Şimdi Ara

Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
3.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bilindiği üzre dizel bmwlerin çalışma sıcaklığı 100 derece.
    Aracım bir süredir optimum çalışma sıcaklığı konusunda sıkıntılar yaşıyordu.120.000km den bugüne kadar yani 133.000 km ye kadar.Çok sıkışık trafikte 100 dereceye sabitlenip yol açıldığında hız ge hava durumuna göre 85 li seviyelete doğru iniyordu yağ sıcaklığı göstergesi.Bu arada aracın klimasında vs ısınmada sıkıntı yok.
    Neyse bugün Orjinal bmw kutulu termostatı değiştirttim.30 km sürüş yaptım sıcaklık 60 derecede kaldı ama aracın hissiyatı her koşulda sanki optimum sıcaklıkta çalışıyor gibi.Servise geri döndüm.Aracı obd soketinden bilgisayara bağladık.Rolantide 5 dakikada sıcaklık 100 dereceye geldi Yani 30 km sürüşte ısınmayan motor obdyi yiyince 100 dereceye geldi belki 5 belki 3 dkda.Cihazda da yağ sıcaklığım 93-94 seviyelerinde,soğutma sıvısı sıcaklığım 80 seviyesinde idi.Aracı çalıştırdım 3-4 dk sonra eve doğru yola çıktım.3-4 km sonra sıcaklık 95 derecede sabitlendi.Stop ettim.2 saat sonra markete gittim Sıcaklık yine 55-60 arası çok sıkışık trafiğede girmeme rağmen.
    Şimdi benim anladığım termostat ile alakalı değil problem.Ğrün orjinal ve bandrollüydü.Ayrıca ekrandaki görüntüden bağımsız obdye bağlayınca hem kendini düzeltti hemde obd de görüldüğünüzere yağ sıcaklığımgayet iyi idi.Fakat düşündüren şu termostatı değişmeden önce ekranda 85 li seviyeler görülürken değişimden sonra obd den hariç sıcaklık 55-60 olarak gözüküyor,klima sistemi alev alev üflüyor sıkıntı yok.Çekiş,çalışma karakteri olarakta sanki optimum seviye.Motora dokununcada sıcaklık kesinlikle 55-60 tan yüksek gibi.

    Problem nereden kaynaklanıyor olabilir ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Motor yaği ile alakali beya sogutma ile ilgili olabilir mi sadece fikir beyan ediyom bilgim yok mrk ettim.:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlginiz için teşekkür ederim,ama 2 kere motor yağı değişti bu sorun yaşanırken bir değişiklik olmadı.Her zamanki standartlarda yağ koyduk.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İki farklı sıcaklık değerini bir değer gibi düşünmeyin. 1.Soğutma sıvısı (hararet) ve 2.yağ sıcaklığı.


    Her Motor tasarımında yağ standart olarak 100C‘de çalışır. Ancak sürüş esnasında 130’a kadar kullanımda anlık değişiklik gösterebilir. Çok sert sürüşlerde bunu da geçebilir.sadece uzun süre düz yolda sakin sürüşte soğutma sıvısı yağ sıcaklığına eşit olur. Cunku motor yaglari standart uretilir ve max anlık 150C için HTHS testi yapılır, 100C ve 40C için çalışma testleri yapılır.Motor yüküne ve yağın SAE değerine bağlı olarak geç ısınır ve geç soğur. Yağın enerji kapasitans değeri daha yüksektir.

    Motor Soğutma sıvısı ise 80-105 aralığında olması beklenir. BMW ve Mercedes(performans) gibi araçlar performanslı olması için daha düşük toleranslar ile üretildiğinden biraz daha yüksek hararetli soğutma sıvısına göre çalışabilirler. Ecu tarafından verilen termostat ayarı bu şekildedir. Sekmanlar sıcakta daha iyi çalışır. Motor daha az aşınmaya maruz kalır. Buna karşın daha fazla ısıl işleme maruz kalan yağ nedeniyle servis aralıkları daha kısadır.
    Soğutma sıvısı ise yağdan farklıdır, antifriz/su oranına göre soğurma(ısı emilim) hızı değişebilir. Antifriz ve su karışımında su miktarı arttıkça soğutma sıvısı daha volatil olur.

    Motor yağı sıcaklığı, motor soğutma suyu sıcaklığından her zaman farklıdır ve yağ , soğutma sıvısına göre daha geç ısınır geç soğur. Sabah siz aracın soğutma sıvısını göstergede (ya da obd portunda) ilk 90C’de gördüğünüzde yağ daha 40C’lerde olabilir. Bu değer yağ eskidikçe daha çabuk artmaya başlar çünkü eskiyen yağ incelir. İncelen(asidite olan) yağın ısı soğurma değeri azaldığı için daha hızlı soğur ve ısınır.

    Havalandırma üflemesi ise A/C açıkken PTC ile alakalıdır kapalıyken sistem sıcaklığı ile alakalıdır.


    Şimdi sizin sorunuzun ne olduğunu sıcaklıkları ayrı ayrı belirtebilirsiniz daha açıklayıcı olur.

    Soğutma sıvısı(hararet sembolü) sivi icinde termometre
    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.
    Hararet göstergesi üsttekiler standart değerler
    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.

    Yağ göstergesi (yagdanlik icinde termometre)

    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.

    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.

    Gösterge panelinden örnek yağ göstergesi sağda
    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.

    Gosterge panelinde Hararet gostergesi (sogutma sivisi)

    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 24 Mart 2020; 8:15:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Benim problemim motor soğutma sıvısı yani hararet ile alakalı değil zaten aracımda bunun göstergesi mevcut değil.
    Benim problemim Motor sıcaklığı ile.Optimum çalışma sıcaklığı 100 derecedir.Fakat aracımın motor sıcaklığı bu dereceye çok sıkışık trafik hariç son 10-15 bin kmdir gelmemekte,gelse dahi en ufak bir boşlukta 85 dereceye düşmekteydi.Termostattan kaynaklandığını düşünüp termostatı değiştirdik,termostatta arıza sensörü bulunmuyor ve bulgular bu yönde idi.Termostatın görevi motor optimum çalışma sıcaklığına gelene kadar soğutma sistemlerini kapalı tutar sonrada bu optimum motor sıcaklığı seviyesinde dengeler.Neyse biz termostatı değiştirdik.Motor sıcaklığı hiç bir şekilde 60 dereceyi geçmiyor şuanda 4-5 saat bir fiil kullanmama rağmen bugün.Aracı OBD üzerinden okuduğumuzda ise değerler oldukça normal motor sıcaklığı stop ettikten 3 dakika sonra 93 derece,soğutma sıvısı sıcaklığı 80-83 derece seviyesinde.Fakat araç içerisindeli gösterke obd yi bağlayınca 100 derece göstermesine rağmen obdden çıkarınca 60 dereceye düşüyor motor sıcaklığo göstergesi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • delicokelek3x D kullanıcısına yanıt
    Tabı OBD soketini söker sökmez değil.Ayrıca biraz sürdüğümde 100 den 95 e düştü.Stop ettim 2 saat sonra çalıştırdım 60 derece.Bugün 5 saat kullandım MOTOR(YAĞ) sıcaklığı 55-60 derece arası dalgalı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • delicokelek3x D kullanıcısına yanıt
    Yazdıklarımdan açık ve net olduğunu düşünüyordum ama bir daha yardim etmeye çalışayım.

    1.Sizin gördüğünüz gosterge aracinizin Motor Yağı sıcaklığı göstergesi.

    2.Degistirdiginiz Termostat Motor Soğutma Sivisina Bağlı. Termostat hakkinda Bahsettiğin çalışma prensibi Soğutma Sivisina aittir.

    3. Her araçta Hem Motor Yağına hem de Soğutma Sivisina Bağlı değerler OBD'den okunabilir.

    4. "Motor Sıcaklığı Hiçbir Şekilde 60C geçmiyor" motor sıcaklığı. Bu bilgiyi nereden alıyorsun ?

    quote:

    Aracı OBD üzerinden okuduğumuzda ise değerler oldukça normal motor sıcaklığı stop ettikten 3 dakika sonra 93 derece,soğutma sıvısı sıcaklığı 80-83 derece seviyesinde.

    5. Guzel degerler burada sorunumuz yok.

    quote:

    .Fakat araç içerisindeli gösterke obd yi bağlayınca 100 derece göstermesine rağmen obdden çıkarınca 60 dereceye düşüyor motor sıcaklığo göstergesi.


    Belki BMW OBD bağlandığında Hararet Göstergesini (soğutma sivisi) gösteriyordur, ama normal şartlarda Yağ sıcaklığını gosteriyordur. Yağ geç ısınır gec sogur.

    quote:

    Tabı OBD soketini söker sökmez değil.Ayrıca biraz sürdüğümde 100 den 95 e düştü.Stop ettim 2 saat sonra çalıştırdım 60 derece.

    Normal

    quote:

    Bugün 5 saat kullandım MOTOR(YAĞ) sıcaklığı 55-60 derece arası dalgalı.

    5 saat yol yaptin durmaksizin, 55-60C olması çok zor. Bu biraz kafa karıştırıcı ama OBD bağladığında gerçek degerleri aliyorum mu diyorsun ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 25 Mart 2020; 4:21:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Aynen öyle araçtaki motor sıcaklığı göstergesinde 55-60 derece oluyor,obd soketini takar takmaz ibre yükselmeye başlıyor.OBD yi bağlayınca hem aracın göstergesinde hemde bilgisayardan çalışma sıcaklığının normal olduğu gözleniyor.Obd yi söküncede ibre o derecelerde kalıyor.Fakat ertesi gün kullandığımda aracı motor sıcaklığı tekrar 55-60 seviyelerinden yukarı çıkmamakta.Termostatı değiştirmeye iten şey aracın motorunun sürekli soğutma sıvısı tarafından soğutulması.Yani Çalışma sıcaklığına gelen motor soğutma sıvısı ile aşırı soğutuluyor ve 80 dereceye kadar düşüyor motor sıcaklığı dolayısı ile motor yağıda soğuyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaklaşık olarak 80 dakikalık sürüşün ardından. hava dışarıda 8 derece yani gayet normal,100 olmayı geçtim zaman zaman soğumada meydana geliyor
    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.. 210. Dk

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: delicokelek3x

    . 210. Dk
    Normal. "Her aractaki Motor Yağı Sıcaklığı böyledir."

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: delicokelek3x

    Aynen öyle araçtaki motor sıcaklığı göstergesinde 55-60 derece oluyor,obd soketini takar takmaz ibre yükselmeye başlıyor.OBD yi bağlayınca hem aracın göstergesinde hemde bilgisayardan çalışma sıcaklığının normal olduğu gözleniyor.Obd yi söküncede ibre o derecelerde kalıyor.Fakat ertesi gün kullandığımda aracı motor sıcaklığı tekrar 55-60 seviyelerinden yukarı çıkmamakta.Termostatı değiştirmeye iten şey aracın motorunun sürekli soğutma sıvısı tarafından soğutulması.Yani Çalışma sıcaklığına gelen motor soğutma sıvısı ile aşırı soğutuluyor ve 80 dereceye kadar düşüyor motor sıcaklığı dolayısı ile motor yağıda soğuyor.
    Normal olmayan bir durum çıkmıyor,anlattıklarından
    quote:

    Fakat ertesi gün kullandığımda aracı motor sıcaklığı tekrar 55-60 seviyelerinden yukarı çıkmamakta

    Motor yağı geç ısınır geç soğur. Soğuması da sistemin sağlıklı çalıştığını gösterir. OBD takinca birşeyler değişiyor ise belki bir sistem guncelleme yapılması gereklidir. Termostati değişmeyi gereken bir durum görmedim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 25 Mart 2020; 17:23:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sıcaklık normal, BMW ler daha az yakıt tüketmek için daha hararetli çalışır, EcoPro moduna alırsanız 110 derecelere kadar çıkar. En dandirik yağın parlama noktası 160 derecedir 120leri geçmediği sürece sorun olmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FurkanEmir411 -- 25 Mart 2020; 18:19:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • FurkanEmir411 F kullanıcısına yanıt
    Yagin parlama noktası 200°C üzerinde...
    Her araba motor yağı 100C civarındadır..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En dandik yağlarda bile 160 derece demek istemiştim düzeltiyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 100 den sonra stop ettim,3 dakika sonra tekrar çalıştırdım durum bu.Bu araba 120.000 kmdir 100 Dereceye mıh gibi çakardı onu her koşulda 100 derecede korurdu.Şimdi son 10-12 bin kmdir dalgalanıyor ve doğal karakterinden çok uzak çalışıyor.Sanırım termostata verilen para boşa gitti.Yetkili servis borusana gitmek lazım.Araba rolantide 100 ü 15 dk içerisinde buluyor harekete geçtiğim zaman 90-95 bandında çalışmaya başlıyor bir süre boş trafikte ne kadar sıkıştırırsan sıkıştır sip gaz git yine optimum çalışma sıcaklığı olan 100 ü bulmuyor.
    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sadece 5 dk rolantide çalıştı ve olması gereken yerde,şimdi 500 metre boş yolda gideceğim klima vs kapalı
    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aracı rölantide ısıtmaya çalışmayın, rölantide yağ basıncı düşük olur zarar verirsiniz. Rölantide durmak yerine start stop kullanın, 7sn den fazla rölantide durmak gereksiz yakıt tüketimi ve çevre kirliliğine sebep olur. 100den sonra niye stop ediyorsunuz çok abartıyorsunuz böyle yaparak bir şey olmayacak motoru bozarsınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 500-600 metre sonra 5-6 derece soğudu
    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • FurkanEmir411 F kullanıcısına yanıt
    Anladim;)
    En çok karıştırilan ve sanayi yalani Motor Yağ sıcaklığına bakilip Motor Soğutma Sivisi(diger araclarda) sıcaklığı muamelesi yapilmasi. Bu sorun bu konuda gereksiz bir Termostat değişimi yaptırmış.

    Halbuki motor yağlarinin TDS (teknik dokümantasyon sayfası) bakıldığında ASTM D testlerinde 40°C ve 100°C Viskozitesi ve 150°C Volatilitesi belirtilir çünkü 40°C alti motor yaginda soğuk kabul edilir 100°C ise nominal çalışma sıcaklığıdir.

    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.
    Temsili resimde görüldüğü gibi Motor yağı pompasi Kranktan Gelen güç ile pompalanır EcoPro gibi sürekli düşük devirde seyir ettirmek yağ sirkülasyonunu azaltır. Bu da yağ sıcaklığını arttirir.

    Resimde görülmeyen Oil Cooler Yag sogutucusu da yağin gorevletinden biri olan ısı transferini Sogutma sistemine devir eder..
    Bmw B47 dizel yağ sıcaklığı problemim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 25 Mart 2020; 18:23:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.