Şimdi Ara

Asus B350 Prime Plus Ana Konu (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
2
Favori
1.750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Bir süredir beta olarak bulunan 6062 BIOS'tan sonra final sürüm olan 6203 kullanıma sunulmuş:



  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    Arkadaşlar başlığı tekrar hortlattığım için özür dilerim.


    Kendi mesajımı alıntıladım çünkü bununla ilgili olabilecek bir problemim var.


    Bilgisayarın açılmasında bir süredir sıkıntı yaşıyorum. Alıntı olarak eklediğim mesajda anlattığım probleme double boot deniyormuş ve anakart ramleri D.O.C.P (veya XMP) ayarına göre yeniden ayarladığı için yaşanıyormuş.


    Normalde burada problem yok. Ama bilgisayarım bir süredir ilk seferde açılmamaya başladı. Klavye mouse ışıkları yanıyor ama görüntü gelmiyor. Monitöre display porttan bağlı, hdmi ile de televizyona bağlı ve bios'a düşerse görüntü televizyona geliyor.


    Ama maalesef bios'a da düşmüyor. Monitör stand by modunda kalırken, televizyon siyah ekranda kalıyor (normalde HDMI'den sinyal alamazsa ekranda "bağlantı yok" yazar).


    Problemin ekran kartında mı ram'de mi olduğunu anlayabileceğim bir yöntem var mı bilmiyorum. Yalnız şunu yapıyor: Bilgisayarı bir iki kez kapatıp fişini çekip-takıp, açarak denediğimde yukarıda anlattığım start-stop olayını birkaç kez tekrarlayıp sonra açılıyor ve tamamen normal çalışıyor.


    Bende de parçalarda herhangi bir problemin olmadığı, anakartın açılışta ram'leri yeniden ayarlayamadığı düşüncesi oluştu. Yani önce buna bakmam gerek gibi geliyor.


    Biraz araştırdığımda D.O.C.P'yi disable edip, ram voltajlarını ve CL değerlerini elle ayarlayanların açılışta bu start-stop olayını artık yaşamadıklarını da tespit ettim. Sanırım Ai Tweaker kısmından yapılıyor ama overclock'la hiç işim olmadığından buralara hakim değilim. Bu ayarların tam nerelerde değiştirildiğini anlatabilir misiniz?





  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    Bence önce bir pili değiştir ve ardından biosuda normal ayarlara çek sonra sorun oluyor mu bak.

  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Anakarta ilk aldığımda Ryzen 5 2400G ve 3000 Mhz 16 Gb ram takmıştım. Zaman içerisinde Ryzen 5 3600 ve 24 GB 3000 mhz Ram yaptım.


    Sorunun tam da burası aslında. Anladığım kadarıyla mevcut 2 x 8gb ramin yanına 1 adet 8gb daha ekledin (ya da tek 16gb'ın yanına 1 adet 8gb). AM4 platformunun bir sıkıntısı en yüksek ram değerlerini sadece 2 slotta destekliyor. 4 slotu doldurduğun anda standart bellek hızlarına düşüyor. Bu nedenle önerim ya sistemi 2 x 8gb ya da 2 x 16gb olarak kullanman.

  • Father Torque kullanıcısına yanıt

    Ryzen için 4 slot 3000mhz'ye kadar resmi olarak destekleniyor


    https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/PRIME_B350-PLUS/PRIME-B350-PLUS_Memory_QVL_180126.pdf?model=PRIME%20B350-PLUS


    3 slot için sonuçlar değişir mi bilemem özellikle farklı markalar ise.

  • Father Torque kullanıcısına yanıt

    Önce bu kısmı düzelteyim: Epeydir 16GB x 2 = 32 GB 3200Mhz ram takılı durumda (3200 Mhz DOCP'de destekleniyor).


    Şimdi yaklaşık 10 gün gibi bir süre foruma girmedim. DOCP'yi disabled edip denedim. Ram'lar o zamandan beri 2400 mhz'de çalışıyor. O zamandan beri her seferinde yine START-STOP-START şeklinde açıldı (ama açıldı ve çalıştı). Açıldıktan sonra zaten hiçbir problem olmadan çalışıyor.


    Tam artık foruma girip yazayım diye düşünüyordum ki açılmadı bilgisayar (ya da açıldı ama görüntü gelmedi). Bu kez bayağı bir kapat aç yaptıktan sonra normal açıldı ve şimdi bu mesajı yazabiliyorum.


    Şimdi, yarın akşam eve geldiğimde ekran kartını değiştireceğim artık. O zaman da problem yaparsa bu ram'lerde kabahat bulmam ama bu start-stop-start sebebiyle olduğunu düşünürüm.


    Bir de şu anakart test kitinden almak istiyorum ama hep "notebook anakart test kiti" yazıyor. Onlar masaüstü ankartlarda da çalışır mı?


    EDIT:

    Bu double boot mevzusunu sadece elektriği kapattığımda yapıyor. Önce bunu deneyeceğim. Bu akşamdan itibaren kesintisiz güç kaynağını yine birkaç gün kapatmayacağım. Bakalım ne olacak.


    Bir de aşağıda verdiğim linkte aynı problem ile ilgili bir yazışma var, bakabilirsiniz. Direkt google translate linkini bırakıyorum:


    https://rog--forum-asus-com.translate.goog/t5/other-motherboards/system-takes-2-times-to-start-up-from-a-cold-boot-asus-ws-z390/td-p/840819?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=wapp




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kestenbetsa -- 31 Mart 2024; 22:4:58 >




  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    Hocam önce UPS'si aradan çıkarın. Düzgün bir prize bağlayın topraklaması olan. Bilgisayarda nasa'nın aya inis hesaplarını yapmıyorsanız, her 5 dakikada bir salter atmıyorsa ihtiyacınız bile yok.


    Ekran kartında olma ihtimali sıfıra yakın.

  • xentios kullanıcısına yanıt

    Aynen söylediğinizi yapacağım. Ekran kartında problem olsa oyun açtığımda problem çıkarmaması imkansız gibi birşey zaten. Teşekkür ederim.

  • Çoklu priz sipariş verdim ama henüz gelmedi.


    Bu arada bir güncelleme yapayım. Televizyona bağlı HDMI kablosunu söktüm ve monitörün HDMI portuna bağladım. BIOS ekranına düşerse görebileyim diye.


    BIOS ekranına düşmedi ama şöyle bir durum var:


    Monitör uyanıyor ama ekrana görüntü gelmiyor. Yani hafif aydınlatılmış bir siyah ekranda kalıyor. Umarım sadece güç problemidir...

  • Maalesef arkadaşlar,


    UPS'i aradan çıkardım, ekran kartını değiştirdim, BIOS pilini değiştirdim, Fast Boot'u disabled yaptım.


    Hatta D.O.S.P'yi disabled edip ram voltaj ve diğer değerleri elle girdim (Bu şekilde bile açıldığı zamanlarda START-STOP-START şeklinde açıldı).


    Maalesef çözüm bulamadım. Yukarıda yazdığım gibi, monitör uyanıyor ama bilgisayar açılmıyor.


    Bilgisayarın açılmadığına da şöyle eminim: windows açıldığında ctrl+alt+del yaparsak kilitle, kullanıcı değiştir, oturumu kapat vs. şeklinde bir ekran geliyor, ama windows açılmazsa ctrl+alt+del reset atıyor ya, işte ben bu tuşlara bastığımda hep reset atıyor.


    Ekran kartını değiştirdim çünkü önceki kart tamir görmüştü, bir ihtimal problem çıkmıştır dedim. Ram arızası olsa zaten bilgisayar asla düzgün çalışmaz. Artık sadece anakart START-STOP-START şeklinde açıldığı için bu esnada yapması gereken işlemi düzgün yapamıyor diye düşünüyorum.


    Ve elimde kalan, deneyebileceğim tek seçenek 6042 BIOS'a geri dönmek (anakartı değiştirmekle uğraşmak istemiyorum ama gidişat o yönde).




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kestenbetsa -- 10 Nisan 2024; 21:22:31 >




  • Yazılımdan olacağını sanmıyorum 6203 kullanıyorum hiç öyle bir sorun olmadı. Özellikle fişi çekip taktığınızda çalışıyorsa kapasitörler bozulmuş olabilir, topraklama ile ilgili bir sorun olabilir, ama sorun bunlar bile olsa çözümleri yok veya çok zor. Güç kaynağına zaten bakmışsınızdır diye düşünüyorum.


    Eski bilgisayarımda özellikle kış aylarında bu dediğinizi yaşıyordum. Bazen 2 bazen 3 kere kapanıp açıldıktan sonra açılıyordu ama hiç sıkıntı sorun olmadı veya hiç ekrana görüntü gelmeme gibi bir sorun olmadı(ekrana görüntü gelmemesi ekran kartı olabilir bu arada belki 2 farklı sorun vardır) , beni de çok rahatsız etmiyordu zaten düğmeye basıp 2 dakika sonra geliyordum.


    O bilgisayarın hardiski bozulmuştu belki bunu etkilemiştir sadece ama zaten çok eskiydi.

  • Fişi çekip taktım, hiç çekmeden denedim ama birşey fark etmedi (ki huyumdur, cihazları kapattığımda uzak değilse prizleri mutlaka kapatırım. Yani bilgisayar normalde hiç elektrikte kalmaz çalışmıyorken).


    Ekran kartı problemi olmadığına artık eminim. Kartı değiştirdikten sonra şöyle açılıyor bazen: Ekrana ilk Nvidia 3060 yazan, ayrıntısını göremediğim 2-3 satır geliyor ve çok hızlı gidiyor, sonra yukarıda söylediğim gibi monitör uyanık ama görüntü yok. Nvidia 3060 yazan ekranı her seferinde göremiyorum, muhtemelen monitörün kendi logosu görünürken o yazının süresi geçiyordur.


    Ve tekrar edeyim: Bilgisayar açıldıktan sonra zerre sıkıntı yok, kapatana kadar tamamen normal çalışıyor (gerçi böyle bir problemi yaparken ne zamana kadar düzgün gidecek bakalım).

  • tom's hardware forum
    Question - PC doesn't boot from a cold boot the first time, but will boot when turned off and on again
    https://forums.tomshardware.com/threads/pc-doesnt-boot-from-a-cold-boot-the-first-time-but-will-boot-when-turned-off-and-on-again.3836031/

    Burada ilk cevap baya kapsamlı, özellikle kışın daha çok olmasını açıklıyor. Greg Salazar gibi güç kaynağını test aleti olan birini bulup test etmekte fayda var. Bu hatayı yakalayabilir mi bilmiyorum orasına biraz elektronikten anlayan biri cevap verebilir.



    Greg Salazaryoutube
    SPONSORS: Use 25% discount code 'SKGS' to snag Windows 10 ($16): https://www.vip-scdkey.com/sks/SKGS10 and Windows 11 ($23): https://www.vip-scdkey.com/sks/SKGS11 Learn more about be quiet! Straight Power 12 PSUs: https://geni.us/8yUA1 Welcome to Fix or Flop! We're up to Season 5, Episode 7. This viewer's gaming PC is broken! Can it be fixed? By the way, if you live in the Orlando, FL area and have an issue with your PC, apply to have it (possibly) fixed for free today! https://gregsalazar.com/fix-or-flop Check out other Fix or Flop episodes in this playlist: https://youtube.com/playlist?list=PLyReHG5dDxXXSgTLdfvdzJpFei941MX6H ⭐ Consider supporting us on Patreon! https://www.patreon.com/gregsalazar 🛠️ My troubleshooting gear: Feiasia 1080p Portable Monitor: https://geni.us/mdHaU FLIR C5 Thermal Camera: https://geni.us/3ALEI Skybasic Digital Microscope: https://geni.us/6zurf YIHUA Soldering Station: https://geni.us/DbjS Helping Hand Soldering Board: https://geni.us/7DDrL Xool 80 Precision Tool Set: https://geni.us/1IfxDSw PassMark Inline PSU Tester: https://bit.ly/3BoBHoQ 🧼 My cleaning gear: SYINE Respirator Mask: https://geni.us/V4uA Scott Shop Towels: https://geni.us/rIy5O6Y Electric Air Duster: https://geni.us/RALt4 ONSON Cordless Vacuum: https://geni.us/aABrFWE Medical Grade 99.9% Isopropyl Alcohol: https://geni.us/tBVQ Q-tips Cotton Swabs: https://geni.us/nQhVVQm Xool 80 Precision Tool Set: https://geni.us/1IfxDSw Hizek Black Disposable Gloves: https://geni.us/MBCJaf 🎬 My studio gear on Amazon: Sony A7C (Primary): https://geni.us/lOeoIA9 Sony a6600 (Secondary): https://geni.us/k8VBToq Sony a6400 (Webcam): https://geni.us/24nqw 2x Pixio PX277 Prime 165Hz IPS Monitors: https://geni.us/bCg4nD Neewer LED Lighting Kit: http://geni.us/9VTXr0 Audio-Technica AT2035: http://geni.us/xvQc Yamaha MG10XU Mixer: http://geni.us/d4VvGM Neewer Microphone Arms: http://geni.us/1w5Sx2Y Arrowzoom Sound-Damping Foam Panels: http://geni.us/EKFxZc 📱 Follow me on social media: TWITCH: http://www.twitch.tv/GregSalazar FACEBOOK: http://www.facebook.com/GregSalazarYT TWITTER: http://www.twitter.com/GregSalazarYT INSTAGRAM: http://www.instagram.com/GregSalazarYT 💻 Join our public Discord server: https://discord.gg/jYA9Xvp 🎵 Channel music provided by Monstercat: https://youtube.com/c/monstercat DISCLOSURES: All Genius links are tied to our Amazon Associate account, from which we earn a small sales commission. Links containing a 'bit.ly' reference forwarding to Newegg are tied to our Rakuten account, from which we earn a small sales commission. All sponsored links and comments will contain the word "SPONSOR" or "AD." Any additional revenue stream will be disclosed with similar verbiage. #FixOrFlop
    https://www.youtube.com/watch?t=357&v=gF4bRKv7E6U&feature=youtu.be




  • Tekrar merhaba,

    Son durum şöyle:

    BIOS biplerini verecek bir speaker bağladım. START-STOP-START açılma şeklinde "START-STOP-START-Normal bip" şeklinde açılıyor her seferinde.


    Yukarıda bahsettiğim şekilde açılmazsa da "START-STOP-START-Normal bip" şeklinde oluyor bu durum. Yani hata yok ama açılmıyor. Ben bilgisayarı açabilmek için önce reset attırıyorum Ctrl-Alt-Del ile ve bilgisayarı power düğmesine basılı tutarak kapatıyorum. Elektriği tamamen kesip sonra tekrar veriyorum (Bu işlemi birkaç kez tekrarlamam gerekiyor genelde). Eğer bir kez START-STOP-START ile açılırsa ya da açılmazsa normal bip geliyor. Ama eğer üst üste START-STOP yapmaya başlarsa 1 uzun 2 kısa bip veriyor. Bunu önce ekran kartı hatası olarak bulmuştum internette ama ASUS anakart için RAM hatası imiş. Üst üste START-STOP ve 1 uzun 2 kısa biplerden sonra, normal bip geliyor ve bilgisayar açılıyor. Tabi önce F1'e basıp BIOS'a girip çıkmam gerekiyor.


    Güç kaynağını değiştireceğim ama 2 hafta kadar sonra olacak mecburen. Bu arada şu anki güç kaynağım Zalman Acrux Series ZM1000-ARX 1000w. Bu PSU'da diğerlerinden farklı -benim görebildiğim- tek şey, diğerlerinde CPU portunun üzerinde CPU yazarken bunda EPS yazıyor.





  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.