Şimdi Ara

Elektrikli Şofbenden Yanık Kokusu Gelmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
1
Favori
34.072
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar herkese , Sunny AT-560 Modelinde aldığımız elektrikli şofbeni bi türlü gönül rahatlığıyla kullanamadık , yetkili servis gelip tesisatı kurduğunda banyonun ışığını iptal etti ve banyoya sigorta takmadı bi kıvılcım çıkar da yangın çıkarsa sorumluluğu kabul etmem deyince taktırmadık(Burda bi yanlış var mı ?).Ayrıca kabloları siyah bantla bantlamış.Elektrikçi çağırıp banyo ışığını düzelttirince siyah bantı gördü ve şofben kadar önemli tesisata bant takılır mı dedi ve klemens taktı ayrıca banyonun içine de sigorta taktı.Bu sefer de şofbeni çalıştırınca kısa bi süreden sonra (1-2 dakika) ana sigorta atmaya başladı ve sigorta 10 ampermiş şofben en az 30 amper istiyor 32 lik bi sigorta taktık herşey tamam artık sorun bitti dedik kullanmaya başladık ama şimdide şofbeni çalıştırınca banyodan evin her üyesi bi yanık kokusu farketti ve şofbene bağlı olan şarteli indirdik korkudan da kullanmıyoruz elektrik var işin içinde şakaya gelmez tabi.Donduk kaldık şofben konusunda boş boş duruyor ne yapıcaz onuda bilmiyoruz elektrikçiyi çağırmak için sorunu da bilmiyoruz artık ne yapıcaz biri kurtarsın bizi bu dertten yahu :)))



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fearlee -- 2 Ocak 2014; 13:59:36 >







  • fearlee F kullanıcısına yanıt
    Bildiğim kadarını yazıyorum, bilenlerin cevaplarını daha çok önemserseniz sevinirim.

    Sigorta değeri öyle kafanıza göre değiştirilmez. "Salonun sigortası çok atıyor 10 amper takayım ömür boyu rahat edeyim." derseniz salona giden kablolar yangın çıkartır. Bütün tesisatı ona göre yapmanız lazım. Çektiğiniz priz kaç amper verebilir, şofben kaç amper çekiyor onlara göre kabloyu döşeyip sigorta takın. Büyük ihtimal sigortayı değiştirdiğiniz için kablo yanmıştır diye düşünüyorum.
  • öyle kafamıza göre değiştirmedik elektrikçi çağırdık baktı 10 amper , şofben kaldırmıyormuş 10 amper şofbene önerilen en az 30 amperlik sigortaymış bizde 32 lik siemens sigorta alıp elektrikçiye değiştirdik. 10 yaşındaki bi çocuk 30 yaşındaki birini taşıyamayacağına göre o sigorta da şofbeni kaldıramamış
  • çözebilecek biri yok mu ya ?
  • Yetkili Biri İle Görüşün Şakaya Gelmez. Yada Yeni Bir Tesisat Öneriyorum
  • Servise telefon edicem şimdi
  • Hocam en iyisi servise haber verin şakası olmaz..
  • fearlee F kullanıcısına yanıt
    Sevgili gardasım öncelikle 2.5 mm kablo çekerler elektirikciler. Standartı o derler ama bu kablo genelde 7000 wat ıcin 3.5-4 mm olması herzaman iyidir. Sigorta doğru konulmuş. Çekilen kablo direk saatten cikislardan alınması lazım. Yoksa evin tesisatına zarar verir. O koku büyük bir ihtimal sohbenin içinden klemens bağlantılarından geliyor. Yada sohben tesisatı başlangıç noktasından. Topraklamayı yaptırın. Sohbeni söküp içindeki klemense bakın, kalin kabloyla iç tesisattan değil, direk saatten alın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam topraklama yapılı durumda baştan belli ama antigron kablo kullanıyoruz yani şofbenin kullanım kılavuzunda yazan kablodan ayrıca kiracıyız yani tesisatı da bilmiyoruz ne biçim iştir bi şofben aldık bi bitmiyor sorunu
  • sorun daha çözülmedi beyler
  • fearlee F kullanıcısına yanıt
    Beni dinleyin sohbeni açıp bağlantılara bakın büyük bir ihtimal çekilen güç fazla olduğu için ısıdan dolayı klemens ek yerleri siyahlanmıstır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaş 10 amperlik sigortanın oldugu yere 32 amper takılır mı ?

    10 amperlik sigortayı adam 10 amperlik kabloya göre takmıştır.
    32 amperlik kablo cekeceksin. ve bu 32 amperlik hattın baglı oldugu ana hat ta 32 amperi kaldırabilen bi hat olacak.

    bi elektrikci cagırın. düzgünce kontro letsin. ana sigortadan mesafeye göre 32 amper in kaldırabilecegi bi sıva üstü hat çeksin gerekirse kaçak akım rölesi koysun. topragı saglamlaştırsın. şofben saglam ise sorunsuz calışacaktır. siz dokunmayın.
  • Sofbeni evinizin lamba tesisatına bağlamışlar ayrıca kabloları 1.5mm2 kesitindedir. Sigorta kutusundan bağımsız bir 3x4 mm2 lik bir kablo döşeyiniz ayrıca kaçak akım rölesi kullanın ve topraklama olayına dikkat edin. Kolay gelsin
  • şofbenin bağlantısı direk buattan geliyor buatın bağlı olduğu sigorta 10 amperdi ilk şofben takıldığında şofbenin 3. derecesinde sigorta atıyordu sonra sigortayı 32 amper yapınca atmamaya başladı sorunsuz şekilde çalışıyordu ama yanık kokusu gelmeye başladı yetkilisi servisi aradık pek ilgisizler elektrikçiyi çağırdığımızde 32 amperlik bi kablo döşemesini söylicez o zaman doğru mu ? topraklama zaten yapılı
  • fearlee F kullanıcısına yanıt
    Gardaşım en aşağı 3mm kablo ile tesisatı çekiniz.4 olsa daha iyi. direk ana sigortadan bağlamalısınız.iç tesisat yangına sebebiyet veririr.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fearlee

    şofbenin bağlantısı direk buattan geliyor buatın bağlı olduğu sigorta 10 amperdi ilk şofben takıldığında şofbenin 3. derecesinde sigorta atıyordu sonra sigortayı 32 amper yapınca atmamaya başladı sorunsuz şekilde çalışıyordu ama yanık kokusu gelmeye başladı yetkilisi servisi aradık pek ilgisizler elektrikçiyi çağırdığımızde 32 amperlik bi kablo döşemesini söylicez o zaman doğru mu ? topraklama zaten yapılı

    Şimdi dediklerinizi kafamda toparlamaya çalıştım da bu nasıl iş yahu? Yetkili servis gelip nasıl lambayı iptal edip gidebiliyor? Yangın çıkarsa sorumluluğu kabul etmem diyerek sigorta mı takmıyor? Sigortanın amacı zaten yangından korumak değil mi? Elektrikçi de kafasına göre sigorta mı değiştirdi?

    Şimdi kafasına göre sigorta değiştirmekten kastımız, var olan sigortayı çıkarıp yenisini takmaktır. Çünkü bir önceki sigorta değeri birşeyler düşünülerek oraya konulmuştur.
    10 yaşındaki çocuk örneğini bırakıp su borusu örneğini vereyim ben size. Bir borunuz var su borusu kalınlığı belli bir boru. İçinden fazla su geçerse ne olur? Boru patlar çatlar birşeyler olur. Biz de sigorta takıyoruz ki, fazla su geçtiğinde atsın ki boru patlamasın diye. Bizim için, borunun ucundaki adamın ne kadar su içtiği önemli değil, biz boruya bakarız. Boru patlarsa çünkü etraf mahvolur. Eğer adam çok su içmek istiyorsa büyük boru kullanacak.

    Aynı işi elektriğe dökersek, her kablo belli bir akım taşır. Adam 2.5mm^2 kalınlığında bir kablo kullandı ise, bu kablo yaklaşık 16A'lık bir sigortayla kontrol edilir. Çünkü yaklaşık olarak o kadar akım taşır. Beni şofben yok efendim 100A çekiyormuş, 30A çekiyormuş, sigorta kaldırmıyormuş ıvır zıvırları ilgilendirmez. Şofben istiyor çok akım? Taktıracak o zaman kalın kablo. Kablodan fazla akım geçerse, ısınır, ısınırsa etrafındaki yalıtkan erir yanar yanık kokusu duyarsınız.

    Aydınlatma tesisatı iptal edildi diyorsunuz? Büyük ihtimalle aydınlatmaya bağladılar şofbeni. Çünkü onların sigortaları 10A'lık oluyor. Niye öyle çünkü kablosu ince. Sigorta 10A diyorsa, oradan 10A geçecek, daha fazlası değil. Daha fazlası geçecekse o kablo değişecek. Ha şuraya dikkat sadece o kısımdaki kablo değil. Kendinden kalın bir kablo bulana kadar gidecek. Misal 32A'lık bir kablomuz var. Biz bunu 16A lık başka bir kabloya bağlayamayız. Tamam bizim şofben kablomuz kalın kablo ama, bağladığımız kablo ince oluyor. Hem o ince kablo başka yerlere akım vermekle de yükümlü. Hem şofben hem de başka yeri beslemesi lazım gelir ki bu da büyük yük. O yüzden gerekirse sayaçtan yeni kablo çekilir, ancak o kablo yeterli akım verebilecek bir kabloyla beslenmelidir.

    Yani kısaca, şofbenin kablosu ayrı olacak, kalın olacak (6 mm^2 35A'yı rahatlıkla taşıyacaktır), bu şofbenin de kablonun taşıyabileceği akım kadar bir sigortası olacak.
    Eğer bu işi yapan adam, kalın kablo takmıyorsa, sigorta koymuyorsa, işi buattan kablo çekip yapıyorsa yanlış yapıyordur. Kesinlikle güvenmeyiniz.

    Bir de ek bilgi: Otomatik sigortalar, 2 şekilde atarlar. İlki kısa devre için manyetik şalter yüzündendir. Aleti çalıştırdığınız an, eğer kısa devre varsa tak diye atar hiç beklemez. Şalteri aleti kapattığınızda rahatlıkla kaldırabilirsiniz.
    İkinci tip ise, termik şalter yüzünden olup, bu sefer ısındığından dolayı atarlar. Hemen atmaz, belli bir süre bekler içinden bir süre akım geçince ısınır ve atar. Bu durumda sigortayı anında kaldırmanız zor olabilir, çünkü ısınmıştır biraz soğuması gerekir. Bu bilgi ile de, neden sigorta attığını anlarsınız.




  • Spyxxx kullanıcısına yanıt
    Öncelik ile muhteremi neden bu kadar fırçaladığınızı anlayamadım. Muhterem kirada olduğunu bildirmiş dahası yıl 2014 olmuş ama yapılan pek çok evin hala doğru düzgün bir elektrik projeci dahi yok. Daha hala 1,5 mm kabloyu priz için çeken cahiller var bu ülkede, sonra o prize 5 li kablo çekip, ütü, telefon, çamaşır makinası nı aynı anda takıp çalıştıran vurdum duymaz yurdum insanı var. Bu ülkede hala daha toprak hattı çekilmemiş onbinlerce ev var, maliyetli olur diye toprağı nötre bağla diyen bir dolu uyanık ev sahibi ve bunları bile bile bağlayan elektrikçiler var. Muhtereme o kadar fırçayı atacağınıza önce bunlar için bir kaç kelam etseydiniz bari.


    Birde muhterem o kadar güzel anlatmış ki arada hiç bir şey anlamayanlar olmuş, iyide anlamıyorsanız bir şey yazmanıza gerek yok ki ...


    Muhtereme gelirsek: Şohbeni aldığınız firma sizin tesisatınız ile ilgilenmez, onların sorumluluğunda değildir bu. Ancak size bu tesisata bu ürünün bağlanamaycağını söyleyip bir elektirikçi ile irtibata geçmenizi ve doğru yapılmış bir tesisat sonrası tekrar çağarmanızı söylemesi gerekirdi. Hödük olduğu için böyle yapmayıp: Boattan muhtemelen 1,5 mm kablodan (bu sanıyorum ki banyo aydınlatmanıza gelen kablo olmalı ki size yangın çıkarsa gibi bir dolu zevzekçe laf saymış) ek çıkıp şofbeninize bağlamış. Dolayısı ile aydınlatma olduğu varsayılan bu hatta 10 A sigorta uygun görülmüş ancak siz 30 A çeken ürün bağladığınız için sigorta yetersiz kalmış sizde 10 A sigortayı 30 A sigorta ile bir elektrikçiye değiştirtmişsiniz. Ancak kablolarınız sabit kalmışlar yani 10 A üzeri için uygun değiller. Siz yinede kullanmaya devam etmişsiniz ve bazı kokular gelmeye başlamış. Öncelikle Bu kokunun mahiyeti önem arz ediyor, elektronik ürünler özellikle ısıtıcı tarzı ürünlerde kullanılan materyal sonucu ilk kullanımlar sonrasında bazı tuhaf kokular çıkabilir, özellikle tost makinası, ütü, su ısıtıcısı, şofben gibi. Bu koku çok keskin olmayıp hafif ürün ile örtüşür niteliktedir, genelde kokunun artışı ürünün kullanılması ile başlar ve ürünün kullanımı kesilince koku dereceside azalır ancak hiç bir zaman ortadan kalkmaz. Tesisat yanıklarında ise çok keskin bir koku meydana gelir, koku iyi bir havalandırma sonucu yada zaman içerisinde tamamına yakın bir şekilde ortadan kalkar. Bir diğer noktada da elektrikçinin sihay izole bandı beğenmeyip klamens taktığını belirtmişsiniz, piyasada bir dolu adi klamens mevcut normalde klamensin yanmaya karşı dirençli olması gerekirken piyasada bunu bulmanız çok zor, birde klamensin kabloları iyi sıkılmamış ise yüksek akım ndeni ile arada meydana gelebilecek arklar bu kokunun çıkmasına neden oluyor olabilir. Bunuda klamensde meydana gelen kara renkli kalın toz tabakası ile anlamanız oldukça kolay olacaktır, şayet görünür bir yerde ise bakmanızda fayda vardır.

    Şahsi düşüncem en büyük olsalılık elektrik hattından gelen bir koku olsaydı şu anda evin elektrik tesisatını yeniliyor oldunuz, zira 30 A cep telefonunu şarj etmktenden çok öte, tesisatı yakarsa sadece tek bir kablo ile yetinmez.. Büyük bir ihtimal ile klamense gevşek tutturulan kablonun arkı sonucu veya standart dışı klamens kullanımından kaynaklanan erime kaynaklı bir koku olduğu. Daha düşük diyorum ki bunu farkedebileceğinizi düşündüğümden ürünün kendine has kokusunu duyduğunuzu düşünüyorum. Tabi bunlar benim düşüncelerim, durumu gürüp değerlendirmeden doğruluk arzetmeleri mümkün değil.

    Sonuç itibari ile bende yeni bir dış tesisat çekimi düşüncesine katılıyorum. Saate gelen kablo kontrol edilerek sonrasında 4 mm ama içim rahat etsin derseniz daha kalın bir kabloyu sıva üzeri (sıva üzeri diyorum zira mevcut elektrik tesisatından 4 mm ve üzeri kablo geçirmek çok zor hatta imkansız olacaktır) geçirip uygun bir şekilde şohbeninize ulaştırabilirsiniz. Geçmiş olsun kolay gelsin.


    NOT: Burada belirtilen fikir ve görüşler sadece bilgi amaçlı olup en doğru ve kesin kararı sorunu görüp teşhisi koyacak olan yetkili bir uzman verecektir. Verilen fikir ve görüşlerin kullanımından doğacak zararlardan mesuliyet kabul edilmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 9 Ocak 2014; 21:43:26 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.