Şimdi Ara

Atık Yemek Yağlarını Lavaboya Dökmeyin! (Geri Dönüşüm Tavsiyeleri) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
183
Cevap
11
Favori
12.291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
628 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: oyuncu11790

    Cahilliğimi maruz görün, belediyenin böyle bir hizmeti olduğunu ilk kez duydum. Bende eşimle çok fazla kızartma tüketmiyoruz, yılda bir litre anca atığımız oluyordur. Çevremde ise çokça tüketen insanlar var, bu konuda onları da bilinçlendireceğim, hatta firmamdaki çalışanlarıma da bunu aktaracağım. Gayet faydalı bir paylaşım, teşekkür ederim böyle bir paylaşımda bulunduğunuz için..


    Aslında bu tarz durumları belediyeler sosyal medyadan arada televizyondan halka duyurmalı, izah etmeli diye düşünüyorum. Mesela dizilerde, tv programlarında çaktırmadan kamu spotu gibi izah edebilirler. Dizinin bir bölümünde bu konuya değinilse insanların direkt aklına kazınır, örneğin mastercheff adlı program ülkemizde çok izleniyor, doğrudan bunu izah etseler eminim çok fazla insanı bilinçlendirmiş olurlar...

    Şuan tüm ilçe belediyelerinde var neredeyse hocam. Büyükşehirlerde yaşıyorsanız olmaması mümkün değil. İlk mesajı güncleledim bikaç ipucu daha ekledim.


    Aslında bu konuda görevini yyapıyor belediyeler de halkımız üşeniyor bunu yapmaya. Yapılması geereken almanyadaki gibi geri dönüşüm yapan kişileri ödüllendirmek. Tüm cam şişeler depozitolu olmalı mesela. Böylece ücret iadesi alabilmek için herkes cam şişe toplayıp iade eder...


    IBB nin bu konuda çalışması var biriktirdiğiniz petşişeler kadar sizin istanbul ulaşım kartınıza bakiye yüklüyor. İnsanımızın haberi yok ama çünkü bu konuları önemsemiyoruz toplum olarak. Biraz farkındalık oluşturabildiysem ne mutlu bana. Umarım herkes bunu benim gibi çevresine aktarır.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: ibraxi

    Bırakın yağ toplama işini, bu işi yapabilen belediyeler sınırlı, her bireyin biriktirip ilgili yerlere bırakması maalesef mümkün değil. Biz istiyoruz ama yardımcı olan yok.


    Belli lokasyon veya firmaların toplaması veya ilgili toplama noktalarına bırakılması güzel olur. Mahallede illaki markalaşmış süpermarket var, cam toplma noktaları var yağ depoları neden olmasın ?


    Tabi ki duyarlı olmak gerekiyor atık yağ konusu hassas fakat vatandaş'a destek önemli.

    Hemen hemen büyükşehir belediyelerinin tüm ilçeleri bunu yapıyor aslında çünkü bundan par akazanıyorlar. Hangi belediyedesiniz hocam?

  • Kassady kullanıcısına yanıt

    2 sene önce Konya' da öğrenciyken aramıştım ama belediyeyi değil geri dönüşüm toplayan firmayı aramıştım. Benim sıkıntım yakında geri dönüşüm kutusu yoktu ve bana tek dedikleri cam toplama kutusununun yanına plastiğide bırakabilirisniz demişlerdi, cam şişeleri kendim taşıdım ama 50 tane 5lt' lik peti aynı yere taşıyamazdım uzakta olduğu için.


    Antalya' da haftada bir geri dönüşüm aracı geliyor sitelere ve komşu kart ile az miktarda ücret veriyorlar 1 senede bir paket çay parası gibi gelir oluyordu(bize geri dönüşüm geliyor diye teyzemler fln da biriktirip bize yolluyordu) bu faaliyete geçeli birkaç sene oldu. Baya talep almıştı, ilk başta poşetleri önden dağıtıyorlardı sonra poşet vermeyi bıraktılar ayrıca belediye değişince çalışanlar da değişmeye başladı. Çalışanlar sebebiyle veya başka sebeplerle (örnek olarak çöplerin toplanacağı yer hakkında planlama yok) apartmanlar yavaş yavaş yasakladı en sonda birkaç ay önce çalışanlar geri dönüşüm aracının üstüne çıkıp sitede ki ağaçtan poşetle meyve fln toplamaya başlayınca bizim apartman da saldı (Birkaç tane alsalardı sıkıntı yoktu bu arada).


    Belediye bence güzel başlatmıştı plan güzeldi; geri dönüşüme özel araç, geri dönüşüm poşeti ve kart olayı ile. Kart' a yüklenen miktar kesinlikle uğraşmaya değmez yine de teşvik edicidiydi ayrıca kart bakiyesi harcanmaz ise hayır kurumlarına yükleniyordu. Ama insanımız iyi bir şeye destek vermeye gelince verse bile ilk problemde sallayıp eski sisteme kolaya kaçıyor sorumluluk almak istemiyor.





  • bana 1. sinifta ogretilmisti bilgi ve ilgimi cekmisti acikcasi.


    o gun bu gundur her seferinde aileme soylerim yaglari depolayin, belediyeye verin diye ama nafile..

  • laylaylom07 L kullanıcısına yanıt

    Dostum berlittiğin 5 lt 50 pet şişe gibi değerler senin için yüksek olsa da firmalar için çok düşük rakamlar. Ton bazında alıyorlar firmalar bunları belediyelerden. O kadar ürün için yaktığı mazota değmiyor açıkcası :) O yüzden gelmemiş olabilirler.


    Diğer bahsettiklerin tamamen insanımızdaki çevre bilinçsizliğinden kaynaklanıyor. Bu insanlar bide çocuk yetiştiriyorlar bu gidişle o çocukları içmeye su bulamayacak haberleri dahi yok. Bu cehalet sonumuzu getirecek zaten bknz korona olayı.. Adam virüsü görmüyorum o halde yok diyor bu adama çevre bilincinden falan bahsedemezsin ki ? Biz doğrusunu yapalım çevremize de yayalım uyup uymamak onların kararı :)

  • Bi up'u hak ettin

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kassady kullanıcısına yanıt

    Evet durumun farkındayımda ben bana özel olarak bir yerlerden gelsin istemiyorum. Zaten kaç kişi arayıp böyle bir talepte bulunur... Mahalleye toplama araçları geliyor geçerken dursun veya benim sokaktan geçsin. Zaten bu durum çok yaşanmaz bizim bir odamız boştu ve öylesine toplamaya başlayınca birikmişti.

  • biz bikere kızırtma yapıyoz onun yagını 5 kere kullanıyoz :D

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Second sister

    biz bikere kızırtma yapıyoz onun yagını 5 kere kullanıyoz :D

    2 bile riskliyken 5 nedir hocam kanser riski çok fazla bilginiz olsun.

  • Su, okyanuslardan filtrelenebilir hale gelesiye kadar şuan en önemli doğal kaynağımız. Lütfen duyarlı olalım. Evde de musluklarimizi gereğinden fazla açık tutmayıp, delik başlı bataryalar kullanalım lütfen.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alegra -- 30 Eylül 2020; 14:2:59 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kassady

    2 bile riskliyken 5 nedir hocam kanser riski çok fazla bilginiz olsun.



    Alıntıları Göster

    ciddi değilim.

  • Hocam belediyelet mevsimlik çiçek dikeceğine bunlara çöp kutusunu ayrı yapsa çık daha faydalı olacak. Çöpleri ayırıyorum sonra evin balkonu dolup taşıyor yakında atacak yer olmayınca. Sonra arabada bir şehir turu attırıyorum sonra insan beziyor. Umarım duyarlılık artar doğayı korumak işkencede olmaktan çıkar. Faydalı konu teşekkürler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • iyi güzel ama siz ne kadar dikkat ederseniz edin dünyanın çoğunluğu yine çevreyi kirletiyor. 1 mcdonald's ya da burger king gibi şube bu konuda yazanlardan daha çok atık yağ kullanıyor günde ( 3-5 katı değilse )

  • @Holy Templar hocam mesajını alıntılayamadım bahsettiğin mc donalds burger gibi firmaların tamamı atık yağlarını belediyeye teslim eder bu bir zorunluluktur. Dünyanın tamamında pek çok yanlış şey oluyor bu değişmeyeceği anlamına gelmez sadece bilinç oluşması gerkeiyor. Almanyada cam şişeleri ayrıştırmadığında belediye bir daha çöpünü almaya gelmiyor. İnsanlar isyan etmiyor "belediye berbat çöpümü almadan gidiyo" diye bunu çocuklarının gelecekleri için yaptıklarını ve ileride temiz su ve gıda yiyip içebilemek için yaptıklarını biliyor.

  • ehmengineer E kullanıcısına yanıt

    Yağlar için çöp kutusu yok haklısın fakat camlar için var da ne oluyor hocam üşenmeyip kaç kişi cam şişeleri biriktirip cam kumbaralarına atıyor? Rica ederim sizin bizim gibi duyarlı insanlar olduğu sürece umutluyum :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Holy Templar

    iyi güzel ama siz ne kadar dikkat ederseniz edin dünyanın çoğunluğu yine çevreyi kirletiyor. 1 mcdonald's ya da burger king gibi şube bu konuda yazanlardan daha çok atık yağ kullanıyor günde ( 3-5 katı değilse )

    Onlar atık yağlarını uygun şekilde bertarafa gönderiyor. Ev tüketicisi de bu bilince ulaşırsa faydalı olur.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: heamvivna

    1 litre yağ 1 milyon litre temiz suyu nasıl kirletebilir ki bana bu rakam abartı gibi geliyor..


    Ayrıca konuyu destekliyorum.

    Litre bazında söyleyince yüksek gibi geliyor ama olabilecek bir durum. Tabi atık yağın kirlilik derecesine göre bu miktar da değişir. Kirletme konusunu değerlendirelim. 1 litre atık yağda bulunan kirlilik 1 milyon litreye seyreldiğinde örnek veriyorum 1 mg/l sınır değeri olan bir parametre 1,1 mg/l şeklinde kalıyordur. Bu sebeple su hala içme suyu standardına ulaşmamıştır ve kirlenmiş kabul edilebilir. Bu değer hangi çalışmaya istinaden ortaya çıktı onu ben de merak ediyorum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Epsilon

    onlamı uğraşacaz dünyada su bitecek sanki

    Cahilce bir yorum. Asıl mesele dünyada su bitmesi değil, optimizasyon. Kanalizasyon sistemine giren yağ miktarı arttıkça atık su arıtma tesisinin kirlilik yükü artıyor ve maliyetler yükseliyor. Eğer yağlar önceden ayrılarak ilgili proseslere yönlendirilirse verimlilik artıyor. Dolaylı yoldan cebimizden çıkan para buraya harcanmak yerine daha farklı alanlarda kullanılabilir.

  • Hayrına up güzel konu

  • quote:

    Orijinalden alıntı: eagleoneye

    Hangi suyu içilmicek hale getiriyor. Lavabodan çıkan atık su toprağa karışıyor.

    Zaten atık su içilmez.

    Atık su yönetimi yapılan bir bölgede atık su toprağa karışmaz, atık su arıtma tesisine gider. Ayrıca su döngü halindedir, daha temiz olan su kaynaklarının kirlenmesi zararlı sonuçlar doğurur. Yeri gelir o suyu içeriz, yeri gelir o su ile sulanmış tarımsal ürünleri tüketiriz.

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.