Şimdi Ara

ABD, çip üretiminde Çin’in dışarıdan en ufak yardım almasını bile istemiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
326
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ABD, çip üretiminde Çin’in dışarıdan en ufak yardım almasını bile istemiyor
    ABD, son teknoloji çip yapımında kullanılan aşırı ultraviyole (EUV) litografi cihazlarının Çin’e satışını zaten uzunca bir süre önce engellemişti. Bunlara ek olarak geçtiğimiz yıl Çin’in derin ultraviyole (DUV) litografi sistemlerine de ulaşımı engellenmişti. Her iki cihazların üretimi de bu alanın neredeyse tekeli olan Hollandalı ASML gerçekleştiriyor. Son gelen bilgilere göre ABD, ASML’nin halihazırda satmış olduğu ekipmanlar için servis/bakım/destek hizmetlerini de istemiyor.



    ABD, ASML ve Çin üçgeni



    Çin, ABD’nin DUV cihazlarına yönelik engellemesi gelmeden önce ASML’den yüklü miktarlarda ekipman satın almıştı. SMIC gibi Çinli yonga üreticileri bu ekipmanları kullanarak gelişmiş yongalar üretebiliyor. Reuters'in haberine göre, bu durum ABD tarafından pek de sıcak karşılanmıyor. Bu bağlamda ABD’nin Hollanda hükümetinden ASML’nin Çin’deki tesislerde kurula olan araçlara yönelik servis hizmetleri vermesini yasaklamasını isteyecek.



    ABD, çip üretiminde Çin’in dışarıdan en ufak yardım almasını bile istemiyor
    Aktarılanlara göre ABD'nin ihracat politikalarından sorumlu üst düzey yetkilisi Alan Estevez, önümüzdeki hafta Hollandalı yetkililer ve ASML’den temsilcilerle görüşmeler gerçekleştirecek. Bu görüşmelerde ekipman satışı yasağının genişletilmesinin de gündem maddelerinden birisi olacağı söyleniyor. Eğer bu görüşmelerden ABD’nin isteği doğrultusunda sonuç çıkarsa zaten çip üretiminde zorlanan Çin’in işleri daha da zora girebilir.



    Ayrıca Bkz.Depremden etkilenen TSMC üretime yeniden başladı: Büyük zarar yok



    ASML’nin sattığı ekipmanlar kalifiye profesyonelleri profesyonellerin düzenli servisine ihtiyaç duyuyor ve herhangi bir kısıtlama SMIC'in ikinci nesil 7nm sınıfı üretim teknolojisini kullanarak gelişmiş çipler üretmesini imkansız hale getirebilir. Hatırlanacağı üzere SMIC, Huawei ile birlikte ikinci nesil 7nm süreciyle Mate 60 serisi için HiSilicon Kirin 9000S adlı sofistike bir işlemci üretmeşti.



    Üçgenin diğer ucundaki ASML için ise işler her halükârda kötü gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl ASML’nin servis gelirleri 6,07 milyar dolar dolar olmuştu. Çinli müşterilerin listeden çıkarılması mali anlamda sorun yaşatabilir. Ayrıca Çinli üreticiler sözleşmeden doğan haklar nedeniyle ASML’yi dava da edebilir.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/semiconductors/us-wants-asml-to-stop-servicing-its-advanced-chipmaking-tools-in-china







  • Sovyetleri yenmek kolaydı silah dışında rekabet edemiyorlardı dolayısıyla silah dışındaki tüm her şeyi batı üretiyor ekonomi uçuyordu ama Çin öyle değil teknoloji ise teknoloji sanayi ise sanayi silahsa silah her alanda Batı ile rekabet edebiliyor ve üstelik değerli kaynakların %70 i Çin ve Asya da olması da cabası ee savaşta başlatamıyor ne soğuk nede sıcak nükleer de var adamda bakalım ambargo ile durduramayacağını ne zaman anlayacak sam amca
  • Biri şu zorbayı durdursun.

  • Bu arada bu savaşı çıkaran ABD değil, yahudi sermayesi, çin onlara hizmet ettiği sürece dünyanın en iyi ülkesi çin.
    bknz: abd ürünleri için çinden tedarik edilen yarı mamül ve ürünler.
    bknz: çıkan ve çıkacak olan iphone ekranları 5$ ucuz diye çinden alan apple. Bunun gibi 1000 kalem örnek bulurum.

    ASML tek kaybedeni olur bu işin, çin ne de olsa o teknolojiyi geliştirir, bunlar satamadıkları ile kalacak.

  • Hocam ABD ağlıyor tuvalete gidebilir miyiz?

  • Sovyetleri yenmek kolaydı silah dışında rekabet edemiyorlardı dolayısıyla silah dışındaki tüm her şeyi batı üretiyor ekonomi uçuyordu ama Çin öyle değil teknoloji ise teknoloji sanayi ise sanayi silahsa silah her alanda Batı ile rekabet edebiliyor ve üstelik değerli kaynakların %70 i Çin ve Asya da olması da cabası ee savaşta başlatamıyor ne soğuk nede sıcak nükleer de var adamda bakalım ambargo ile durduramayacağını ne zaman anlayacak sam amca

  • Her şey hayallerimiz gibi olsa, dimi Meerikaa :)



    Ben de siz Amerikanların zamanında soykırım yaptığınız Kızılderili ve Abd yerlileri tarafından kısasa kısas diyerek bi 70 milyonunuzun (sonuçta o insanlar ölmese nesil boyu nüfus artacaktı) 5 dolar karşılığı öldürülmesini isteyebilirim misal

    Ben böyle istiyorum diye gerçekleşir mi peki, bilemedim :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 5 Nisan 2024; 22:6:50 >
  • Şu asml ye bir rakip çıksa da şu mafya devlet abd şok geçirse.

  • javaprof kullanıcısına yanıt
    Zor...(imkansız değil ama zor, işlemcilerin nm boyutunun yıllar içinde azalmasına bakarak üretim teknolojisi hakkında yorum yapınız, Çin pek tabii buna ulaşabilir ama biraz daha zamanı var.)

  • Bögle seytan bir devlet yönetimi olamaz , adamlar resmen teknolojinin gelisimi engelliyorlar.Belkide cin bunu daha üst seviyelere tasiyak ama adamlar resmen önünü kesiyor.Bu kafa yüzünden daha tip 1 medeniyet olamadik

  • abd ileri derecede miyopi olmuş, fildişi kuleden uzağı göremiyor

  • Çin yine bulur bir yolunu yapar.
    Bence devletimiz ücretsiz çince kursu açmalı, yakında byd gelip buraya fabrika açtığında çince bilenler avantajlı olacak.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • çin eninden sonunda abd ye geçecek.ama abd müşterilerini v.s kaybedecek.çin abd ye bağımlı şu an bu ambargolar özgür olmasını sağlayacak abd kaş yapayım derken göz çıkarıyor.ambargolar olmasa abd petentlerden para alacak devamlı çin bağlı kalacak,abd hata yapıyor ambargolar sadece zaman kazanır abd başka bir şey olmaz.serbest bıraksın bence .

  • Çin'in zaten yarı iletken teknolojisinin tasarımı ve üretimi konusu dışında Batı ülkelerinden geride kalır bir yanı kalmadı herhalde.

    Çünkü artık bu konu dışında hiç bir haber çıkmıyor.

    Eskiden uçaklarında turbofan ve ya turbojet motorlar konusunda Rus motorlarını kullanırdı. Onun haberleri çıkardı. Şimdi bu konuyu da çözdü gibi birşey.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amerika masaya malafatı koydumu diğerlerine papazı vermek düşer. dötlerinin üstüne otururlar.

    Hala daha 8000 dolarlık milli gelirle dünyanın nasıl yönetildiğini anlamayan galın gafalılar var. Amerika kibarlığından gidin aç karnınızı doyurun demiyor.

  • Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt
    Amerika da kendi çip fabrikalarını kuruyor zaten; bir süre sonra ASML dımdızlak ortada kalacak.

  • jubeii kullanıcısına yanıt

    Amerika'nın diğer ülkelerde fareleri olmasa nasıl Amerika olabilir? illa fareleri olacak ki kağıttan namı sürsün.


    araplar petrolü altınla satayım dese dolarla ancak kıçını silecekler, ama işte illa öveni çıkıyor.

  • jubeii kullanıcısına yanıt
    Tüm dünya Amerika nın kölesidir. ABD nin ekonomisinin çökmesi için köleliğe isyan yeterli olur. silah kullanmaya gerek bile yok.

  • ABD bu saaten sonra çini durdurması çok zor sadece geciktirir

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.