Şimdi Ara

Zamanda yolculuğun formülü bulunduğu iddia ediliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
1.359
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Zamanda yolculuğun formülü bulunduğu iddia ediliyor



    Bir teorik fizikçi olan Amerika Birleşik Devletleri'nden Ron Mallett, yaptığı açıklamada zamanda yolculuğun sırrını çözdüğünü öne süren bir açıklamayı kamuoyuyla paylaştı.



    Zaman yolculuğunun mümkün olup olmadığına ve gerçekleşirse ne gibi sonuçlar doğurabileceğine dair tartışmalar yıllardır devam ederken bir astrofizikçi bunun sırrını çözdüğünü öne sürüyor.



    Ayrıca Bkz.Geri viteste dünya rekoru kırıldı



    10 yaşındayken babasını kaybetmesinin ardından kendisini kitaplara veren Ron Mallett, H.G. Wells'in Zaman Makinesi (The Time Machine) gibi romanlarla zaman yolculuğunun büyüsüne kapılmış. Hayatını, geçmişe giderek babasını tekrar görmesini sağlayacak bir zaman makinesi icat etmeye adayan astrofizikçinin teorisi kara delikleri temel alıyor. 



    Uzay-zaman dokusunun bir nehir gibi tek yönde aktığını düşünsek de Mallett'a göre dönen bir kara deliğin muazzam seviyedeki kütleçekimi girdaplar yaratabilir ve bu girdaplarda zaman tersine dönebilir. Kara deliklerin bir kütleçekim alanı yaratabileceği ve bunun da zamanda geriye gitmemizi sağlayabilecek zaman döngüleri oluşmasına yol açabileceği anlaşılıyor.



    Fizikçi, zaman makinesi fikrinin, kütleçekimi kontrol edebilen ve "sürekli dönen yoğun bir ışık demeti" etrafında şekillendiğini söylüyor. Mallett'ın denklemi temel alınarak üretilecek bir cihaz, lazer ışıklarından oluşan bir halka kullanarak kara deliğin, uzay-zamanı bozan etkilerini taklit ederek çalışacak. 



    Bugüne dek bilim insanları laboratuvar ortamında birkaç kere kara delik simülasyonları yarattı. Fakat Mallett'ın sözünü ettiği, gerçekliği etkileyecek düzeyde çekime sahip bir şey yapılmadı. Öte yandan Mallett'ın denkleminin gerçekleşmesinin önünde de ciddi engeller var.



    Astrofizikçi bunun teoride mümkün olduğunu söylüyor ancak kendisinin de belirttiği gibi böyle bir cihaz mevcut kaynakların çok ötesinde enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca böyle bir makinenin büyüklüğünü de halihazırda tahmin etmek mümkün görünmüyor.



    Bu teorinin gerçeklemesi halinde karşılaşacağı sınırlamalardan biri, cihazın çalıştırılmasından önceye gitmenin mümkün olmaması. Mallett bunu "Geriye bilgi gönderebilirsiniz ama sadece cihazı çalıştırmaya başladığınız noktaya kadar geri gönderebilirsiniz" diye açıklıyor. Ayrıca bu makinenin sadece geçmişe doğru tek yönlü çalışacağı da belirtiliyor. 




    Kaynak:https://bgr.com/science/an-astrophysicist-claims-he-finally-figured-out-time-travel/







  • Zamanda yolculuğun formülü bulunduğu iddia ediliyor
  • İspat için bir sonraki piyangoyu kazansın.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Konuyu araştırdım, felsefi yaklaşmış sadece. Hazır seçim vaadleri arifesinde söyleyeyim, böyle "formül bulma" işleri bizim siyasetçilerde ata sporu.

  • Zamanda yolculuk diye bir şey yok, mümkün değil. O yüzden bize ışınlanmayı bulsunlar yeter.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Uzay zamanı büktüm 31 Mart seçimlerine gittim Akp hile yapıyor sandıklara sahip çıkın!

  • Hayret burdan birisi yazmamis "Yillardir zaman makinasi üzerinde calisiyorum" felan filan diyeZamanda yolculuğun formülü bulunduğu iddia ediliyor 

  • Esxici E kullanıcısına yanıt
    Hocam geçmişe doğru yolculuğu henüz bilemesek de geleceğe doğru yolculuğun olabildiği her şeyiyle deneyli kanıtlı bir şekilde var. Yani dolayısıyla en azından geleceğe doğru zamanda yolculuğuk var.

    Time dilation olayı tüm hesaplamalarıyla beraber ortada. Kütle çekiminin zamana olan etkisi, hızın logaritmik bir çizgi ile zamana olan etkisi. En basitinden her gün mikrosaniyeler ile güncellenmesi gereken gps glonass gibi yön bulma uydularını gösterebiliriz.

    Örneğin ışık hızının şayet %87 sine çıkabilen biz uzay gemisi yaratabilirsek, içindekiler hemen hemen dünyaya göre 2 kat daha yavaş yaşlanmış olurlar. Misal o hız ile dünyadan izleyene göre 20 yıl dünyanın etrafında döndürülseler, döndüklerinde evet dünyada 20 yıl geçmiş olur ama gemidekiler için 10 yıl geçmiş olur. Bir nevi 10 yıl geleceğe gelmiş olurlar. Gemideki birinin, dünyada kalan kendinden 10 yaş küçük kardeşi, kendisiyle aynı yaşa gelmiş olur.

    Tabi o hızlara çıkabilecek bir araç yapabilmek şu an için çok bilim kurgu gibi kalıyor ama teoride imkansız değil. Logaritmik olduğu için de asıl cümbüş %87 lerden sonra başlıyor zaten, biraz daha hızlanınca 3 kat, 4 kat zaman farkları oluşmaya başlıyor.





  • Hepimiz geçmişe gidip bazı şeyleri değiştirmek ister ama düşünceden öteye gidemez.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    geleceğe gidip ne yapacaksın. insanlara ne anlatacaksın. zaten tarihi olarak bir çok önemli şeyi biliyor olacaklar. anca elflerin orta dünyayı terketmesi gibi kalıcı bir gidiş olabilir. başka birşey olamaz.

  • ahmet1905_47 A kullanıcısına yanıt

    Valla tabi bir çok farklı kullanım aracı olabilir. Mesela milyonlarca dolar verip kendini dondurtanlar oluyor, bir nevi geleceğe gitmeye çalışan, şu anda çaresiz olan hastalıklarının gelecekte çözümü bulunur diye düşünerek. Kimisi hastalıksız çok yaşlıyken dondurtuyor, belki biraz metabolizmayı tersine çalıştırdıp gençleşmenin ömrü uzatmanın yolu bulunursa diye. Bizim Türkiye'de, prim gününü doldurup yaşı bekleyenler kullanabilir :D 45 yaşındayken 60 olacağı zamana gider. Böylece devlet 60 kabul ederken aslında 45 olarak erkenden maaşını almaya başlar :D Ne bileyim yaşlanmış ölmek üzere olup, çocuğunun ya da torununun geleceğini görmek isteyen olabilir. Playstation 15 ile Gta 28 i oynamak isteyen olabilir. Artık akp nin iktidar olmadığı bir zamana bir an önce kavuşmak isteyen olabilir :D Yani ilk aklıma gelenler benim bunlar, herkes bir şeyler ekleyebilir :) Ha tabi bizde şans yok, 3. dünya savaşır sonrası apokaliptik bir zamana da denk gelebiliriz.





  • Formüllerle gerçeklik aynı şeyler değiller. Genel görelilik temelli çalışmaların matematiksel egzersiz de olabileceğini ve genel göreliliğin antik Pisagorcuların kozmolojik sayıları misali sadece gerçekliği değil, genişletilebilecek ideal bir geometrik bir evreni hatta evrenleri tasvir ettiğini unutmayın. Bu anlamda genel görelilikten birçok spekülatif sonuç üretebilirsiniz. Genel göreliliğin yanıltıcı olabilecek bu ideal formal yönü genelde empirik başarılarının gölgesinde kalıyor ve empirik başarılarından yola çıkılarak üzerine teori çerçevesinde olabilirliği bulunan eklemeler yapılıyor. Sonuçta elde ettiğimiz sicim teorisindeki gibi - test edilemediği ve edilemeyeceği için - çok açmaz bir tutum oluyor.

    Rotasyonlu ideal - ebedi - karadeliklerin (Kerr Karadelikleri) genişletilmiş maksimal versiyonunda zaman yolculuğu kapalı zaman benzeri eğri (closed timelike curve) denilen patikalarla mümkün ancak bu tamamen soyut ve ebedi vakum ortamında düşünülmüş ezeli ve ebedi bir karadeliğin tasviri (Carter Zaman Makinesi). Bu mesela gerçekten varolan bir şey değil; gerçekliğin kendisi olmayan matematik veya geometrinin, teorinin temel önermeleriyle tutarlı kaldığınız sürece oyun hamuru misali farklı şekillere sokabildiğiniz genel göreliliğin elastik geometrisinin izin verdiği bir durum. Haliyle bu tarz kuramsal çalışmaların deneysel bir düzleme oturmadığı sürece akademiyi ciddi ciddi bilimkurguya çevirme ve herhangi bir araştırmaya öncülük etmeyen verimsiz modellerle iflas ettirme ihtimali var. Lee Smolin gibi önemli fizikçiler bu konuda - sicim teorisine karşı - seslerini yükselttiler. Kaygılarını dile getirdiler.

    Maksimal Kerr karadeliği var olsaydı bile olay ufkunun gerçekliği ve zaman yolculuğu için olay ufkunu geçmek zorunda oluşunuz sizi anlamlı bir zaman yolculuğundan alıkoyacak çünkü zaten bir karadelikten çıkamazsınız. Karadeliğin içerisinde zaman yolculuğu yapmanın mantığı yok. Karadeliğin tekillik denilen aslında tanımsız da denebilecek ekstrem merkezinde zaman-mekansal acayiplikler gene de mümkün olabilir ama kuantize ediciliğe - kuantum yasalarının da devreye gireceğini işaret eden işaret eden gelgitlerin (tidal disruption) varolması daha olası. Çünkü gelgit bozulması - zamanda geriye yolculuğun aksine - gözlemlenmiş ve onaylanmış bir fenomen. Kuantum fiziği de öyle.

    Esasında kuantum parçacıklar ve alanlar bazında düşünürsek zaman simetri taşıyıp somut örneklerle gösterilebileceği üzere tersine işleyebilen / daha doğrusu tersine işletilebilen, ters ele alınabilen bir özellik (CPT Symmetry). Simetriden kasıt bir dönüşüm veya tersine işleyen durum karşısında mevcut fizik yasalarının aynen çalışmasıdır. Buna mukabil Stephen Hawking'e sorarsak parçacıkların aksine kuantize olmayan makroskopik objelerin zamanda tersine gitmesi mümkün değil (Chronology Protection Conjencture). Bu iddia karadeliklerin ekstrem ortamlarında gene de tartışmalı olabilir ama parçacılar için olmasa bile termodinamiğin ikinci yasası ve zaman oku algısının domine ettiği bir bağlama sahip makroskopik varlıklar olarak bizler açısından zamanda geriye gitmek pek mümkün görünmüyor. Karadeliğin entropik gravitasyonal kuantum dominyonunda öğütülmüş halinizden kalan parçacıkların veya ne olduğunu bilmediğimiz ve yapısına dahil olduğunuz kuantum bir şeyin zamanda geriye gitmesi herhalde anlamlı olmazdı! :D
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Hocam zamanda yolculuk değil bu. Zaman akışının yavaşlaması ya da zamanda görelilik. Yani iki farklı noktadaki zaman akışının hızları bir birinden farklı olduğu için, yavaş akan zamandan ilerlemiş zamana geçiyorsun. Kaldı ki bu da aynı kişinin iki zaman dilimini deneyimlemesiyle mümkün olacak bir olay. Yani özetle; aynı zaman akışındaki çizgide, ileri geri gitmek mümkün değil. Filmlerdeki gibi bir zamanda yolculuk olayı imkansız.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • hayrına bizim reisin çocukluğuna gitsin. belki mutlu bir çocukluk geçirirse türkiye nin başına bela olmaktan vazgeçer. umut fakirin ekmeğidir.

  • Hint dizilerine özenerek dizi çekme saçmalığını anladık ta, bu biraz fazla olmuyor mu?

  • Esxici E kullanıcısına yanıt
    Bu bahsettiğiniz halen bir paradoks sanırım , gemini paradoks olarak adlandırılıyor . ikiz kardeşlerden biri dünyada diğeri bir uzay gemisinde dünya dışı x bir yerde yörüngeye tutunup hızlandırılıyor ta ki ışık hızına yaklaştırılana kadar , dünyadaki ikiz kardeşten biri (adına cem diyelim) yörüngedeki ikizi ( buna da can diyelim) sonraki buluşmalarında aralarında yaş farkı oluşur mu sorusuyla bu paradoks konu ediliyor...

    Yani söz ettiğiniz üzere , yörüngede dolanan can döndüğünde dünyada duran cem'den daha genç olur mu ?

    bu sorunun cevabını kendimce çok düşündüm ,kasıtlı olarak fizikçiler ne cevap vermiş bakmadım , öyleyse bana göre ;

    buluştuklarında , can yğksek hızından dolayı zamanda daha yavaş hareket etmesine rağmen aralarında yaş olarak hiç bir fark olmaz ,zira yaşlanma her ikisi içinde kuraldır ve her ikisi de aynı vücut kompozisyonu zarfında yaşlanmış olacaktır.
    dolayısıyla biri sadece hızlı bir yerde hız içinde bulunmuş diğeri ise daha yavaş bir şekilde aynı zamanı tüketmiş ve eşit yıpranmışlardır( yaşlanmışlardır.)

    Fiziğin temeline göre her nesnenin , bir dev yıldızdan bir hidrojen atomuna ,bir penguenden bir basket topuna değin kendi zamanı vardır ,kütlesi ve hızı çerçevesinde , fakat kuantum dolanıklığı gereği entropi varlık sahnesinde tüm cisimlere yansır .Buradan harketle entropinin önlenemezliği çerçevesinde paradoksa konu kardeşler aynı oranda yaşlanacaktır.aralarındaki fark hızlarıdır ,birinin hızlanması onu diğeri karşısında dahja fazla veya az yaşlandırmayacak yıpratmayacaktır.

    sonuç olarak ; entropiden kara delikler bile çıkamıyor ,bir karadelik entropiden ötürü karadelik oldu zaten fakat karadeliklerin sonu hakkında şu anda sadece teorik olarak fikir yürütebiliyoruz ,

    karadelik eninde sonunda içine çektiği tüm kütleyi ,ışığı vs.r ne yapacak ,
    -etrafa yayacak mı ? hawking ışıması
    -öyle çekecek yutacak bir şey bulamadığında öyle taş gibi kalacak mı
    -yoksa enerjisi son yoğuşmasından sonra içine hapsettiği maddeler devasa bir karbon atığına dönüşüp kül olarak mı kalacak
    bilmiyoruz ,zira bir karadeliğin hayat seyrini başından sonuna kadar gözlemleyemedik.
    ışığın bile kaçamadığı bu şeyin sonunu bilmiyoruz lakin varlığını artık kesin biliyoruz.
    samanyolunun merkezinde devasa bir karadelik var ve galaksimizi oluşturan bütün objeler ,yıldızlar ,gezegenler aha da bu karadeliğin etrafında takılıyor.
    ben karadelikleri galaksilerin içinde yıldızları veya nesneleri tut<n bir iğne ,pin gibi algılıyorum ,kafamın bastığı ancak bu kadar .
    çünkü hem üst fizik hem alt fizik gerekiyor ki ,
    kuantum fiziği halen büyük bir muamma ,
    yahu serseri 2 elektrondan birini 80 milyon ışık yılı uzaklığa diğerini ayak ucuna koyuyorsun lavukların biri diğerine göre aynı gözlemleme anında pozisyonunu birbirine göre değiştiriyor. lan arada 80 milyon ışık yılı var ,hani ışıktan daha hızlı bir şey yoktu?
    aha da elektron var !
    işte atomların hali nicedir karadeliğin içinde bilemiyoruz ,dışarı mı çıkıyor ,kalıyor mu ,dönüşüyor mu ne oluyor ,tek beklentimiz elektronları kullanarak x mesafede gerçekleşen bir olayın bilgisini simetrik bir biçimde yerele yansıtmak. şu an ki uygulamalı fizik planlarımızda yapabileceğimiz mekanizmalardan biri bu ,
    fakat bunun için daha sofistike parçacık hızlandırıcılara ,devasa ve daha kuvvetli enerjiye ve hıza ihtiyacımız var . bu tür bir simetrik elektron aynası sayesinde bir karadelikte neler oluyor sorusuna yanıt olabilecek izler bulabiliriz belki...
    zamanda yolculuğa gelince ,
    zamanı bir lineer çizgi değil her nesnenin kendi özel bilgisine sahip olduğu ortak bir sahne ortamındaki tükenme ve hareket miktarı olarak algılanınca bunda ileri veya geri gitmek imkansız gibi görünüyor.

    umarım aklımdan geçenleri sarih bir şekilde ifade edebilmişimdir , itiraz edeceğiniz veya düzeltme gereği duyacağınız bir şey varsa konudaki tüm arkadaşların müdahalesini özellikle rica ederim ,
    konuyu çiçeklendirelim alüminyum!


    ek : şahsımı derinden en dipten ürküten yegane videolardan birini alta bırakıyorum ,şu ana değin izlediğim en korkunç videolardan biri ,

    altyazıları tr olarak açabilirsiniz ,


    saygılarımla





  • Gerçek olduğunu zannetmiyorum

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sendemail kullanıcısına yanıt
    Hocam bu detaylı açıklama ve video için teşekkür ederim

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • geçmişe ve geleceğe yolculuk mümkün olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m-99 -- 31 Mart 2024; 00:35:28 >
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Bir bakmissin gecmisten geldigin icin multeci muamelesi goruyorsun. Geri yolluyorlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.