Şimdi Ara

Bir Garip Covid Hikayesi (Tat Koku Kaybı içerir)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
3
Favori
6.859
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tahmini 12 Temmuz gecesiydi titreyerek uyandım. Sanki biraz ateşim var gibi geldi . Sabah oldu hiç bir şeyim yok.

    Ertesi gün 13 temmuz gece gene titreyerek uyandım bu sefer uyuyamadım. Ateşli gibiydim. Özel bi hasteneden randevu aldım. Hastaneye girişte ateşimi ölçtüler 36. Girsem ne diyeceğim dedim geri döndüm.

    Aradan 2 gün geçti. 15 temmuz gece aşağıdaki komşumun içtiği sigaradan o kadar rahatsız oldum ki anlatamam.

    Yattım 16 temmuz sabah 6 da uyandım acıkmışım. Sarımsaklı bir çorba içtim. Ama sarımsak koyuyorum koyuyorum hiç tadı gelmiyor. Çok yemek yiyen biri değilim. İş yerinde verilen yemeklerde de belirgin bir tad olmadığı için pek farkedemedim. Sonra bir kaç yerde tat koku kaybının gittiğini okudum.

    20 temmuz özel bi labta test yaptırdım. Test ücretini ödedim kanımı aldılar. Ben burnuma çubuk sokacaklar diye beklerken sizin işiniz bitti dediler. Meğersem orası normal vatandaşa para ile sadece kan testi yapıyormuş. Sinirlendim. Bilseydim yaptırmazdım dedim. İş yerine haber verdim test sonucu çıkana kadar gelme dedi.

    Yaklaşık 7 saat sonra sözlü olarak kanımda antikora rastlanıldığını öğrendim. Ama yazılı belge ertesi gün antijene bakılarak söylenecekmiş. Şirkete söyleyince hemen pcr yaptırmamı istedi. 20 temmuz gecesi devlet hastanesinde pcr yapıldı. Dr önlem olması açısından plaquenil e başlamamı pozitif çıkarsa bir kaç ilaç daha almam gerektiğini söyledi. Açılcası ne olduğumu bilmeden teşhis konulmadan ilaca başlamak istemedim.

    21 temmuz pcr sonucum açıklandı negatif çok şükür. İş yerini aradım hekim tat koku yoksa test bile yaptırmadan ben size pozifsiniz derdim dedi. Antikoru bekleyelim dedi. Akşam antikor sonucum açıklandı Igg ve Igm ikiside pozitif. İş yerini aradım bunun anlamı hem hastalığa bağışıklık kazandığım hemde vücudumda vürüsün bulunduğu yönünde bilgi verdiler. Yapılan testimin roche marka kitle yapıldıkmış olduğunu ve doğruluk oranının %99 olduğunu, İşe gelmememi söylediler.

    24 temmuz da özel bir hastaneden randevu aldım. Tomografi çekildim, kan verdim ve 2 adet çubuk salladılar. Emin olmamakla birlikte domuz gribinede baktılar galiba. Kandan da genel kan tahlili istenilmiş bütün değerler normal çok şükür. Prof tomografim de gözle görülür birşeyin bulunmadığı raporunu ve pcr sonuçlarını beklemem gerektiği ini söyledi 14 gün rapor verdi.

    26 temmuz da tomografim açıklandı akciğer bir lopta küçük kristal yapı. Enabızım karıştı bir türlü pcr görünmüyor. Hastane de 4-7 ila 7 gün arasında çıkar demişti. İş yerine haber verdim. Rapora devam pozitifsiniz dedi.

    29temmuza ancak randevu alabildim. Prof un yanına girdim. Pcr sonucunuz ne oldu dedi. Görünmüyor dedim. Dr baktı göremedi. Sonra sekreter baktı buldu bir şekilde negatif. Sanırım hastaneler sonucu halk sağlığına bildiriyor. Hekimler hastane kaydından değil halk sağlığından bakıyorlar. Tomografimdeki buzlu kısmın çok küçük olduğunu antikorlarında oluşup pcr ın negatif olmasından aslında 2 hafta kadar önce buna yakalanmış olduğumu atlattığımı ama tat koku olmadığından tedaviye başlamamız gerektiğini söyleyip plaquenil parol c vitamini aspirin verdi. 2 pcr negatif olduğu için 3. yü istemeye gerek olmadığını ve işe başlayabileceğimi söyledi.

    An itibariyle hala tat koku yok. Hasta olup olmadığım belli olmadan ya da sen bu hastalığı atlatmışsın denilip plaquenil verilmesi ama pcr a ihtiyaç duyulmaması gibi çok değişik sorular var aklımda. çok ilginç bir durum. Süreçteki en belirgin şikayetim tat koku kaybı yaklaşık 3 haftadır yok.

    Siz siz olun tat koku kaybına çok dikkat edin. İçinizi karartmak istemem ama bu sorununuz varsa sadece pcr değil Roche marka ile kan testinizi ve tomografinizi imkan bulabildiğiniz ölçüde yaptırmaya çalışın. Süreç zorlu yorucu ve bazen masraflı olabiliyor. Allah herkese acil şifalar versin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • İşe yarar bi konu olduğundan sonuna kadar okudum

    Geçmiş olsun, tat koku gelince güncelleyin ilk mesajı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Detaylı paylaşım için teşekkürler. Gerçek şu ki tat-koku kaybı çok sık görülen bir durum olduğu için internete yazdığında gelen 2. sayfada Acıbadem hastanesinin sayfası çıkıyor
    Bir Garip Covid Hikayesi (Tat Koku Kaybı içerir)

    Mesajın önemli çünkü basının pompaladığı kovid histerisi ile yakında ne olacağını çok güzel özetliyor:

    yakında, hepimizin yılda ortalama 2-3 kez yakalandığı Soğuk algınlığı, grip semptomları yüzünden sağlık sistemini kitleyeceğiz.

    PCR testi iyi ki (+) çıkmamış, haberlerde okuyoruz eğer alınan örneğin PCR testinde çoğaltılması çok kez tekrarlarlarsa test yanlış (+) verebiliyormuş.

    Kan testi sadece enfeksiyonu söyler, koronaya dair bişi söylemez.
    PCR testi güvenilir bir test değil, yaptırmayın.




  • Çoğu insan aynı konu sahibi gibi ne olup bittiğini anlamadan bu hastalığı geçirdi veya geçiriyor. Ama medya ve saçma sapan komplo teorisyenleri yüzünden şu hastalığa hala veba muamelesi yapılıyor. Domuz gribini kaçınız hatırlıyor? Bu da aynı onun gibi olacak. Kaldı ki domuz gribi genç veya yaşlı dinlemiyordu. Domuz gribi için doğrulanmış resmi ölüm rakamları sonraki yıllarda yapılan araştırmalarda 500 binlere kadar çıkıyorken asıl rakamın bunun 3-4 katı olduğu tahmin edilmekte.

    Covid 2020 yılında değil de 2009 yılında domuz gribi yerine yaşansaydı aynı o zamanlar olduğu gibi ne olup bittiğini bile anlamayacaktık ve bugün adını bile hatırlamıyor olacaktık.

    Unutmadan, domuz gribi aşısı bulunana kadar (8 ay içinde) semptom göstermeyen vakalar dahil edildiğinde dünya nüfusunun %10u ile %21i arasında bulaşmış durumdaydı. Nisan 2009dan Nisan 2010a kadar "yalnızca ABD'de" 60 milyon (43.3m - 89.3m aralığında) insana bulaştığı hesaplanmış CDC tarafından. Covid? 8 ayda ABDde 6 buçuk milyon hasta.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi açmayın-bağıran-karı -- 6 Eylül 2020; 22:54:4 >




  • yaş kaç,sigara kullanıyor musunuz
  • Eşim covid geçirdi. Tat ve koku kaybıyla başladı. Üstünden 4 ay geçti daha yeni yeni koku düzelmeye başladı. Tat hemen geliyor. Geçmiş olsun. Panik yapmayın koku duyusu hemen gelmezse.
  • açmayın-bağıran-karı kullanıcısına yanıt
    Hocam domuz gribide geçirdim ve inanın şuan anlatılan semptomlardan neredeyse hiç bir farkı yoktu. Eklem baş ağrıları öksürük ve yüksek ateş. Aşısı olsa da bem grip aşısı yaptırmadığım için yakalandım ve benim gibi aşı yaptırmayan çok insan ona da yakalanabilir ama kimse onu düşünmüyor. Medya çok önemli.

    Ama ben şuna inanıyorum domuz gribinde çektiklerimin yanında çok şükür Allah’a ki covid i tat koku kaybıyla atlatabilmek çok güzel ve bunda domuz gribinin hafif atlatmada etkisinin olduğunu düşünüyorum. Tabi şuan ki 3 haftalık kısımla konuşuyorum. İnşallah çok gecikmeden geri gelir

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • tacimmüdür kullanıcısına yanıt
    Yaş 32, sigara alkol yok

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • açmayın-bağıran-karı kullanıcısına yanıt
    https://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_pandemic



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alfred phillips sons -- 6 Eylül 2020; 22:39:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ehmengineer

    Hocam domuz gribide geçirdim ve inanın şuan anlatılan semptomlardan neredeyse hiç bir farkı yoktu. Eklem baş ağrıları öksürük ve yüksek ateş. Aşısı olsa da bem grip aşısı yaptırmadığım için yakalandım ve benim gibi aşı yaptırmayan çok insan ona da yakalanabilir ama kimse onu düşünmüyor. Medya çok önemli.

    Ama ben şuna inanıyorum domuz gribinde çektiklerimin yanında çok şükür Allah’a ki covid i tat koku kaybıyla atlatabilmek çok güzel ve bunda domuz gribinin hafif atlatmada etkisinin olduğunu düşünüyorum. Tabi şuan ki 3 haftalık kısımla konuşuyorum. İnşallah çok gecikmeden geri gelir
    Hocam semptomlar için bir şey diyemem fakat bulaşıcılık konusunda çok bir farkı yok. Tabii ki rakamlarda alınan önlemlerin de etkisi büyük. Ölümler konusunda Covid daha yüksek bir orana sahip fakat yıl sonuna kadar daha gerçekçi rakamlar ortaya çıkar diye düşünüyorum.


    @alfred phillips sons :D

    Söylediklerimin neresi Wikipedia ile örtüşmüyor acaba? İngilizce anlayamıyorsun sanırım ki sayfayı bile okumadan direkt linki bırakıp gitmişsin.
    https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/2009-h1n1-pandemic.html
    Al bu da CDC raporu. Birebir aynı rakamları burada da bulabilirsin. İngilizce bilmediğini varsayarak Google Translate kullanmanı öneririm.

    "Salla babam salla" demiştin orijinal mesajda. Nedense silmişsin. Linki bıraktıktan sonra okuma zahmetinde bulundun ve söylediklerimin yanlış olmadığını gördüğünü sanıyorum. Garipsiniz vallahi.

    Yazdıklarım ilk okuyuşta "yok artık sallamış" dedirtebilir, normaldir. 2009da işler farklıydı. Sosyal medya bu denli hayata entegre değildi. Medya bu kadar yozlaşmamıştı. 10 yıl önceki ağzına kadar dolu hastane fotoğrafını bugün "2020 covid" yazarak paylaşsan tüm dünyanın haberi oluyor sosyal medya sayesinde. Bayılan insan videoları, kan kusan hastalar, hastane içinde yerlerde yatan insanlar.. ne oldu bunlara? İnsanlara ciddi anlamda vebadan betermiş gibi anlattılar da anlattılar covid'i. Hatta maske kıtlığı zamanında tvde "maske takmayın işe yaramıyor" bile dendi ya, daha ne olsun. Saçma sapan bir korku yaratıldı olan insanların cebine ve psikolojisine oldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi açmayın-bağıran-karı -- 6 Eylül 2020; 23:54:50 >




  • Test işi papatya falına dönmüş, negatif pozitif negatif pozitif.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu hastalık grip gibi, gripten de yüzbinlerce kişi ölüyor kafanıza takmayın gibisine yazan arkadaşlar var.

    bu işin bir de uzun süre sonra çıkması muhtemel yan etkileri var. 1-2 yıl 4-5 yıl yada 10+ yıl sonra çıkıp ta birileri bu Corona falanca bir hastalığa yol açıyormuş o da insanların ömür boyu bir ilaca bağımlı kalması yada erken ölmesi yada engelli haline gelmesine yol açıyor demeyeceklerini şu anda bilemiyoruz. Bu nedenle hastalığı hafife de almayın yada atlattık ne güzel artık birşey olmaz da demeyin. Belki 2-3 kez yakalanınca kurtulma şansınız olmayacak. Örneğin bir araştırmada hastalığı belirtisiz atlatanlarda %20 akciğer kapasitesinde kayıp oluşuyor deniliyordu. Bu demektir ki her yakalanıp atlattığımızda ciğer kapasitemizin %20 si azalırsa 4-5 kez atlatınca gidiciyiz.

    Mümkün olduğunca risk almadan bu hastalığın uzun dönemli etkilerinin tespit edilmesini beklemek lazım. Atlattım ne güzel bana birşey olmuyormuş. Bir kez daha yakalansam sorun yok demek ki diye düşünmeyin de.




  • açmayın-bağıran-karı kullanıcısına yanıt
    Medyadaki bazı tutumları ben de abartılı bulsam da, koronavirüsün mortalitesi domuz gribininkinden 100x daha fazla görünüyor şuanki istatistiklere göre. Geçmiş yıllara göre bakıldığında da gerçekten hem kendi ülkemizde, hem yabancı ülkelerde ölüm sayısında geçmiş yılların aynı tarihlerine göre anlamlı düzeyde daha fazla ölüm var, ki bu rakamlar bunca önleme rağmen bukadar yüksek.

    Yani şuan bu da başka bir grip salgını ya deyip, önlemleri elden bırakmak doğru olmayacaktır.

    Ayrıca ocaktan bu yana 8 ay oldu, koronovirüs antikor tarama testlerinde genel bulaş oranı %1 civarı çıkıyor an itibariyle (Almanya'da yapılan örnek araştırmaya bakınız). Domuz gribi gibi %10 ila %21 arası bir bulaş söz konusu değil. Asgari %10 bulaş oranı bile söz konusu olsaydı, bu 750 milyon insan yapar ve koronavirüs mortalite oranı dikkate alındığında 15 milyon korona kaynaklı ölüm yapar.

    Bence bu rakamlar gayet tantana yapmaya değecek rakamlar. Hastalık seyri de çok belirsiz, hiç belirti göstermeden atlatanlar var, boğazında 3 hafta hortum ile entübe edilip boğularak ölen de. Ben bu riski almam, maskemi takarım, önlemlerimi alırım.


    Bir Garip Covid Hikayesi (Tat Koku Kaybı içerir)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ABSOLUT -- 7 Eylül 2020; 9:22:1 >




  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    Çok doğru hocam. Yakalanmamak çok güzel olur ama iş yerim 60km servisim var ama işe arabayla gelip gidiyorum. Ellerim sabundan kolonyadan o kadar yıprandı ki. Gün içinde şirkette maske çıkarmak yasak ama gel gör ki hastalık çıktı. Test denekleri dışında kimse keyfi yakalanmıyor. Mutlaka dikkat çok önemli ama bazende ne yapılırsa yapışsın herkese bulaşacak diye de düşünüyor değilim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Daha durun havalar soğusun burnu akan, öksüren, hafif baş ağrısı olan insanların bile testleri pozitif çıkacak..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben tıp sektöründe çalışıyorum. Hastalık çıkmadan önce de sahadaydım. Sokağa çıkma yasaklarında da çalışıyordum hatta kovid kliniklerinden solunum cihazı alıp onarımlarını da yaptık.
    Hastalık konusunda belirti göstermeden geçirmiş olduğumu varsaysak bile o dönemden bu yana ne iş ortamında ne de ev ortamında hiçkimse de hastalık ortaya çıkmadı. Bu kadar insanın her birinde belirtisiz atlatma diye birşey olma ihtimali çok çok düşük. Yani bir nebze kaliteli malzeme kullanımı, hijyene dikkat ve elinize sahip çıkmak şu ana kadar en azından bizde işe yaradı. Kaliteli malzeme derken 3 katlı basit cerrahi maske den başka maske kullanmadım (n95 vs ) Evde bile alışkanlık oldu lavabonun önünden geçerken dahi elleri yıkadım. Dezenfektan da hala kullanıyorum. Egzama vb cilt sorunu da yaşamadım (belki de benim deri kösele gibidir :)) .
    Yine de tedbiri elden bırakmayın. Olacaksa olur elbette ama atlattık yada ne yapsak bulaşacak demeyin. Sokakta maskesiz adam görsem geniş bir yay çizerek uzağından geçiyorum. Her yere dokunmuyorum, zaruri aldığım şeyleri buzdolabına koymadan deterjanla yıkarım. bir cihaz alınca 4-5 gün dokunmadan bekletiyorum yada çamaşır suyu eklenmiş suyla ıslatılmış bezle siliyorum. Artık bu zamana kadar hastanelerin o bölümlerine dahi girdim çıktım sorun yaşamadım. Kayınbirader hemşire, eşim hemşire. Oldukça içli dışlıyım ben de bu hastalıklarla.




  • Koku kaybı bir çok influenza tipi virüste de olabiliyor. Bende de geçen hafta koku kayıplı 2 günlük bir hastalık oldu. Koku kaybım oldu. 1 tam gün gelmedi. Tad vardı. Hiç gitmedi.

    Geçmiş olsun.

    Kış zamanı büyük panik yaşanacak bence de. Kendinize dikkat edin gençler.
  • Bu tat ve koku kaybıne neden takıldı bu kadar anlamadım. Daha önce geçirdiğim bazı soğuk algınlığı/grip durumlarının her seferinde başıma gelen şey.

    Antikor olması ve PCR'ın negatif olmasına rağmen ilaç yazılması da baya ilginçmiş.
  • TTnetlover T kullanıcısına yanıt
    verilen ilaçların yan etkisi yok diye biliyorum ancak erken önlem tedavide etkili olduğu için veriliyor.Fiyatlarıda ucuzmuş.Dünya sağlık örgütüne göre toplumun en kolay en ucuz ulaşılabilir ilaç kategorisinde yer almaktaymış bu ilaçlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgilendirme açısından süreci çok iyi anlatan bir yazı olmuş yazara teşekkürler ve geçmiş olsun...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.