Şimdi Ara

Alfa Romeo Tonale (Ana Konu) (7. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1.167
Cevap
33
Favori
48.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • abandonware A kullanıcısına yanıt
    Merhaba.
    Aktif güvenlik sistemleri olumsuz hava koşullarında bana da erken devreden çıkıyor gibi geldi. Artık kamera,radar v.s her üretici benzer parçalar kullanıyor. Çoğu araçta bu kadar erken devreden çıkmıyor sanki. Sistem yazılımı cok agresif davranıyor. Ya da bilemiyorum karmaşık adaptif sistemler olunca güvenlik payı daha yüksektir. Ancak güneş vurması durumunda bende hiç devreden çıkmadı. Bahsettiğim durum yağmurlu havalarda oluyor.

    Belirttiğiniz gibi devreden çıktığında bir sürü uyarı işareti çıkıyor sanki birşeyler ters gidiyor gibi.


    Bagaj uyarisi bende de var. Muhtemelen bagaj için gelen güncelleme bununla alakalıdır. Bagaja birşey sığdırmaya çalışırken kapanmadı otomatik açıldı o günden beri sanirim kontak açarken kisa bir süre uyari veriyor. Daha ziyade uyarı silinmemiş de kalmış gibi.

    Bu arada Amerika sitesinde alfa Romeo nun çok detaylı kullanim kılavuzu var. Orada akünün boşalması ya da kutup başlarının sokulmesi durumunda direksiyon acı ayarının bozulabilecegi yeniden kalibre edilmesi gerekebilecegi belirtilmiş.

    Aracın hem artısı hem de eksisi jeep compass platformu üzerinde üretilmesi. Artısı yedek parça anlamında biraz daha rahat standart bir alfaya göre. Eksisi malum alt takim elemanları premium sınıfa oynayan bir araç için bir tik geride. Aşağıdaki linkte detaylı bir inceleme var ve bu konu eleştirilmiş.

    https://www.youtube.com/watch?v=VjiPGm2q4dA&feature=youtu.be

    Bu arada uzun yolda phev modelde hibrit sistem sandigimdan iyi çalışıyor. Benzinli motorun devreye girip çıkması batarya bittikten sonra da elektrik desteğinin devam etmesi v.s. çok başarılı.


    Tahmin ettiğimden daha düşük yakıt tüketiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi witness -- 18 Ağustos 2023; 4:33:7 >




  • Daha önce de burada yazmıştım sanırsam, 120-130 km/s hızı geçince direksiyon gözle görülür bir şekilde titreme yapıyor. Alfa Romeo yetkili servisine durumu bildirince balans problemidir, 350 liraya yaparız dediler. Kabul edip balans ayarını yetkili serviste yaptırdım ancak bir değişiklik olmadı. Yetkili servis becerememiştir muhtemelen diye düşünüp sanayide iyi olduğunu bildiğim bir ustaya balans ayarını yeniden yaptırdım. Arabayı yeniden test ettim ve direksiyon yine aynı şekilde titreme yapıyor.


    Sizce sorun neyden kaynaklanıyor olabilir? Sizde de benzer bir titreşim var mı? Otonom sürüş için gerekli sensörlerin (şerif takip vs) kalibrasyonu ile alakalı olabilir mi (o sensörler kalibre edilebilen şeyler mi emin de değilim gerçi)?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 21 Ağustos 2023; 19:13:40 >
  • Hocam bende o şekilde bir titreme yok. Aslında birbirimizin araçlarını inceleyebilirsek faydalı olabilir, neler aynı neler farklı bakarız
  • masterap M kullanıcısına yanıt

    Sizler için uygunsa hafta sonu ya da hafta içi bir akşam müsaitseniz buluşalım hocam. Benim arabayı çevre yolunda bir sürün, direksiyon cidden titriyor mu yoksa ben mi halüsinasyon görüyorum bir bakalım  

  • abandonware A kullanıcısına yanıt

    Ben nöbetli çalışıyorum hocam, boş zamanım çok oluyor. Benim de bazı merak ettiğim şeyler var araçla ilgili, özellikle şanzımanda :)

  • abandonware A kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Direksiyon acı ayari ile ilgili bir kalibrasyon yapıldı mı daha önce?

    Yüksek hızlarda titreme jant eğriliği ile de ilgili olabiliyor. Önceki aracımda yüksek hızlarda benzer bir sorun yaşamıştım. İşin ehli bir usta farketmisti hafif eğriliği.
  • witness W kullanıcısına yanıt

    Yazılım güncellemesinden sonra birkaç kalibrasyon yaptığını söylemişti servis. Direksiyon açı ayarı, yazılım güncellemesi sonrasında yapılan ayarlardan biri mi yoksa tamamen başka bir ayar mı?


    Gittiğim usta jantları kontrol ettiğini söyledi ama gözüyle baktı sanırım. Lastiğin havasını falan almadı. Bu olmamış diyip yeniden gidecem ustaya. İnşallah sorun tekerleklerdedir de, iş amortisörlere falan uzamaz.


    Ayrıca balans ayarından sonra lastiklerin havasına da baksana bi ustam dedim, 45-50 psi civarı hava basılı çıktı lastiklerde. Yetkili servisteki balans ayarından sonra arabada acayip bir durum var diyordum ama ne olduğunu bilemiyordum, meğer lastiklere hayvan gibi hava basmışlar. Eski Opel'ime rot ayarı yaptırdıktan sonra da lastiklere 48 psi basarak teslim etmişti servis. Tonale'de lastik basıncını psi/kpa cinsinden okuyamayınca anlayamıyorum maalesef...

  • Direksiyon aci kalibrasyonu akü değişimi ya da kutup başlarının sokulmesi durumunda yapılması gerekiyor diyor kullanma kılavuzunda o yüzden tekrar yapılması istenebilir. Yazılım güncellemesi ile yapıyorlar mi bilmiyorum.

    Jant yamuklugu gözle görülür seviyede ise düşük hızlarda da titreme yapar. Ben 140 150 km/s hizlardan sonra titremeyi hissetmiştim. Hafif bir yamukluk balansin sürekli bozulmasına neden olabilir.

    Bugün ben de iç aydınlatma çalışmaması nedeniyle servise gittim soketle alakalı bir durummus. Dönerken yolda bütün arıza ışıklarını yaktı araç. Maalesef kutup başı sökülmüş ve yazılım kurulumu tekrar yapılmamış anlaşılan. Bu durumda bütün aeb sistemi (aktif güvenlik, sensör v.s. ne varsa) devre dışı kalıyor. Yarin tekrar servise götüreceğim.

    Ben de direksiyon açı ayarını tekrar yapmalarını isteyeceğim ne olduğunu öğrenmeye çalışayım tam olarak.




  • Alfa Romeo Tonale (Ana Konu)

    Manuel olarak yapılabiliyor sanırım. Bu adımları bir deneyin isterseniz.
  • witness W kullanıcısına yanıt

    Yanıtınız için teşekkür ederim hocam. Araba yeni nesil olduğu için mi böyle fazla ayar/kalibrasyon istiyor, yoksa Tonale özelinde bir durum mu acaba? Mesela yeni X1 mild hybrid'de de mi kullanıcılar aynı şeylerden muzdarip? Merak ettim sadece.


    Bir diğer aklıma takılan durum, bu kalibrasyon çok zor bir şey midir? Araba 15 yaşına geldi diyelim, sahibi hala daha yetkili servise götürmek zorunda mı olacak mesela? Eğer öyleyse kötü yani.


    Düşük hızlarda bir titreme yok hocam. Çok hassas biriyimdir ve ben hissetmedim şahsen. 120-130 km/s sonrası titreme oluyor. Periyodik bir şekilde titriyor direksiyon (sanki sinyal vermeden şerit değiştiriyormuş gibi).


    Direksiyon açı ayarı hakkında bilgi edinebilirseniz çok makbule geçer hocam. Ben de ustaya gidip lastikleri söktürüp jant eğikliklerine bir baktırayım.

  • witness W kullanıcısına yanıt

    oo iyiymiş, yarın bakayım hocam sağ olasın Alfa Romeo Tonale (Ana Konu) 

  • Konuyla alakasız, çok fazla sayıda mavi renkli araç ilanı olması ilginç geliyor.


    Alfa Romeo Tonale (Ana Konu)


    Bu vatandaş da sanki Tonale değil başka bir şey satıyor :D


    Alfa Romeo Tonale (Ana Konu)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 21 Ağustos 2023; 22:43:29 >




  • Maalesef ülkemiz ustaları hassas hiçbir soruna kolay kolay çözüm getiremiyor. Servis bakımlı bir aracımda fren hidroliği değiştikten sonra tepkisinde değişiklik hissetmiştim. Servise geri gittim herşey yolunda dediler. Kurumsal özel servislere gittim gülüp birşey yok abi bunda dediler. Kendim zorla hidroliği yeniletip havasını aldırdım gerçekten de hava kalmış.

    O yüzden genelde bir kez gittiğimde sorun çözülmezse ikinci kez gitmiyorum aynı servise. Arac deneme yanılma tahtasına dönüyor.

    Dsg bir aracımda tipik bir sıçrama yapıyordu geri viteste. Önce kavrama değişti sorun çözülmedi. Autohold ünitesi ile alakalı bir durum olduğunu buldum bir yerlerden ama ikna edemedim. Mekatronik de değişti. İyi niyetten olduğundan sesimi çıkarmadım tabi aracı aldım gene ayni sıçrama:) sonra çok önemsemedim 70 bin km daha kullandım sorunsuz.

    Muhtemelen sizin sorununuz basit çözümü olan bir şeydir ancak anlayan birini bulmak gerekiyor.

    Bu kalibrasyon olayını ben de anlamadım ama tonale ye özgü birşey muhtemelen. Aracın hibrit fonksiyonlari çalışıyor ama elektronik bütün destek sistemleri hata veriyor. Belki de servis yolu görünsün diye bilinçli yapılmıştır.

    Bu arada sanırım ilk gelen çoğu edizione sepciale paketler maviydi. 2022 satılık olanlar da o yüzden olabilir.




  • witness W kullanıcısına yanıt

    Ustaların eline düştün mü yandın zaten bu ülkede. Hepsi de çok özgüvenli maşallah, her şey ellerinden geliyor. Sizin fren olayında da resmen canınızla oynamışlar.


    Araç deneme yanılma tahtasına dönüyor dediğinizde şey aklıma geldi, geçen rotilleri yağlatmaya götürdüğümde servisteki adam "rotilleri çıkarttılar ama takamadılar çünkü yalama olmuş" demişti. Bir daha gacırdama sesi gelirse artık değişime zorlayacağım adamları. Daha 10 bin km olmamış arabada yalama olmuş parça ne demek ya hu?


    Benim sorun inşallah sizin de dediğiniz gibi basit bir şeydir hocam. Compass forumlarında da biraz araştırdım ama bir ipucu yakalayamadım.


    Amerikada Tonale'nin markasını değiştirip Dodge Hornet diye satıyorlar. Geçen Youtube'da bir videosuna denk gelmiştim, orada belli bir durum altında baya bir hata veriyordu:


    https://www.youtube.com/watch?v=2Ke9ok8iV9s



    Daha sonra, Dodge ekibi kanal ile iletişime geçip, sorunun AB'nin bazı yasalarından kaynaklandığını açıklamışlardı:


    https://www.youtube.com/watch?v=qRL7HHPOPJQ&t=1026s



    Esasen, bu hatalar Tonale/Hornet'e özgü mü değil mi diye bu sebeple merak etmiştim. Arabayı aldık gerçi, şu saatten sonra bir önemi yok Alfa Romeo Tonale (Ana Konu) 





  • abandonware A kullanıcısına yanıt

    aklıma şöyle bir şey geliyor: sorununun şeritten çıkış uyarısından kaynaklanabileceğini düşünüp muhtemelen tamamen kapatıp denemişsinizdir. fakat araçta adaptif cruise + şerit takip varsa (ön panelde solda minik direksiyon işareti çıkıyor) onu aktifleştirip kullanmayı denediniz mi? o sistem aktifken titreme oluyor mu?

  • Aracimi teslim aldim bugün. Yazılım güncellemesi almış. Herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
  • Mersindeyim bu içeriye gelen fan üfleme sesi can sıkmaya başladı. İlk önce radyodan geliyor sandım sonra klimadan geliyor dedim. İkisini de kapatınca özellikle sıcakta sanki klimayı 7. Kademeye almışım gibi bir ses geliyor. Servise geçerken ayak üstü sordum normal elektrik motoru soğutuyor fan dedi.

    Özellikle sıcak yerlerde yaşayanlar da var mı böyle bir sorun?
  • mbkaynar M kullanıcısına yanıt

    Motordan gelen fan sesini diyosanız evet hepimizde geliyor sanırım :)

  • masterap M kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle ama dışardan çok içeriye geliyor bozuk hoparlör sesi gibi.. ayrıca bu direksiyonun yamuk durması genel bir sıkıntı sanırım.
  • mbkaynar M kullanıcısına yanıt

    Senin de mi öyle hocam ?

  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.