Şimdi Ara

2. EL ITHALATI YASALLASTIRILMALI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
0
Favori
3.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
25 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dünyanın hic bir kosesinde bizdeki gibi bir piyasa yoktur. Arac fiyatlari her gecen gun artiyor buna ikinci el de dahil. Hem hemen tum ulkelerde 5-10 yasini gecmis araclar sifirinin %10-20 fiyatina alinabilirken turkiyede bu oran neredeyse %70-80 bandinda.

    Sinirin hemen otesinde burada 100 bin tl olan otomobil 25-30 bine satilmakta.

    Bu sacma duzenin ortadan kalkmasi icin 2. El ithalati serbest hale getirilmeli. Bu hem sifir arac satanlarin fiyatlarla kafasina gore oynamasinin onune gececektir hem de hem de artik insanlarin araclara binlerce lira gommesine gerek kalmayacagi icin cari acik azalacaktir. 100 bin verip ihtiyacini gidermek mi yoksa 30 bine bunu tamamlamak mi?

    ikinci eldeki cesitlilik sifir araclara olan ragbetide azaltacaktir ayni zamanda. Insanlar sıfırı ile ikinci eli arasında cok az fark var deyip sifira yonelmeyeceklerdir. Bu da dedigim gibi araclardan kaynaklanan cari acigi azaltacaktir.







  • Sıfır araba bizim neyimize. Çökerse çoksun cari açık azalır biraz. Adamlarda 1000 €’ya satılan ikinci el araba bizde 130-150bin TL . Türkiye’ye %100 vergiyle gelsin + nakliyat 2500€ olsun
    Tabi cari açık devletin umrunda değil. Çünkü vergi geliride beraberinde düşecektir. Üste o yüzden izin vermezler.
    Öyle bir şey yaparsan sıfır araba fiyatları da çöker, inşaat da çöker.

    Bunu kısa vadede yapabilecek hiçbir parti yok bu ülkede. Bunu teklif eden parti, bir sonraki seçimde Doğu Perinçek'ten bile az oy alır.

    Bulgaristan'dan X6 alıp gelen adam burada sıfır Golf'ü mü düşünür 200 bin TL'ye?
    Yazıklarımdan benim hükümeti bitim kadar sevmediğimi okuyanlar bilirler. Ancak burada çuvaldızı batırmadan önce bir iğneyi kendinize batırmanızı tavsiye ederim.

    Türkiye, neden bilmiyorum, otomobile aslında olduğundan çok daha fazla önem veriyor. Bu konumda olan birkaç ülkeden biri. Özbekistan, Türkmenistan gibi ülkelerden sonra Türkiye geliyor. Şöyle birkaç örnek vereyim:

    Üniversitede öğretim görevlisi profesör bir amcamızda 12 yaşında bir araç var. Adam Ankara'da bu araçla işine gidip geliyor. Yar.Doç olmuş öğrencileri kadro alıdığı gibi altlarına Honda Civic falan gibi standart C sınıfı araçlar çekmişler altlarına. Bizim amcaya şöyle derler: "Hocam bu araba size yakışıyor mu? Satalım bunu, yenileyelim." Amca soruyor: "Neden? Amaç ne? Ben bununla işe gidip eve geliyorum. Uzun yola çıkmıyorum, uçağa biniyorum. Arabayı niye yenileyeyim?" Sonuçta adam öğretim görevlisi. İş için 4 teker gezen biri değil. Diğer öğretim görevlileri de değil. Maksimum 2 kere uzun yola giderler. Tatil için. Bu kadar. Bu amca Ankara'nın zengin muhitinde villada yaşıyor. Villanın sahibi. Doçentler kirada yaşıyor. O zaman bunlar salak mı abi, niye cücük kadar gelirlerini arabaya gömüyorlar? Evet salaklar.

    Araba 140.000TL. Adamın maaş 6000TL. Aileden bir zenginliği de yok. Benim kafa almıyor bunu. Ben 6 aylık gelirimden ve/veya 1 yıllık birikimimden fazlasını bir arabaya vermem. SALAKLIK OLUR. Vermem için tek bir şart var: 4 teker yaşam formuyumdur. Hayatımın önemli bir kısmı arabada geçiyordur. Uzun yola gidiyorumdur veya yüksek hıza çıkmak zorunda olduğum bir günlük rotam vardır. Ancak o zaman. İstanbul'da yaşasam, 1 saat git, 1 saat gel, bu yolun da bir kısmını TEM veya E5'e çıkıp 100-130 yardırarak yapsam o zaman günümüz standardında güvenliğe sahip, ispeten iyi bir araba düşünürüm. Veya bütçem vardır. Gelirim vardır. O zaman düşünürüm. Yoksa düşünmem.

    Fabrika açmış, 10 yıl boyunca zarar etmiş, milyonlar batırmış bir ailenin çocuğuyum. Tüm bu sürecin ardından hayatımıza kaldığımız yerden, hayat standardımızdan zerre geri kalmadan devam ediyoruz. 23 lüks daire yedi o fabrika. Öyle düşünün. Gözümü açtım. İlk hatırladığım arabamız Buick Regal. Sonra Alfa 75. Sonra da Saab. Bir Saab 900'ün arka koltuğunda geçti çocukluğum. Büyüdüm. Ehliyet aldım. Aynı Saab 900 benim arabam oldu. Sonra BMW Z4'e de bindim. Cabrio A3'e de bindim (babamın kendi keyfine aldığı arabalar). Özetle iyi aletlere bindim, biniyorum. Şu an eşim Kalos'a biniyor. Ben 10 yaşında, 320.000km'de Ford Fusion'a biniyorum. Üstelik iki tane klasik Amerikan arabam var. Babam da ben de meraklı idik. İkisinin toplamı rahat 350.000TL vardır. Gündelik bindiğim araç 2010 Fusion. Niye? Çünkü evim ile bürom arası yürüyerek 5 dakika. Ankara'da yaşıyorum. Uzun yola gitmem gerekse annemin kullandığı Mini'ye çökerim. Uzun yola giderim. Bitti.

    --------------------

    Bu kafalara erişmediğiniz sürece, NAH alırsınız ucuza araba. Siz arabaya çok değer verdiğiniz sürece, araba pahalılaşır. Vergisi artar. Hadi ben tüketim karşıtıyım. Benim kadar da olmayın. Anlıyorum. Bir de herkes benim kadar esnek de değil. "Anamın arabasına çökerim" imkanı herkeste yok. Eyvallah. Bizim yaptığımız gibi ortak araba kullanımı yapamayabilirsiniz. Buna da lafım yok. Ama otur düşün arkadaş. Araba seni özgürleştirmek için. 7000TL maaşın var. 180.000TL araban. Yazık be. Yaşa arkadaş. Ye-iç, gez-toz. Yapamadığın neler neler var. Yapabildiğini yap. Arabada diye aldığın kalas lan kalas. Bilerek söylüyorum. HEPİMİZ KEYFİ KAÇIRILMIŞ KALASLARA BİNİYORUZ. İşini gören en ucuzu neyse sapla geç. Bagajı 300.000 litre olsun? Niye abi? Bagajı dolduracak kadar eşya alırsın, biraz sıkışırsın, gidersin yola. Yılda ailecek yaptığın iki uzun yol. Yılda ailecek 20 uzun yola mı gidiyonuz?

    Gözünüzü seveyim, dürüst olun, dandik arabalara 130.000TL vermeye alıştınız. Bugün vergiyi çekseler aşağı ne yaparsınız? "Ooooo! 130.000TL'lik araç 70.000TL! Alayım hemen" mi dersiniz? Yoksa 130.000TL baymaya kafaya koymuştunuz zaten, "Honda alacağıma BMW alırım lan!" mı dersiniz? İkincisini diyenler ağır çoğunlukta olduğu için, o arabalar NAH ucuzlar. Bu içinde bulunduğunuz pisliğin ana müsebbibi gene sizsiniz özetle.

    İkinci el araç ithalatı da imkansız. Sıfırının satışını dibe çeker. Devletin vergiye ihtiyacı var. Senin paranla sana hizmet götürdüm diye hava atacak, geçiş garantili 4'üncü köprü, müşteri garantili 5'inci havaalanı, hasta garantili dev ölçek hastane falan. Milyonlarca memur maaş alacak. Ne sandın oğlum? Sen yolunacak kazsın. Kazdan fazla beynin olmadığı da zaten arabaya biçtiğin değerden belli.

    O yüzden ben Fusion'a binerim. Canım keyif isterse 5 dakika yürüme mesafesinde, anamın evinin garajına girerim. Kontağı çeviririm. V8'in köpürtmesini duyarım. Anlayamazsınız... "Dalgaların köpürtmesi" yani...

    --------------------

    Türkiye'de insanları gerçekten anlayamıyorum. Doğalgaz faturasına takar kafayı. Zam geldikçe "kombi"yi kısar (kombi de nasıl bir mallıksa, bina dediğin komple bir bütün olarak ısınır ve soğur). Battaniye ile oturur. Ama arabası 160.000TL. Ömründe yurtdışına tatile gitmeyen adamda 180 kağıtlık araba var. 309494 taksit yaptırmış, ödüyor hıyar. Keyfine para harcamıyor. Gezmeye para harcamıyor. Yeni tatlar öğrenmeye para harcamıyor. Peynire bile para harcamıyor. Peynir zengini ülkede adam her hafta gidiyor, aynı peyniri alıyor, eve getirip simitle yiyor. Sucuğa verdiği, ete verdiği paranın hesabını yapıyor. Arabaya 180 kağıt gömüyor.

    Devlet de iyi niyetli değil tabii ki. Ama siz de çok bilinçli misiniz de devletten iyi niyet bekliyorsunuz? Hak ediyor musunuz iyi niyeti? Bir düşünün. Böyle mabada böyle tarak, tencere kapak misalisiniz siz bu hayatta yani.
    Araba yatırım aracı haline geldiği için bu durum oluyor.

    Kredi ile araba almak karlı bir yatırım, sebebi de paranın değeri düşük olmasına rağmen faizlerin ısrarla indirilmesi.

    Ben Aralık’ta sıfır araba aldım. Değerini hesaplayınca kredinin faizi daha 3. ayda yok oldu.
    Bundan sonrası bankaya zarar olarak yazıyor. Ki bazı yabancı bankalar buna benzer sebeplerden dolayı ülkeden çekilme kararı aldılar.
    Akasha_Ether kullanıcısına yanıt
    Akasha_Ether demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

    Orijinalden alıntı: Akasha_Ether

    Sıfır araba bizim neyimize. Çökerse çoksun cari açık azalır biraz. Adamlarda 1000 €’ya satılan ikinci el araba bizde 130-150bin TL . Türkiye’ye %100 vergiyle gelsin + nakliyat 2500€ olsun
    Tabi cari açık devletin umrunda değil. Çünkü vergi geliride beraberinde düşecektir. Üste o yüzden izin vermezler.
    Çökerse çöksün ile olmuyor ki bu işler. Otomotiv sektörü birçok sektörün ayakta durmasını sağlıyor. Sanayideki çoğu fabrika hem yurt içi hem yurt dışı araç firmalarına parça üretiyor. O parçaları aldığı tedarikçiler de küçük yerlere iş olanağı sağlıyor.

    Yani Jenga oyununu biliyor musunuz bilmem ama ona benzetebiliriz veya en basit örnek domino. Bir sektör çökünce sadece otomotiv bitmiyor. Isıl işlem yapanından tutun da boyacısına, tamircisine kadar hepsi bitiyor. O insanlar işsiz kaldığı zaman bundan berberi, kasabı vs etkiler.

    Şu koronada bile 1 ay üretimi durduramayan bir ekonomi sizce otomotiv sektörünü çökertirse ne olur?
  • Öyle bir şey yaparsan sıfır araba fiyatları da çöker, inşaat da çöker.

    Bunu kısa vadede yapabilecek hiçbir parti yok bu ülkede. Bunu teklif eden parti, bir sonraki seçimde Doğu Perinçek'ten bile az oy alır.

    Bulgaristan'dan X6 alıp gelen adam burada sıfır Golf'ü mü düşünür 200 bin TL'ye?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 3 Mayıs 2020; 15:9:18 >
  • Binlerce kişi işsiz kalır. Cari açık aksine artar.
  • Ülke içinde yaşayan kendi insanı en as düşünülen ülke olabiliriz
    Araba eğlence hobi yeme içme her şey
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    Hocam insaat sektorunun bu durumla ilişkisi nedir? Müteahitler ile normal vatandas ayni araca binince bu adamlar insaati mi durduracak?
  • Öyle bir şey kendi bacağına sıkmaktır..

    Ne yerli sektör üretici kalır ne sıfır satış olur bu domino etkisidir bütün sektörler bir yerden birbirine bağlıdır zaten kriz. Dediğin şey budur domino etkisidir bir sektör çöktüm başka sektörüde peşinden sürükler oda başka sektörü peşinden sürükler misal araba sektörü çöktümü peşinden inşaat gelir sonra ardı ardına diğer sektörler...
  • japonic trade sitesi moral bozmaya bire bir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wonky

    Hocam insaat sektorunun bu durumla ilişkisi nedir? Müteahitler ile normal vatandas ayni araca binince bu adamlar insaati mi durduracak?
    Su an insanlar elindeki araci satip paralarinin ustune ekliyor. Ev fiyatlari bu kadar pahali iken dusunsene araban 200 binden 50 bine dustu ama ev fiyati ayni. Ne yapacaksin ?

    Bunun cozumu bu degil. Ha keske olsa ben de isterim herkes bmw merco alsin komsulardan ucuza ama olmaz.
  • Mukemmel bir oneri bence ancak kotu yani ortalik arabadan gecilmez. Ayrica araya yine bir cok araci girip fiyatlari balon gibi sisirir. Halka bir faydasi olmaz
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    Hocam bu baglamda ev fiyatlarida dusmeli zaten herkes maliyetlerin farkinda. Duzenlemler getirip kar oranlarinin sabitlenmesi gerekiyor. Arsa dahil 150bine maal olurken evi 300 bine satmaya çalışıyorlar hala.
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    Sıfır araba bizim neyimize. Çökerse çoksun cari açık azalır biraz. Adamlarda 1000 €’ya satılan ikinci el araba bizde 130-150bin TL . Türkiye’ye %100 vergiyle gelsin + nakliyat 2500€ olsun
    Tabi cari açık devletin umrunda değil. Çünkü vergi geliride beraberinde düşecektir. Üste o yüzden izin vermezler.
  • sokaklarda araçlardan yürüyemez hiçkimse... malum bizim milletin araba sevdası da büyük ..

    ayrıca patronlara hiçbir faydası yok, devlet vergi gelirini düşünür, kendisi için hiçbir anlamı olmayan böyle bir adımı atmaz...

    ekonomik dengenin bozulmasını, sistemin çökmesini mi istiyorsunuz ?

    zarar eden yerli üretim fabrikalar, bayiler, galeriler, noterler, birbirinden farklı sektörler, yeni işsizler vs.

    mümkün değil...
  • Dedigini yaparsa devlet yapar o da vergisiz yapmaz. Bir bakmisiz 2. El otvsi diye bir vergi daha çıkmış. Bu fikri damada iletelim.
  • sıfır araç fiyatlarını kimse kafasına göre oynamıyor sanki piyasayı otomobil sektörü yükseltiyor gibi bir algı var gelen ek vergiler doların yükselmesi sizce etki ediyor olmasın bol para dönemi bitti ne zaman gelirse o zaman ucuza arabaya bimnersin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Akasha_Ether

    Sıfır araba bizim neyimize. Çökerse çoksun cari açık azalır biraz. Adamlarda 1000 €’ya satılan ikinci el araba bizde 130-150bin TL . Türkiye’ye %100 vergiyle gelsin + nakliyat 2500€ olsun
    Tabi cari açık devletin umrunda değil. Çünkü vergi geliride beraberinde düşecektir. Üste o yüzden izin vermezler.
    Çökerse çöksün ile olmuyor ki bu işler. Otomotiv sektörü birçok sektörün ayakta durmasını sağlıyor. Sanayideki çoğu fabrika hem yurt içi hem yurt dışı araç firmalarına parça üretiyor. O parçaları aldığı tedarikçiler de küçük yerlere iş olanağı sağlıyor.

    Yani Jenga oyununu biliyor musunuz bilmem ama ona benzetebiliriz veya en basit örnek domino. Bir sektör çökünce sadece otomotiv bitmiyor. Isıl işlem yapanından tutun da boyacısına, tamircisine kadar hepsi bitiyor. O insanlar işsiz kaldığı zaman bundan berberi, kasabı vs etkiler.

    Şu koronada bile 1 ay üretimi durduramayan bir ekonomi sizce otomotiv sektörünü çökertirse ne olur?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 3 Mayıs 2020; 17:28:27 >




  • Peynir ekmek gibi araç satışı oluyor. Insanlar bir araç için 6 ay sırada bekliyor. Hatta sırasını satanlar oluyor. Sizin konuştuğunuz şeylere bak😂😂😂😂

    Yok ötv indirimi gelecek yok ithal satış başlasın...😂😂😂😂 Biraz gerçek hayata göre yaşayın. Devlet yerinde olsam ötv ye %20 zam yaparım. Nasılsa yinede alacak olan keriz bir kitle var
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    Çökerse çöksün dememin sebebi aslında “böyle olmazsa çöker” şeklinde karşılaştığım argümandı.

    Tabiki var olan süre gelen sektörlerin çökmesini kimse istemez. Ancak şu aşamada sıfır araç ithalatını azaltıp ikinci el araç ithalatına izin verilmesi bu ülke ve vatandaş için olumludur. İhracat hiç bir zaman durmasın. Yan sanayi ihracatı da artabildiği kadar artsın.

    İç pazar şekillenirse iç pazara üretim yapanlar da süreç içinde yeni şekle adapte olurlar.

    Aksi taktirde paramıza sıfırlar eklemeye devam edeceğiz.
  • Hocam alinacak vergiye de raziyim ben. Yeterki bu sacma duzen ortadan kalksin. Kimse vergisiz gelecegini soylemedi yukarda arkadasin dedigi gibi ister otv ister kdv alsin. Fiyatlar yine ic piyasadan ucuz olacaktir.

    Ayrıca aracıların olup yine ayni fiyata gelecegini dusunenler aslinda guzel bir sey dusunuyor. Bu demek oluyor ki, bu yenilikle yeni sektorlerde acilacaktir. Ayrica bu evrak isleri noter, vergi dairesi vb gibi bir yerde hatta online ortamda edevlet uzerinden yapilabilirse aracilara bile gerek kalmayacaktir sadece bu islerle ugrasmak istemeyenler yonelecektir, ki turkiye gibi bir yerde insanlar 1 liranin pesindeyken kimsr aracılara para bırakmayacaktır.

    Alirsin pasaportunu vizeni gidersin begendigin araci alir gelirsin. Islemleri yaptirip plakani takar kullanirsin bu kadar basit.

    Bu arada ikinci elde cikma parçalarında ucuzlayacagi hatirlatmak isterim.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.