Şimdi Ara

2.0 motor az yakar efsanesi biri açıklayabilir mi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
162
Cevap
3
Favori
56.257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir de şu var;Bmw 520 ile 528 aynı yakıyor diyorlar...2000 motor çekmiyor diyorlar,o kasayı çok rahat çeker diye tahmin ediyorum.Boru değil sonuçta,2000cc ve 170hp.Peki bu nasıl oluyor ?
  • Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az.o kadar objektif ve basitçe anlatıyoruz yinede millet anlamıyor.ben size demedim mi şimdi çıkarlar 1.6 da 1,4 den fazla yakıyor derler diye hadi buyrun demekki 2,0 lar 1.4tende fazla yakıyor hay allahım yarabbim. sözü gecen arabaların yani aynı kasada hem 1.6 sı hemde 2,0ı olan arabaların teknik verilerine bakın bakalım 1 tane örnek varmı.ama hasan emmi mehmet amca ve forum ahalisi daha iyi bilir tabi. Ben buraları okuyan ve okuduğundan bir şey anlayan herkes için yazıyorum normal trafik koşullarında normal şartlar altında (ekstrem durumlar yani ben 180le gitsem arabaya 600 kg yük atsam durumları değil) 2.0 araba her halükarda fazla yakar.birde vergisi yüksek olmasaymış arkadaşlarr 2,0 arabaya binerlermiş tek derdiniz vergi ise yakıttan tasarruf ettiğiniz ile vergiyi fazlasıyla çıkarsınız merak etmeyin gidin alın 2,0 arabalar sizi bekliyor.hayatında hiç 2,0 motorlu araba kullandınuzmı bilmiyorum ama azıcık gaza asılarak kullandığınuzda kaç litre yaktığınızıda yada sehir dışında 100-110la kaç litre yaktığınızıda söyleyinde ortada somut veri olsun.




  • Benim aracımın ve yeni kasasının 1.6 sı ki 110hp'dir bnm 2.0 140hp aracımdan fazla yakıyor. Şehir içinde 0.5lt fzla yakıyor şehir dışında ise aynı hatta duruma göre bnm araç 0.5lt civarı yine az yakıyor.

    İsteyen alsın gelsin deneyelim..

    D segementi araçlarda yada ağır kasaları araçlarda 1.6 araçlar genelde fazla yakar.

    Not: E39 520 araştırmalarıma göre 528 ile aynı yakıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: otomobilci_x

    Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az.o kadar objektif ve basitçe anlatıyoruz yinede millet anlamıyor.ben size demedim mi şimdi çıkarlar 1.6 da 1,4 den fazla yakıyor derler diye hadi buyrun demekki 2,0 lar 1.4tende fazla yakıyor hay allahım yarabbim. sözü gecen arabaların yani aynı kasada hem 1.6 sı hemde 2,0ı olan arabaların teknik verilerine bakın bakalım 1 tane örnek varmı.ama hasan emmi mehmet amca ve forum ahalisi daha iyi bilir tabi. Ben buraları okuyan ve okuduğundan bir şey anlayan herkes için yazıyorum normal trafik koşullarında normal şartlar altında (ekstrem durumlar yani ben 180le gitsem arabaya 600 kg yük atsam durumları değil) 2.0 araba her halükarda fazla yakar.birde vergisi yüksek olmasaymış arkadaşlarr 2,0 arabaya binerlermiş tek derdiniz vergi ise yakıttan tasarruf ettiğiniz ile vergiyi fazlasıyla çıkarsınız merak etmeyin gidin alın 2,0 arabalar sizi bekliyor.hayatında hiç 2,0 motorlu araba kullandınuzmı bilmiyorum ama azıcık gaza asılarak kullandığınuzda kaç litre yaktığınızıda yada sehir dışında 100-110la kaç litre yaktığınızıda söyleyinde ortada somut veri olsun.

    Hem 520 hem de 528 aracı olan tanıdıklarımız var,ikisine de sordum kaç litre diye, 13-14/100 km dediler...Bu adamlar yalan mı söylüyor yani şimdi?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: RqJnr

    1.6 falan değil de, bizim G'nin 3 litre makina kesinlikle yetmiyor, sandıkta 5.7 makina buldum bakalım yarın gidip bakacağım. Çözeceğiz inşallah sıkıntıyı.


    çeyiz sandiğunda mi buldin?







    Ben de 1.0lt motorlu Picantolar 2.0lt motorlu Accordlardan az yakıyor diye duydum aslı var mıdır?
  • Büyük hacimli motor daha az yaksaydı, otomotiv endüstrisinin yeni trendi olan "downsizing" denilen hacim küçültme ile tasarruf sağlama hikaye olurdu..Daha küçük hacim demek daha küçük silindir hacmi ( ve yüzeyi demek ) o da daha az sürtünme ve enerji kaybı demektir..Teorik olarak küçük hacimli motor her zaman daha az yakar..Fakat;
    1. Büyük hacimli motor olasılıkla daha ağırdır..Ağırlığın etkisi özellikle 90 km hıza kadar belirgindir..Ondan sonra rüzgar direncinden kaynaklı kayıplar ön plana geçer..Bu nedenle yüksek hızlarda aradaki fark azalır..ve hatta eğer daha küçük hacimli motor limit hızlarda sürülüyorsa daha müsrif olabilir ( ki aynı hız büyük hacimli için limit değildir).
    2. Büyük hacimli motor aynı zamanda daha yüksek tork üreteceği için çekiş kuvveti daha fazladır..Bu nedenle yüklü durumlarda veya yokuş tırmanışlarda daha düşük devir çevirerek tasarruflu olabilir. Bu durumda tüketim belki az da olsa büyük hacimli olanın lehinde dönebilir..
    3. Tam yüklü durumda yüksek surat yaparak sürersek ( örneğin 180 km /h ) büyük hacimli olan belirgin olarak daha az yakacaktır..




  • Öncelikle şöyle başlayalım ;

    2000 cc motorlu bir araç kullanmak çok zevkli.

    Çekecek mi, çıkacak mı, sollayacak mı ,sollama yaparken tıkanacak mı öyle bir derdiniz yok.

    Ben 2.0 Dizel kullanıyorum ve genellikle de şehirler arası seyahatlerim oluyor sıklıkla.

    Şimdi gelelim asıl konuya.

    Daha önce 1.4 Dizel, 1.7 cc ve 1.6 cc benzinli araçları da kullandım.

    2.0 Dizel bir araç ile şehirler arasında seyahat ediyorsanız ve sabit bir hızla gidiyorsanız araç az yakar, hatta motor büyük olduğu için 110 -120 ile gittiğinizde bile yakıt sarfiyatınız artmaz.

    Ama 1.4 Dizel ile seyahat ediyorsanız “100” 'ü geçmemeniz gerekir yakıt tasarrufu için. Bu arabaların motoru küçük olduğu için hız arttıkça tasarruf artıyor. Örneğin 100 ile giderken en fazla 5.0 lt yakan araba 160-170 ile gittiğinizde 8-9 lt yakıt ortalamasıyla gidiyor ve araba çok yüksek devir çeviriyor. 2.0 Dizel ile gittiğinizde ise 180-200 ile bile gitseniz yakıt sarfiyatı 6,5 -7.0 lt yi geçmiyor ve araba yüksek devir çevirmiyor, bunun yanında size verdiği konfor ve güven de ayrı bir konu, bunu yaşamak gerekir, anlatılmaz.

    Aynı yolu 1.4 Dizel ile hem de 2.0 Dizel ile gittiğimde ( ikisi de dizel olduğu için bunları örnek verdim ) 100 km hızla gittiğimde 4,5 – 5,0 lt arası bir tüketimim oluyor, arada fark yok, belki 0.1,0,2 veya 0,3 lt 1,4 Dizel lehine bir fark olabiliyor, ama bu durum yol düz ise geçerli, eğer yol genellikle eğimli ve yokuş ise bu takdirde bu lehte durum 2.0 Dizel için geçerli.

    Kısacası şehirlerarasında 2.0 Dizel ile 1.4 Dizel aynı yakıyor diyebiliriz, belki de yolun durumuna göre 2.0 Dizel biraz daha az yakar diyebilirim, ama bu değer önemsenmeyecek kadar az.

    Aynı durum için şehir içi trafiği için söz konusu değil. Bu arabalar şehir içinde yakıyor arkadaşlar.

    Şimdi bazı arkadaşlar şehir içi kavramını karıştırıyorlar. Şehir içinden kastımız yoğun trafiğin olduğu, “50” hız limiti ile seyahat ettiğiniz ve fazlasıyla dur –kalk yaptığınız ve sürekli vites küçültüp yükselttiğiniz yerler.

    Böyle yerlerde ortada yakıt tasarrufu diye bir şey kalmıyor. Araç 9-10-11 lt benzin yakıyor trafiğin yoğunluğuna göre.

    Dört beş şeritli yolu olan, dur- kalk yapmadığınız ve ışığa takılmadığınız yerleri şehir içi saymayın arkadaşlar, burası da yerine göre şehirler arası sayılır.


    Kısacası 2.0 Dizel bir araba sabit bir hızla gittiğinizde, vitesle fazla oynamadığınızda, fazla dur- kalk yapmadığınızda size yakıt tasarrufu sağlar, şehir içinde ise bu araçlar fazla yakar, ortada da tasarruf diye bir şey kalmaz.

    Bence 2.0 cc bir araç tasarruf için alınmaz, size verdiği konfor, güven ve performans için alınır. Size araç bu konforu, bu performansı, bu güveni veriyorken karşılığında da sizden maddi olarak bir şeyler alıyor. Eee hiçbir şey bedava değil. Ne kadar ekmek, o kadar köfte.

    2.0 cc aracın rahatlığı, konforu, güveni, performansı anlatılmaz, yaşanır. Ama dediğim gibi ne kadar ekmek , o kadar köfte.

    Bu aracı kullanıyorsanız biraz daha fazla yakıt yakmayı normal karşılamanız gerekir, yakıt tüketimi birinci önceliğiniz olmamalı, birinci öncelik yakıt tüketimi ise tercih neden olmamalı bu araçlar. 1.4 veya 1.6 Dizel bir araç önceliğiniz olmalı, tabi normal bir kullanıcıysanız, uzun yolda 100’ü, 110’u geçmiyorsanız,

    Uzun yolda sürat yapıyorsanız, 2.0 Dizel almak daha mantıklı.

    Not : Uzun yolculuklara 1.6 ve 1.7 lt cc benzinli araçlarla çıkmadığım için bunları örnek vermedim. Bunu da kullananan arkadaşlar varsa yazabilirler. Benzinli araçlarla çok barışık değilim.




  • Ya bu kadar acık net bütün dünyanın bütün otomobil üreticilerinin mühendislerinin bildiği şeyi bizim milletimize anlatamıyoruz ya ben ona yanıyorum.her seferinde aynı tartışma.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RqJnr

    1.6 falan değil de, bizim G'nin 3 litre makina kesinlikle yetmiyor, sandıkta 5.7 makina buldum bakalım yarın gidip bakacağım. Çözeceğiz inşallah sıkıntıyı.


    />


    Kesin çözüm.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: otomobilci_x

    ha birde şu var şimdi hani 2.0 araba 1.6 dan daha az yakar deniyor ya.
    birde bunun devamı var bu mantıkla 1.6 arabada 1.4 ten
    1.4 te 1.2 den az yakıyor dolaysıyla 2.0 araba 1.2 den de az yakıyor (bunuda söyleyen forumumuzda en azından 1000 üye çıkar)
    veya yukarı çıkarsak 2.0 araba 2.5 ten
    2.5 de 3.0 dan fazla yakıyor.
    yani demekki neymiş
    yakıt ekonomisi yapmak için maksimum motor hacmine çıkmalıyız
    varmı böyle bir mantık ya...


    Yola göre, yol şartlarına göre değişir bu. Bu kadar karşı çıkmanızı anlamıyorum.

    Örnek vereyim, 1900 kg ağırlığındaki 4.7 LT V8 235 Hp araba, 100 km'de 10 litre yakıyordu uzun yolda.

    -0.45 cd vardı, malum aracın burnu aşırı yukarıdaydı diğer bütün Amerikan otomobilleri gibi.

    -Otomatik şanzıman vardı

    -Ayrıca lastiklerde büyüktü tabi

    Bütün bunlar olmasa, Sedan olsa belki daha da az yakacak. Kullanılan bölgeye göre değişir bu durum.

    Abd'ye göre üretilmiş bir arabaydı, oradada nüfusun %80'i banliyö tarzı yaşıyor, şehir içi trafik az. ( Çoğu ahşap Villa evlerde oturuyor ), yani orası için o kadarda mantıksız değil. Zaten bence, Abd'deki yakıt tüketiminin fazlalığı araçların motor gücü değil, sayısı. 300 milyon nüfuslu ülkenin 260 milyon aracı var ve gelir düzeyininde etkisiyle sürekli otomobil kullanıyorlar.




  • D sınıfı araçlarda kim ne derse desin 2.0 daha az yakar..Örneğin ben 1.6 Avensis'i yüksek devirde kullanmak zorunda kalıyorum,aracı 4000 devirden aşağıda kullandığımda kendini toparlaması zorlaşıyor.2.0'ları ise düşük devirde zorlanmadan kullanılabiliyor..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: otomobilci_x

    Ya bu kadar acık net bütün dünyanın bütün otomobil üreticilerinin mühendislerinin bildiği şeyi bizim milletimize anlatamıyoruz ya ben ona yanıyorum.her seferinde aynı tartışma.


    Hocam ben senin demek istediğini anlıyorum
  • Newmonarch ben özel durumları ve özel arabaları zaten ayırdığımı her yazımda belirtiyorum.en baştan beride belli şartlarda büyük motor hacminin daha az tüketeceğinide belirtiyorum.ama arkadaşlarla anlaşamadığımız nokta hangi durumunun genel durum olduğu noktası. Yani özel şartlar hariç (normal şartlar) altında bir genelleme yapılacaksa bu büyük hacim daha fazla yakıt genellemesidir.yoksa farklı ve yanlış bir sonuca ulaşmış oluruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: otomobilci_x

    Ya bu kadar acık net bütün dünyanın bütün otomobil üreticilerinin mühendislerinin bildiği şeyi bizim milletimize anlatamıyoruz ya ben ona yanıyorum.her seferinde aynı tartışma.


    Yazılarınızdan neyi savunduğunuzu anlayamadım. Ben 2.0 Dizel, hem de 1.4 Dizel kullanan biri olarak bu kıyaslamayı yaptım.

    Benim gördüğüm değerler bunlar. Siz her iki aracı kullanıp farklı değerler görüyorsanız onu bilmiyorum.

    Benden önce Terapist70 rumuzlu arkadaş da yazmış, farklılıkların nedenini zaten.

    Ben biraz daha uzun yazıp konuyu somut hale getirdim.

    Saygılar, çok bilinmeyenli denklem
  • quote:

    Orijinalden alıntı: terapist70

    Büyük hacimli motor daha az yaksaydı, otomotiv endüstrisinin yeni trendi olan "downsizing" denilen hacim küçültme ile tasarruf sağlama hikaye olurdu..Daha küçük hacim demek daha küçük silindir hacmi ( ve yüzeyi demek ) o da daha az sürtünme ve enerji kaybı demektir..Teorik olarak küçük hacimli motor her zaman daha az yakar..Fakat;
    1. Büyük hacimli motor olasılıkla daha ağırdır..Ağırlığın etkisi özellikle 90 km hıza kadar belirgindir..Ondan sonra rüzgar direncinden kaynaklı kayıplar ön plana geçer..Bu nedenle yüksek hızlarda aradaki fark azalır..ve hatta eğer daha küçük hacimli motor limit hızlarda sürülüyorsa daha müsrif olabilir ( ki aynı hız büyük hacimli için limit değildir).
    2. Büyük hacimli motor aynı zamanda daha yüksek tork üreteceği için çekiş kuvveti daha fazladır..Bu nedenle yüklü durumlarda veya yokuş tırmanışlarda daha düşük devir çevirerek tasarruflu olabilir. Bu durumda tüketim belki az da olsa büyük hacimli olanın lehinde dönebilir..
    3. Tam yüklü durumda yüksek surat yaparak sürersek ( örneğin 180 km /h ) büyük hacimli olan belirgin olarak daha az yakacaktır..


    Tamamına katılıyorum..Daha önce 1.6 ve şimdi 2.0 kullanmaktayım..Her depodaki tüketimimi ölçerim..2.0 motor istisnai sürüş tarzları hariç genel olarak her daim 1.6 motordan daha fazla yakar..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: çok bilinmeyenli denklem

    quote:

    Orijinalden alıntı: otomobilci_x

    Ya bu kadar acık net bütün dünyanın bütün otomobil üreticilerinin mühendislerinin bildiği şeyi bizim milletimize anlatamıyoruz ya ben ona yanıyorum.her seferinde aynı tartışma.


    Yazılarınızdan neyi savunduğunuzu anlayamadım. Ben 2.0 Dizel, hem de 1.4 Dizel kullanan biri olarak bu kıyaslamayı yaptım.

    Benim gördüğüm değerler bunlar. Siz her iki aracı kullanıp farklı değerler görüyorsanız onu bilmiyorum.

    Benden önce Terapist70 rumuzlu arkadaş da yazmış, farklılıkların nedenini zaten.

    Ben biraz daha uzun yazıp konuyu somut hale getirdim.

    Saygılar, çok bilinmeyenli denklem

    O yazı sizin icin değildi çok bilinmeyenli denklem




  • Renault 11 in 1,4 gts modelini bir vakit 5 yıl kadar kullandım. Şu anda da 1,7 txe modelini kullanıyorum. Bildiğiniz üzere aynı kasa motorlar farklı.

    1,7 motorlu renault 11 , 1,4 motorlu renault 11 e göre şehir içinde bir miktar fazla, şehir dışında bir miktar az tüketiyor.
  • şimdi şöyle bir durum var eğer aracın kasası ağırsa buna 1.6 motor koyarsan araç zorlanır ve fazla yakar aynı araca 2.0 lık bir motor koy daha ekonomik olur bunu demek istemişlerdir. örnek vereyim 1.3 uno ile 5 - 6 kişi kastamonuya gitti bizde full yüklü transporter la gittik onlar 2 kere benzincide durdular biz kastamonuya gidip döndük aynı depo ile
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lose_your_self

    şimdi şöyle bir durum var eğer aracın kasası ağırsa buna 1.6 motor koyarsan araç zorlanır ve fazla yakar aynı araca 2.0 lık bir motor koy daha ekonomik olur bunu demek istemişlerdir. örnek vereyim 1.3 uno ile 5 - 6 kişi kastamonuya gitti bizde full yüklü transporter la gittik onlar 2 kere benzincide durdular biz kastamonuya gidip döndük aynı depo ile


    Araçlar sencede çok alakasız değil mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lose_your_self

    şimdi şöyle bir durum var eğer aracın kasası ağırsa buna 1.6 motor koyarsan araç zorlanır ve fazla yakar aynı araca 2.0 lık bir motor koy daha ekonomik olur bunu demek istemişlerdir. örnek vereyim 1.3 uno ile 5 - 6 kişi kastamonuya gitti bizde full yüklü transporter la gittik onlar 2 kere benzincide durdular biz kastamonuya gidip döndük aynı depo ile


    Uno'nun yakıt deposu 42 L, Transporter'ın yakıt deposu 80 L. Onu ne yapacağız peki?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.