Şimdi Ara

Yeni Cep Yasasından Sonra, Sıradaki Sürpriz Vergi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
572
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Cep için hazırlanan yasa, hepimizin bildiği gibi 14 Aralık'a kadar süre veriyor kayıtsız telefonların kaydı için. Güvendiğim bir kaynaktan duyduğuma göre, bu süre içinde telefonunu kaydedemeyenler için bu süre sonunda belli bir uzatma yapılıcak. Yani mesela denicek ki; "Süre bir ay uzatıldı ve telefonunu hala kaydettirmemiş olanlar için 14 Ocak 2006'ya kadar zaman tanındı." Bu süre içinde de geç kalmış olanların çoğu telefonunu kaydettiricek.


    Ama asıl bomba bu sürenin de bitimiyle patlıyacak. Yeni bir yasa tasarısı hazırlanıcak ve telefonunu kayda aldırmış olanlardan telefonlarına ait vergilerini de ödemesi için bir düzenleme yapılıcak. Tabii ki şu an bu konunun ayrıntıları henüz oturmamış ve daha zaman var yeni düzenleme için. Ama devlet "Ucuz buldum spot aldım." diyenlerin yakasına yapışıp, "Bak telefonunu vergisiz alıp kullanmaya başlamışsın ve kaydettirmişsin, bir zahmet vergisini de ödeyiver, faturalı alanlara ayıp olmasın. Devletin de vergi kaybı ortadan kalksın." diyecek. Sanırım telefon modellerine göre, bir tablo düzenlenicek ve "Telefonumu 5 YTL'ye kaydettirdim kurtuldum." diye sevinen cihaz sahiplerine ister peşin, ister 2-3-4 gibi taksitte vergi ödemesi istenicek. (Zaten kayıt ücretinin bu kadar düşük ve sembolik (5 YTL) tutulmasının nedeni de bu. Yani amaç hepsini başta kayıt altına almış olmak.)

    Ben bunu nerden duydum? Duydum bir yerlerden işte. Henüz ayrıntıları belli değil konunun ama devlet o kadar kayda aldığı vergisiz telefonun peşini de kolay bırakmaz diye düşündüğüm için son derece mantıklı buldum. Zaten yasanın ne şekilde çıkacağı henüz belli değil ama belki de telefonun sıfır fiyatının %40-50'si kadar vergi isterler. Elinde spot telefonu olanlar da "Yandım Allah!" deyip, sonra da kuzu kuzu gidip ödemek zorunda kalır.

    Zaten ikinci el satımı da kayıt altına alınmış olacağı için, vergisi alınmamış telefon kalmıycak ileride piyasada. Önceden bu konuya ilişkin ayrıntılar düşünülerek çıkarılmış şimdiki yasa. Bu düzenleme ile de 1 ile 2 milyar dolar arası bir gelir elde edilmesi bekleniyormuş.
    (Gayet güzel bir rakam. Bu kadar düzenleme ve kırtasiye boşu boşuna olamazdı zaten.)

    "Elinde spot telefonun varsa, bu konu tam olarak yayılıp, duyulup, spot fiyatları dibe vurmadan sat kurtul. Sonra da üzerine ne gerekiyorsa ekle, garantili faturalı bir telefon al, boş yere sıkıntıya girme. Elinde spotu kayıtsız telefonu olan düşünsün." dedi bana konuya hakim olan arkadaşım. (Kaynağını söyleyemem tabii ki ama şöyle bir mantık süzgecinden geçirince durum ortada zaten.)

    Bu haberi duymamış olup da, hala sıfır veya ikinci el spot alanlara şimdiden geçmiş olsun.







  • olabilir .ama bu telefonların bir motor hacmi bir ağırlığı yokki otomobil gibi klasmana ayrılsın. 2 sene önce 1 milyar eden bir telefonu şimdi 150 milyona zor satıyorsun. bunların vergileri 1 milyar üzerindenmi alınacak acaba yoksa üretim tarihlerine göre bir oranmı yapılacak . bunun düzenlemesini yapmak biraz zor olsa gerek.
  • ne kadar bi vergi alıcaklarmışş?????
  • Oldu olacak Taşıt Vergisi gibi her yıl 2 taksitte vergiye bağlasınlar.. Nolcak, vergi işinin sonu yok nasılsa.. heheh
  • 3 milyonluk rakıyı 20 milyona satarsan olacağı bu her boka vergi koyarsın sonra niye sahtesi çıkıor diyince şaşırırsın
  • nickimouse o söylemediğin kaynaktan 14 temmuz olayını öğrenemiyomusun bari 14 araalığa kadar spot alıp 5 ytl ödesek...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi phyrox -- 25 Temmuz 2005, 20:44:46 >
  • Ben bunu çok önceden söylemiştim. spotcular 5 milyona kurtulcaklarını sanıyorsa aldanıyorlar. Örnek 6230 icin minimum ödenecek rakkam 50 ytl dir......... zamanı gelince görücez hep birlikte arkadaşlar... işte burayada çiziyorum...
    ---------------------------------------------------------
  • işler karışık devlet uyudu uyudu şimdi hepimizi vergilendirmek istiyor takibinin bu kadar kolay olacak işte bile 12 sene geciktiler bu geçikmeden 3 milyar$ zarar etmişler buraya kadar güzel peki kim kazanmış onlarda buhar olmadı herhalde, madem devletsin güçlüsün onları yakala parayı al çoluk çoçugun elindeki tlf, yüksek vergiler beklemek yanlış vaktiyle işi sıkı tutsaydı vergileri makul yapsaydı kaçak tlf bu miktarlarda girmeseydi tlf imei takip etsin fabrikadan sonra kimler almış hangi baglantılar kullanılmış işi bitirsin gümrükçülerle polisler hepimiz ayakta alkışlayalım....sonra bize dönsünler seve seve veririz.....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: phyrox

    nickimouse o söylemediğin kaynaktan 14 temmuz olayını öğrenemiyomusun bari 14 araalığa kadar spot alıp 5 ytl ödesek...


    Yasada 14 Temmuz ya da 12 Temmuz diye bir tarih yok ki. Yani o tarihler kabul edildiği ve Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihler ama bu konuşulanlar forumdakilerin uydurması. Yasada olmayan birşeyi de kimse kendi kafasına göre uygulayamaz. Ancak diğer yukarıda söylenen gerçekleşirse, 5 milyonla kalmaz bir de vergisini ödersin cihazın. Üstelik garantisi de olmamış olur. Sana daha pahalıya patlar.
  • GEÇİCİ MADDE 6. — '''Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Kurum kayıtlarında yer almadığı belirlenen''' elektronik kimlik bilgisini haiz cihaz kullanıcıları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş ay içinde gerekli belgelerle birlikte Kuruma veya Kurumun göstereceği yerlere başvurarak ellerindeki cihazlarını kayıt ettirirler.

    Yukarıdaki maddenin özellikle tırnak içine alarak gösterdiğim kısmına bakın, 12 yada 14 temmuz sınır olarak konulabilir. Tabiki böyle bir şeyin olmasını temenni etmiyorum. 14 Aralıktan sonra ne yaparlarsa yapsınlar.
  • yürürlüğegirmeden önce kayıtta olmayanlar demekle zaten garantili olanlar haricindekiler demek istiyor.Son ödeme tarihine kadar alınabilir spot gibi bir yorum var orda.
  • alinan sadece kayit ucreti....elbette devlet bunu calintiyi kacagi onlemek icin deil vergi almak kayitdisini dize getirmek icin yapiyor. yoksa sari cizmeli ahmet aganin telefonu calinmis telefon deerliymis icinde kissel bilgiler varmis numaralari bir daha bulmasmiz buna ne devletten demi? o nu ahmet aga dususnsun.
    yani anlayacagimiz vergiler elbette gelecek. ama 0 telefona binen vergi kadar olmas heralde.... aman su kacak gocek isi bitsinde nasil biterse bitsin deilmi ya.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.