Şimdi Ara

DC-DC Converter Akım Problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
2
Favori
258
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, 3S5P 12V 10,000mAh batarya pack’imi, DC-DC booster ile 19V’a yükselterek laptop’ımı şarj etmek istiyorum.


    Biri 250W 10A, diğeri 400W 15A’lik iki farklı DC-DC converter kullandım ancak ikisinde de yeterli akım alamıyorum.

    İkisinde de 19V’a başarılı bir şekilde yükseltebiliyorum, ancak akım çıkışı değişken ve dengesiz oluyor. Bilgisayarda denediğim zaman bir şarj ediyor, bir şarj etmiyor şeklinde oluyor.


    Ayrıca elimdeki 12V DC-AC converter ile de denedim. DC-DC converter çıkışını 12V’A ayarlayarak DC-AC çeviriciye bağlıyorum ve ona da denemek amacıyla 15W’lık bir ampül bağlıyorum. Ampulü çalıştırmadan önce DC-AC converter 0.35A akım çekiyor ve DC-DC converter bunu stabil bir şekilde sağlayabiliyor ancak ampulü açtığım zaman 0.5-1A aralığında değişen akımlar ölçüyorum ve ampul de yanıp sönüyor.


    DC-AC converter’ı direk lithium batarya pack’İne bağladığım zaman düzgün çalışıyor, hiçbir problem yok.


    Ek olarak, yine çakmak girişi ile arabada laptop şarj etmek için satılan voltaj ayarlı DC-DC çevirici aldım ve bunu battery pack’İme taktığımda laptop’Imı problemsiz şarj edebiliyorum ancak 100 watt olduğu için yetersiz geliyor ve çok ısınıyor.


    Sonuç olarak, yukarıdaki testlerimden, 250W ve 400W’lık denediğim iki DC-DC booster’In da düzgün çalışmadığını düşünüyorum.


    Sizce güç olarak yeterli görünmelerine rağmen neden bunlardan verim alamıyorum?


    Kullandığım converter’ları arızalı desem, farklı yerden aldığım ikisi de mi bozuk olacak? Converter’ların gücü yetmiyor diyecek olsam, yapmak istediğim aynı şeyin youtube’da bir sürü örneği var.



    Kullandığım DC-DC booster’ların özelliklerini aşağıda veriyorum:


    400W 15A Specs:

    Giriş: 8.5-50V –>

    Çıkış: 10-60V

    Modül adı: 400W Voltaj Yükseltici

    Modül özellikleri: İzole olmayan step-up modülü (BOOST)

    Giriş voltajı: DC8.5V-50V

    Giriş akımı: 15A (MAX) 8 amperi aşıyorsa soğuyucuyu kuvvetlendiriniz

    Sessiz akım: 10mA (12 V litre 20 V, çıkış voltajı, akım çok sessiz artacak)

    Çıkış voltajı: 10-60 V (ayarlanabilir)

    Sabit aralık: 0.2-12A (Akım sabitlenebilir)

    Sıcaklık: -40 ila + 85 derece (sıcaklığın yüksek olduğu durumda soğutucuyu kuvvetlendiriniz)

    Çalışma frekansı: 150 KHz

    Dönüşüm verimliliği: 96% 'e kadar

    Aşırı akım koruması: Var

    Giriş ters polarite koruması: Yok

    Kurulum: 4 2.55mm vida delikleri

    Bağlantı yöntemi: Bağlantı çıkışı

    Modül boyutu: 67mm X 48mm X 28mm


    250W 10A Specs:

    • Giriş voltajı: DC8.5V-48V
    • Giriş akımı: 10A (MAX) 8a’yı aşıyor lütfen ısı dağılımını artırın
    • Sessiz akım: 10mA (12 V litre 20 V, çıkış voltajı, daha yüksek Akım çok sessiz artacak)
    • Çıkış voltajı: 10-50 V sürekli ayarlanabilir
    • Sabit aralık: 0.2-8A
    • Sıcaklık:-40 ila + 85 derece (ortam sıcaklığı çok yüksek, lütfen ısı dağılımını artırın)
    • Çalışma frekansı: 150 KHz
    • Dönüşüm verimliliği: 96% 'e kadar
    • Aşırı akım koruması: orada
    • Giriş ters polarite koruması: evet,
    • Kurulum: 4 3mm vida delikleri
    • Bağlantı yöntemi: bağlantı çıkışı
    • Modül boyutu: uzunluk 70mm genişlik 36mm yükseklik 13mm
    • Tek modül: 70g







  • Bataryanız bu işe uygun değil modüllerin bir suçu yok sürekli modülleri suçlamışsınız ama batarya paketine hiç bakmamışsınız belli ki ...
  • Yanitiniz icin tesekkur ederim. Haklisiniz, su an icin denemis oldugum 2 modulun calismadigini (veya benim calistiramadigimi) dusunuyorum.


    Mesaji tam okuduysaniz eger, araba cakmak cikisindan yine 12V ile beslenen ve piyasada "araba cakmak girisli notebook sarj adaptoru" olarak gecen adaptor ile batarya paketimi guc kaynagi olarak kullandigimda sonuc alabildigimi de soyluyorum. Bu adaptor de temel olarak bir dc-dc gerilim arttirici modul sonucta. Belli ki bunun yapabildigi ancak yukarida bahsettigim 2 modulun yapamadigi birsey var (bahsettigim adaptor 80W ve dizustu bilgisayarimi calistirirken aşiri isindigi icin daha guclu bir modul ile calistirmak istiyorum, ayni zamanda ek sogutma onlemlerini de alacagim).


    Ben elektronik muhendisi olmadigim ve online arastirmalarim sonucu yanit bulamadigim icin burada isin uzmanlarindan destek ariyorum.


    Bu forum, bilgiye sahip olanlarin bu bilgileri ile egolarini tatmin ettigi degil de insanlarin birbirine yardim ettigi, yol gosterdigi bir forum ise eger, alayci bir tavirla batarya paketine isaret edip sorunun ne oldugunu dahi belirtmeden gelen cevaplar yerine daha yapici ve yol gosterici cevaplar, ben dahil, ileride bu konuyu okuyabilecek kisilere de daha yardimci olacaktir.


    Tesekkur ederim.





  • snncvs S kullanıcısına yanıt

    Yanlış anlaşılmış olabilir, sadece yazıdan ibaret forum ortamı pek müsaittir yanlış anlaşılmaya. Niyetlerimi içimizde saklıdır malum. Ayrıca bazen hiç umulmadık yerden sorun çıkabilir.


    Batarya paketi güç kaynağı olduğundan akım yetiştiremezse sorun çıkması doğal. Pil grubu içinde sorunlu bir tane çıkabilir. Batarya başka cihazla kendisini kanıtlamışsa beki o başka cihazın verimliliğidir.


    Diğer modüller araç aküsü ile denendi mi? Ya da akımı yüksek bir güç kaynağıyla ? MOdüllerden birisiinin sınırlarında çıkış gerilimi.

  • Baska bir guc kaynagi ile denemedim, haklisiniz, bu aksam deneyecegim. Tesekkur ederim.

  • Ortada ego tatmin edecek bir durum yok. Elektronik bölümünde ne egosu ne tatmini. 8 senedir foruma üyeyim tek takıldığım bölüm de elektronik bölümü. Ayrıca konu okurken 1 defa değil birden fazla okuyorum ki kaçırdığım bir nokta olmasın diye .ilk mesajımdaki ilk cümlede zaten probleme nokta atışı yaptım. Problemi başka yerde aramak zaman ve emek kaybından başka hiçbir şey olmaz.

    Batarya şarj olurken mesela adaptörden 4 amper çekiyor diyelim. 19*4= 76 watt güç yapar. Sizin güç kaynağı 12 volt .

    76/12= 6.33 amper yapar. Sizin batarya paketinden 6 amper çekmeye başlayınca voltaj kaçtan kaça düşüyor ölçmek lazım.

    Belki high drain özellikli piller kullanılırsa bu problem ortadan kalkar..

    İyi forumlar
  • Ayırmış olduğunuz zaman için teşekkür ederim. Discharge akımından emin değilim açıkçası ama 6 amperden de düşük olur mu ki acaba?

    Söylediğinize katılıyorum, 12V gerçekten güçsüz kalıyor belki, batarya pack'i 4S yapıp 15V'lara ulaştırmak belki biraz da olsa rahatlatır sistemi.


    Öte yandan karafetva arkadaşın güç kaynağını değiştirme tavsiyesi üzerine 15V'luk bir AC-DC adaptör ile DC-DC booster'ı besleyerek denedim ancak sonuç yine aynı.


    Yalnız hala benim battery pack'imi kaynak olarak kullandığımda çakmak girişli basit 80W'lık converter'ın laptop'ımı şarj edebilmesine rağmen booster'lar ile neden yapamadığımı; aralarında ne fark olduğunu anlayamıyorum ve bu durum hala sorunun en azından sadece battery pack'ten kaynaklanmadığını düşündürtüyor bana. Üzerinde "regulated adapter" yazıyor, bu birşey ifade ediyor mu acaba bilmiyorum.



    BATTERY PACK:





    DC-DC- BOOSTER'LAR:






    80W AUTO DC POWER:





  • snncvs S kullanıcısına yanıt

    15Volt güç kaynağı ile denediniz ama acaba onun akımı neydi? Mühim olan akım. Adaptör korumaya bile geçiyor olabilir yani hiç çıkış vermeyebilir. Direk bir araçtan aküsü ile 12Volt ile deneyebilirsiniz.


    Diğer taraftan sadece batarya sorunu olmayabilir, bakılabilecek ilk kısımdı. pek tabii gerilim arttırıcı devrelerde de sorun olabilir.


    Laptopu şarz edebildi mi bahsettiğiniz çakmaklık girişi yoksa sadece şarz ışığını mı yaktı? Sadece çkış vermiş uygun gerilimi sağlamamış da olabilir belki.

  • 15V adaptorun cikisi 3A'di, laptop surekli 6A cekmiyordur diye dusundum ve denerken de laptopta sadece isletim sistemi acikti. Direk arabada deneyemedim acikcasi cunku erkek cakmak girisim yoktu ve baglanti biraz ugrastiracakti ama onu da deneyecegim emin olmak icin.


    Bahsettigim ve yukarda resimleri olan 80W cakmak girisli adaptor sorunsuz sarj ediyor evet, laptopu ayni zamanda kullanirken %10' larda olan bataryayi bir kez full sarj edebiliyorum. Bunu birkac kez kullandim ancak dogal olarak asiri isiniyor. Iki kez disarisi yaklasik 5 derece iken kullandigim icin o soguk havada problem olmadi isimi gordu ama evde denerken zatar verebilecek derecede isiniyor. yazin sicak havada bu sekilde kullanamam tabi ki.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.