Şimdi Ara

Ahlak Anlayışı Göreceli Değil mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
139
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Her ülkenin, her ulusun, her kültürün ahlak anlayışı farklı, peki felsefe buna nasıl bakıyor?




  • Kültürel görelilik, ahlaki görelilik veya subjektivizm açısından öyle.

    Ama felsefede bu konuda tek bir görüş veya konsensüs şeklinde görüş birliği bulunmuyor. Ahlaki objektivistler misal tersi biçimde meta toplumsal veya meta kültürel (yani yerel toplumlar veya kültürler ötesi*) temel bir ahlakın veya ahlak standardının olduğuna inanırlar. Platon'un ideaları gibi düşünülebilir. Ama idealardan farklı olarak bunlar eşyanın realitesinde gerçekten bulunabilir. Bir yerlerde uygulanmakta olabilir. Mesela bir etik egoizm savunucusu organizmaların zaten doğaları gereği bencil olduklarını (psikolojik-biyolojik egoizm görüşünü) ve bireylerin kendi yararları uyarınca sık sık bencilce davrandıklarını, o halde zaten varolan bu davranışsal eğilimin ahlaki olduğunu ve yalnızca bireyler tarafından olduğu gibi sürdürülmesi ve ahlaki kaide olarak prensipleştirilmesi gerektiğini iddia edebilir. Etik egoist varsayıma göre kendi iyiliği için çalışan bireyler totalde meydana getirdikleri toplumu da daha iyi hale getirecektir. Bu görüşle daha tezat duran ama yine ahlaki anlamda objektivist diğer bir görüş ise etik altürizm, Türkçesiyle etik özgecilik veya etik diğerkamlık. Bu görüş de başkaları için çalışmanın, öncelikli olarak onları gözetmenin ahlaki olduğunu savunur ve bir etik diğerkam başkalarına bilhassa ihtiyaç sahibine yardımcı davranışların toplamda daha iyi bir toplum meydana getireceğini iddia eder. İki görüş de tezat görüntülerine rağmen en azından ilk bakışta aklen makul ve ahlaken objektivist görünürler. Evrensel ahlaki geçerliliğe sahip olduğunu iddia ettikleri ahlaki pusulalar önerirler. Liberalizm, sosyalizm hatta faşizm gibi belirli bir ahlaki hakikat vaaz eden daha kapsamlı siyasi ve iktisadi teorilere temel oluşturabilirler.

    Gerçekliğin hemen elde edilebilir, anında kavranabilir ve çabucak öğretilebilir olduğuna inanmadığım hatta tamamen pervazsızca dayatılmasının sadece bir tür tiranlığa veya dogmaca bir bağlılığa yol açabileceğini düşündüğüm için ahlaki objektivist tavırlara karşı hep şüpheli oldum. Bu hayatta sürekli yeni bir şeyler öğreniyoruz. Asla bitmeyen bir tür öğrenme halindeyiz. Ahlak konusunda da haliyle mütevazi olmalıyız. Hatalı işe hatalı derken bile. En kararlı tavrımızda dahi hep makul bir sebebimiz olmalı, ki bu sebep zaten kararlı duruşu perçinleyecektir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • "şiddete karşı felsefe" alıntı:


    "Şiddete başvuran haklı kişi haksız çıkmayı göze almış olmalıdır. Doğrular kaba güçle değil, kendileriyle yaşama geçerler. Doğru'yla kaba güç yan yana gelmemesi gereken şeylerdir. Şiddet doğru davranışı yanlışa iter. Shakespeare, Kral Richard II de "Şiddet ateşleri kendi kendilerini yakarlar " der. Geçmişte, ileri bir dünyanın şiddet yöntemleriyle kurulabileceğini düşünenler olmuştur. Örneğin Fransa'nın toplumcu düşünürü Georges Sorel şöyle der: "Toplumculuk modern dünyaya esenlik getirmesini sağlayan yüksek ahlaki değerleri şiddete borçludur." Sorel'in birbirine çok uzak iki kavramı, şiddet ve yüksek ahlaki değerler'i bağdaştırabilmesi son derece ilginçtir."


    "Her bilinçli birey şiddetin şiddet yaratmaktan başka bir işe yaramayacağını bilir. Gerçek anlamda bilinçli birey olmanın baş koşulu iyi bir felsefe eğitiminden geçmektir. Bu yolda, felsefe adamları için felsefe ilkesini değil de toplum için felsefe ilkesini temel almak gerekir. Bilincin ne olduğunu, sağlıklı bilinçlenmenin hangi koşullarda sağlanabileceğini yalnızca felsefenin verimli alanında öğrenebiliriz. Felsefe gelmeden şiddet gitmez. Felsefenin bilinçlendirdiği insan yüksek düzeyde gelişim fikrine ulaşmış insandır, bu fikri yaşama geçirmede şiddete yer olmadığını ya da gerek olmadığını bilen insandır."


    http://www.siirparki.com/atimucinduz4.html





  • Bence göreceli

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.