Şimdi Ara

Demir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
11.928
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Demir madeni gerçekten uzaydan mı dünyamıza gelmiştir?Yoksa bu bilgi yanlışmıdır?

    Bu konuyu araştırdım fakat bilimsel herhangi bir bilgiye ulaşamadım,sizler bu konuda bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.



  • http://www.space.com/scienceastronomy/space_gold_000726.html

    Buldugum bu kaynak altin ve demirin dunya olustuktan sonra uzaydan geldigini one suruyor.

    http://www.amazon.co.uk/Earth-Outer-Space-Science-References/dp/0953789713

    Buda konu ile alakali bir kitap

    http://www.scribd.com/doc/2966866/National-Geographic-The-Iron-Fe-Came-From-Outer-Space

    Bu son verdigim kaynak belki ilginizi cekmeye bilir cunku Kuran ile bir baglanti kurulmus (tam anlayamadim) ama belki isinize yarayabilir.


    Suan isteyim, ilerleyen saatlerde baska kaynak bulursam paylasirim.

    Saygilarimla




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Bethrezen

    http://www.space.com/scienceastronomy/space_gold_000726.html

    Buldugum bu kaynak altin ve demirin dunya olustuktan sonra uzaydan geldigini one suruyor.

    http://www.amazon.co.uk/Earth-Outer-Space-Science-References/dp/0953789713

    Buda konu ile alakali bir kitap

    http://www.scribd.com/doc/2966866/National-Geographic-The-Iron-Fe-Came-From-Outer-Space

    Bu son verdigim kaynak belki ilginizi cekmeye bilir cunku Kuran ile bir baglanti kurulmus (tam anlayamadim) ama belki isinize yarayabilir.


    Suan isteyim, ilerleyen saatlerde baska kaynak bulursam paylasirim.

    Saygilarimla


    İlginiz için teşekkürler fakat kaynaklar İngilizce olduğu için ve düzgün çeviri yapan bir program bilmediğim için bunları okuyamıyorum.




  • Elimden geldigi kadariyla sizin icin tercume edecegim hemde Google'i kullanmadan ama hatalarim olabilir o yuzden affola cunku bilimsel bircok terim icermekte ve cevirisi baya zor.

    http://www.space.com/scienceastronomy/space_gold_000726.html

    A new study suggests that when Earth was born, internal processes within a subterranean ocean of molten rock could not have produced the known abundance of gold, platinum, palladium and other so-called "iron-loving" elements.

    So the findings support a competing theory that a barrage of gargantuan meteorites coated Earth with a veneer relatively rich in gold and related elements. The bombardment purportedly happened after the planet formed, and the iron-rich core had separated from the silicate-rich mantle.

    "According to these results, the gold in your jewelry can be viewed as a relative latecomer to our planet," geochemist Richard J. Walker of the University of Maryland wrote in the July 27 issue of the journal Nature.

    Walkers commentary -- titled "The extraterrestrial wedding ring" accompanied the new study, which was conducted by Astrid Holzheid of the University of Koln, Germany, along with colleagues in Germany, Canada and Australia.

    Walker said the bombardment probably occurred within 50 million to 100 million years after Earth first formed or accreted from smaller pieces of rock and dust some 4.6 billion years ago. The meteorites likely were dozens of miles (kilometers) wide much larger than asteroids and comets blamed for some later mass extinctions and they dumped enough material on Earth to equal the moons mass, Walker said.

    TERCUMESI

    Yeni bir arastirma gosteriyor ki Dunya dogdugu zaman, okyanus dibindeki erimis kaya (lav) haraketlerinin platinum, palladium ve diger "metal-seven" gibi bilinen elementlerin miktarini (bollugunu) olusturamazdi. (duzeltme icin @fairEnough'a tesekkurler)

    Bu bulus altin ve diger elementler yonunden zengin gargantuan goktaslarinin dunyayi kaplamasi teorisini destekliyor. Bu goktasi bombardimani dunya olustuktan sonra meydana geldi ve demir yonunden zengin cekirdek ile silicate yonunden zengin kabuk birbirinden ayrildi.

    "Bu sonuclara gore mucevherinizde ki altin dunyamiza sonradan gelmislerin bir akrabasi olarak gorulebilir." diye yazmis 27 temmuz da Doga Gazetesi'nde Maryland Universitesi'nin geochemist'i Richard J. Walker

    Walker'in "Dunya disi evlilik yuzugu" adli yorumuna Almanya Koln Universitesi'nden Astrid Holzheid ile Kanada ve Avustralya'daki calisma arkadaslarinin yuruttukleri calisma eslik etti.

    Walker bombardimanin tahminen dunyanin ilk olusumundan 50 ila 100 milyon yil sonra basladigini ve kilometrelerce genislikte ki meteroitlerin dunyaya ayin agirligina esdeger madde biraktigini soyledi.


    sayin @destroyer39 haberin ilk kismini elimden geldigi kadari ile cevirmeye calistim. Ilerleyen saatlerde devami ile ugrasacagim. Cok fazla bilimsel terim icerdigi icin bas agrisi yapti


    Saygilarimla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bethrezen -- 20 Mayıs 2009; 12:09:20 >




  • Uzaydan gelmesi nerden çıktı ilk defa duyuyorum
  • Esasinda isin ozune inersek mantik basit.

    Demir nerden geldi? Dunyadan

    Dunya nerden geldii? Gunes sisteminden

    Gunes sistemi nerden geldi? Evrenden

    Evren nerden geldi? Bigbang

    Bigbang nerden geldi diye sormayacagim

    Bu mantikla zaten dunyada ki hersey uzaydan gelmistir. Tabi benim ki bilimsel bir aciklama degil sadece mantik yurutmedir.

    Saygilarimla
  • Dünya göktaşı bombardımanına uğradı ise Ay veya diğer gezegenlerinde bu bombardımandan paylarına düşeni almaları gerekiyor. Ay'da altın madenleri olmalı... Olsaydı Amerikalılar orada çoktan maden kazıları yapıyor olurdu.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: metalok

    Dünya göktaşı bombardımanına uğradı ise Ay veya diğer gezegenlerinde bu bombardımandan paylarına düşeni almaları gerekiyor. Ay'da altın madenleri olmalı... Olsaydı Amerikalılar orada çoktan maden kazıları yapıyor olurdu.




    Hocam bunu yapmak kolaymı yer çekimi yok bi şey yok
  • Kolay değil ama imkansız da değildir.
    Eğer sonucunda maddi bir getiri olacaksa ABD kesinlikle bu işe girerdi.
    Bildiğim kadarıyla ABD Ay projelerini çok masraflı olduğu için bıraktı.
  • @Bethrezen'in verdiği kaynak çok kısa kısa geçmiş net anlaşılmıyor. Başka bir kaynaktan kontrol ettim.
    quote:

    ...
    As the Earth formed, the heavy elements, including HSE that were present, sank to form the iron and nickel-rich metallic core. HSE were added again later by meteorite impacts, creating a veneer of material over the Earth’s surface after the core had formed...
    Kaynak:http://www.universetoday.com/2008/09/22/earths-precious-metals-could-be-from-meteorites-and-asteroids/


    Burada anlatılan mesele dünyanın yüzeyinde bulunan demir miktarı. Yani dünyada demir atomu vardı fakat, dünya eriyik haldeyken, ağır elementlerin çekirdeğe doğru çökmeleri söz konusu oldu. Yazıda söz edilen yüzeydeki madde miktarı ve bunların kimyasal olarak asteroidlerle ilişkilendirilmesi. Yoksa güneş sisteminin içinde oluşmuş olan dünyanın bir maddeye sahip olmayıp onu asteroidlerden alması diye birşey söz konusu değil. Ama şu anda kullandığımız demir miktarının tamamına yakını belkide astroitlerden gelmiş olabilir o başka. Bu anlamda demir gibi atomların dünya kabuğu oluştuktan sonra dünyaya yeniden eklendiğini düşünebiliriz. Bu astroitler sadece demir getirmiyor başka maddeleri de getiriyor. Yani kullandığımız bir çok madde dünya katılaştıktan sonra üzerine eklenen maddelerden oluşmuş olabilir, bu çok doğal.

    Zaten teoriye göre katı gezegenler daha küçük katı parçaların birbirine çarpmasıyla oluştu. Yani astroitler birbirine çarpa çarpa oluştu. Dolayısıyla bu süreç hemen kesilemezdi, "dünyanın kabuğu oluştu biz daha bu gezegene çarpmıyalım" diyemezlerdi ve astroitler çarpmaya devam etti. İşin detayına indiğimizde dünya diye birşey yok. Zaten astroitlerden oluşmuş bir yapı.

    Özellikle demir ve ötesi atomların ancak büyük yıldız patlamalarında sentezlenebileceği düşünülüyor. Bizim güneşimiz daha hidrojen yakıp helyum oluşturma gibi bir seviyede yani genç bir yıldız, kaldıki orda yeni oluşanlar bize gelemez. Dolayısıyla sahip olduğumuz atomlar güneş varolmadan önce ortamda var olan atomlar. Bunların bazıları dünyanın payına düştü bir kısmı başka gezegenlerin payına düştü. Önemli olan şu bunlar başka bir yıldızın patlamasından arta kalan maddelerdi. Bu yüzden ecnebilerde şuna benzer bir söz var:
    Biz, yıldızların tozlarıyız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fairEnough -- 20 Mayıs 2009; 13:35:27 >




  • Demir gibi ağır metaller gezegenlerde oluşmazlar.Demirin oluşması için inanılmaz bir sıcaklık ve basınç gerekir ki bizim güneşimiz bile demir oluşturacak boyutta bir güneş değildir.Ancak süpernovalar demir oluşturabilecek güçte güneşlerdir.
  • quote:

    khanturks1

    Demir gibi ağır metaller gezegenlerde oluşmazlar.Demirin oluşması için inanılmaz bir sıcaklık ve basınç gerekir ki bizim güneşimiz bile demir oluşturacak boyutta bir güneş değildir.Ancak süpernovalar demir oluşturabilecek güçte güneşlerdir.

    Gezegenlerde zaten yeni atomlar oluşmaz (radyoaktif bozunmalar ve insanların yaptığı deneyler başka). Yıldızlarda oluşur. Yanlışlıkla yazdınız heralde ama düzeltme gereği duydum çünkü yukar ki çeviride de bu yönde bir hata var, yanıltıcı olabilir.

    quote:

    A new study suggests that when Earth was born, internal processes within a subterranean ocean of molten rock could not have produced the known abundance of gold, platinum, palladium and other so-called "iron-loving" elements.

    quote:

    Yeni bir arastirma gosteriyor ki Dunya dogdugu zaman, okyanus dibindeki erimis kaya (lav) haraketlerinin bildigimiz altin, platinum, palladium ve diger "metal-seven" elementleri olusturamazdi.


    "elementleri olusturamazdi" değil "bilinen element miktarını(bolluğunu) oluşturamazdı".



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fairEnough -- 20 Mayıs 2009; 14:31:11 >




  • Bilgiler için teşekkürler
  • Sorun Dünya'nın ilk kümelenmeye başlayan astreoidlerden oluşma olduğunu görememekte. Dünya dediğin zaten, bu günkü haline gelmeden önce bir nebulanın içinde kümelenen maddelerden oluşuyor. Bu nebula da demir atomu olmadığını kimse söyleyemez herhalde. En azından şimdilik.
  • Evet bu sorunun cevabı aslında elementlerin nasıl oluştuğunu bilmekte yatıyor. Kemiklerimizdeki kalsiyum, vücudumuzdaki karbon, beynimizdeki fosfor ve daha nice elementlerin oluşabildiği tek bir yer var; Yıldızlar.
    Yani yerdeki elementlerin hepsi bir zamanlar bir veya birden fazla yıldızın içindeydi. Ve o yıldızlar ömürlerini tüpetip patlayarak etrafa saçıldılar. Daha sonradan gerçekleşen yeni oluşum Güneş sistemi ve gezegenlerini meydana getirdi. Elbetteki gezegenlere baktığımız zaman farklı dağılımlar söz konusu. Mesela Jüpiter ve Satürn gezegeni neredeyse tamamen hidrojen gazından ibaret iken, Merkür gezegeni ise neredeyse tamamen Demir elementinten oluşuyor. Ortalıkta çok fazla rastlantısallık varmış gibi gözükse de elementlerin yeterli dağılımı sadece ve sadece Dünya 'mız için geçerli olmuş gibi gözüküyor. Yerçekimi kuvveti, oksijen miktarı, atmosferin kalınlığı ve alanının 4 'te 3'ünün tuzlu suyla kaplı olması. Ve daha nice sebepler.

    İşin özü, aslında bünyemizde bulunan elementler, evet klavyeye bastığımız parmağımızın ucunda trilyon kere trilyon kadar karbon atomu mevcut ve bu atomlar milyonlarca yıl önce başka bir yıldızın içindeydi. O zaman şöyle diyoruz ki, aslında hepimiz yıldızların torunlarıyız. :)




  • Filanca gezegende demir yok, hidrojenden oluşuyor. Filanca gezegen tamamen demir. Nereden biliyorlar. 50 yıl sonra demir değil de bakır veya nikel miş deseler nolacak. Bir zamanlar uydular Dünyada içinde yaşadığımız için var olduğunu bildiğimiz şeyleri yok gösteriyordu. Bunlar neydi hatırlamıyorum. Ayrıca Dünya sıvıyken varolan demir merkeze çökmüş. Ya hiç demir yoktuysa nasıl merkeze çökecek. Şu an yer kabuğunda varolduğunu bildiğimiz demir gökten indi tamam. Ama yeraltında, çekirdekte var denilen demirin varolduğunu nasıl tesbit ettiler. Gözle görme imkanı yok. Ölçtülerse araçlarla bu araçlar neler ve ne kadar güvenilirler?
  • " Filanca gezegende demir yok, hidrojenden oluşuyor. Filanca gezegen tamamen demir. Nereden biliyorlar."
    Spektroskobik analizlerle çok uzak yıldızların dahi hangi maddelerden oluştuğunun tahminleri yapılabilmektedir, bırakın gezegenleri.

    " 50 yıl sonra demir değil de bakır veya nikel miş deseler nolacak. "
    Bu tür tespitler çok sayıda gözleme dayanırlar, bugün demir denilenin 50 yıl sonra bakır çıkması çok düşük ihtimaldir. Bilimler sallama esasına göre çalışmazlar, sallama esasına göre başka şeyler çalışırlar.

    " Bir zamanlar uydular Dünyada içinde yaşadığımız için var olduğunu bildiğimiz şeyleri yok gösteriyordu. Bunlar neydi hatırlamıyorum. "
    Buna bir yorum yazabilecek kapasitede değilim! Yok olan aslında var şeyi hatırlayamamınızı çokta tuhaf bulmadım!

    " Ayrıca Dünya sıvıyken varolan demir merkeze çökmüş. Ya hiç demir yoktuysa nasıl merkeze çökecek. "
    İyi ama varmışki çökmüş!

    " Şu an yer kabuğunda varolduğunu bildiğimiz demir gökten indi tamam. Ama yeraltında, çekirdekte var denilen demirin varolduğunu nasıl tesbit ettiler."
    Çekirdekte demir ve nikel bulunduğu ultrasonik-sismografik tekniklerle bulunmaktadır.


    " Gözle görme imkanı yok."
    İnsanlar gözleriyle değil beyinleriyle düşünürler! Ama tabii şunu hatırladım; Bir anadolu şehrinin Sanayi Odaso Başkanı ( Cambridge veya Oxford mezunu adam cidden ) bir kere " Hemşehrilerim gözleriyle düşünür" diye basına demeç vermişti.

    " Ölçtülerse araçlarla bu araçlar neler ve ne kadar güvenilirler?"
    Güvenilmezlerse zaten bilim kabul etmez, ölçümleri güvenilir ki bilimler kabul ediyorlar!

    Yorumsuz!




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ar_tryk

    Filanca gezegende demir yok, hidrojenden oluşuyor. Filanca gezegen tamamen demir. Nereden biliyorlar. 50 yıl sonra demir değil de bakır veya nikel miş deseler nolacak. Bir zamanlar uydular Dünyada içinde yaşadığımız için var olduğunu bildiğimiz şeyleri yok gösteriyordu. Bunlar neydi hatırlamıyorum. Ayrıca Dünya sıvıyken varolan demir merkeze çökmüş. Ya hiç demir yoktuysa nasıl merkeze çökecek. Şu an yer kabuğunda varolduğunu bildiğimiz demir gökten indi tamam. Ama yeraltında, çekirdekte var denilen demirin varolduğunu nasıl tesbit ettiler. Gözle görme imkanı yok. Ölçtülerse araçlarla bu araçlar neler ve ne kadar güvenilirler?


    Agir elementler dibe coker hafif elementler uste cikar. Bu durum su anda da gecerli. Galiba demirin sonradan geldigini dusunmelerinin sebebi yuzeyde belirli bolgelerde demir bulunmasi. Eger demir elementi nebula evresinden beri varolsaydi tamami merkze yerlesirdi diyorlar. Tabi ki hepsi sadece birer teori.

    Dunyanin merkezinde demir ve nikel bulundugunu ise (yine galiba) dunyanin guclu bir manyetik alaninin olmasina bagliyorlar. Bu da bir teori. Yoksa kimsenin dunyanin merkezini gorme veya test etme sansi yok. En azindan simdilik.




  • @neverlate;

    Alttaki linklerden de izleyebileceğiniz gibi Demir'in varlığını dünya manyetik alanıyla kanıtlama eski bir görüş ve bunu yerini çok daha yeni ve kesin kanıtlı görüşler almış durumda. Çekirdek ve bileşenleri ispatlanmamış değildirler, deneyli ve ispatlanmışlar! 1. cisi biraz popüler, ama özellikle 2. linkte çok detaylı bilgiler var konu hakkında;

    http://www.ehow.com/how-does_4566482_we-what-earths-core-made.html

    http://www.astro.oma.be/SBC/info.html




  • quote:

    Orijinalden alıntı: neommy

    " Filanca gezegende demir yok, hidrojenden oluşuyor. Filanca gezegen tamamen demir. Nereden biliyorlar."
    Spektroskobik analizlerle çok uzak yıldızların dahi hangi maddelerden oluştuğunun tahminleri yapılabilmektedir, bırakın gezegenleri.

    " 50 yıl sonra demir değil de bakır veya nikel miş deseler nolacak. "
    Bu tür tespitler çok sayıda gözleme dayanırlar, bugün demir denilenin 50 yıl sonra bakır çıkması çok düşük ihtimaldir. Bilimler sallama esasına göre çalışmazlar, sallama esasına göre başka şeyler çalışırlar.

    " Bir zamanlar uydular Dünyada içinde yaşadığımız için var olduğunu bildiğimiz şeyleri yok gösteriyordu. Bunlar neydi hatırlamıyorum. "
    Buna bir yorum yazabilecek kapasitede değilim! Yok olan aslında var şeyi hatırlayamamınızı çokta tuhaf bulmadım!

    " Ayrıca Dünya sıvıyken varolan demir merkeze çökmüş. Ya hiç demir yoktuysa nasıl merkeze çökecek. "
    İyi ama varmışki çökmüş!

    " Şu an yer kabuğunda varolduğunu bildiğimiz demir gökten indi tamam. Ama yeraltında, çekirdekte var denilen demirin varolduğunu nasıl tesbit ettiler."
    Çekirdekte demir ve nikel bulunduğu ultrasonik-sismografik tekniklerle bulunmaktadır.


    " Gözle görme imkanı yok."
    İnsanlar gözleriyle değil beyinleriyle düşünürler! Ama tabii şunu hatırladım; Bir anadolu şehrinin Sanayi Odaso Başkanı ( Cambridge veya Oxford mezunu adam cidden ) bir kere " Hemşehrilerim gözleriyle düşünür" diye basına demeç vermişti.

    " Ölçtülerse araçlarla bu araçlar neler ve ne kadar güvenilirler?"
    Güvenilmezlerse zaten bilim kabul etmez, ölçümleri güvenilir ki bilimler kabul ediyorlar!

    Yorumsuz!




    " Şu an yer kabuğunda varolduğunu bildiğimiz demir gökten indi tamam. Ama yeraltında, çekirdekte var denilen demirin varolduğunu nasıl tesbit ettiler."
    quote:

    Orijinalden alıntı: neommy

    Çekirdekte demir ve nikel bulunduğu ultrasonik-sismografik tekniklerle bulunmaktadır.



    Tüh ben de fal baktılar ya da büyü ile tesbit ediyorlar sanmıştım
    Sayenizde bilimin önemini ve bu gibi işlerede el attığını kavradık. Daha doğrusu kavramaya çalışıyoruz ama zorlansakta yolgöstericiliğinizde çaba sarfediyoruz


    Sadece demirin mi manyetik alanı var? Demir olmayan gezegeninde bir manyetik alanı var. Beynimizle düşündüm mü 200 yıl sonra da başka beyinler başka şeyler düşünecek. Fiziki olarak nasıl ölçülür. Manyetik alanı da biliyorum da başka metaller de manyetik alan yaratamaz mı?

    Bilim deyip deyip durma yav artık da bu bilim nasıl açıklıyor biliyorsan anlat. Nedir bu ultrasonik-sismografik tetkikler. ultrasonik nakinalar nasıl ölçerse demir görünür, nasıl ölçerse altın. sismografik ölçüm yer kabuğunu ölçerde çekirdeten nasıl haber verir. Bir uydu gönderiyorlar Merih ve inmeden hemen azot şu kadar vs. başlıyor bildirmeye. Nedir yöntemi bunun. Hatta ışık yılları uzaklıktaki gezegenlerin yapısını bile açıklıyorlar dünyaya benzerliğini falan biliyorlar. Nasıl bilir teleskopla diğe galaksideki gezegenin yapısını. Yorum yapıyorlar ama neye göre. Teleskopa gelen ışığın dalga boyu rengi şöyle olursa şu var vs gibi bir yöntem var mı? Mesala güneşte şu kadar demir var vs. Nereden ölçtün mübarek güneşi. Hangi ultrasonik veya sismografik yöntemle. Ha bu arada aklıma geldi Dünyanın merkezinin ne kadarı altın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ar_tryk -- 9 Aralık 2010; 3:02:13 >




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.