Şimdi Ara

Asus B350 Prime Plus Ana Konu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
2
Favori
1.738
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 5606 versiyon BIOS yayınlanmış, aşağıdaki resmi sitesinden indirilebilir:


    PRIME B350-PLUS|Anakart|ASUS Türkiye


    Bu BIOS ile anakarta Windows 11 desteği geliyor ama anladığım kadarıyla Windows 11 desteği TPM 2.0'ın BIOS'ta hazır olarak "açık" halde sunulmasından ibaret.

  • Merhaba anakart PCI Express 4.0 destekliyor mu 4.0

  • bios update yapınca desteklediği ram frekansları artarmı yoksa saçma bir lafmı demiş olurum :)

  • bende Asus - b350 m-a var

    Son update ile bize de 5000 serisi işlemcilere destek geldi.


    5600 alip cakacam bir tane güzel oldu bu

  • Merhaba arkadaşlar,

    Bu anakartı 2018 yılının başından beri kullanıyorum ve o zamandan beri merak ettiğim birşey var. Cevabını bu başlıkta da bulamazsam daha da bulamam zaten.


    Anakarta ilk aldığımda Ryzen 5 2400G ve 3000 Mhz 16 Gb ram takmıştım. Zaman içerisinde Ryzen 5 3600 ve 24 GB 3000 mhz Ram yaptım. Ama en başından beri bilgisayarın açma düğmesine bastığımda;


    1) Açılıyor ve fanlar çalışmaya başlıyor.

    2) 1 saniye kadar sonra tık diye kapanıyor ve fanlar da duruyor.

    3) Yarım ya da 1 saniye gibi bir süre sonra da tekrar açılıyor ve bu kez normal olarak çalışmaya devam ediyor.


    İlk aldığımdan beri her seferinde böyle açılıyor ama açılış esnasında veya açıldıktan sonra en ufak bir problem yaşamadım. Ama üzerine taktığım NVme SSD'nin açılış hızından hiç faydalanamadım.


    Şimdi ise, birkaç gün önce en son sürüm BIOS olan 6042 versiyonunu yükledim. Artık açılışı şöyle oldu:


    1) Açılıyor ama neredeyse anında kapanıyor.

    2) Daha sonra yine bir es vererek yukarıda yazdığım 3 maddeyi yapıyor ve sonra normal olarak kullanmaya devam ediyorum.


    Öğrenmek istediğim şey; bu hepinizde mi böyle, yoksa sadece bana has birşey mi yaşıyorum? BIOS'ta yaptığım iki ayar var sadece: RAM'lerin 3000 mhz'de çalışması için XMP'yi açtım (Bu intel'deki adı, AMD karşığı DOSP'mi neydi hatırlayamadım), bir de çalışma şeklini "Performance"a getirdim. (bunda da "ASUS Optimal" yazıyordu galiba).


    Saygılarımla...





  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    aynı anakartı kullanıyorum bende dört senedir, benzer şekilde 16gb ram 3000 mhz seçimli çalıştırıyorum. "1) Açılıyor ama neredeyse anında kapanıyor." şeklinde sorunla karşılaşmadım sizin anakartla ilgili problem var görünüyor. bios güncelleme ile çözülmediğine göre yapılacak son şey anakartın ayarlarını sıfırlamak. o şekilde düzelirse ayarları adım adım değiştirerek nerede problem başladığını görebilirsiniz.

  • giyotin06 kullanıcısına yanıt

    sanmıyorum bende de iki tane 8 gb 3200 mhz ram var ama desteklemiyordu. 3000 mhz e ayarladım sorunsuz çalışıyor, sizde elle ayarlayarak mümkün olan en yüksek değerde kullanabilirsiniz.

  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    Mevcut 16gb ram'i 24gb yaptığınıza göre anakarta 3. bir 8gb ram daha eklediniz sanıyorum. Bence sorununuz bundan kaynaklanıyor. Eğer eklediğiniz 3. ram elinizdeki mevcut 16gb ram'lerden de farklıysa bu da soruna yol açabilir. Önerim öncelikle 3 ram'i ramleri işlemciden uzakta olacak şekilde slotlara yerleştirmeniz:


    CPU ... Slot 1 ... Slot 2 ... Slot 3 ... Slot 4 şeklindeyse anakart üzerindeki yerleşim, ramleri Slot 2, 3 ve 4'e yerleştirip deneyin.


    Mümkünse 3. ram'i hiç kullanmayın, oyunlar için konuşuyorum şu an için 16gb fazlasıyla yeterli, 24 ile arasındaki farkı anlamazsınız bile. Eğer 16gb'tan fazlasına ihtiyaç duyuluyorsa elinizdekilerle aynı modelden bir 4. 8gb ram daha alarak 32gb olarak kullanmak.

  • Ram'lerle ilgili bir problem olmadığını biliyorum. Çünkü bilgisayarı ilk topladığım 16 GB'lık halinde, ilk açılışından beri aynı şekilde açılıyor.


    O ilk birkaç kere böyle açılınca, bir kere BIOS'u varsayılan ayarlara çekip tekrar denemiştim ve aynı şekilde açılmıştı.


    Yanlış anlaşılma olmaması açısından şunu da ifade edeyim. Ben bilgisayarı açarken power tuşuna sadece 1 kere basıyorum. Sonra yukarıda madde madde yazdıklarımı kendiliğinden yapıyor ve sonunda da açılıyor. Bu şekilde açılışında hiçbir zaman da açılmadan kaldığı falan olmadı. Her zaman bu yaptıklarını yaptı ve masaüstü normal bir şekilde geldi.


    Aslında ben 6042 BIOS'u (yani en yeni BIOS'u) yükledikten sonra, yukarıda ilk yazdığım 3 adımı 4 adıma çıkardığı için "problem yok, bu anakart herkeste böyle açılıyor demek ki" diye düşünmeye başlamıştım ama galiba sadece bende böyle bu açılış durumu.


    Bildiğim iyi oldu en azından. Şimdi yeni BIOS'la Ryzen 5xxx desteği geldiği için işlemci terfisi yapsam mı düşünüyordum ama, bu anakartı ilk fırsatta en azından bir B450 ile değiştirmek en iyisi olur herhalde.


    Çünkü kendimi biliyorum; Çok gıcık bir durum ama sonuçta tuhaf ve yavaş açılması dışında hiçbir problemi olmayan bir anakartı kurcalamayı düşünmem ben  


    @serkans674 @Father Torque





  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    Ram'lerinizde bir sorun olduğunu söylemedim. Sadece anakartlarda ram'ler genellikle 1, 2 ve 4 slotta çalışacak şekilde dizayn edilmişler. Örneğin ilk çıkan Ryzen'ler ciddi şekilde ram seçiyordu, farklı marka modelleri aynı anda karışık kullanmayı geçtim, belli marka model tek bir ram'i bile sistem tanımayabiliyordu. O nedenle sizin bahsettiğiniz durum da bu anakartın ram'leri bu şekilde kullanmasından kaynaklı.

  • Father Torque kullanıcısına yanıt

    Anladım, özür dilerim. Bilgisayarı ilk toplarken, yani elimde 2x8GB ram varken, bunları anakartın kitapçığında gösterilen slotlara taktım. Buna özellikle dikkat ettim çünkü kitapçıkta eğer 2 adet ram varsa takılacak slotlar özellikle işaretlenmiş vaziyette. Bu slotlar kitapçıkta o kadar bariz işaretli ki, "şu slotları değiştirip deneyeyim bir de" diye düşünme şansım bile yok.


    Üçüncü ram konusu ise şöyle: Aslında ram'i 32 gb yapacaktım ama ram'lerden birini, işlemci soğutucusunun AMD yazılı tarafı slot üzerine geldiği için takamadım. Sizin de dediğiniz gibi 16 GB'ın zaten yeterli olduğunu bildiğim için de işlemciyi söküp takmakla uğraşmak istemedim. Başka bir sebep olarak da işlemciyi 2400G'den 3600'e geçirirken yaşadığım sıkıntı var tabi.


    Eğer son BIOS güncellemesinden sonra açılışı daha da tuhaflaşmasaydı bu konuya gelip şimdi bunları yazmazdım büyük ihtimalle.


    En iyi ihtimal sizin söylediğiniz şey görünüyor ama. Slotlardan falan değilse bile Ram'lerin markasına, modeline vs. takılıp böyle açıldığını düşünebilirim. En azından, "artık nasıl kaliteli bir anakartsa açılışta kendini mevcut parçalara göre optimize edebiliyor ve arıza çıkartmıyor" derim  


    Saygılarımla...





  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    Estağfurullah, bizim anakartta ben de geç açılma sorunundan şikayetçiyim mesela. Bilgisayar açma düğmesine bastığım anda BIOS ekranında bi 7-8 saniye bekletiyor, sözde UEFI BIOS ve hızlı yükleme var. Ama sorun anakarttan ziyade DDR4 altyapısından kaynaklı nette gördüğüm kadarıyla çünkü en üst düzey modellerde bile var olan bir durum maalesef. Oysa DD3 ram'li dizüstü bilgisayarımın düğmesine bastığım anda Windows yükleme ekranına geçiyor. Artık öyle kabul ettim ve kullanıyorum, yapacak birşey yok maalesef.


    Bu nedenle size de önerim eğer bir kez kapanıp sonra açılmasına rağmen yine de masaüstü sorunsuzca geliyorsa ve arıza/performans kaybı (ram'lerin çift yerine tek kanal çalışması gibi) bir durum da söz konusu değilse çok takmayın derim.

  • Merhaba, ben de 2018'den beri aynı anakartı kullanmaktayım benim sorum şu şimdi yeni ryzen 5 serisi işlemcilere destek geldiğine göre ben bu anakart ile ryzen 9 5900x i rahat bir şekilde sorunsuz kullanabilir miyim? sistemi biraz güncelleyip 48 gb ram ve 3080 ekran kartı ile kullanmak istiyorum. Bu arada 3200 mhz de kapanıp açma sorunu bende de var. Bu sorun ram uyum listesinde benim ram olmadığı için olduğunu düşünüyorum. Saygılar.

  • Arkadaşlar merhaba. Bende bu anakartı kullanmaktayım. Sorunum bios pili 2 -3 ay gibi sürede bitiyor ve her seferinde bilgisayar açılmadan bios a giriş yapıp öyle açabiliyorum bilgisayarı. Galiba saat yanlış olduğu için. Sizlerde de aynı sorun var mı acaba ?

  • Dün yeni bios güncellemesi geldi.

  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    Çok eski bilgisayarımda bu dediğinize benzer sorunlar yaşıyordum özellikle kış aylarında daha çok olarak.


    Cold start vs demişlerdi o zaman ama kesin sebebini öğrendiysem de unuttum. Güç kaynağı nedir?

  • xentios kullanıcısına yanıt

    Geç cevap verdiğim için özür dilerim. Nedense bir cevap yazıldığında forumdan mail gelmiyor ayar açık olduğu halde. Güç kaynağım ZALMAN ACRUX SERIES 1000W PLATINUM.


    Birkaç gün önce buna gene biraz kafa yordum. İnternette ErP Ready ayarının ne olduğuna falan denk gelip açtım ama birşey değişmedi. Ama bunları denerken birşey farkettim. Ben bilgisayarı kapattığımda kesintisiz güç kaynağını da kapatıyorum. 2 kez kesintisiz güç kaynağını kapatmadan bilgisayarı kapatıp açtığımda bu şeyleri yapmayıp direkt normal şekilde açıldı.


    Bunu tekrar iyice deneyeceğim. Bu iş böyleyse elektriği kestiğimde ne oluyorda kendini sıfırlıyor onu bulmam gerekiyor. Burayı güncellerim.


    Sağlıcakla...

  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    UPS kullanıyorsanız alın çöpe atın onu. Bios güncellemek haricinde bir işe yaramazlar.


    Önce onu aradan çıkarıp öyle deneyin zaten.

  • xentios kullanıcısına yanıt

    İlk defa UPS'in gereksiz olduğu yorumuna denk gelmiş oldum. Normalde hep elektrikler kesildiğinde bilgisayarın aniden kapanmasının kötü olduğu söylenir. Bu nedenle de hep UPS'im oldu benim.


    Ayrıca bu bilgisayarı zaman içinde hep upgrade ettim ve bundan çıkan parçalar ile -eksikleri tamamlayarak- ikinci bir kasa topladım. Onda Gigabyte anakart var ve o da bir UPS'e bağlı. Ama o bilgisayar hep direkt ve çok hızlı açılıyor.

  • Kestenbetsa K kullanıcısına yanıt

    Kaydetmediğiniz bilgilerinizi kaybetmek hariç hiçbir yanlış durum olmaz. Tam tersine kalitesiz UPS kullandığınız için o bilgisayara dengesiz güç yollar.


    Siz önce UPS'si aradan çıkarın sonra sorunları gene yaşarsanız UPS'i geri takarsınız.


    Bios güncellerken elektrik giderse o zaman ciddi sorun yaşarsınız sadece.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.