Şimdi Ara

Audio sinyali ADC'ye uyumlu hale getirmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
526
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar,
    benim sorunum bir audio sinyali adc ye uygun hale getirememem. asıl sorun negatif gerilim değerleri tahmin edebileceğiniz gibi, acaba nasıl bir devre kullanmalıyım sizce, bir full-wave rectifier ve peak detector deniyorum buna ilaveten bağıl bir çıkış almak için ama bir level shifter ile daha iyi sonuç alabilirmiyim diye de merak etmiyor değilim acaba aranızda bu tip bi sorunun üstesinden gelmiş biri var mı bana yardımcı olabilecek. ancak negatif gerilim olduğunu bilgisayara nasıl anlatıcam bilemiyorum(çıkış PC'ye) aslında bir sıfır detektörü kullanıp bunuda ayrı bir bit olarak göndermekte geçiyor aklımdan ancak PC programında grafik olarak işleyeceğim için fazla bu olaya girme niyetim yok.bilemiyorum bunlar geliyor aklıma gerilim değerleri +/-1.5 volt arasında. şu an elimin altında osiloskop olmadığı için tam değerler veremiyorum inşallah ayın 17 sinden sonra kesin değerler alabilicem birde adc0804 kullanmayı planlıyorum sanırım yeterli olacak. şimdiden teşekkürler...







  • ADC'nin referans gerilimini uygun ayarlarsan böyle bir sorun yaşamazsın. Ses işaretinin enbüyük ve enküçük değerlerini belirle ADC ref. gerilimini bunlara bağlı olarak seç. En küçük ref geriliminde çıkışta "0" en büyük referans geriliminde ise çıkışta çözünürlüğüne göre en büyük değeri elde edersin (8-bit için 255).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HYP -- 13 Ocak 2005, 10:14:18 >
  • merhaba HYP teşekkür ederim cevabın için ancak ben pek anladığımı söyleyemiyeceğim referans gerilimi derken sanırım Vcc'den bahsettin bunu sanırım gelen işaretin p.2p. değeriyle aynı değerde mi vermemi istiyorsun bu arada Vref/2 bacağıyla iligili bi sorun olurmu onuda toprağa mı gitmeliyim. örneğin +/-1.5V peak2peak 3V ise Vref 3 volt vermeliyim Vref/2 1.5V. bu arada bu değerlerin üzerinde gelecek sinyallerin adc de nasıl bi etki yaptığını merak ettim ADC ye gelmeden bir gerilim sınırlayıcı koymalımıyım? kusura bakma çok soru sordum biliyorum ama cevaplayabilirseniz seviriim. teşekkürler(evde çalışma ortamı olmadan devreleri kurmaya çalıştığımdan her devre yi kurup kontrol etmek çok vaktimi alıyor yoksa tek tek deneyip kendim bulmak isterdim)teşekkürler
  • Ses işaretinin genliği -2.5V ile +2.5V arası değiştiği kabul edilsin. Bu durumda ADC Vref- ucuna -2.5 , Vref+ ucuna +2.5V girersen ADC bu 5V'luk aralıktaki gerilim değerlerini sayısala çevirecektir. 8-bitlik bir ADC kullaman durumunda -2.5V giriş gerilimi için 0x00, 0V için 0x7F , +2.5V için 0xFF çıkış elde edersin. Referans gerilimlerden daha büyük ve daha küçük gerilimler için sırasıyla en büyük ve en küçük sayısal çıkışı elde edersin.
  • teşekkürler HYP
    ancak yine anladığımı söyliyemiyeceğim. adc080x serisinde tek bir referans ucu var(Vcc=Vref).sizin bahsettiğiniz referans uçları sanırım analog giriş uçları. benim bu uçlara aynı anda -2.5 ve +2.5V verme imkanım yok zaten bu uçlar referans olarak kullnılamıyo katalogtan gördüğüm kadarı ile.benim bu aralıkta değişen giriş geirlimim olacak. adc080x serisinde tek referans var, sanırım bunun toprağını bağıl giriş gerilimi toprağı ile birleştirmem lazım. bu arada giriş gerilimimin toprağı aslında gerçek toprak seviyesinde değil bağıl bir +/-2.5 V levele sahip. toprak seviyesi 4.5V, Van.(+/-)= 6V~3V seviyesinde differansiyel opamp ile verme niyetindeyim ancak ilk yazımda söylediğim gibi bu seferde (-) gerilim değerlerini okumama ihtimali var sanırım en iyisi bir rectifier ve peak deteckotr ile bir deneme yapmak.
    yardımların için teşekkür ederim HYP sanırım senin anlattıklarını yanlış tekrar açıklayabilirsen sevinirim ancak vaktini almak istemem teşekkürler




  • http://www.national.com/pf/AD/ADC0804.html adresindeki 0804 kataloğunun 12. sayfasında "Handling ±10V Analog Inputs" başlığı altında işine yarayabilecek birşeyler var. Ben Vref+ ve Vref- ucu olduğunu hatırlıyordum, yanılmışım.
  • ADC girişi ile Gnd arasına 10K direnç bağla. Aynı şekilde ADC girişi ile 5V hattına da 10K bağla. Böylece ADC girişine 2.5v DC vermiş olursun.

    Ses sinyalini 1uF gibi bir kapasite ile ADC girişine uygula. 5v (pp) genlikten daha yüksek sinyal girmediğin sürece sorun olmaz.
  • tam olarak demek istediği -2,5 +2,5 lik ac sinyali 5v bir dc ile toplamak. (toplama işlemi seri bağlama sadece)
    bundan sonra senin ac sinyal +2,5 ile 7,5 arasında değişecek yani - alternanslardan kurtulmuş olacaksın.
    ancak tekrar 1Microfaratlık kondansatör uygulamana gerek yok.
    kondansatör ortalama değeri 0 a çeker ve tekrar -2,5 +2,5 lik sinyale çevirir.
  • Bahsettigim yontem AC sinyalin ortalamasini 2.5v yapar. Bu AC kuplaj olarak bilinir. Bildiginiz gibi amplifikator devrelerinde transistorler biaslanir ve sinyal bias etrafinda degisime neden olur.

    Demek istedigim, yontem ayni yontem.
  • Bu arada sinyalin 5v pp nin anlami +2.5 -2.5v demektir.
  • merhaba arkadaşlar,
    cevaplar için teşekkür ederim demek isteneni gayet iyi anladım ama henüz düzgün çalıştırabilmiş değilim işallah yakında hallederim
    tekrar teşekkür ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.