Şimdi Ara

Emme Valfi(sübabı) yağlanması ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
857
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, renault broadway aracım var. Geçen sene motor rektefiye yapıldı ancak bir türlü randıman alamadım. Araçta tekleme, vuruntu vs hiçbişey yok. rolantide saat gibi çalışıyor. Ancak motor yapıldığından beri bir türlü çözülemeyen 3 problem var. Karbüratör hava filtresine yağ verme, yüksek yakıt tüketimi, düşük çekiş gücü. Benzinli kullanımda da aynı problem var. Benzinde bile düz yolda 120-130 u geçmeyen bir araç söz konusu. Neyse, Geçenlerde yeniden üst kapağı açtırdım çünkü birden fazla usta bana "bu araçta sibob(sübap) kaçağı var. Emme sübabı kaçırıyor bu yüzden de yakıt tüketimin artıyor ve araban çekmiyor" dedi. Kompresyon testi yaptırdığımda 4 silindir de çok yakın değerler verdi. Ancak 4 emme sübabı da kaçırıyor olabilir mi ? Sübab kaçırması, kabaca sübabın tam kapanamayıp bir miktar yanmamış hava/yakıt karışımını kaçırması, bu şekilde yakıt tüketimini arttırması ve de aracı kompresyon kaybına uğratması olsa gerek. Bugün kapakçıda sübapları söktük. egsoz sübapları tertemiz, ancak 4 emme sübabının etrafı yağ içinde. Fotoğrafını ekliyorum.


    Sorum şu, Emme sübaplarının bu şekilde yağlanmış olması sübap kaçırmasının bir kanıtı mıdır ? Bu kaçırma gerçekten de motorda güç kaybına ve yakıt tüketimi artışına sebep olur mu ? Yine bu kaçağa bağlı olarak araç yağı üst kapaktan karbüratör hava filtresine verir mi ? Bu arada yağa su, suya yağ karışması gibi bir durum yok. Araç ilk rektefiyeden sonra yaklaşık 20bin km yol yaptı. Bir ekstra sorum da şu olsun, karter havalandırma borusunun tıkanmış olma ihtimali var mıdır, bu havalandırma borusuyla bu sübap yağlaması ve diğer sorunların alakası var mıdır ?


    Emme Valfi(sübabı) yağlanması ?







  • Kompresyon değerleri birbirine yakın çıksa da bu sağlıklı olduğu anlamına gelmeyebilir. Fabrika çıkış değeri 180 psi olan motorda dört piston da 120 psi veriyorsa sağlıklı bir motordan bahsedemeyiz. Bu durumda motor sarsıntısız ve düzgün çalışabilir zira 4 silindir de aynı oranda kusurludur. Ancak araçta çekiş düşüklüğü yaşanır.


    Aracı yaparken yanlış bir supap takımı takılmış olabilir mi diye düşünmedim değil. Yan sanayi ya da benzer ama farklı bir motorun supap takımı mı kullanıldı acaba?

  • Filtreye yağ vermeyi şöyle kesersin yağ değişirken 4 litre koydurma 3 litre koydur karterdeki fazla yağ buharlaşıp havalandırma valfiyle tekrar motora veriliyor haliyle filtre yaglaniyor benim başıma Kangoo da geldi.Shell hx7 yada mobil 2000 10-40 kullan

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence hem ustan hemde buradaki arkadaslar dogru soylemis, rektefiyeden sonra genelde fazla yag koyarlar ama senin aractada bir problem soz konusu, subap lastikleriden basla bence

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • motordaki fazla yag karter havalandırmasından filtre kutusu ve karbüratöre gidiyor. emme subaplarının kafasında birikiyor. Ayrıca piston yağ sekmanlarımda aşınmış ise buradanda yağ üste verir. motor rektefeden sonra bi geniş numaralı sekman konulması lazım diye biliyorum.

  • Eğer piston segmanlarında bir problem yoksa karter havalandırma ile ilgili bir sıkıntı gibi geldi bana. Karter havalandırma yağ buharını emiş sistemine gönderir çünkü. Eğer orada bir problem varsa yağ tüketimi artabilir.

  • Kapağı rektefiyeciye gönderip basınç testine soksunlar. Kaçak var mı yok mu belli olur. Onun dışında diğer arkadaşların dediği gibi subap tepelerinde birikme var. Bu da harici bir yağ geldiğinin göstergesi. Kullandığınız yağın kalitesi de önemli. Farklı bir yağ ile doğru miktarda kullanıma dikkat edin. Ayrıca karter havalandırma borularını fln kontrol etmek gerekir.

  • Arkadaşlar çok teşekkür ederim öncelikle hepinize. Sorulara cevap vereyim, araç ilk rektefiye yapıldığında da, sonraki yağ değişiminde de hep 3 lt koyduk. Hatta ben hep 4 lt aldım ancak ustam fazla koymayalım buna 3 lt yeter dedi. Onun dışında ilk geçen seneki rektefiye zamanında sübapları parçacıdan ben aldım, renault broadway için sübap dedim o da supsan marka sübapları verdi. Geçen sene yanılmıyorsam 120-130 tl gibi de bir fiyatı vardı.


    Pistonlar ve segmanlar gayet güzel. Hatta hem ustam, hem rektefiyeci, hem de parçaları(piston ve segmanları) sağlayan firmanın(yenmak) yetkilisi ayrı ayrı baktılar ve her biri aynı şeyi söyledi. Herhangi bir kaçak olmadığını, aracın gayet muntazam çalıştığını söylediler. Yağ kaçağı ya da kompresyon kaybı oradan kaynaklanmıyor dediler.


    Bu arada dün kapakçıya vermiştim, bugün geri aldım üst kapağı. Sübap lastikleri değişti, sübaplar ve yuvaları taşlandı. Gerekli testler yapıldı. Vakumla da bakıldı kaçak yok şuanda. 300tl işçilik, 50 tl de sübap lastikleri için ödedim totalde 350 tl.


    Karter havalandırma borusunu da kontrol edeceğiz. Hatta şöyle düşündük, boruyu emmeye vermeyelim ucunu açalım aşağıya sallayalım yağ buharını ordan atsın. Gerçi bu işlem yasakmış sanırım atmosfere zehirli gaz veriyormuş. Bakalım biz yine önce karter havalandırmasını kapalı sistem olarak takıp deneyeceğiz.





  • Bu arada kullandığım yağ ilk olarak Shell'in yağı idi, 20W50. Sonrasında da Yine 20-50 petrol ofisi yağından kullandım. Bakalım usta bugün aracı toplayacak inşallah, yarın ya da en geç ptesi alıp ilk iş kendimi otobana atıcam performansına bakıcam :)

  • 20-50 kullanma hocam hele soğuk bir yerde yaşıyorsan motorun canına okur

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • izmir'de yaşıyorum ama broadway ler için genelde 20-50 öneriyorlar hep ? siz ne önerirsiniz ?

  • wololow W kullanıcısına yanıt
    10-40 kullan hocam 20-50 dediğin ziftten az halli bir yağ devri bitti yani

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emme subaplari ice dogru acilir. Subaplarin ust taraflari yagli kurum olmus. Unun sebebi yagin gelis yeri karburator. Yani bana kalirsa motordan yukari cikan bir yag degil karburatorden gelen bir yag soz konusu. Emerken gelen yag da cekisi dusuruyor. Bence olaya bu acidan dikkatlica yaklasin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kaygerya kullanıcısına yanıt

    Üstadım benim bildiğim kadarı ile emme sübabı da egsoz sübabı da aynı yöne doğru açılır. biri yukarı diğeri aşağı açılır gibi bir durum olmasa gerek diye düşünüyorum. Yine de varsayalım ki sizin dediğiniz durum doğru olsun, o zaman şu soruyu sormamız gerekiyor karbüratör motor yağı ile nasıl buluşuyor ? karbüratöre yağ gelmesinin tek ihtimali karter havalandırma hortumu olsa gerek. Ki o da direk yağ olarak değil de yağ buharı olarak gelir. Ki bence gelmemesi de lazım o da ayrı konu ama. Yani özetle sizin yorumunuz kafamı karıştırdı çünkü en başta dediğim gibi sübapların farklı doğrultularda değil de aynı doğrultuda çalışan bir mekanizma olduğunu varsayıyordum ben

  • wololow W kullanıcısına yanıt

    egsoz subabı olsa, o gosterdiğiniz, yanma odasında yağ var, ve atarken subaba bulaşmış derdim. ancak emme subabının o hale gelmesi bence hava yakıt karışımını çekerken olmuş, haliyle de oraya yağın gelebileceği tek noktanın karbüratör oldugunu düşünüyorum. karbüratörü çok iyi incelemek gerekli. orda yağ var mı bakılmalı

  • Ya acaba sente ayarıyla alakalı olabilir mi bu durum ? Düşünün ki triger zincirinde 1 diş sente kaçıklığı olsun. Egzantrik zamanlamasını bozacağı için sübaplar tam olması gerektiği anda açılıp kapanamaz. Sadece 1 diş kaçık olduğu için de bu zamanlama hatası avans ayarı ile tolore edilebilir. Ancak sübap yanlış zamanda açılacağı için silindir içine daha az miktarda yakıt/hava karışımı girer ve bu da performans kaybı yaşatır.


    Ya da egzantrik milinde bir problem olabilir mi ? o sübaplara basan kısmı aşınmış vs olabilir tam kapatamıyordur ?


    Herkes sente ayarı kaçık olursa araba çalışmaz vs diyor ama dediğim gibi sadece 1 diş atladığını düşünün. 2-3 diş atlasa zaten sübaplar eğrilir pistonlara vurmaktan. ama 1 diş..

  • Arabada yag eksiltmesi yoksa ben sahin varken hep aygazdan aliyordum gazi.Karburator falan yag icinde olurdu hep.Katkisindan dolayi boyle diyolardi o zaman.Yani sikinti arabanda olmayabilir tahminim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.