Şimdi Ara

atom nasıl inceleniyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
282
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ya arkadaş duyuyoruz mesela Einstein,Niels Bohr Rutherford vs. atomla ilgili çalışmalar yapmış hatta daha nice insan üstünden formüller çıkartmış atomun dalga fonksiyonlarını incelemiş ve bunu 1900'lü yılların başında (teknoloji bu seviyede değilken) yapmışlar. Atomun yapısını nasıl incelediler gördüler mi gördülerse nasıl görebiliyorlar naptilar bunlar


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Çok kabaca deney sonuçlarına göre matematiksel teorik modellemeler kurarak ve deney sonuçlarına göre bu söz konusu modelleri düzenleyerek. Pozitif yüklü helyum iyonunun (alfa parçağının) bir kısmı altın gibi bir maddeden sekiyorsa mesela maddenin yapıtaşında muhakkak ki pozitif yük ihtiva eden bir şey olmalıdır. Buradan çekirdeği ve çekirdeği meydana getiren protonu çıkarsayabilirsin. Rutherford örnek olarak bunu yapıyor. Bir nevi ampirik dünyaya sadık kalarak dünyayı yeniden kuruyorlar. Günümüzde de bilimde aynısı yapılıyor. Bir karadeliğin görüntüsünü yakalamadan önce bir karadeliğin aşağı yukarı neye benzediğini modellemiştik. M87 karadeliğinin görüntüsü bize karadelikler hakkında kurduğumuz temel şablonun (karanlık bir olay ufku ve maddesel ivmelene diski varsayımının) isabetli-başarılı olduğunu gösterdi.

  • Ama kabaca deney sonuçlarının üstünden yaptıkları araştırmaların doğruluk derecesi çok da yüksek olamaz ki biz böyle ihtimallere dayanan şeyleri mi formül diye alıyoruz? Bir de elektron tabancası falan yapıyorlar demek ki o parçacıkları bir şekilde atomdan koparıp elde etméyi başarıyorlar nasıl yapıyorlar bunu ya aklım almıyor. Geçenlerde atom ilk defa görüntülendi diyip fotoğrafı yaymışlardı bu kadar ileriye gitmişken fotoğraflanması çok büyük bir gelişme mi tutarsız geliyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Açıkçası çıkıyor. 2013'de kuantum mikroskobuyla ilk atom görüntülendiğinde bilim insanlarının kuantum fiziği çerçevesinde inşa ettiği atom tasvirine uyuyordu. Dalga fonksiyonundan türeyen kuantize enerji bulutsusu olarak orbitalleri, çekirdeği vs. Muazzam miktarda düşünce, hesap ve saha araştırması birleşince ister istemez gerçeğe yaklaşıyorsun. Yani kurduğun modeller gerçeğe olabildiğince benziyor. Geriye gözlemle bunları test etmek kalıyor. Tabii şu da var; her zaman için kurulan modeller gerçeğe gidecek, bütün hipotezler geçerli olacak diye bir şey yok. Bilim insanları gerçeklik dışı yollara saptıklarını çok sonradan yeni gelen verilerle fark edebiliyorlar. Sicim teorisini düşünün. Belki de isabetli bir model. Belki de değil. O halde gerçeklikten büyük bir sapma. Şimdilik bunu bilmiyoruz. Bir de bahsettiğiniz görüntülemenin kaynağını sizden rica edebilir miyim? Nerede gördüğünüzü hatırlıyorsanız.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Evet aslında sapma ihtimallerinden dolayı ne kadar büyük keşifler yaptıkları sonradan fark edilen nice bilim insanları var. Kendileri bile keşfin büyüklüğünün farkına varamıyorlar bazen, dediğin şu an mantıklı geldi. Teşekkür ederim :)


    https://inovatifkimyadergisi.com/tek-bir-atomun-buyuleyici-goruntusu-yilin-en-iyi-bilim-fotografi-secildi

    Bu da görüntünün yer aldığı sayfanın linki inceleyebilirsin istersen


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynen, kesinlikle. Hatta kendileri önemini fark edip de bilim camiasının başlangıçta pek dikkatini çekemeyenler de var. Einstein'ın özel görelilik kuramı ilk yayınlandığında çalışmaya şüpheyle yaklaşılmıştı ve yeterince de dikkat çekmemişti. İlk anda muazzam bir etki yapmamıştı. Ama sonra (tabii genel görelilikle beraber) kuantum fiziği dışı eski fizik olarak tabir edilen klasik fiziği dönüştürdü. Kaynak için teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evett bana hep çok şaşırtıcı geliyor kendisinin bile farkına varmayıp koskoca fizik dünyasını baştan aşağı değiştirmesi. Ayrıca atom altı parçacıklardan pozitronun keşfinde de aynı durum söz konusu olmuştu ismini tam hatırlamıyorum fakat yapan kişi yanlış bir keşif yaptığının korkusuyla açıklamamış bile araştırmalarını çok şaşırmıştım öğrenince ve daha niceleri... Rica ederim tekrardan teşekkürler




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çokönemli -- 24 Nisan 2021; 14:36:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bununla ilgili bir kitap önerebilirim. Neredeyse aklındaki tüm soruları cevaplayacak türden bir kitap, daha doğrusu kitapçık çünkü sadece 144 sayfa ama içinde quantum fiziğinin tarihi ve fizikte çığır açan en ünlü deneyler birer birer anlatılıyor. Kitabı okuyunca Newton'dan Alan Guth'a kadar nasıl gelindiğini berrak bir şekilde görebiliyorsun.


    Kitabın adı: PARÇACIK FİZİĞİ - En Küçüğün Keşfedilme Macerası.

    Yazarı: ODTÜ Bilim ve Toplum Merkezinden Sezen Sekmen

    Yayınevi: ODTÜ


    Büyük kitapçılarda bulabilirsin. Buradan hap bilgi almak yerine detaylı bilgi edinirsin.


    Kütüphanemde konuyla ilgili başka kitaplar da var ama bu kitap hem çeviri olmadığı için okuması ve anlaması kolay hem hayli küçük bir kitap ve hem de merak ettiğin şeyleri gerçekten çok iyi anlatıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 5 Mayıs 2021; 16:33:49 >
  • öneri için teşekkür ederim en yakın zamanda kitabı almaya çalışacağım 👍


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.