklayarak kaydediyoruz.

9- Artık modlanmış biosumuzu bios update eder gibi anakartımıza yükleyebiliriz.
10- Bios update sonrasında bios ayarlarından Uefi ayarlarını aktif ederek Nvme SSD diskimize windows yükleyebiliriz.

Sonuç: windows 10 yüklü James Donkey 512Gb M.2 SSD pci-e 3.0 x4 (2000 Mb/s okuma ve 1500 Mb/s yazma) hızındaki diskin test sonucu.

NOT: Yabancı forumlardan derlenerek elde edilmiş bilgiler ile yapılmış tüm bu işlemler kendi tecrübemdir, sizin anakartınızda işe yarayacağının garantisi yoktur. Bu işlemi uygulamak isterseniz tüm risk ve sorumluluk size aittir. İşlemlere başlamadan önce çalışan son biosunuzun bir yedeğini almanızı öneririm.
|