Şimdi Ara

AVR ye ihtiyacım var mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
780
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,


    Evde LG OLED EVO G1 televizyonum ile film izlemek ve XBOX Series S oyun konsolu ile oyun oynamak için bir ses sistemi almayı düşünüyorum. Ara sıra da müzik dinlerim ama müzik mevzusu çok mühim değil. Asıl kullanım amacım film/dizi izleyip oyun oynamak. Sistem beni sarsın sarmalasın aksiyonun tam ortasına atsın istiyorum. 1-2 gündür neye ihtiyacım olduğunu araştırıyorum. Bu alana yabancıyım ve terimler vs derken işin içinden çıkamadım. Kafama takılan bazı sorular var yardımcı olabilirseniz mutlu olurum.


    1. AVR dediğimiz cihaz anladığım kadarıyla oyun oynarken oyun konsolundan gelen sesi Dolby Atmos vs. kaliteli olarak işleyip yeni alacağım hoparlörlere verecek. Görüntüyü de televizyona aktaracak. Film izlerken de televizyondan gelen sesi işleyip hoparlörlere aktaracak. Benim bu noktada kafamda şöyle bir soru beliriyor; televizyonumun Dolby Atmos destekli olması AVR cihazının yaptığı işi zaten televizyonun kendi başına yapıp sesi hoparlörlere öyle aktardığı anlamına geliyor mu ? Yani AVR cihazına gerçekten ihtiyacım var mı yoksa sadece hoparlörleri alıp televizyona bağlasam işimi görürmü? ( CD veya DVD den bir şey izlemeyeceğim. Tamamen Netflix internet vs gibi yerlerden film izleyeceğim )
    2. Ortalıkta kablo vs. dolaşsın istemiyorum. Kaliteden hiç ödün vermeden tamamen kablosuz olarak ses sistemi kurabilir miyim ?
    3. Soundbarlar 5+1 veya 7+1 sistemlerle aynı hissiyatı yaşatıyorlar mı ?
    4. Televizyonuma istediğim kadar hoparlör bağlayabilir miyim bunun bir sınırı var mı ?
    5. Bu tarz sistemlerde hazır paket şeklinde olan sistemleri mi tercih etmek mantıklı yoksa sistemin tüm bileşenlerini tek tek seçince mi daha uyguna geliyor ?
    6. Son olarak alırken kesinlikle şu özellikleri desteklesin, buna dikkat dediğiniz bir şey var mı ?







  • MasquraiT kullanıcısına yanıt
    AVR dediğimiz şey, üzerinde birçok giriş çıkış olan ev sinema amfisidir.
    Amfi ise ses yükseltici demektir.

    Hali ile düz bir hoparlörü amfi olmadan tv’ye bağlayarak hoparlörden ses alamazsınız. Yani amfi mecburidir.

    Soundbarların içinde de hoparlörleri besleyen bir amfi devresi vardır. Sadece AVR gibi büyük ve ayrı bir ünite halinde değil.


    Amfili bir sistemde mutlak surette bir çok kablo olmak zorunda. Misal bende 5.1.4 yani kulak hizasında 5.1 ve tavanda da 4 tane hoparlör var.
    Projeksiyon, medya oynatıcı, Digitürk, PC, pikap vs derken tv sehpasının arkasında en az 50 tane kablo vardır.

    Ama güzel bir kablo yönetimi ve kablo kanalları vasıtası ile hiç bir kablo görünmüyor. Yani amfili bir sistemde kablolar ortada kalacak gibi bir durum yok.
    Sadece kurulum ve kablo kanalları için biraz uğraş gerekli.

    Bunun yanı sıra güncel 4K ve atmos destekli bir AVR ile 5.1.2 gibi bir kurulum için takribi 50-60 bin TL harcamanız gerekiyor. Bu bütçeyi sağlayabilecekseniz bu tarz sistemlerin satıldığı yerlere gidip fikir edinmek için demo yapmanızı tavsiye ederim.

    Daha sonra da yine forumda beğenilen ve yaklaşık 20 bin TL’ye satılan Samsung q990b soundbarı deneyin.

    Sizin için Samsung yeterli ise soundbar ile konuyu ucuz şekilde çözmüş olursunuz.

    AVR’li sistemlerin avantajı ise uzun vadeli olmasıdır. Atıyorum yeni ve önemli bir teknoloji çıktığında sadece AVR’yi değiştirip yola devam edebilirsiniz.
    Soundbarlarda ise herşey paket halinde olduğundan sistemi komple değiştirmek zorunda kalırsınız.

    Ek olarak düzgün bir hoparlör takımı ile AVR’li sistem ses kalitesi olarak soundbardan çok daha üstün olacaktır.

    Yazılabilecek daha çok detay var ama öncelikle iki cihaz tipinin çok ayrı kategoriler içerisinde olduğunu anlamanız ve tam olarak neye ihtiyacınız olduğuna deneyip görerek karar vermeniz lazım.




  • turuncu55 kullanıcısına yanıt
    Vakit ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim. Bu işe bütçe olarak max 20 bin ayırmayı düşünüyorum. Sanırım bu şartlar altında soundbarlardan öteye çok da seçim şansım kalmıyor ama yine de sormak isterim, bu fiyat aralığında televizyonumun desteklediği teknolojilerin tamamından faydalanacağım şekilde bana tavsiye edebileceğiniz f/p avr cihazları var mı ? Belki sistemi zamana yayarak ve parça parça ekleyerek alabilirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MasquraiT

    Vakit ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim. Bu işe bütçe olarak max 20 bin ayırmayı düşünüyorum. Sanırım bu şartlar altında soundbarlardan öteye çok da seçim şansım kalmıyor ama yine de sormak isterim, bu fiyat aralığında televizyonumun desteklediği teknolojilerin tamamından faydalanacağım şekilde bana tavsiye edebileceğiniz f/p avr cihazları var mı ? Belki sistemi zamana yayarak ve parça parça ekleyerek alabilirim.
    20.000 Tlye sıfır Atmos destekli 4Klı giriş seviyesi bir Avr zor bulursunuz işin içine daha hoparlörler girmedi. İkinci el belki bulursunuz ama hoparlörlerle her türlü o meblayı aşarsınız. Turuncu55 cok guzel ozetlemis, ben olsam optik girisinden bile faydalanabilsem Avrli eski bir sistem alip guzel hoparlorlerle destekleyebilecegim bir sistemi hedeflerdim. Butceyi gene asardim ama bu sekilde bile soundbardan daha iyi ses elde edebilecegim bir sistemim olurdu. Avrli sistem potansiyel acisindan cok daha iyi imkanlar size sunabilir ama dedigim gibi bircok parametre isin icine girdiginden diger bilesenleri de iyi secmek gerekir hoparlorlerle avr uyumlu mu? Front center ayni model mi ? Subwoofer kulelerin yaninda eziliyor mu? Avrnin gucu hoparlorleri beslemeye yetiyor mu vs….

    Iyi kotu eskiden makul fiyatlara sistemler kurulabiliyordu ancak simdi luks oldu. Soundbar bircok sebepten epey yayginlasti. Zaten forumun bu ses sistemi bolumunde en aktif topik soundbar kismi. Avrli sistem ne kadar ekmek o kadar koftedir.




  • MasquraiT kullanıcısına yanıt

    Avr'ler de giris, orta, ust gibi farkli kategorilere ayrilirlaŕ. 20.000tl avr'lerin giris seviyesini cok az modelde karsilar. Bu anlamda sadece avr ile bir sistemim olsun derseniz giris seviyesi avr'ye eger bulursanin 20.000tl odeyebilirsiniz. Genelde avr'de en ucuz modellernSony'de bulunur. Sony uzun suredir avr gelistirmiyordu. Yeni modelleri cikmis yakinda muhtrmelen gelir.


    Alabileceginiz birbiri ile uyumlu ayni markadan en uyumlu hoparlor takimi polk audio xt serisindir. Sadece kuleler 14.000tl civari olsa gerek, kur surekli artiyor. Atmos bir ses alacagim diyorsaniz daha alacaginiz 5 adet daha hoparlor olacak.


    Subwoofer icin 5000tl'den asagi bir model bulmaniz mumkun degil, bulsaniz da genelde sinemanin kalbi olab o derin baslar icin muhtemelen daha ust modellere ihtiyac duyacaksiniz.


    Neyse ki butceniz 20.000tl ile soundbarlarin ust modelleri icin yeterli. Onlar da gecen senenin modelleri ildugu icin gorece ucuz durumdalar. Yeni modellerin piyasaya girmesi bekleniyor, fiyat icin yorum yapmak yanlis olur.

    Saygilarimla.





  • MasquraiT kullanıcısına yanıt
    Açıkçası son dönemde yeni AVR’leri incelemedim ve fiyatlarını bilmiyorum.
    Ama atmos ses alabilmek için amfinin en az 7 kanallı olması ve iki hoparlörü atmos hoparlörü olarak ayarlamanız gerekiyor.

    Aklımda ucuz yollu 7.1 yani 7 kanallı amfi olarak Sony 790 ve Denon 1000 serisi var.
    Denon’da model numaraları yeni seri çıktıkça 1500, 1600 vs diye gider. 1000 serisi Denon’un giriş seviyesi AVR’si oluyor. Daha üst modeller 2000, 3000, 4000 vs diye gidiyor.

    Önceki serilerde 4000 serisine geçince amfiler 9 kanal oluyordu. 6000 de 11 kanal vs diye artıyor.

    Hatırladığım kadarıyla bahsettiğim Sony 790 ve Denon 1000 serisi amfiler 10 bin TL civarına çıkmıştı.

    Ama ihtiyaçlarınıza göre aynı paralara 2.elde eski ama daha üst seviye AVR’ler de alınabilir.
    Misal 4K 120 hz oyun oynamak gibi bir beklentiniz yoksa ikinci elde Denon 2400, 2500 yada 3400 gibi daha üst modeller daha iyi olabilir.


    Bunun yanı sıra hoparlörleri 2.el almanızı tavsiye ederim. Çünkü hoparlörler bozulan yada teknolojik yapısı değişen şeyler değil.

    Tabii hoparlör alırken odanın büyüklüğü vs gibi parametreler de önemli.
    Eğer odanız 25m2’den küçük ise ve dinleme/izleme mesafeniz 3 metreden kısa olacaksa önlere kule hoparlör almanın pek bir faydası yok. Hatta ses boğulabiliyor. Küçük odalar için önleri de raf tipi (bookshelf) yapabilirsiniz.

    Ama 40-50 m2 gibi bir oda ise o zaman önleri kule hoparlör yapıp bütçe yeterse 2 tane bile Sub alınabilir.


    Yani AVR’li sistem konusu biraz detaylı, pahalı ve uğraştırıcı.




  • Tavan yuksek degilse Sony HT A9, SW5 ile beraber fena degil. Ben birkac defa dinledim. Isinizi gorur. Ortalikta kablo karisikligi da olmaz.


    Fiyati sizin butcenin uzerinde olabilir. Turkiye fiyatini bilmiyorum.

  • Herkese verdikleri bilgiler için teşekkürler. Bir sorum daha olacak.


    Televizyonum 4K 120 Hz destekliyor. Oyunları XBOX üzerinden bu şekilde oynamak istiyorum. 4K 60 Hz bir amfi alsam, görüntüyü direkt olarak XBOX'tan televizyona verip sesi ise amfi üzerinden almam mümkün mü ? 120 Hz olan amfiler daha pahalı diye soruyorum bunu.

  • MasquraiT kullanıcısına yanıt

    TV ve AVR e-ARC destekliyorsa sorun olmaz.

  • MasquraiT kullanıcısına yanıt
    eARC, düz ARC’nin yeni ve gelişmiş versiyonu olup daha büyük bir bant genişliği sağlar. Buna bağlı olarak da DTS X ve Dolby True HD gibi kayıpsız ses formatlarını iletmenize olanak sağlar.

    O yüzden AVR yada Soundbar alırken eARC destekli bir model almanızı öneririm.
  • Bir arkadaşım önümüzdeki hafta Almanyaya gidecek. Oradan cihaz getirtme gibi bir şansım var. Dolayısıyla aynı bütçeyle daha iyi cihazlara erişme şansım doğuyor. Max 700-800 euroya kadar bana önerebileceğiniz bir cihaz var mı ? Ben kendi araştırmalarım sonucu bana en uygun cihazın Denon S-760h olduğu sonucuna vardım. Bu cihaz yerine şunu al dediğiniz bir cihaz var mı bu iyi midir ?
  • MasquraiT kullanıcısına yanıt

    Denon S serisinden ziyade X serisine bakın X2800 bakabilirsiniz ya da çok tutulan EISA ödülü almış

    Yamaha RX-V6A'ya bakabilirsiniz. Denon S serisi kırpılmış alt bir seri.

  • MasquraiT kullanıcısına yanıt
  • odesy kullanıcısına yanıt

    Hocam kusura bakmayın bu konularda gram bilgim yok buna nasıl bir hoparlör takarız

  • AMC A kullanıcısına yanıt

    Bütçene bağlı olmakla beraber 4-8 ohm aralığındaki her hoparlörü takabilirsin hoparlör kalitesi arttıkça amfiden alacağın performansta artacaktır avr alındığında hoparlör seçenekleri sınırsızdır tabi fiyatlarda öyle

  • odesy kullanıcısına yanıt

    Hocam şimdi ben bi hoparlör aldım diyelim e ticaret sitesinden buna normal bağlıyabilirmiyim jack uyumluluğu filan o muhabbet nasıl oluyor peki en cok bası severim bide tabi müziğin temiz gelmesini isterim.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: AMC

    Hocam şimdi ben bi hoparlör aldım diyelim e ticaret sitesinden buna normal bağlıyabilirmiyim jack uyumluluğu filan o muhabbet nasıl oluyor peki en cok bası severim bide tabi müziğin temiz gelmesini isterim.

    hocam yazmak yerine özelden numaramı yazıyorum arayın detaylı anlatayım

  • hocam s serisinin x den eksikliği / kırpılmış yanları neler ? aralarında fiyat farkı var biraz benim için önem arz etmeyen şeylerse boşa para vermeyim önemli mi farklılıklar

  • Samsung q990 b incelmeni tavsiye ederim müzik için o kadar iyi diyemem fakat sinema için çok beğendim işini fazlasıyla yapıyor
    Avr işi çok masraflı 20 -25 k avr bir o kadardan biraz daha fazla hıparlor vs 50 k yapar bence samsung q990 b işinş fazlasıyla görecektir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.