Şimdi Ara

merkezi uydu sistemi sinyal sorunu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
4.809
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Çanak anteni bir noktaya kurmuşlar ve antenlerin sinyalini fiber optik kablo ile binalara taşımışlar.


    Fiber optik kablo ile taşınmasının sebebi; fiber optik kabloda sinyal kaybı olmaz.


    Özetle; oturduğunuz binada size ait bağımsız bölümden uydu cihazına kumanda ile komut verdiğinizde, cihaz fiber optik kablo aracılığıyla antenlere ulaşarak, istediğiniz kanalı açacaktır.


    Merkezi sistemlerde quattro LNB( otel tipi lnb olarak ta anılır ) kullanıldığı için, LNB'lerin vertical - horizontal polarizasyonları ile, high - low band'ları, uydu ile devamlı sinyal alış verişi içindedir. Yani siz kumandadan komut verdiğinizde, cihazınız kurulu sistem üzerinden verdiğiniz komutları anında yerine getirir.

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    Aynen hocam daireye bakmaya gittiğimde müteahit firmadan sorumlu kişi sadece bloğun birinin çatısında anten kurulu olduğunu o bloktanda diğer bloklara dağıtım sağlandığını söylemişti.


    Dışarı çıkıp baktığımda o bloğun çatısında 2 adet anten vardı birisi Türksat uydusuna çevrili türksat uydusunun yönünü bildiğim için onu tahmin edebildim diğer çanak ise o antenin sağ tarafında ve turksata göre sağ tarafa yaklaşık 20-30 derece ile tüksat uydusuna göre sağ tarafa dogru bakıyordu. O antende sanırım farklı ikinci bir uydu yayını için kurulmuş.


    Sadece 2 anten ile 10 bloktaki toplam 160 daire için tv yayını sağlanabiliyorsa baya baya güzel birşey.


    Umarım kanalların izlenmesinde bir sıkıntı oluşmaz.


    Dairenin girişindeki pano dolabındada küçük ayırıcılar kullanılmış 1 tane 1 giriş 2 çıkışlı üzerinde splitter yazan aparat var giriş çıkışların 3üde dolu, ayrıca aynı dolap içinde 1 giriş 4 çıkışlı diseq diye tahmin ettiğim aparat var (1 in 4 out) bununda 1 giriş ve 3 çıkış dolu yani kablo bağlantısı yapılı.


    Bu sistemde ben 2+1 evin 2 oda, salon ve mutfakta uydu yayını izleme imkanına kavuşmuş oluyorum anladım kadarıyla?


    Ayrıca görseldeki fiber bağlantıları sormamın nedeni uydu sistemi ile internet altyapısı birmi anlamında sormuştum neyseki onu öğrenmiş olduk.





  • "Bu sistemde ben 2+1 evin 2 oda, salon ve mutfakta uydu yayını izleme imkanına kavuşmuş oluyorum anladım kadarıyla?"


    Santraldan dairenize iki kablo girişi olduğu için, aynı anda iki odada izleme yapılabilir ancak...


    Yani odaların ikisi bir birinden bağımsız olarak, istediği herhangi bir kanalı izler.


    Aynı anda izlemeye 3 ncü oda katılırsa; bu 3 oda, hangi odanın bir şubesi olarak yayını alıyorsa, o iki odanın yayını bir birini etkiler.


    Etkilenme şöyle olur; odalardan biri horizontal frekanstan gelen bir kanalı seçtiğinde, diğer odada vertical'dan yayın izleniyorsa, vidertical frekanstan yayın izleyen odadaki tv'nin yayını kesilir.


    Horizontal bir kanal seçildiğinde, antenlere 18 vplt akım gider. 18 volt akım, 13 volt ile beslenen vertical akımı keser yani...


    Özetle; bir evde odalarda aynı anda 3 televizyon kullanılmayacağı öngörüsü ile dairelere iki kablo çekilmiş... Eski binalarda her daireye tek kablo çekilmektedir.





  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    Cevaplarınız gayet açıklayıcı hocam, ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.

  • Ben de konuyu hortlatayım yeni başlık açmayayım dedim. Benim şöyle bir sorunum var bir türlü çözemedim.

    Odanın birinde digitürk var onda sorun yok, Diğer iki oda da sitenin merkezi yayınını kullanıyoruz fakat şöyle bir durum var, benim odadaki tv uydu alıcılı, kablonun bir ucu duvardaki erkek girişe diğeri tv deki dişi girişe bağlı arada ufak tefek mozaiklenmeler olsa da sorunsuz kullanıyorum.

    Diğer odadaki tv de uydu alıcısı yok onun için karasal ve çok kötü bir yayın var ve birçok kanal çıkmıyor. Ben de uydu alıcısı aldım, kablonun bir ucunu duvardaki erkek girişe diğer ucunu uydu alıcısına f connector şekilde yaptım fakat sonuçta hiçbir kanal çıkmıyor sinyal yok diyor.

    Yani anlayamadığım tv deki uydu alıcısı sinyal alıyor ama uydu alıcı neden almıyor, sorun yaptığım kabloda mı yoksa uydu alıcıları bu şekilde dişi uç ve f connector şeklinde çalışmaz mı acaba.


    Uydu alıcısının ayarlarıyla biraz uğraştım, 61 uydu görünüyor hepsini seçip kanal taraması yaptırdım, bazı kanallar bazı uydularda sorunsuz çıkıyor fakat ulusal kanalların çoğunu bulamadım, çıkanlar genelde trt kanalları, ntv, dmax, star, tlc, szc, atv kanalları ve bazı yerel kanallar, bu durumda kabloda bir sorun yok, fakat diğerleri neden çıkmıyor anlayamadım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cozali -- 1 Ocak 2024; 13:19:30 >




  • Belki de uçları iyi bağlamadınız ve kablo ucunda kısa devre oldu? Kablonun bakır iç teliyle o püsküllü üst kısımları temas etmeyecek şekilde konnektörleri takın.


    Kısa devre yoksa, dahili alıcılı TV ile harici uydu alıcıyı yer değiştirerek deneyin. Böylece sorun oda duvarındaki uydu prizinde mi netleştirirsiniz.


    F Konnektör olarak şu tipte, büyük olanlardan kullanın. Bunlar "digitürk konnektör" diye geçer de asıl ismi o değil aslında.



    merkezi uydu sistemi sinyal sorunu




  • MarcosDH M kullanıcısına yanıt

    Şöyle ki ucun birisi duvardaki erkek girişe bağlı ve hazır kaliteli bir uç, diğer ucunu yani uydu girişini ben taktım ve aynen "digitürk konnektör" şeklinde olanlardan ama onu yine kontrol edeyim.

    Şimdi duvardaki girişte sorun var desek diğer odadaki girişten değil de dahili alıcılı TV nin olduğu girişten deniyorum dahili alıcılı tv sorunsuz çalışırken bunda da sorun olmamalı aslında.



    Yani aynı girişten dahili uydu alıcılı TV de tüm kanallar çıkarken harici uydu alıcıda bazı kanalların isimleri bile çıkmıyor, tüm uyduları seçip arama yapıyorum yine yok, kabloda sorun olsa diğerleri de çıkmaz diyorum, merkezi uydu sistemi olunca harici uydu alıcılarda sorun oluyor sanırım başka açıklama bulamıyorum.


    Uydulardan arama yaparken kör aramayı seçince kanalların bir kısmını daha buldum, geriye sadece kanald, halk tv, krt, tv100 kaldı, bunları bulamıyorum bir türlü. Aynı kanallardan onlarca çıkıyor, hadi diğerlerini de geçtim kanal d ve halk tv bir türlü çıkmıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cozali -- 3 Ocak 2024; 18:44:30 >




  • @serkanguzel_


    Merhaba hocam bir konu hakkında fikrine ihtiyacım var.


    Bundan 2 ay önce yeni bir tv almıştım. Philips 55PUS8057 android modeli.


    Yeni eve taşınacağım için aldım. Fakat tv yi aldığımda taşınacağım dairenin elektrik bağlantısı henüz aktif değildi. Bende o yüzden tv yi o zamanki oturduğum evde ki hazır kurulu olan tek televizyona bağlı olan tek çanak antene bağladım. Kablo antenden direk arada bir ek aparat olmadan tv ye bağlayarak yetkili servise kurulum yaptırıp bir problem varmı yokmu diye tv yide bir nevi kontrol ettirme amaçlı kurulumunu yaptırmıştım. sonrasında tv yi kaldırıp kutusuna koyup bir kenara kaldımrıştım.


    Akabinde bu hafta taşınacağım dairede elektrikler aktif oldu.


    Tv yi hafta içi getirip yeni evde yerine montajını yapıp 1 mt lik iki ucu f konnektörlü kablo hazırlayıp duvardaki anten prizine bağlantısını yapıp tv yi çalıştırdım. Ama hiç bir kanal yayını gelmedi sinyal yok uyarısı veriyor.


    Bodrum kattaki merkezi sistem multi switch görseli bu şekilde.


    merkezi uydu sistemi sinyal sorunu


    Multiswitch üzerindeki çıkışların her birinin önünde led bildirim ışıkları var ama hiç biriside yanıp sönmüyor. Yani aktif olduğuna dair bir belirti yok. Sadece multiswitcin elektrik adaptörü fişinin swtich üzerinde takıldığı girişin yanındaki led lamba yeşil yanıyor elektrik girdiğine dair. Pano içerisinde 3 lü prizde bir tane multi swtichin adaptörü takılı, resimdeki sağ üst köşedeki küçük kutu var siyah adaptör kablolu olan onun fişi pirze takılı birde panonun dibinde zemininde duran siyah bir kutu var yaklaşık sigara paketi büyüklüğünde. Bununda 1 ve 4 cü çıkış klemenslerinde elektrik adaptör kabloları bağlı diğer çıkışlarda ise 15-20 tam saymadım ince ince böyle ethernet kablosu damarları gibi kablolar takılı bu siyah kutuda. Bu kutunun elektrik adaptörüde 3 lü prizde takılı.


    Sitede toplam 10 blok var. Her blogun bodrumunda bu panodan var. Çanak antenlerin çatısında takılı olduğu binanın bodrumundaki bu multiswitch panosunun olduğu odada rock tipi önü cam kapaklı bir dolap var ve diğer binaların multiswitclerine bu dolaptaki cihazlar dağıtım yapıyormuş söylediklerine göre.


    Daire girişindeki elektrik panosu içindede odalara dağıtılan anten kablolarının bağlantılarının yapıldığı bir tane 1in 4out diseqc bir tanede 1in 2 out diseqc var görseli bu şekilde.



    merkezi uydu sistemi sinyal sorunu

    1 in 4 out olan diseqc in 3 tane uç olan tarafın ortasındaki in yani giriş kablosunun birisi, diğer 1 in 2 out olan diseqc in ise bir adet uç olan taraftaki uc anten kablosu girişi ucu.


    Hatta dedim tv den ara kablosu duvardaki taktığım prizin içini açtım acaba dedim prizin arkasındaki bağlantılarımı bağlamadılar diye açtığımda bağlantısı yapılmış şekildeydi.


    Tv de yeni olduğu için tam olarak ayarlarına hakim değilim.


    Hatta ayarlardan yeniden arama yapayım dedim. Servisin önceki kurduğu kanal lsiteside komple silindi.

    Şimdi tv yi açınca kanal kurlumu yapın uyarısı veriyor.


    Aklıma şöyle bir olasılık geliyor. Tv ilk kurulum yaparken tv ye sadece 1 çanak antenden gelen kablo ile ayar kurulum yapmıştı tv nin yetkili servisi. Şimdi multiswitchli bir sistemden izleneceği için bir ayarlama yapılması gerekiyor galiba.


    Birde şöyle bir durum var. Elektrikler bu hafta verildiği için siteye tam olarak yerleşen daire sahibi yok. Yöneticiye bu durumu anlattığımda 2 kişiden daha tv yi taktıklarında sinyal yok uyarısı verdiğini söylemişler. Tabi bu dediğim sitedeki diğer bloklardaki daire sahiplerinden gelen bilgiler. Benim bloğumdaki oturan vatandaşlar değil.


    Hocam bütün durumu detaylı olarak anlatmaya çalıştım tv yayın sinyalini alabilmem için konu hakkında değerli bilgilerini paylaşırsan sevinirim.





  • cozali C kullanıcısına yanıt

    "merkezi uydu sistemi olunca harici uydu alıcılarda sorun oluyor sanırım"


    Hayır, öyle bir şey yok. Merkezi uydu sistemi olsun, ayrı bağımsız sistem olsun, bir uydu alıcısı, dahili-harici farketmez, tuner'ine ne sinyal geliyorsa onu işler ve ekrana iletir.


    Harici uydu alıcısının tuner'i bozuk olabilir ama belki de sadece adaptörü bozuktur? Çok kalitesiz adaptörler var piyasada.

  • MarcosDH M kullanıcısına yanıt

    aslında çok kaliteli bir şey değil deneme amaçlı almıştım, daha sıfır ürün ama bilemiyorum sorun ondan mı. Next Kanky TGKS'li MPEG4 HD Tak Kullan Uydu Alıcısı" diye bir alet ama diğer kanallar çıkarken kanal d, halk tv, tv100 ve krt neden çıkmıyor bir türlü anlamadım. TP ekle diyorum frekansları elle giriyorum zaten var diyor, tüm uyduları tarıyorum isimleri bile çıkmıyor, aynı girişten dahili uydu alıcılı tv'de bunların hepsi çıkıyor.

    Hiç umudum yok ama elektrikçiye gidip yeni kablo yaptıracağım, Sinyal ve kalite seviyeleri en yüksek 46-80 civarı çıkıyor belki ondandır diyorum artık, farklı uydu alıcısı ile denemek işe yarar mı bilmiyorum ama tekrar para vermek istemiyorum.


    Yeni kablo yaptırıp denedim ama tahmin ettiğim gibi sonuç değişmedi, yine aynı kanalar çıkmıyor, bu arada bizim sitenin yayını için sayısal kablo DVB-C dediler, bilmem bu fark eder mi, ama fark etse dahili uydu alıcılı tv'de bu kanallar nasıl çıkıyor, farklı bir uydu alıcısı bulursam bir de onunla deneyeceğim başka da ihtimal kalmadı artık.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cozali -- 9 Ocak 2024; 10:44:55 >




  • Çok faydalı bilgiler verilmiş, öncelikle bilgi veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Benim de şöyle birkaç sorum olacaktı. Bizim apartmanda 64 daire biri Digiturk, diğeri Turksat olmak üzere multiswitch'ler üzerinden 2 sistem kullanıyor. Digitürk sistemi üzerinden birileri epey bir komşumuzu dolandırdı. Gelip sağa sola amfi takıp anlık çözümlerle baya bir para almışlar. Ben yöneticiyim, soruna bakınca multiswitch'ten kabloların ekli ve daireler arası bölündüğünü gördüm. İlk sorum artık Digiturk de Turksat'ta olduğu için 2 farklı sisteme gerek yok diye düşünüyorum. Kaskat durumuna dikkat ederek multiswitchleri birleştirsek sadece Turksat sistemi üzerinden Digiturk izlenebilir mi?


    Türksat'ta da sorun yaşayan komşularımız var. Kablolar multiswitch'ten direk dairelere gidiyor. Onların sıkıntısının da daire içi problemlerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Apartman görevlisine bir sinyal ölçücü alsak multiswich portlarının çıkışını ölçse, daire içi sinyal seviyelerini ölçse sorun nedere anlayabiliriz diye düşünüyorum. Basit el tipi spektrometreler işe yarar mı?





  • ts61ts1967 T kullanıcısına yanıt

    İşe yarar. Daire içi ölçüm yaptığınızda, sinyal kaybını bariz görebilirsiniz.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.