Şimdi Ara

Zaman diye bir şey yok mu ? Yanılsama mı ? Oku..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar, hayatı elimden geldiğince sorgularım, içinde yaşadığım hayatı, iş bulmak, ev almak yahut güzel kadınlarla vakit geçirmek üzerine kurmam. Her ne kadar ekonomik anlamda bağımsız olmak için okullar okusak da, hayatı sorgularım içinde bulunduğum anları dahi.

    Konuya şöyle başlamak isterim, şu an bu yazıyı okuduğunuz zamandan, an'dan başlayalım. Yada şu an bu mesajı yazdığım an'ı düşünelim.
    (Siz bu konuyu okurken muhtemelen bu mesajı göndermiş olacağım, ve geçmiş olacak şu an içinde bulunduğum zaman).

    Derin düşünmenizi istemiyorum, sadece olayı kavramanızı istiyorum. Dün gördüğünüz rüyayı hatırlayın yada bu hafta içinde gördüğünüz bir rüyayı, şimdi o rüyanızı en eski anılarınızla kıyaslayın arasında hiçbir fark yoktur. İkisi de geçmiş gibi hissettiğimiz yanılsamalar. Zamanın hızlı geçtiğini hepimiz bir an olsun hayatta farketmişizdir, ama düşündüğünde 1 saat öncesi yada 20 yıl öncesini arasında hiçbir şekilde fark yoktur ikisi de göz açıp kapama kadar yakındır. Bugünde geçecek tıpkı hayatınızdan giden on yıllar gibi, tıpkı bir rüya gibi hafızanızda kalacak bu yazı yada umrunuzda bile olmayacak. Bana diyeceksiniz yaşadım onca yılı nasıl yaşamadım o kadar zaman geçirdim tarzında... Bende diyorum öyle hissediyorsun. 1 saniye öncenden hiçbir farkı yok geçirdiğin onlarca yılın.

    Anlatmak zor, fakat şu örneği denerseniz neler olduğunun ve neler hissettiğimin biraz farkına varabilirsiniz.

    Şimdi, aklınızda kalıcı olabilecek bir nesneye bakın aklınıza kaydetmeyi deneyin yani zaman geçtiğinde(öyle hissettiğimizde) bu yazıyı okuduğumda bu nesneye bakmıştım diyebilceğiniz bu an'ı hatırlatacak birşeye bakın ve zihninize kaydedin.


    Yaptınız mı...

    O zaman on yıllar sonra görüşürüz, ellerinize kırışıklıklar, ayaklarınıza yorgunluk düştüğü zaman hafızanız yettiğinde bu an'ı hatırlayın. Aslında yılların değil dediğim gibi sadece bir an'ın geçtiğini anlarsınız.


    Ölümümüz doğumumuz hepsi şu anda gerçekleşiyor, bir göz kırpış kadar kısa bir zaman içinde uzunca yaşıyormuş hissinde hayatımızı geçiriyoruz.



    Sağlıcakla..








  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -BornToDie-



  • Okumayın 2789 yılına ışınlandım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • oymakus kullanıcısına yanıt
    Aradığım espri yeteneği
  • Seni çılgın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MEHMET EGEMEN

    Seni çılgın

    Saçmalık gibi gelebilir ama bu gerçeği herkes kabullenecek hayatının bir bölümünde
  • Ölü konularda kaybolup gidecek ne üzücü
  • Konunun üzerinden 2 yıl geçmiş daha dün gibiydi oysaki
  • Zaman dediğimiz şey, etraftaki değişimlerin kıyasından oluşuyor. Zaman algısı özneldir: hafızası/belleği olan, değişimi idrak edip hafızasına kaydeden ve muhakeme yapan canlılar algılayabilir.
    Maddeler/şeyler sürekli değişir; birleşir, çözünür, oluşur. İnsan ise doğası gereği bir hafızaya sahip ve hafıza da, değişen maddeleri kaydeder. Bir cisim yeni bir şekle bürünüp değiştiğinde, daha önceki biçimini/görünümünü kaybetse dahi onun bilgisi ve görünümü insanın zihnide kalır, hafızada kalır. Yani bir şey/madde, değişmesine rağmen biçimi hafızamıza kaydolur, o şeyin biçimi artık evrende olmasa bile, başka bir yapıya, özelliğe bürünse bile geçmişteki değişmeyen biçimi hala hafızamızdadır. İşte hafızada yer edinen bu bilgi ve görüntü ile, cismin şimdiki halinin, görüntünün, bilginin kıyaslanması sonucu zaman dediğimiz algı ortaya çıkıyor, yani maddelerin önceki biçimi ile, şimdiki halinin, dolayısıyla değişimlerin kıyasıyla ortaya çıkıyor zaman algısı. Dolayısıyla sandığımız gibi soyut bir şey de değil bu, etraftaki değişimlere, değişimlerde maddelere dayanıyor.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.