Şimdi Ara

Apartmandaki park yeri sıkıntısı için hukuki haklarımız nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
1
Favori
2.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Apartmanımızın biri önde biri yanda olmak üzere iki park yeri var.



    Binanın alt katında da ŞOK market var ve öndeki park yeri de ŞOK market önüne geliyor.

    Ama bu ŞOK market önündeki park yeri tam bir muamma. Aracı oraya koyarsan başına gelmeyen kalmıyor.


    Marketin kamyonu geliyor, pat küt ellerindeki paletleri , malları vs arabalara çarpıyorlar.


    Müşteri geliyor, elindeki market arabasını pat küt arabalara vuruyor. Geçen bir tane zenci kadın denk geldi. (AQ mahallesi komple zenci zaten anasını satayım ) Ben arabanın içindeyim, PAAT diye birşey vurdu arabaya, lan ne oluyor falan bir çıktım, bir zenci kadın, elindeki market arabasını iteklediği gibi benim arabaya göndermiş. Abla ne yapıyon, öyle bırakılır mı araba falan? dedim ama nafile. Kadın dötünü döndü gitti, zerre umursamadı bile.


    Bir başkası da gelmiş, ( ben gene içindeyim arabanın) iki arabanın arasından bebek arabasını geçirmeye çalışıyor. Ama arası çok dar, bebek arabası geçmiyor. Bu napıyor, vuruyor Allah vuruyor benim arabaya, küt küt! Sanki bebek arabasıyla benim arabayı az kenara itecek de oradan geçecek. Abla ne yapıyon falan , o da sittir oldu gitti umursamadan. Olan gene benim arabaya oldu.


    Gene ben parkediyorum oraya arabayı geri geri, tam ben parkederken, dangalağın biri park edeceğim yere dikine arabasını yanaştırıp içinden çıkmış, Tabi ben aynadan baktım ama boş görmüştüm orayı bodoslama giriyorum geri geri.Birden tık dedi arabasına dokandı. Vay sen benim arabanın sinyalini çatlattın vs, bir sürü baş ağrısı. Ne kadar sinyal lambası, internette baktık 50 tl, ama benimki orjinal al sana 100 tl


    Velhasıl komple sıkıntı bu park yeri.


    Şimdi gel gelelim öteki park yerine:




    Diğer park yeri de yanda ve zulada kalıyor. Orası sadece 4 araç alıyor, ama bu dört araç sere serpe güvenli bir şekilde duruyor, Hiç bir tehlike riski yok . Amma velakin dört tane altı bezli bunak var apartmanda, 7 /24 arabaları orda. Tam kadro duruyor


    Bir tanesinin ayrıyetten servis aracı da var, ola ki aracını çıkaracak falan, hemen park yerinin önüne servis aracını çekiyor ki kimse girmesin


    Ötekinin iki tane aracı var, birini çıkardı mı, aşağıdan koşup yerine ikinciyi koyuyor emaneten.



    Sonuç olarak ben bu düzeni bozmak istiyorum. Hukuki olarak haklarım nedir? Ne yapabilirim?








  • Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre otoparklar, ortak alan olarak ifade ediliyor. Kat malikleri bütün ortak yerlere, ‘arsa payları oranında’ ortak mülkiyet hükümlerine göre malik oluyor. Kat malikleri, ortak yerlerde kullanma hakkına sahip. Bu hakkın otoparklardaki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlı. Otoparklar ya eklenti olarak kabul ediliyor ya da her daireye otopark alanı tahsis ediliyor. Her bina sakini tahsisli otoparkını kullanmak zorunda.

    Peki, bu tahsis nasıl yapılıyor? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, her binanın bir yönetim planı olmak zorunda. Yönetim planı; binanın yönetim tarzı, kullanma amacı gibi hususları düzenliyor. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmünde. Otoparkların nasıl paylaşılacağı da bu planda belirleniyor. Binada daire sayısı kadar otopark alanı varsa hangi alanı hangi dairenin kullanacağı bu planda belirleniyor.
    Yönetim planında belirlenen yerler de çoğu zaman tartışma konusu olsa da asıl tartışmalar, sitede daire sayısı kadar otopark alanı yoksa ya da otoparklar dairelere ayrı ayrı tahsis edilmemişse başlıyor. Bu konuda yöneticinin hakkaniyetli bir kullanım yöntemi belirlemesi gerekiyor. Bunun için genel kurulda ortak bir karar alınabilir. Uygulamada, çoğunlukla 1+1 dairelere ortak bir alan bırakılıyor, 2+1 dairelere tek tek yer ayrılıyor. Bunun dışında uygulanan diğer çözüm yöntemleri şöyle: - Araçların dönüşümlü olarak dışarıda park edilmesi teklif edilebilir. - En yakın ücretli otoparktan yer tahsis edilerek, ücreti apartman bütçesinden karşılanabilir.


    DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?


    Yönetim planında değişiklik yapılmasının talep edilmesi için kat maliklerinin beşte dördünün (yüzde 80’inin) oyu gerekiyor. Yeterli oy toplanırsa tahsisli otopark alanları değiştirilebilir.


    Siteye ait bir yönetim planı yoksa, kat mülkiyeti kurulmamışsa mahkemeye başvurularak otopark alanının kullanım şeklinin belirlenmesi istenebilir.


    Otopark kullanım kararı kat malikleri kurulunda alınmışsa karar aleyhine, karar tarihinden başlayarak bir ay içinde iptal davası açılabilir.


    AİDATTAN İNDİRİM İSTENEBİLİR Mİ?


    Ortak giderlere katılma konusunun Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci ve toplu yapılar için ise 72’nci maddesinde düzenlendiğini söyleyen Avukat Emine Kara, “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci madde hükmü gereğince; kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. Bu doğrultuda; otopark kullanmaktan vazgeçme beyanı ile aidatta indirim mümkün değildir. Ancak uygulamada yönetim planları ve kat malikleri genel kurul kararları ile aksine düzenlemeler yapıldığını görüyoruz” diye konuştu.


    MİSAFİR GİREBİLİR Mİ?


    Bu sorunun yanıtı da yönetim planında gizli. Eğer girişi yönünde bir madde varsa misafir araçları otoparka kabul edilebilir. Ancak yasaklanıyorsa, misafir aracı da giremez.

    BİRDEN FAZLA ARACI OLANLAR


    Birden fazla aracı olanların otoparkları nasıl kullanacağı konusunda arsa payı ve yönetim planında alınan kararlar etkili. Eğer daire sahibinin arsa payı oranında birden fazla araçlık otopark yeri varsa (örneğin 3+1 dairelere 2 araçlık yer veriliyor), diğer site sakinleri bu kullanıma engel olamaz. Ancak binada yeteri kadar otopark alanı olmadığında bir otopark yeri tahsisli olup ikinci aracı olanlar için yönetim planında alınmış karar devreye girer. Bazı binalarda ikinci araçların otoparka girişi engelleniyor. Eğer yeterli otopark alanı varsa, otoparka girişe müsaade edilebiliyor. Ayrıca sitede park etmeye uygun bir yer varsa ve park edilmesi yasaklanmamışsa, trafiği aksatmayacak şekilde site içindeki yol kenarına park etmek üzere aracın siteye girişine izin verilmek zorunda.




  • Toplantı kararı ile aracı olan kat malikleri için sırayla park etme günü belirleyin.Mesela 1 2 3 4 nolu daireler pazartesi 5 6 7 8 nolu daireler salı gibi. Başka türlü büyük kavga çıkar.

  • AO A kullanıcısına yanıt

    Avrupa mı la bura kim takar o sistemi.

  • "dört tane altı bezli bunak var apartmanda"


    İleride sen de yaşlanacaksın. Bu üslup hiç yakışmamış.

  • Konuyu açan Trol'ü ciddiye alıp, cevap yazarak yardım etmeye çalışan arkadaşlar, çok iyi niyetlisiniz ne diyeyim 

  • atrix1212 kullanıcısına yanıt

    tamam, altı bezliler toplanmaya başladı.


    telefonu çıkar dersin birazdan da




    hukuki haklarımı sormuşum bezli emmi, nasıl döverim onu sormamışım. buraya dikkat!


    hukuki hak!


    yok dışarda aslan, içerde sincap vs, boş laflar! Yasal olan neyse onun peşindeyim




    konumu kirletmene hakkın yok, git bezini değiştir evinde, kokuttun burayı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ABCdiküçgeni -- 22 Aralık 2021; 21:32:57 >
  • tefennili kullanıcısına yanıt

    herkes senin gibi kötü niyetli değil işte ne güzel


    umarım kötü kalbinin karşılığını buluyorsundur hayatında

  • farukkk kullanıcısına yanıt

    teşekkür ederim


    tam istediğim cevap. neyseki altı bezliler konuyu kirletmeden doğru dürüst bir cevap geldi.


    Ülkenin geleceğini mahvettiler.

    Eskiden gaz kuyrukları vardı sen bilmezsin diye diye, bir nesli kendilerinden ölesiye tiksindirdiler.


    Yetmedi şimdi buralara da dadanmışlar. Sokağa çıkın dayılar, belki bir sokak röportajına falan denk gelirsiniz

  • bal974 B kullanıcısına yanıt

    Eeh yeter be!


    Gidin konumdan, kahvenin önüne oturup geleni geçeni izleyin, boş adamlar!

  • Bu, hukukun çözebileceği bir sorun değil. Bunu ahlak ve kültür çözebilir. Onlar da bizimki gibi çıkarcı toplumlarda zor bulunur.

    En güzeli arabaya uygun başka bir yer bulmak. Varsa, ücretli otoparka bile konulabilir. Aylık 200-300 tl ile huzur satın alabiliyorsanız, alın.
  • Marketin önündeki otoparkın çevresini dükkana düşen payı dışarıda bırakarak yaya ve alışveriş arabası giremeyecek şekilde çevirmek çözüm olabilir. Önüne de bütçeye göre asma kilitli demir veya elektronik bariyer uygulaması yapılabilir.

    Tabi bunun için apartmanda karar alınması lazım, karşı çıkan olursa arka otoparkı kullanmamalarını, ön tarafı kullanmalarını da önerirsiniz.
  • ABCdiküçgeni kullanıcısına yanıt

    Delikanlı, kimin boş olup olmadığına sen karar veremezsin.

    İleride sen de yaşlanacaksın, umarım senin torunların ve çocukların da senin hakkında aynısını düşünürler, hatta daha fazlasını. Sana "altı bezli" muamelesi yaparlar. Ancak o zaman anlarsın.


    Ayrıca ben yaşlı değilim, şu anda işimin, şirketimin başındayım, sabah çayımı içiyorum.

    Yazdıklarının terbiyesizlik olduğunu düşünen herkes yaşlı demek değil, sadece senden daha insancıl.


    Ve hala aynı üslupla devam ediyorsun...

  • sizin memleket mersin mi?


    konuyla alakalı olarak yaşalmış kişilerin yaptığı büyük ayıp. bizim yöneticinin 2 arabası var ikisinden birini her daim sokağa diğerini otoparka bırakır. olması gereken de budur. bence kouşmak gerek veya orayı terk etmekç hukuki yollardan hakkımı alayım derseniz çok yorulursunuz.


    şok market içinse madem apartman önü sizin otopark kilitli duba koydurun. markete de sadece kamyon gelince kilidi açması için yedek anahtar verin. altta ükkan var diye kimse apartman maliklerinin alanını kullanamaz .

  • avukat tutma veya konuşmama hakkına sahipsiniz

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.