Şimdi Ara

Canlı ve Cansız arasındaki Fark

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Canlı her türlü etki ve tepkiye karşı randomize şekilde cevaplar üretebilen yapı iken cansız değişken parametrelerin sonucu olarak aynı şartlarda farklı sonuç üretemeyen her türlü nesne.


    Sizce bu iki kavram nasıl ayrışıyor?


    Bir robotu cansız kabul ederken, bir böceği canlı kabul etmemizin sebebi nedir?




  • Bu iki tanıma göre açıklarken, cansızın ürettiği tepki daha önceden programlanmış tepki oluyor. Yani robot, öğretildiği şekilde tepki veriyor.


    Fakat burada işin içine AI girdiği zaman robotu da canlı olarak tanımlamamız gerekiyor. Her etkiye aynı şekilde tepki veren (kapanan, solan, sürekli ışığa yönelen) bitkileri de cansız olarak tanımlamamız gerekiyor. Bilemedim...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Real RocknRolla -- 14 Mart 2024; 12:9:36 >
  • biri canlı biri cansız olarak ayrışıyor birbirinden

  • Real RocknRolla R kullanıcısına yanıt

    Fikir belirttiğin için teşekkür ederim, mesela robot Sofia vatandaş kabul ediliyor ve insanlarla aynı hakları var ancak bilinci yok ve aynı şekilde veya öğretilmiş şekilde cevap veriyor şimdi yasal açıdan onu canlı ile aynı hakları mı vermeliyiz?

  • Canlıyla cansız arasındaki farkı anlamanın en iyi yolu canlının davranışlarının deterministik olup olmadığında bence. Tamamen aynı atomların dizilişinden oluşmuş iki aynı canlı, eğer belirli bir süre boyunca tamamen aynı uyaranlara aynı tepkiyi verirse, aslında canlıyla cansız arasında bir fark olmadığını söyleyebiliriz. Yani tamamen cansız olarak tanımladığımız atomların dizilişiyle ilgili gerçekleşmek zorunda olan bir reaksiyon zinciri ise, o zaman canlılığı özel olarak tanımlamanın bir anlamı kalmaz.

  • Başlık metnindeki tanımı doğru kabul etmeli miyiz?


    Canlı dediğimiz şey bilinci olmakla alakalıdır dersek daha doğru tanımlama olur. Mesela 'canlı su' diye bir kavram var ve sağlıklı olan da canlı su içmek.


    'Canlı' dediğimiz şey, bizim şimdiye kadar anladığımızdan daha farklı bir şey diye biliyorum.

  • SUBJECT 101 kullanıcısına yanıt

    Her şey cansız o zaman

  • Mobidik kullanıcısına yanıt

    "Canlı su" ne? Boş boş tanımlar. Yok hobi olarak gene istediğinize canlı cansız diyin (Misal cansız manken vahe kılıçarslan diyebilirsiniz) Ama başlıktaki konuyla alakası yok bu "canlı" "cansız" sıfatlarının.


    Yine benzer şekilde çok iyi cevaplar veren bir yapay zeka da "canlı" sayılmaz. Gördüğünüz canlılık yapaydır.


    Canlı ile cansızı ayıran en önemli özellik içindeki bio materyali ile metabolizma, büyüme, çoğalma gibi temel yaşamsal faaliyetleri gerçekleştirmesidir. Bu tanım en az milyonlarca yıl daha geçerli olacak.

  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

    Evet hocam sanırım cevap bu ğreme büyüme çoğalma yeteneği canlılık

  • quote:

    Canlı her türlü etki ve tepkiye karşı randomize şekilde cevaplar üretebilen yapı iken cansız değişken parametrelerin sonucu olarak aynı şartlarda farklı sonuç üretemeyen her türlü nesne.


    Sizce bu iki kavram nasıl ayrışıyor?



    Sizin tanımınız canlıların yapısal olduğu konusunda haklıyken canlıları rastgeleleştirip-randomizeleştirip cansızları determinize ederek yani bu şekillerde addederek indirgiyor. Cansızlar aynı koşullarda farklı tepkiler gösterip random olabildikleri gibi canlılar da gayet deterministik olabilirler. Her şey termodinamiğin ikinci yasası olarak bilinen istatistiki fiziksel prensibe uygun davrandığı ve rastgeleliğin tersine çevrilse dahi eninde sonunda artacağı öngörüldüğü için rastgelelik üzerinden kesin bir canlılık-cansızlık ayrımı yapmak doğru değil.

    Canlılığı - evrimsel süreç uyarınca - bilgisini varolduğu süre boyunca değişen çevreye nazarla muhafaza ederek sonraki kuşağa aktarmak üzere aldığı enerjiyle faaliyet gösteren tüm moleküler organizasyonlar olarak tanımlayabiliriz. Buna göre canlılar düzenlerini entropinin veya kendi adaptasyon başarılarının izin verdiği süre boyunca koruyup gene entropik termodinamik gelişim sürecinde kendilerini kopyalayabilen ve bu işlemler sırasında entropik atıklar üreten karmaşık moleküllerdir.

    Cansızlık da, basitçe yukarıdaki tanım çerçevesinde canlılık olmayan herhangi bir olgu, fenomen, örüntüdür. Güneş mesela bir canlı değildir zira kendisini kopyalayamaz, dışardan enerji girdisiyle metabolizmik faaliyet yürütemez ve kendi kendini yenileyebilen istikrarlı bir molekül dizisi değildir ama Güneş için de, canlılar için de termodinamik ve entropi geçerlidir. Canlılık ve cansızlık yalnızca termodinamik ve entropinin farklı tarzda ifade şekilleridir.

    Onun için canlılar cansızlardan çok farklı dursa da esasında özünde çok da farklı değillerdir. Aynı fizik prensiplerinden türeyip aynı fizik prensiplerine uyarlar.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Şiddetle reddetmek ya da kesin olarak reddetmek yüksek bilgilere kapalı olmak sonucunu getirir.


    "Bir zihnin gelişkinliği kabul edilemez görüneni kabul edebilmesiyle ölçülür." (Thea Alexander)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.