Şimdi Ara

BAYRAMLIK GÜVENLİ SÜRÜŞ SOHBETLERİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
7
Favori
2.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Değerli Dostlar,

    Bayram yaklaşıyor. Yola çıkacak olanların şimdiden yolları açık olsun. Acizane tecrübelerimden yola çıkarak bir kaç güvenlik mevzunu gündeme getirmek istiyorum. Bilmediğinizi düşündüğümden değil, başta kendim için malumun ilanına vesile olsun. Hem dostlar gelsin bu başlık altında değerli görüşlerini paylaşsınlar istifa edeyim.

    1- KAMYON VE OTOBÜSLER : Her yolcu hedefine erişmek ister ancak bayramda çoğu yolcu sabırsızlanır. Özellikle rampalarda sırf vitesden düşmeyeyim diye önündeki ağır vasıtayı geçmek için çaaat diye sol şeride kıracak kamyonlar otobüsler olacaktır. İsterse arkadaki araba 150 ile geliyor olsun bakmaz bile. Sık sık katettiğim 750km'lik bir yol var sayıyorum her seferinde en az başıma 3 kez en fazla 8 kez geldi. Unutmayın 100kmh ile giden bir araç fabrika verilerine göre 40m'de duruyor. Otoban gördük mü çoğumuz 140'dan aşağı gitmeyiz, durmuyor arkadaşlar. Dursa bile hem sürücü hem yolcuları ölümüne korkuyorlar. Özellikle rampaların ilk ve son çeyreğinde bunları çok yapıyorlar.

    2- UZUN YOL HİPNOZU : Milliyetten : "Uzun süreli araba kullandığınızda ise "uzun yol hipnozu" ortaya çıkabilir.Aynı hızda geçen yol çizgileri, yoldaki parıltılar, bazen sileceklerin uzun süre çalışması, dinlediğiniz müziğin ritmi, bildiğiniz yollarda zihinsel süreçlerinizde ağırlaşma ortaya çıkarabilir.Gözleriniz bir noktaya kırpılmadan takılıyor, göz kapaklarınız ve başınız ağırlaşıyorsa, kendinizi müziğe veya düşüncelere kaptırmışsanız hemen durmalı ve dinlenmelisiniz. Zira uzun yol hipnozunun etkisi altına girmeye başlamışsınız demektir.Trafikte kendinizi korumanın yolları ise şu şekilde sıralanabilir: Yol çizgileri ve levhalarına uyarak aracınızı sürmeli, arabanızı en az benzin tüketecek hızda kullanmalı ve her 100 km'de bir şişe su içmelisiniz"

    3- HIZ ALGISI DEĞİŞİKLİĞİ : Yerleşim birimlerine girdiğinizde unutmayın çevre yolu koşulları geride kalmıştır. Saatlerce sürdüğünüz 120kmh size normal hız nosyonu olarak yerleşmiştir ve siz il/ilçe sınırları içinde bile en az 120kmh yapmak isteyeceksiniz. Oysa artık etrafınızdaki araçlar ekseriyetle şehir içi şoförleri sizin hız nosyonunuzla onunki farklı. Acele etmeyin, yerleşim biriminden çıkınca yine basarsınız.

    4- YOL ÇALIŞMALARI : Her güzergah üzerinde vardır muhakkak. Duble yolun bir gidişini kapatıp diğer tarafı gidişli-gelişli kullanmak için bölüyorlar. Bu bölme işi amacıyla iki şeridin tam ortasına aralıklarla kırmızı sopa şeklinde (duba değil) nesneler vidalıyorlar. Bunlar bir çok sebepten dolayı çıkmış yolun üzerinde duruyor olabilir. Eğer aracınızla üzerinden geçerseniz ciddi hasar veriyor. Şimdi birinci senaryo: bu kırmızı sopa benzeri nesne vidalardan kurtulmuş yolda duruyor, önünüzde araç yok, önceden görür kurtulursunuz.

    İkinci senaryo: zaten tek şeritli yoldasınız, önünüzde bir ağır vasıta en fazla 80 ile ilerliyor, peşinde mahkumsunuz, kamyon hakim. Yakın takibe almışsınız zaten hızınız en fazla 80, bu kırmızı sopa benzeri nesne vidalardan kurtulmuş yolda duruyor, öndeki araç geniş hoooop ortaladı geçti... Siz zaten en fazla 5 m geriden takip ediyorsunuz o nesneyi önceden görme ihtimaliniz sıfır. O araç üstünden geçtikten sonra anlık olarak görürsünüz, bir de geçen arabanın rüzgarı ile oynayıp zıplamaya başladı mı, zaman yok fırsat yok. Acayip zarar veriyor. Jettam'ın ön tamponunu hacemat etmişti. Lütfen bu koşullarda öndeki aracı en az 15m'den takip edin. hiç bir şey yapamazsanız durursunuz.

    Bir de arkadaşlar bu yolda öndeki kamyonu geçeyim, şu sopaların arasından slalom yapayım macerasına girmeyin. Çünkü o kamyonun önünde en fazla 50m ileride başka bir kamyon daha var. Türkiye'deki kamyon sayısı n ise n sonsuzdur.

    5- TARIM MAKİNELERİ : Malum hasat mevsimi. Gece yolculuklarında tarım makineleri ciddi sorun. Çoğunun aydınlatması yok. Varsa bile arkasına taktığı römork, pulluk, külfatör benzeri aletler o aydınlatmayı kapatmış. Dostlar eğer hızınız 90'ın üzerinde ise uzun farlar yanıyor olsa bile bu gölge gibi yolda ilerleyen heyhulayı farkettiğinizde artık durma mesafeniz yok demektir. Bence gece yola çıkmayın. Gündüzde hayır, gecede şer vardır.

    6- EVCİL HAYVANLAR : İnek, keçi, eşek bilmem ne , köy yakınlarında her zaman olurlar. Unutmayın bu hayvanlara çarpmak demek en iyi ihtimalle arabanın pert olması demek. Ayrıca köpeklere değinmek lazım. Köpekler yaradılıştan insülin hastasıdırlar. Vücut ısılarının normali bile 45 derece, insanın 36. Dostlar, bu hayvanlar malum çöp falan anlamaz yer yutarlar. Özellikle şekere bayılırlar. Es kaza şekerli bir şey yemişlerse görme ve işitme duyuları azalır hatta yok olabilir, bazen yolda görürsünüz ya hayvan tepkisiz duruyor korna falan hak gettire. Bilinki insülin krizinde. Siz ona göre pozisyon alacaksınız, o sizi duymuyor. Biliyorsunuz köpeklere çarpınca kaput tampon çamurluk bırakmıyor.

    7- YOL KENARINA YANAŞMIŞ OTOBÜSLER MİNİBÜSLER : Arkadaşlar bayram, herkes sevdiklerine koşuyor. Baktınızki sağda dolmuş otobüs durmuş siz solundan geçip gideceksiniz önünüz açık. Ama o araçtan inen sevinçli yolcu o aracın önünden hooop kendini yola atabilir. Bu araçların hepsinin önünden bir velet fırlara göre önlem çok can kurtarır.

    8- KÖR NOKTALAR : Şerit değiştirirken ne olur ne olmaz, geçeceğiniz yöne doğru şöyle arabanızın orta direğine kadar boynunuzu çevirip bakmanız bir şey kaybettirmez. Aynada gözükmeyen alanı taramış olursunuz.

    9- OTOBAN GİŞELERİ : Hangi bölgede olursa olsun bayram zamanları bazı vatandaşlar gişelerde bir şeyler satmaya gelirler. Bir de karşı şeritteki HGS dolum gişesine geçmeye çalışan onlarca sürücü olacak. Bunları göz önünde bulundurursak OGS ve HGSlerden 30a düşmeden geçmek rus ruleti gibi bir şey.

    10- RADARLAR : Şüphesiz radarlar artacak. Ona göre limitlere riayet edelim.

    Sürücü Kursu kitaplarında bile yazan konulara girmeye gerek duymadım. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Değerki yorumlarınızı da bekliyorum


    Vesselam







  • Tam aradığım konu, merak ettiğim çoğu sorunun cevabı var. Teşekkürler.
  • Uzunyol hipnozunu yazmışsınız ama uykulu araç kullanmayı da yapmamalılar. Bir hatırlatma yapalım gerçekten 4 saatlik uykuyla 8 saatlik yola çıkan arkadaşlarım oldu. Ya kaza yapmaya ramak kaldılar, ya da kaza haberlerini aldık. Uykudan bir şey olmaz demeyin birden bastırınca göz kapaklarınız açılmaz.

    Bu arada konu çok güzel olmuş. Uzunyol hipnozundan haberdar değildim sağolun.
  • OnurD7 kullanıcısına yanıt
    Asıl okuyup değerli bulduğunuz için ben teşekkür ederim.
  • brkprlk35 kullanıcısına yanıt
    Evet brkprlk35 Dostumuzun söylediği, ancak benim yazmayı akıl edemediğim mevzu, UYKU çok önemli. Özellikle gece uykusu aldıktan sonra yol çıkmak isabetli olacaktır.

    Çünkü konsantrayon ve dinlenmişlik hissi için beyin bazı gerekli hormonları salgılar. Dostlar, bu hormonlar foton hassasiyetlidir. Yani ışıkta salgılanmaz, karanlıkta salgılanır. O nedenle gece uykusu bir gıda gibi çok önemlidir.

    brkprlk35 dostuma bu önemli konuya dikkat çektiği için teşekkür ediyorum.
  • bayramda yollar dolu olacak umarım fazla kaza olmaz 5 dk önce memlekete gireceğim diye ölümü göze almayalım arkadaşlar
  • Bayramın 3. günü umarım boş olur diye düşünüyorum yollar. 2 şoför 1250km'den fazla yol yapacağız. Dikkatli gitmekte fayda var.
  • Çok yararlı bir konu elinize sağlık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bayramda yola çıkacak tüm arkadaşlara hayırlı yolculuklar. Lütfen hız limitlerine uyalım, emniyet kemerimizi takmayı unutmayalım ve çocuklarımızı çocuk koltuğunda seyahat ettirmeye özen gösterelim. ( Kamu spotu gibi oldu ama kusura bakmayın )
  • Tüm yolcuları. Allah korusun sadaka vermeyi unutmayalım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok faydalı bi yazı olmuş. teşekkürler
  • her şey güzel de bu radar olayı çok can sıkıcı kör noktalara yerleştirip cezayı da yerleştiriyorlar tabelalar da kalktı kontroller arttırılacaktır hız sınırlarına mutlaka uyun hız sabitleyicisini kullanmayı eksik etmeyin .
  • Vakit ayirip okumussunuz, asil ben size tesekkur etmeliyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Duaniza hep birlikte amin diyoruz. Tesekkurler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cocuk koltugu konusu basta olmak uzere dikkat cektiginiz noktalar hayati oneme sahip. Katkiniz icin tesekkurler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GrandLotus

    bayramda yollar dolu olacak umarım fazla kaza olmaz 5 dk önce memlekete gireceğim diye ölümü göze almayalım arkadaşlar

    Cok haklisiniz. Katkiniz icin tesekkurler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Harika bir konu olmuş elinize sağlık.

    Bayram gibi özel zamanlarda uzun yolda gördükleriniz şirket aracıyla iş için il değiştiren insanlar değil, çoluklu çocuklu aileler oluyor. Bu yüzden bu gibi zamanlarda lütfen trafikte ekstra saygılı olmaya özen gösterelim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FirstClass

    Harika bir konu olmuş elinize sağlık.

    Bayram gibi özel zamanlarda uzun yolda gördükleriniz şirket aracıyla iş için il değiştiren insanlar değil, çoluklu çocuklu aileler oluyor. Bu yüzden bu gibi zamanlarda lütfen trafikte ekstra saygılı olmaya özen gösterelim.

    Begeninizi ifade ettiginiz icin tesekkurler. Gercekten de "saygi" su gunlerde trafikte ihtiyac duydugumuz en onemli sey.

    Bayramlar sevgi ve sayginin samimi bir sekilde ifade edildigi zamanlardir. Bu yollara da yansimali.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam konu çok güzel ama bir yere takıldım. "Biliyorsunuz köpeklere çarpınca kaput tampon çamurluk bırakmıyor. " diyorsun. Sanırım bir canlıya çarpmak kaput ya da tamponun zarar görmesinden daha önemli. Polemik yaratmak istemiyorum sadece insanlığımızı kaybetmeyelim.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.