Şimdi Ara

Debimetre (flowmetre) LPG tüketim ölçümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.. Yaptıgım araştırmalarda çok detaylı bilgi bulamadım. Aracımın LPG anlık tüketimi ölçmek için flowmetre devresi yapmaya çalışıyorum. Piyasada türbin flowmetreler var fakat sıvı ölçümü yapıyor, gaz geçişi içindeki pervaneyi döndüremez. Gaz debimetrelere baktıgımda fiyatları 200dolardan aşağı düşmüyor. Optik ölçüm yapıyor anladıgım kadarıyla..

    Bilen arkadaşlar varsa bilgi paylaşabilirse sevinirim. Çalışma basınçı 1,1bar max 30litre/saat ölçüm kapasiteli olmalı. Sıralı sistem regulatoru, enjektorlere 1,1bar basınç veriyor. Hortumdan geçen buharlaşmış gazın anlık değeri ölçmemiz mümkünmü?



  • Akan hacmin ancak döndürerek geçebildiği bir sistem yapılarak debi ölçülebilir. Dişli pompalar gibi. Ama düük basınçta akışı engelleyen bir niteliğe sebep olabilir.

    Debi ölçmenin mantığına bakmak lazım. Mesela elektromanyetik yazmış bi yer siz optik diyorsunuz. Mantıklarından bahsedin ki geliştirmeye çalışalım.

    Akan gazın hızı ölçülerek boru kesit alanı ile çarpıldığında debi bulunur. Tabi ölçtüğünüz hızın boru kesitinde uniform olduğu kabulü ile. Yani akışın hızı kesitin farklı noktalarında değişecektir.

    Hız ölçmek de kolay değildir. Ama basınç ölçmek kolay. Akışın geçtiği alanda statik ve dinamik basınçlar ölçülürse ve statik-dinamik basınç farkı bulunursa buradan akış hızı tespit edilebilir. Bu işte pitot tüpü kullanılmaktadır zaten. Çok özel bi alet değil, akışı göğüsleyen ucu toplam basıncı ölçer, akışa dik olan ve akış hızından etkilenmeyen ucu da statik basıncı. Manometrik fark bağlantısı ile toplam basınçtan statik basıncı çıkarır. Dİnamik basıncı bulmuş olur.

    Düşük basınçlarda olduğundan basınç ölçümü hassas olmalıdır. Pitot tüpünü de hep sıvılarda gördüğümüzden gaz için nası olur tereddüt ettirdi. Pitot tüpü akışı göğüsleyen ve akışa dik olan uçlardaki basınç ölçümüne dayanıyor. Yapması zor değil.

    Dİğer taraftan doğalgaz saatleri tam size göre herhalde? Araştırın mantığını birlikte ele alalım geliştirelim size uygun minyatür bi şey çıkaralım.




  • 3-4 sene önce yapmıştık sanırım istediğin aşağıdaki resimdeki gibi bir şey ,
    Debimetre (flowmetre) LPG tüketim ölçümü
  • ölçme mantığı soruluyor. Sizin mantığınız neydi?
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Ayrintili ve degerli cevabin icin tesekkur ediyorum. Pitot tupu ucaklarda kullanilan hiz olcme cihazi oldugu biliyorum. Baska amacli kullanilip, kullanilmadigi hakkinda fikrim yok. Optik olcum sensorleri var ama nasil bilgi verdigi hakkinda fikrim yok. Turbin debimetrelerde her pals 0,01ml gibi deger veriyor ama gazi olcebilirmi? Turbini dondurebilirmi? Piyasada bulunan turbin debimetreler gazi olcebilirmi? Dogalgaz sayaclarinda koruklu dedigimiz sistem var ve cok buyuk. Arabanin motor bolumunde dogalgaz sayaci sigacagi sanmam :)



    Esas aklima takilan turbin debimetreler gaz gecisini olcebilirmi? Turbini dondurebilirmi? Eger olmazsa cam tup icinde boncuk ile akisi olcen sistem takarim. Hastanede biyomedikal gorevlisiyim, oksijen flowmtreler bol elimde :) mesela ventilator sistemlerdeki flowmmetre farkli. 2 adet tel var giris ve cikista, hava gecis aninda teller esneyerek cok hassas ve hata payi olmadan olcum yapiyor tabi bu cihazlar yapay akciger gorevi goruyor. Daha ilkel olanda var ortasi dar olan bir tup var, giri ve cikista birer adet mpx sensor var. Basinc farkini olcerek hesaplayarak debimetresi olcuyor. Tabi bunlar 110kpa basinc altinda calisabilicek chaz degil

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • egealtay kullanıcısına yanıt
    Zamaninda bende arastirmistim bunlar tupteki samandiraya gore hesapliyor. Cok yuksek hata payi var ama ucuz ve basit yontem olmasi guzel. Pic yazilim hex dosyasi ve devre semasi var ise paylasabilirseniz ihtiyaci olan arkadaslarimiz icin guzel olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rica ederiz, zevk duyarız.
    Oksijen flowmetre vb gaz ölçüm için detaylı tanıtım beklemekteyiz. Boncuklu ölçüm? Bildiğimiz herşeyi yazalım ki konular herkesi geliştirecek ve ihtiyaca cevap verecek nitelikte olsun.

    Doğalgaz mantığını buraya detaylandrıdsanız biz de inceler ve mini modelinin yapılabilirliğini değerlendiririz.
    Ama sizin gaz dağıtım hattını da düşünmek lazım. Kuracağınız ölçüm sistemi, gaz akışının kontrolünü bozmamalı.

    110kPa altını ölçmez demişsiniz. Burada hangi basınç farkının nasıl yorumlanacağı önemli.Pitot tüpünde toplam ve statik basınç farkı ölçülür. Yani boruda akış boyunca olan karakteristik boyu basınç kaybı değil. Pitotun ölçtüğü toplam-statik fark akışkanın hızının bir ölçüsüdür ve akışkan ne kadar hızlıysa basınç farkı o kadar fazladır.

    Ama yine de pitot efektif olmaz mı diye düşünürseniz, gaz akışının kesitini azaltarak hızını arttırırız. Bu sayede dinamik basınç daha da artar ve pitot ölçümü daha büyük bir aralığı ifade eder.




  • merhaba, benimde benzer bir ölçüme ihtiyacım var. su hidrofor tankının gaz basıncını sürekli kontrol atında tutmak istiyorum.ölçüm için gerekli malzeme ve yöntem hakkında bilgi verebilecek olan varmıdır. şimdiden teşekkürler
    hidrofor örneğihttp://www.kampa.com.tr/Smjh-85-Hidrofor-4-Kat-4-Daire-24-Litre-Tankli-Ev-Tipi-Hidrofor,PR-10884.html
  • anlık tüketimini görmek için obd2 ve torque programı ile bu işi çözebilirsiniz. Tabi torque programındaki tüketim değerleri benzin üzerinden hesağlanır. lpg yoğunluk ve kalitesine göre oradaki değeri 1,05-1,25 arasında bir değer ile çarparak gerçek tüketim değerine ulaşabilrsiniz.
  • Hidrofor tankındaki gazın basıncı ile aynı tanktaki suyun basıncı birbirine eşittir. Bu iş basınç şalteri ile yapılmaktadır. Dijital olanları da muhakkak vardır. Eğer bilgileri bilgisayara aktarmak istiyorsanız, uzmanları yardımcı olabilir, elektroniğe konu açabilirsiniz.

    Konudaki lpg ölçüm lpgnin gaz olduğu fazdaki ölçüm. Bu yüzden pek kolay değil. Ölçüm cihazlarından önce ölçüm mantığı gerekmekte. Yeterli hassasiyete verebilecek ölçüm mantığı.
    Ayrıca lpg yoğunluk namına 1,05-1,25 le çarpamayız çünkü lpg gaz fazında...
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    ben yakıt tüketimini hrsaplayacaksınız diye yazmıştım tamamdır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet yakıt tüketimi zaten Ama gaz fazdayken ölçmesi gerektiğini de yazmıştı. Anlık tüketim olunca gaz faz mevzu oluyor.
  • 9008 9 kullanıcısına yanıt
    Yalnız aracım taunus 2.0 gls ve enjeksiyon sistemine çevirdim. Bağımsız ECU var megasquirt. OBD vs yok rs232 yada Bluetooth ile bağlanıyor :) Megasquirt ecunun parametreleri değiştirilerek enjektor açılıp kapanma ms sürelerine göre yakıt tüketimi hesabı yapanlar varmış yurtdısında, fakat çok karmaşık ve sistemi çökmesine sebep olabilir.
  • Cevaplarınız için teşekkür ediyorum arkadaşlar. Yaptıgım araştırmalar sonucunda gaz fazındaki debiyi ölçmemiz oldukça zor. Cam tüp içerisinde şamandıralı ölçüm yapılabilir ama kaputun içinde kalıcak buda saçma olur. 200dolar gibi uçuk fiyata gaz fazında ölçüm yapan debimetre alıcagıma motoru rektefiyeye sokmak daha mantıklı

    Sıvı halde akışkan olsa ölçüm daha basıt ve kolay olcak fakat akışkan olarak sadece regulator öncesi lpg bakır boruda.. Basınç çok yüksek herhangi türbin debimetre monte etsem, çatlayıp patlayabilir. 33bar diye biliyorum eger bilen arkadaşlarımz varsa cevaplayabilirse güzel olur
  • Sayın Hocam sıvılaştırılarak depolanan maddeler genelde 5-10 bar arasında. 33 bar nereden çıktı? 8.8 bar bilgisi yazıyor bi yerlerde. Bir de zaten bu basınç değerine ulaşması için akışın kesilmemesi lazım. Yani akış fasılalı olduğunda yani bir miktar gaz alıp akışın önü kesildiğinde basınç yükselemez. Zaten araçların emme teşkilatları da düşük basınca uygundur diye düşünüyorum. Bir tarafı havaya açık olan bir teşkilat nasıl yüksek basınç olsun ki?

    Yalnız lpgde alüminyum çatlar demişlerdi bana. Ben de arabanın tüp beyninin alüminyum olduğunu iddia ederek neden çatlasın demiştim. Ama başkaları da lpg benzin istasyon depo çıkışında alüminyum değil pirinç olması gerektiğini iddia etti. O zaman şu tahmini yaptım. Lpg geçişinde sıcaklık düşümü varsa alüminyum belki bu ani sıcaklık değişimine dayanamaz ama pirinç belki dayanıyordur. Yani basınç 33 bar değil.

    Cam tüp içinde şamadırayla nası ölçülecek? Ölçebilirseniz ille de görmeniz gerekmez, şamandıra pozisyonu tespit edilebilir. Ama şamadıra gaz ölçümünde ne yapacak?

    Şu olabilir. Gaz aşşağıdan girer, gazın hız ve debisi şamadırayı yukarı taşır. Daha yüksek hız daha yüksek şamadıra mesafesi olur. Şamandıranın yükselmesine göre debi tespit edilebilir. Çok akla yatmasa da bir yöntemdir.

    Gaz fazın akış kesiti daraltılarak akış hızı arttırılır ve ölçmeye daha uygun hale getirilir.

    Ama sizin bahsettiğiniz enjektör açma kapama miktarının tespiti de fena değil. Sistemi neden çökertsin ki? Yalnız bu ölçüm direk debi ölçümü değil sadece debi hakkında fikir verecek olan ölçümdür. Yani sistemde hiç gaz olmasa da enjektörler elektriği alınca açılıp kapanacaktır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.