Şimdi Ara

ABD, Türkiye’yi F-35 programına geri almak istiyor: İşte detaylar (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
165
Cevap
2
Favori
6.307
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
29 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ferrari kullanıcısına yanıt
    israil alir cünkü onlar alinani gelistirmek daha iyi bir performans saglamak icin aliyorlar,adamlarda hem sermaye hemde teknoloji var,elindeki amerikan eski sherman 60 lari modernize etti israil..israili hic bir sekilde kucumseme...

  • F35 F16 konusunda Fatih Altaylı'nın 1-2 gün öncesine ait çok güzel bir yazısı var.


    Yunanistan'a F35'leri aynı anda Türkiye'ye F16'ları onayladı hatta. F16 her ne kadar modernizasyonu şusu busu bilmemnesi de olsa, F35 daha F16 kendisini görmeden onu vurabilecek kapasiteye sahip bi uçak deniliyor.


    Ha S400 muhabbetinden sonra ahaber ve türevleri ve ayrıca maaşlı troller F35'i çok gömdü ama konvansiyonel savaş, uzaktan müdahale bilmemne gibi konularda uçakların ileri olduğu kesin. Yok efendim it dalaşına giremezmiş de bilmemne edemezmiş de, o hikayeleri bi geçelim. Adamlar nükleer santralin bilgisayarını hackliyor uzaktan. Artık it dalaşı muhabbeti de gerekli olmayacak gibi görünüyor şu halde.


    Bir de Altaylı'nın da bahsettiği şekilde ABD bize 10 veriyorsa Yunana 6-7 veriyordu, şimdi bize verdiğinin iyisini onlara veriyor. Ki adamlar bizim İHA SİHA'ları, donanmayı falan gösterip gösterip korkuyorlardı tartışma programlarında falan, şimdi nasıl bi yol izleyecekler bakalım, ABD'nin ne yaptığı da belli değil, onları şımarttı şımarttı, sonra gitti dedi ki Yunanistan'a, anlaşın... Adamlar anında döndü "hadi ilişkileri güzelleştirelim" falan.


    F35'leri bir şekilde almamız lazım, öyle veya böyle. Almayalım zaten kötü uçak diye bir şey yok.

    Ha işin diğer bir boyutu da, başka arkadaşlar da biraz bahsetmiş, bu uçakları biz de aldık diyelim, yarın öbür gün bize tehdit olabilecek bir güce karşı gerekli kodları şunları bunları vermedikçe o uçaklar da "dost" olarak görünürse ne yapacağız?


    Bu noktada ABD'den gelen bu açıklama "gayrıresmi" de olsa aslında bir niyet ve nabız yoklama göstergesi.

    Adamlar bize tazminat ödemek istemiyor, paramızı geri vermek istemiyor, o zaman projeye devam edelim? Eh, o zaman benim dediğimi yapın demeye getiriyor, koparabildiğini koparmak istiyor. Burada dış politika, diplomasi ve satranç oyunu babında iyi hamle yapılması lazım. Hakan Fidan'ın ve hükümetin tavrını merak ediyorum, zira bazı konularda çok başarılı bir dış politika veya diplomasi izleyemiyoruz. Özellikle de bu konularda.


    ABD Suriye'de olmamızı istemiyor, PKK'ya karşı IŞİD'i bahane edip YPG'ye destek veriyor, o yüzden "orada ne işimiz var" söylemi de yanlış mesela. Öyle veya böyle bir şekilde adamların planına engel olunması lazım. Ya da en azından "bizim istediğimiz" doğrultusunda şekillendirilmesini sağlamak gerekiyor.


    İşin avantajları dezavantajları var, bunları alt alta koyup bakmak gerekiyor. S400'ler yerine daha önce 50 kere ayak diredikleri Patriotları şunları bunları vereceklerse tamam. Ama yok, devamlı oynat oynat, sonra yine istediğimizi yapma şeklinde olacaksa bu iş, öyle olmaz.


    Bizim ülke olarak avantajımız şu, ama kullanabilirsek: Örneğin Japonya F35'ten 110 tane sipariş etti, adamların ABD'ye bir şekilde ayak bağı var, Kore vesaire öyle, "sizi biz koruyoruz"un haracını veriyorlar. Bizde böyle şeyler yok, olmadığı için yok efendim sen S400 alamazsın, bunu yapamazsın, bi şekilde kendi kendimize takılmamızı istemiyor, ayak bağını bu şekilde sağlamak istiyor, bu zaten açık. Bunu görmek için muhalif veya yandaş olmaya gerek yok.


    Bu anlamda Kaan, MMU, İHA, SİHA, mühimmat, roket vesaire bunlar çok güzel projeler de olsa F35'in de yerini tutmayacak. O yüzden bir şekilde bu dalgaya dahil olup, diğerlerinin elinde ne varsa bizde de olması gerekiyor ki onlara karşı kullanılmayacak veya kullanılamayacak bile olsa "Türkiye'de de var" algısının da sağlanması lazım.


    Mesajlara bakıyorum, iş tabi ki her konuda olduğu gibi artık yandaş-muhalif moduna dönmüş, birini övene diğeri karşı çıkıyor, birbirlerini başka şeyleri destekleme ile suçluyorlar ama milli mesele bunlar. Bari burada bir olalım :)


    Geçenlerde Abdullah Ağar'ın güzel tespitleri vardı, olay sırf S400 de değil tabi aslında, işin içinde bir sürü şey var. Türkiye desteği ile açılan Zengezur Koridoru, Çin'den gelen Kuşak-Yol projesi, yine benzer şekilde aşağıdan dolaşan ve yine Türkiye üzerinden geçip Avrupa'ya açılan "güvenli rota" projeleri vesaire hepsi etkiliyor diyordu. Ve bunu baltalamak için ABD YPG ile IŞİD senaryosu ile de oraları "güvenli değil" algısı yaratmaya çalışıp planları bozmaya uğraşıyor bir yandan da anlamında bir şeyler anlattı.


    Örneğin Reyiz'in İsrail'e posta koyduğu "o gaz projesi falan bitti o iş" dediğini de biz yapacağız, merak etmeyin  

    ABD İsrail falan "yok biz Akdeniz'den taşıyacağız Türkiye'yi istemiyoruz" dese de binlerce km'lik boru hattını uluslararası sulardan veya başka ülke sularından geçirmek hem maliyetli, hem de "güvenlik" açısından fizibıl değil, "seve seve" Türkiye'den geçecek mesela  İsrail ilişkileri bi anda o yüzden düzeltip Türkçe yazılı uçaklarla o yüzden gelmişti. Gazze işi bozdu, bu saçmalık bittiğinde görün bakın nasıl işler değişecek bi anda.





  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    kendi ucagimiz diye birsey yok,giderde 23 milyar dolar harcanirmi,kendi ucagin varken,sen f16 lara yatirim yapiyorsun,kaan projesi secim malzemesinden baska birsey degil,altay tankida secim malzemesiydi ,altay tankinin motorunu yapmak okadarmi zorda bir türlü motor gelistiremiyorsun,kaanin jet motorlarini koreden almak zorundasin ,onu alinca milli olmuyor malesef,ayni altay tankinda oldugu gibi..

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    hangi sanayi ile yapacaksin,onu yapmak icin güclü sanayin olmali birde 23 milyar dolari harcaman gerek f16 almak yerine ama secim malzemesi oldugu icin dökmüyorlar 23 milyar dolari kaan'a...karadenizde gaz bulundu dediler ama ortada gaz felan yok,simdide devlet gitmis venezueledan gaz ve petrol anlasmasi yapiyor,demekki türkiyede gaz ve petrol yok varsada cok az..

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    kaani durdurmakmi,harbi cahilsin,23 milyar dolari kaana harcamak varken neden f16 diye sormalisin kendine,kaan secim malzemesi,karadenizde gaz bulunduda secim malzemesi idi,karadenizde gaz felan yok varsada fazla degil..

  • İsrail salak değil çünkü kendi yazılımıyla kullanıyor F35i. Biz alsak bile yazılım olarak Amerikaya bağımlı kalacağız. Yunan arkasına Amerikayı alır istediği gibi kullanır ama biz F35in en can alıcı yönü ağ


    merkezli yönetimi etkin şekilde kullanamayız.

  • F35 hata dır sadece başka bir şey değildir bunu emekli Savaş pilotları söyledi defalarca zaten şuan ABD ne kadar çok satarsa elindeki olanın masrafını çıkaracak onun peşinde umarım TR satın almaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • F35 kötü uçak almayacağız YAŞA REİS ...
    F16 iyi onu alacağız YAŞA REİS ...
    F16 vazgeçtik YAŞA REİS ...
    F35 iyiymiş onu alacağız YAŞA REİS ...

  • Acil Stop kullanıcısına yanıt
    kaanin jet motoru sanami ait,oda korenin motorlari,savas ciksa,kore dese bu ucaklari o savasda kullanamazsin ne anlami olacak,türkiye daha altay tankinin motorunu üretemiyor birak üstün teknolojiye sahib jet motorunu nasil üretecek..gecen f16 pilotu dedi,f16 ucaklarini kendimiz üretiyoruz ve savasda kullanamazsiniz diye zorlukta yok diyor...

  • El_domingo kullanıcısına yanıt
    mete yarara okkali para verdikleri icin hergün farkli hizlarda ucuyor,bazen mach 1 bazen mach 3 bazen hiper hiz,onun hizina kimse erisemez yarin isik hizinda ucarsa hic sasma :)))

  • Nevfel kullanıcısına yanıt
    seni kaana motor olarak takalim sen bu kafayla kaani uzaya bile ucurursun :)))

  • Ferrari kullanıcısına yanıt
    Adamların kendi uçağı başka ne sipariş versinler? Kendi hava kuvvetleri ve deniz kuvvetleri bile istemiyor uçağı. Hakkında sayısız makale var.

    Uçağı gayet kendileri de bir güzel eleştiriyorlar. Bu linkteki f35 kritiklerini dikkatlice incelemenizi tavsiye ederim.

    Bkz.

    https://www.pogo.org/investigations/f-35-continues-to-stumble#conclusion/?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 31 Ocak 2024; 16:35:54 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Kaan gibi milli muharip uçağımız varken neden f16 lara muhtaç kalıyoruz ki! 1 numaralı terör destekçisi isveç in nato üyeliğine onay verilir onu da anlamıyorum. F35 uçağı 35 milyar dolar maliyeti söylenilenlere göre. Adamlar nerdeyse hergün kutsal kitabımız olan Kuran-ı Kerim i yakmaya çalışıyor. Kimse bunları haberlerde konuşmuyor üstelik!

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Fade to Black kullanıcısına yanıt

    Silinsin




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 6 Şubat 2024; 13:31:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ersin345 E kullanıcısına yanıt

    Silinsin




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 6 Şubat 2024; 13:31:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • F35 denen hava taşıtı aynı zamanda USAF için bilgi toplayan, onun istediği zaman uçan ve ABD'nin istemediği yere uçamayacak olan uzaktan kumandalı bir casus uçak.

    Komşularımıza bakıyorum ABD'nin çatışmaya girmemizi istediklerini ve istemediklerini görüyorum. Bu uçak bizim işimize yaramaz. Rusya gibi HSS öncelikli çalışmalıyız. Bilim ve teknolojide sınır yok. Bir nesnenin tespiti için radyo dalgalarına veya IR ışınlara mahkum kalacağımızı zannetmiyorum.

  • Ferrari kullanıcısına yanıt

    amerikadada var ama israil daha cok tehlikeli bölgede oldugu icin kendileride gelistirebilir bu ucaklari :)))

  • ersin345 E kullanıcısına yanıt

    Arkadaşım belli ki birşey bildiğin yok neden herkese laf yetiştirmeye çalışıyorsun? İlk önce Kaan savaş uçağı ve motoru hakkında bilmediğin konuları yazayım sonrasında yabancı motor konusu neymiş söyleyeceğim.


    Kaan 5. nesil savaş uçağı olarak planlandı ve buna uygun şekilde üretilmeye başlandı. İngiliz BAE systems şirketi ile mühendislik anlaşması yapıldı önce 60 sonrasında ise 90 mühendis geldi ama istediğimiz yetkinlikte değildi. Şu anda yaklaşık 1500 Türk mühendis ile tasarım ve geliştirme çalışmaları devam ediyor.


    Kaan da kullanılacak motoru geliştirmek için 1.5 yıl önce teklife çağrı dosyası yayınlandı ve TRMotor, TEI Ukraynalı Ivchenko Progress, TAEC (Kale Arge + Rolls-Royce) ortaklığı tekliflerini verdi.


    TRMotor ihalenin sonucunu beklemeden tasarıma başladığını açıkladı. SSB başkanı Haluk Görgün'de Kaan'ın seri üretimine yerli motoru yetiştirmeye çalıştıklarını açıkladı.


    Şu anda uçağın tasarım çalışmaları asıl kullanılması gereken motor olmadan devam ediyor ki bu da projeyi en az 8-10 yıl öne çekmeye yarıyor. İlk önce motor sonra uçağı geliştirirsen motorun tasarım ve üretim sürecini bekleyip boş vakit kaybına neden olur.


    Yerli motor üretilene kadar prototip ve blok 0 uçaklarının üretiminde kullanılmak üzere ABD menşeyli F110 motoru kullanma konusunda anlaşmaya varıldı. İlk parti motorla test uçuşunu gerçekleştirmek üzereyiz 48 adetlik ikinci parti motor da 23 milyar dolarlık olduğu söylenen F16 paketinin içinde gelecek.


    Bu motorlar hem ısıl iz olarak hem yakıt tüketimi olarak hem de motor itki gücü olarak Kaan'ın kullanacağı gerçek motorlardan geride. Bu yüzden blok 0 olarak üretilen ilk nesil Kaan'lar 4.5 nesil olacak.


    Yani 5. Nesil olarak gerçekleşecek nihai üretim yabancı motorlarla olmayacak.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Acil Stop kullanıcısına yanıt

    rusya bile 5 inci nesil ucak üretimde zorlaniyor,adamlarda hercesit ucak modeli ve jet motorlari var,sen daha maketle ugrasiyorsun,maket yapmak kolay,bir ucak yapmak icin 23 milyar dolara ihtiyacin var,5 inci nesil ucaklarin olusmasi icin 10 yilini alir,bir 10 yilda test icin gecer zamanin,maket ise birgünde hazirlarsin,bir ara iranda maket yapmisti ama sonrasi gelmedi...

    Altay tanki projesi cikti daha altay tankinin basit diesel motorunu üretemiyorsun,jet motorunu nasil üreteceksin,seninki sadece hayal,hayallere devam ed derim...hem benim yorum yapip yapmamam bana kalmis birsey,babayin mali degil bu donanimhaber :)))istedigim sekilde degerlendiririm burayi

  • Tabi ki forumu kullanabilirsin ben de zaten kullanma yazmadım. Bilmediğin bir konuda herkesin mesajına tek tek cevap yetiştirmeye çalıştığın için bunu neden yaptığını sordum.


    Doğrularını yazıyorum bari bilgin olsun diye kalkıp hâlâ bilmediğin konularda atıp tutuyorsun. Hadi son defa bilmediklerini yazayım da belki siyasi slogan atmak dışında birşeyler öğrenmiş olursun.


    Benim mesajımda 23 milyar dolar ibaresi geçtiği için bir uçak yapmak için 23 milyar dolara ihtiyaç var yazmışsın ama şu ana kadar toplam maliyet ile ilgili bilgi verilmedi zaten böyle büyük projelerde toplam maliyet ve tasarım süreci her an değişebilir.


    Proje başlangıç tarihi 2010, kavramsal tasarım 2011, tasarım çalışmaları 2015 yılında başladı, prototip üretimi için ilk parça üretimi 2021 yılında yapıldı ve yer testlerine geçildi Aralık 2023'te ilk uçuşun yapılacağı açıklanmıştı ancak yer testleri devam ettiği için ilk uçuş bir iki ay kadar ertelendi.


    Yani maket filan değil uçabilecek durumda olan prototip üretimi bitti ve ilk uçuşunu yapmak üzere. Blok 0 üretiminin 2028 yılında başlaması tasarımın tamamlanıp son hali ile seri üretime geçmesi ise 2030 yılında olması planlanıyor. Toplam 20 yıllık üretim ve test sürecinin 14. yılına girdik.


    Tabi geçen sene seçim önünde tanıtım yapılana kadar hiçbir şeyden haberin olmadığı için geçen sene tasarıma ve üretime geçildi zannediyorsun.


    Siyaseti bir kenara bırakıp ülkenin menfaaetlerini ön plana alırsan ülkemizin tam bağımsızlığı ve istikbali için ölüm kalım savaşı kadar önemli bir proje olduğunu görebilirsin.


    Altay tank motoru ve güç aktarım organları için tasarım ve test faaliyetleri devam ediyor. İlk parti üretim için Güney Kore motoru ve aktarım sistemleri kullanılacak üretim ve test faaliyetleri bitince yerli motor ve şanzıman sistemi ile üretime devam edilecek. 50-60 tonluk bir tankı hareket ettirebilecek 1500 beygirlik motor ve şanzıman üretimi emin ol bir uçak motoru kadar zor bir iştir. Çin gibi devasa bir sanayi endüstrisine sahip ülkenin ürettiği motor ve şanzıman ikilisi bile çok verimsiz ve dayanıksız olduğu için tercih edilmiyor.


    Birşeyler öğren diye zaman harcayıp tek tek yazdım rica ediyorum siyasi sebeplerle saçma sapan birşeyler daha yazıp beni boşuna uğraştırma. Benim yazdığım şeylere inanmıyorsan beş dakikanı ayırıp google da araştırma yaparak doğru olup olmadığını görebilirsin.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.