Şimdi Ara

Yeni mürettebat kapsülleri ve yapay yerçekimi: İşte NASA'nın son teknoloji girişimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yeni mürettebat kapsülleri ve yapay yerçekimi: İşte NASA'nın son teknoloji girişimi
    NASA, Ticari Uzay Yetenekleri için İşbirlikleri-2 (CCSC-2) girişiminin bir parçası olarak yedi ABD şirketini seçti. Uzay ajansı, bu şirketlerin alçak Dünya yörüngesi için önerdikleri fikirlerin geliştirilmesini denetleyecek. Ticari işbirliğinin ikinci turunda yer alan şirketler Blue Origin, SpaceX, Sierra Space, ThinkOrbital, Vast Space, Space Exploration Technologies ve Northrop Grumman şeklinde. Bu şirketlerin hiçbiri bu finanse edilmemiş Uzay Yasası Anlaşmaları kapsamında NASA'dan herhangi bir para almayacak, ancak uzay ajansının uzmanlığından yararlanabilecekler.



    Uygun fiyatlı bir ticari uzay taşımacılığı



    Yeni girişimin bir parçası olarak Blue Origin, mürettebatı yüksek frekanslarda alçak Dünya yörüngesine taşımak için uygun fiyatlı bir ticari uzay taşımacılığı kabiliyeti geliştirecek. Amazon milyarderi Jeff Bezos tarafından kurulan şirket, daha önce NASA tarafından ajansın ticari mürettebat programı için bir uzay aracı geliştirmek üzere finanse edilen bir anlaşma imzalamıştı. Blue Origin 2012 yılında yeni nesil uzay aracının tasarımını test etmeye başladı, ancak uzay aracı hiçbir zaman gün ışığına çıkmadı. 



    Ayrıca Bkz.NASA açıkladı: 2025 yılında Ay'a iniş pek mümkün değil



    Mürettebatlı Dragon kapsülü



    NASA'nın açıklamasına göre, Elon Musk'ın SpaceX şirketi, NASA'nın ulaşım için Starship roketini ve "uzayda alçak Dünya yörüngesi hedef unsuru" için mürettebatlı Dragon kapsülünü kullanacak bir "entegre alçak Dünya yörüngesi mimarisi" geliştirmeye yönelik yeni ticari girişiminde yer alan bir başka şirket.



    NASA Genel Merkezi Ticari Uzay Uçuşları Direktörü Phil McAlister yaptığı açıklamada, "Şirketlerin kendi sermayelerini yenilikçi ticari uzay yeteneklerine yatırdıklarını görmek harika ve bu tür ortaklıkların hem özel sektöre hem de NASA'ya nasıl fayda sağladığını gördük." dedi.




    Kaynak:https://gizmodo.com/blue-origin-develop-crew-capsule-nasa-tech-initiative-1850548311







  • Yapay yerçekimi diye başlık atılmış fakat bu konu hakkında hiçbir anlatım göremedim. Uzayda yapay yerçekimi konusu çok zor ve bir takım sorunlar çıkarabilir. Dönme hareketi yapan kapsül müdür her neyse, onun çok iyi bir denge sistemi ile döndürülmesi gerekmektedir. Bu denge sistemi için belki de yapay zeka bile gerekebilir. O kadar basit bir konu değil. Hata yapılırsa uzay aracı hareket yönünden kolayca sapabilir. Çalışmalarım kendi etrafında dönen uçan daire türü uzay araçları tipi olduğundan, uzay aracının uzayda hareket ettiği yönün görüntülenmesi için geliştirilmiş iyi bir teknoloji gerektiğine inanmaktayım. Günümüz uzay araçlarında da aynı şey gerekebileceğini düşünmüştüm. Daha sonra bu konuda yanıldığımı fark ettim. Çünkü günümüz uzay araçları yapay yerçekimi oluştururken uçan daire modelinden çok farklı olarak sabit bir gövde üzerinde döndürülen yapay yerçekimi oluşturan yaşam alanlarına sahip olacaktır. Sabit gövde üzerindeki kameralar yolu ile de uzaydaki hareket yönlerinin görüntüsünü elde etmek uçan daire modeline göre çok daha kolay olacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 19 Haziran 2023; 09:25:15 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.