Şimdi Ara

210.000 TL Kredi Çekip Ev Almak? (Ciddi konu. Görüşlere ihtiyacım var)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
9
Favori
6.203
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar inanın çok kararsız kaldım. Şuan hayatımla ilgili ciddi bir karar verme aşamasındayım. Geyik yapacaklar, dalga geçecekler vs konuya cevap dahi yazmasın rica ediyorum. Ankara da yaşıyorum. Eşimde bende çalışıyoruz. Aylık ortalama evimize 6bin tl civarı para giriyor. Borçlarımız önümüzdeki ay bitiyor. Eşimin işyeri ve benim iş yerim servis durumum göz önüne alındığında sınırlı bir kaç muhitte oturmamız gerekiyor. Lakin vermiş olduğum 1000-1100 tl civarı kiralar benim zoruma gidiyor. Her sene 12-13 bin tl çöpte. Ev fiyatlarıda sürekli yükseliyor. Tam istediğimiz gibi bir ev bulduk. Lokasyon olarak bize uygun. Gelecek vaad eden bir yer. 2018 yazında değeri 400.000 TL civarına rahat gelir diye tahmin ediyorum. Ev kredileride uzun zamandır en düşük seviyelerinde. Ankara'da da ev piyasası durgun, dolayısıyla ev fiyatları daha uygun. Eşim işe arabayla gidip geleceğinden arabamız olması şart. Günlük 25 km yol yapılacak. Önümüzdeki ay borçların çoğu bitiyor, harçlık, mutfak, faturalar vs aylık 2000 tl civarında giderimiz var. (Kira hariç) Mevcut aracım var daha yeni almıştım taksitleri devam ediyor. Onu satıp borcunu kapattığımda elimde yaklaşık 30 bin tl kalıyor. 30 bin tl kadar da ekstra para var. Şimdi;

    2 gün boyunca pazarlıkla evi 237.000 TL ye kadar indirdim.
    9-10 bin tl kadar ev içine harcama yapmam gerekecek.
    4500 TL tapu masrafı
    1000 TL civarı elektrik, doğalgaz ıvır zıvır abonelikler,
    1200 TL kadar taşınma masrafı
    15 bin tl civarı işimizi görecek araç

    Toplam gider: Yaklaşık 270 Bin TL
    Elde olan: 60 Bin TL.
    Çekilecek Kredi: 210 Bin TL
    Geri ödenecek tutar: 2840 TL x 120 = 342.460 TL

    Tahmini hesaplara göre Aylık gelir 6 bin tl, gider 5 bin tl. Evdeki hesap çarşıya uymaz misali arada 1000 tl fark her ay eminim kaybolacaktır. Yakıt, kıyafet vs illaki bir yerlere harcanır.

    2 gün çok büyük kararsızlıklar yaşıyorum. Ülkenin durumu falan göz önüne alındığında, eşimde bende özel sektör çalışanı olduğumuzdan kriz anında kapı önüne koyulabiliriz. Öte yandan toparlanma sürecine girerse ekonomi vs çok iyi bir fırsatı kaçırmış olacağım. Bu konuda sizin yorumlarınız nedir?







  • 237 bin TL ev için normal. Ama burada sorun nakit olarak elinize geçen. Ben kendi adıma söyleyeyim 120 ay boyunca sıkıntıya girmem. Hele ki ödeyeceğim mebla 2840 TL (Türkiye şartlarında aylık çok iyi para) ve hem bu parayı öderken aynı zamanda 210 bin liraya karşı 132bin lira fazladan geri ödeme yapacağım. Hacı ev sevdasından vazgeçin bu hesap ne çarşıya uyar ne pazara. Şimdi alıştınız mesela maaşın birini her ay kenarı atabiliyorsunuz, istediğiniz gibi aracınıza binip mazotu doldurup hafta sonu herhangi bir yere gidebiliyorsunuz. Üzerinize alış veriş yaparken çok fazla düşünmüyorsunuz. Yani sıradan bir ev için tüm bunlardan vazgeçmeye değer mi? 1000 lira kiralı evinizde bence oturmaya devam edin. Ev alma işini aceleye getirmeyin. EN az %50-60 birikimden sonra kredi olarak çekeceğiniz maksimum %40 olmalıdır. Yoksa evi alırkende,satarkende zarar edersiniz ve 120 ay boyunca kendinizi bence boş yere sıkıntıya sokmuş olursunuz. Şahsen ben bugün aynı şartlarda olsam 40 yaşıma kadar ev almak için uğraşmam eşimle hayat standartlarımızı arttırmak, birikim yapmak, gençliğimizde daha fazla kendimizi sıkmadan dilediğimizce yaşama taraftarıyım ki 6000 TL evime girse İzmirde gayette lüks bir hayat ve yaşam standartlarında en az 10 yıl yaşamaya devam ederim. Bence düşünme bile ev almayı heleki 30bin peşinat verip 210 kredi kullanıp 137bin faizle geri ödemek ve genç yaşta kendizi 120 ay boyunca sıkmak mantıklı değil.




  • Valla dostum 5-6 sene önce bende seninle aynı fikirde olurdum lakin yaş oldu 31. Zaten çalışmak zorundayız. Çalışıyorken bari birşeylerin sahibi olayım diye düşünüyorum. Bu kadar yükün altına girmeyeyim gideyim 110-115 bin tl ye 1+1 alıp 500-600 tl den kiraya vereyim 4 senede ödeyeyim. Daha sonra o evi satar peşinat yapar kendi evime geçerim diyorum. Bu seferde yine 10 sene borç ödemiş olacağım. Şuan çocuğumuz yok. 3-4 sene sonra çocuk olunca hiç bir zaman ev sahibi olamam. Ama diğer açıdan bakınca Çocuk ilkokula başlayacak ev kendimin rahatlıkla evladıma yatırım yapabiliyor olacağım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Erennn1s

    237 bin TL ev için normal. Ama burada sorun nakit olarak elinize geçen. Ben kendi adıma söyleyeyim 120 ay boyunca sıkıntıya girmem. Hele ki ödeyeceğim mebla 2840 TL (Türkiye şartlarında aylık çok iyi para) ve hem bu parayı öderken aynı zamanda 210 bin liraya karşı 132bin lira fazladan geri ödeme yapacağım. Hacı ev sevdasından vazgeçin bu hesap ne çarşıya uyar ne pazara. Şimdi alıştınız mesela maaşın birini her ay kenarı atabiliyorsunuz, istediğiniz gibi aracınıza binip mazotu doldurup hafta sonu herhangi bir yere gidebiliyorsunuz. Üzerinize alış veriş yaparken çok fazla düşünmüyorsunuz. Yani sıradan bir ev için tüm bunlardan vazgeçmeye değer mi? 1000 lira kiralı evinizde bence oturmaya devam edin. Ev alma işini aceleye getirmeyin. EN az %50-60 birikimden sonra kredi olarak çekeceğiniz maksimum %40 olmalıdır. Yoksa evi alırkende,satarkende zarar edersiniz ve 120 ay boyunca kendinizi bence boş yere sıkıntıya sokmuş olursunuz. Şahsen ben bugün aynı şartlarda olsam 40 yaşıma kadar ev almak için uğraşmam eşimle hayat standartlarımızı arttırmak, birikim yapmak, gençliğimizde daha fazla kendimizi sıkmadan dilediğimizce yaşama taraftarıyım ki 6000 TL evime girse İzmirde gayette lüks bir hayat ve yaşam standartlarında en az 10 yıl yaşamaya devam ederim. Bence düşünme bile ev almayı heleki 30bin peşinat verip 210 kredi kullanıp 137bin faizle geri ödemek ve genç yaşta kendizi 120 ay boyunca sıkmak mantıklı değil.

    Arkadaşın 120 ay boyunca 1000 tl kira odeyecegin düşünürsek (eminim artacaktir) aldığı paranın faizini kirayla amorti ediyor. Dediğin gibi yüksek miktarda kredi çekmek sıkıntı olabilir. Ama herhangi bir sıkıntıda ekonomileri tepe taklak olabilir.


    Bir de şöyle bir durum var. Evinize 6 bin tl yeni girmeye başlamadı diye düşünüyorum. Bundan öncede bu kadar gelirimiz vardı. Herhalde pek birikim yapamadiniz. Bunun nedeni borç odemeniz olabilir. Aylık ne kadar borc oduyordunuz bunlar ne borcuydu gerekli miydi fuzuli miydi? Artık bu tarz borclanmalarda bulunmadan yaşayabilecek misiniz? Bu soruları sorup cevaplarsaniz daha doğru karar verebilirsiniz. Ama 6 bin tl gelire gore yaşamaya alistiysaniz bir anda 3 bin tl gelir sizi zorlayacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • borçlanmadan ve riske girmeden bir şey sahibi olunmuyor. ben 2012 yılında evlenirken kira ödeyeceğime kredi çeker ev sahibi olurum dedim ev aldım. aylık ödemem 1.200 di. 3 senem kaldı borcun bitmesine. ancak 2014 yılında bağlıca da bir ev buldum müteahhit sıkışmıştı, 300 bin den 250 bine düşürdüm evi ve aldım. bana kalan para aynen size kalacak olan kadardı 1.100 tl felandı ve 1 yaşında çocuğum vardır. neyse evi aldım, oturduğum evi satmak için anlaştım, eşimin başka şubeye tayini çıktı ankara içinde ve bir arabaya daha ihtiyacımız doğdu. 250 bine aldığım evi 3 ay sonra 1 haftada 280 bine sattım. bende alırken tamam ev olayını bitirdim demiştim. sonradan düşününce acele ettiğimin farkına vardım. her zaman ev bulunur nasip kısmet. heleki şu dönemde borçlanmak bana mantıklı gelmiyor. benim bir tanıdım 10 milyondan 6 milyoma düşen taşınmazı almadı. düşün alırken 4 milyon kar edecekti. ev olayı aceleye gelmez kardeşim, illaki çocuk yapacaksınız ozaman ne olacak. eşin annelik duygusuyla belli bir dönem çalışmak istemeyecek. için de bulunduğun durumu ve stresi anladığımı düşünüyorum. bilmiyorum biriniz memur olsa olur diyebilirdim. her şeyi eksi ve artısıyla eşinle konuş. kararı biriniz vermeyin. evi almayıp aylık 2 bin tl biriktirsen sende 24 bin yapacak 2 senede 50 bin. her zaman karşına daha iyisi uygunu çıkar. hakkınızda hayırlısı olsun.
    bu arada ev ikea nın orda mı.




  • 6 bin gelir varsa alın derim...çünkü o parayı biriktirene kadar kaç yıl geçicek ve evler zaten aşırı şekilde artıyor fiyatları..vadeyi ne kadar az yaptırırsanız sizin için o kadar iyi olur
  • Ev macunköy metrosunun yanı. Podium avm arkası. Diğer yanı aselsan, karşısı en ucuz evi 500bin tl olan lüks bir site. Şuan bile evi bulduğum sitede 260 tan aşağı ev yok. 3+1 120 metrekare sıfır ev. Bir sokak altında site içinde olmayan 15-20 yaş arası evler 270-280 bin tl. Denk getirdik 2 gün ağladık indi adam 237 ye kadar. Fırsat olarak gördüğüm için çok heveslendim. Lakin etrafımdakilerin yüzde 80 i olumsuz bakıyor bu kadar borca. Para biriktirmeye çalışacağız artık. Bundan önce ödediğim borçlar ise evin bazı eşyaları arabanın kaskosu sigortası önceki arabanın kredisi ve iş değiştirirken boşta kaldığım 2 ayın giderleriydi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 237 yi niye fırsat olarak gördün anlamadım.
    senin ev için ödeyeceğin para 342 bin lira değil mi?
  • Arkadaşım bence biraz para biriktirmek daha mantıklı olacaktır yinede son karar senin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bende temmuz ayında Evimi aldım aşağı yukarı sizin kadar kredi çektim 190 bin TL kadar 10 yil süreyle. Öncelikle evin iyisi kötüsü olmaz en kötü aldığın paraya satarsın gelelim ödeme faslına biz hanımla ikimizde devlet memuru olduğumuz için ben biraz daha rahat davrandım eve giren miktar sizden biraz fazla ama kredi miktarı aynı.Bu konuda şunu düşünmen lazım 120 ay kredi cekiyorsun yarın bir işten çıkma durumu olduğunda yeni bir iş bulana kadar kredi borçlarını ödeyebilirmisin?

    Olumsuz düşünenleri kafana takma madem evde prim yapacak bir yer diyorsun al geç yarın 237 ye aldığın ev 400 bin olursa kimse sana aradaki farkı vermeyecek
  • işten çıkıtğın zaman atıyorum en kötü şartta arabayı satsan seni kaç ay götürür. onu bi söyle ? 600.000 bintl borç ödemiş biri olarak soruyorum.
  • CrystalCacik kullanıcısına yanıt
    Hocam benim de bu aralar ekonomiye merakım var. Bir şeyler öğrenmek istiyorum. Nereden, nasıl, neyle başlamalıyım ? Kitaplardan mı öğrendiniz. Ya da öğrenmeyi planlıyorsunuz. Yoksa videolarla internetteki kaynaklarla mı öğrendiniz. Neler yapıyorsunuz bu ilgiyi karşılamak için ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar tüm yanıtlar için teşekkür ederim. Bir haftadır bu muhabbet devam ediyordu. Ailem arkadaşlarım eşim dostum sizler derken bir çok görüş aldım. Hepsini eşimle paylaştım oturup konuştuk. CystalCacik ın söyledikleri tebessüm oluşturdu çünkü karşı masamda oturan bir iş arkadaşım var. Kendisi forex dolar vs 5 dk da bir uğraşır. Onunlada benzer şeyler konuştuk. Hatta o yatırımcıların amerikaya kayacağını, doların en az 3.80 tl bantlarına kadar yükseleceğini söyledi. Dolar yatırımı önerdi. Sizlere 30 bin tl param var demiştim. O para nakit bankada durmuyor. Kuveyt Türk te gram altın olarak duruyor. Eşimle şuanki evimizde oturup bir kaç yıl daha sabretmeye karar verdik. Uzun vadeli düşündüğüm için ve dolar bu kadar yüksekken cesaretim olmadığından her ay 1000-1500 ne kadar arttırabilirsek altın hesabımıza yatırım yapmaya karar verdik. Herkese ilgisi ve desteği için teşekkür ederim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TurnerA

    Hocam benim de bu aralar ekonomiye merakım var. Bir şeyler öğrenmek istiyorum. Nereden, nasıl, neyle başlamalıyım ? Kitaplardan mı öğrendiniz. Ya da öğrenmeyi planlıyorsunuz. Yoksa videolarla internetteki kaynaklarla mı öğrendiniz. Neler yapıyorsunuz bu ilgiyi karşılamak için ?

    ekşi sözlük,televizyondaki konuşmalar(tabii herkesi kayda almayacaksın,doğruyu söylediğini bildiğin kişileri okuyacaksın)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: StByErdeM

    Arkadaşlar tüm yanıtlar için teşekkür ederim. Bir haftadır bu muhabbet devam ediyordu. Ailem arkadaşlarım eşim dostum sizler derken bir çok görüş aldım. Hepsini eşimle paylaştım oturup konuştuk. CystalCacik ın söyledikleri tebessüm oluşturdu çünkü karşı masamda oturan bir iş arkadaşım var. Kendisi forex dolar vs 5 dk da bir uğraşır. Onunlada benzer şeyler konuştuk. Hatta o yatırımcıların amerikaya kayacağını, doların en az 3.80 tl bantlarına kadar yükseleceğini söyledi. Dolar yatırımı önerdi. Sizlere 30 bin tl param var demiştim. O para nakit bankada durmuyor. Kuveyt Türk te gram altın olarak duruyor. Eşimle şuanki evimizde oturup bir kaç yıl daha sabretmeye karar verdik. Uzun vadeli düşündüğüm için ve dolar bu kadar yüksekken cesaretim olmadığından her ay 1000-1500 ne kadar arttırabilirsek altın hesabımıza yatırım yapmaya karar verdik. Herkese ilgisi ve desteği için teşekkür ederim.

    Doğru olanı yapmışsınız tebrik ediyorum sizleri,dolardan uzak durmayı ben tercih etmezdim şuanki ekonomik durumda,iş arkadaşınız haklı.Fakat altında sizi yarı yolda bırakmaz,daha doğrusu birikimin her türlüsü avantajdır.Yazdıklarımı okumanız,değer vermenizde beni çok mutlu etti açıkcası,birilerine yardımcı olabildim ilk defa bu konuda...




  • Tapu masrafı 4500 TL olduğuna göre (%4 diye biliyorum) sizin evin görünen değeri 112,500 TL olmalı.

    30.000 TL paranız varsa banka evin değerin %80 ine kredi veriyor. Yani o eve 210.000 TL konut kredi çıkmaz. Haliyle size büyük bir kısmını ihtiyaç kredisi olarak çektireceklerdir. Onunda faiz oranı yüksek olduğu için totaliniz artacaktır.

    Vazgeçmişsiniz ama dikkatimi çekmişken söyleyeyim dedim.
  • 2840 tl 120 ay için gerçekten çok para, arkadaşların dediği gibi biraz daha peşinat biriktirmeniz daha iyi olur.Bende 2013 yılında ev aldım 120 ay vade ile üzerinden 3 yıl geçti hala 81 ay daha borcum var bitmek bilmiyor iyi düşünmek lazım.
  • Bu konuya cevap yazan kişilere ben de teşekkür ederim. Baya faydalı oldu. Doğru bildiğim şeyleri teyit etmiş oldum eksikleri de gördüm.
  • Tapu masrafı 9 bin tl. Ben yarısını verecektim. @ntticaret

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Evet ev bir ihtiyaç ama biraz etrafınıza bakın millet nasıl ev almış? Dedesinden babasından 150 bin tl kalan kişileri saymıyorum sıfırdan bi insan nasıl alır ev?



    Cevap basit.Nakit parayla.Biz 1 sene önce 285.000 tl ye ev aldık.Ticaretle uğraşıyoruz.Bazen ayda 10-15 bin tl kazanırken bazı zaman ekside bile oluyoruz.Babam hep para biriktiren biridir.Ayda 10 bin kazansa masraflarımızı kısıp 5-6 binini kenara koyar biriktirir.Bende böyle yaşayan biriyim.3 yıldır çalışıyorum ayda 2500 tl alıyorum ve abartmıyorum bazı zaman 2000tl sini bankaya koyuyorum.Tabi ben evli biri değilim kirada vermiyorum.Ama eldeki para her zaman iyidir.Siz 230 binlik evi şimdi alırsanız 100binden fazla sırf faiz verceksiniz.Ama hiç değilde para biriktirip ev alırsanız vereceğiniz faizde düşük olacak.Düşündüğünüzü yapsaydınız zararda olacaksınız.



    Babam evi alırken 200 binini peşin verdi.Arabayı bile sattı adam model düşürdü.Kalanına kredi çekti.Amaç faizi düşürmek.Siz şimdi sadece 30 bin nakitle 240 bin tlik evi alırsanız zararda olursunuz.Hatta ayda 30 bin tl kazansanız bile.



    Ama 100-150 bin tl nakitle alırsanız karınız artar.Çünkü ödeyeceğiniz meblağ ve faiz düşük olcak.Ve olası bir kötü durumda evi satında verdiğiniz paradan belkide 50binden fazla kâr etmiş olcaksınız.Ama 240 binlik eve senelerce kredi ödeyip 350 bine alırsanız ve ve 400 bin gibi iyi bir fiyata satsanız bile zarardasınız.Biriktirdiğiniz nakit paralarınızı gram altın olarak bulundurduğunuzu belirttiğiniz.Bakın bu mantıklı.



    Size ve diğer ev alacak arkadaşlara tavsiyem hep para biriktirin.Dar boğaz olun demiyorum.Para cepte olunca çabuk biter.Hadi bakın 4/5 sene neysede 10 seneden fazla kredi ödemek risklidir.Burası türkiye bi bakarsınız işinizden oldunuz o kredileri nasıl ödeyeceksiniz?




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.