Şimdi Ara

ateistlerin idama karşı olmaları gerekmez mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • buradaki arkadaşların idam denen olayı anlayamadığını düşünmeye başladım. idamın bir ceza olduğunu nereden çıkardınız?

    hukukun temelindeki ceza hukuka aykırı davrananın ruh haletidir. çünkü o doğruyu yaptığı halde ceza çektiğine inanan kişidir. suçlu cezalandırılınca isyan eder de bize ne oluyor.

    hukukun temelindeki doğru ve dürüstü koruma hali ise toplum düzenini sarsmama adına atılmış bir adımdır ve saygılı her birey açısından ceza denen tabir düzen denen tabirle anlam bulur.

    A açısından cezadır da B açısından düzenin ve yapının teminatı şeklinde anlam kazanır.

    ................................

    yukarıdakilerden farklı olarak tekrar ve ayrıca sormak lazım. idam ceza mıdır değil midir? bu konu anlaşılamamışa benziyor. cevap verecek olanlar iyice düşünsün zira humanist takılacam diye insan haklarına aykırı bir prologla gelmesin.

    kimsenin idamı savunduğu yok. bu savunma zaten istenmeyen bir halin olmaması adına söylenebilecek bir söylemden öte değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 6 Ağustos 2018; 23:16:54 >




  • burada bir sorunu daha tespit etmek lazım.

    ceza hukukundaki suç ve ceza teorisini suçlu imiş gibi okumak makul değil.

    aynı şeyi konumuz olmasa da guran veya sair inançları tartışırken de yaşıyoruz.

    .........................
  • quote:

    ateistlere göre öldüğümüzde hiçlik olacaksak neden idam olsun adam o kadar kişiye tecavüz etmiş ya da masum insan felan öldürmüş cezası 3-4 saniye acı çekip ölüp hiçliğe gitmek mi ? adaletli olur mu sizce böyle ?


    Tam da bu yüzden bazı insanlar nefret ettiği kişinin ölmesini değil; yaşayıp, yaşarken acı çekmesini istiyor. Kalp krizi geçiren düşmanına kalp masajı yapıp onu hayata döndüren bir karakter vardı bir dizide, sırf gelecekte ona daha çok işkence edebilmek için..

    quote:

    yani dünyada bir sürü kötülük yapmış kişi ile hiç kötülük yapmamış kişinin aynı yere gitmesi de ayrı bir ironi


    Eğer ortada gidilecek bir yer yoksa, nasıl aynı yere gidiyor olsunlar ki? Hem doğa, adil bir yer mi de, ölümden biz adalet bekleyelim? Sırf içimizde adalet arzusu var diye, doğa kuralları bükülecek değil ya.. Doğada içimizden gelen değil, olması gereken olur. Hasta bir insan, kimseye kötülük yapmamış olduğu için değil, tedavi edildiği için iyileşir. Kendisine piyango çıkan biri çok iyi kalpli olduğu için değil, kağıdındaki numaralar rastgeldiği için kazanır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-73A8A7D1E -- 7 Ağustos 2018; 4:54:14 >




  • Bir kişinin birisini oldurmesi halinde okişinin bu fiille yaşayabileceğini duşunmek hatadır. Sen haksız yere bir insanı olurdun. Medeni toplumun içinden çıktın kendi mağara hukukunu uyguladım ve senindışındıkilerin senin hakkında karar vermesine neden oldun.



    Kişi katille insanlık duzeyinden ayrılır ve bu fiille yaşayamaz haldedir. Kendisi yaşayabilirim der ancak zaten makul duşunse idi bu işi yapmazdı.



    Burada insan olma olçutu idam denen şeyi cezadan çıkarır sen bu suçlulukla yaşayamazsın der.



    İnsanlığın temel olçutu bunu der.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 7 Ağustos 2018; 11:16:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hukuk din kitabı değil. Ya da kavgam kitabından hukuk çıkmaz. Hukuk aklın gereğidir. Olum bir sondur. Kişiye acı çektirmek amaçlısı kişiler mevcut gibi okunuyor. Yani temelde idama karşı değilim ancak.... Şeklinde duşun eler mevcut.



    Hukuka duşunme katili koru ona acı çektir şeklinde emir vermek makul değil. Kişisel duşun ellerin hukukta yeri yok. Koca ilahi kitabı tartışabiliyorsa hukuk da neymiş gibi duşunceler mevcuda benzer. Hukuk kişisel hesaplaşma yeri değildir.



    İdam hakkındaki duşunce de çelişkili bu arada. Karşı değiliz ancak daha iyisi var gibi duşun enleri idama karşı olduğu zehabı var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-586DEFFE5

    Eğer idam cezası suçluyu caydıramıyorsa idamlıktır zaten o adam diyebiliriz herhalde rahatlıkla?(idamı onayladıysak)-- Zaten bence caydırmayla alakasız idam ya da herhangi bir cezalandırma. Eğilim azalma yönünde de olmadı hiçbir zaman. Sadece modernleştikçe toplum baskısı arttı suçluların iç dünyasında. İdam kararı verenin, idam edilmesi lazım dediğimiz durumlar idamın bugün olmama sebebi. Benim düşündüğüm kısım "insan" olan idamı reddeder cümlesinde. Yani yine ahlak felsefesine dönüyoruz. Ahlak dersleri verdikçe daha ahlaksız olduğumuz kısma. Çıkış yok herhalde
    Diyemeyiz, çünkü başka birini caydırmıyor olması idama giden kişinin kesin suçlu olduğu anlamına gelmez. Devletin vereceği bir cezanın sebebi caydırmaktır. Toplumdaki suç seviyesini azaltmaktır. İntikam hisleriyle yapılan şeye cinayet derler ki bu devletin görev sınırları dahiline girmez.

    Bunun ahlakla da pek alakası yok esasen. İdamı destekleyen kişi kendini tanrı yerine koyuyor. Fakat insan insandır, bu konularda karar verme konusunda bir insanın başka bir insana göre daha isabetli bir karar verebileceğini gösterir bir veri bulunmuyor elimizde.




  • ben şahsen birini haksız yere öldürmek yerine intihar etmeyi tercih ederim ve herkesin de bu düşünceye sahip olmasını beklerim. ne bir masumu ne hukuk düzenini ne de adli tıpçıyı uğraştırmanın luzumu yok.

    haksız yere insan katledecek varlık neden kendisini katledecek kadar insan olamıyor.

    ..............................

    ölüm oyun değildir. bir sondur. kişiyi geri getiremezsiniz. bu kararı alabilecek kadar ululaşmış bir varlığı kabul de mümkün görülmez. böyle bir kişi hakkında karar veren(re'sen harekete geçen yok) de eğer ki tanrisallıkla suçlanacaksa kendisini tanrı yapana da bir zahmet neden böyle oldu deyiniz.

    .............................

    abd japonya çin gibi devletlerde idam mevcut. ab üyeleri devletler de sırf ortadoğu(falkland adası gibi istisnalar da var) vatandaşlarına özel olma bakımından bu işlemi uyguluyor. mantıklı olabilirsek ki çok zor gibi görünüyor. idamı uygulamayn tek medeni ülke bizmişiz gibi okunmakta.

    .............................

    idam gereklidir değildir tartışılır. ancak çekilmiş fotoğrafı bu kadar tersinden okumak için bir kısım kendince haklı gerekçeler olmalı.bu gerekçeleri tartışalım konu ışıldamaya başlayacaktır.




  • Eğer caydırmak olsaydı ceza, hapis-idam gibi basit ceza çeşitleri olmazdı. Zaten diğer türlüsü olamayacağından ötürü bu mesela ahlakı ilgilendiriyor. Kesin suçlu kesin suçsuz gibi tanımlar yapabilmemiz için de yine aynı şey söz konusu.

    İstatistik benim işim olmasına rağmen bu konular hakkında konuşurken veri düşünemiyorum açıkçası.
  • İdama karşıyım. Zira bu derece ağır bir suçun mevcut olduğu bir toplum beni huzursuz eder.



    Bu açıdan idam ceza değil toplumun ayıbı gibidir.



    Adam geliyor katlediyor ve bana dokunamazsın diyor. Bu hukuku kabul edip mevcut hukuku Red etmek ne demek.



    Kısasa kısas diye bir yakıştırma ile bana dokunamazsın diyen kişinin kısas edilmesi hata bir kere.



    Yukarıdaki adam hapis cezasını da kabul etmiyor aslında. Peki bu ne demek.



    Adam öldüren kişi gelin bana hapis cezası verin mi diyor.



    Adam babasının çiftliğinde ağalık derdinde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.