Şimdi Ara

Yeni bölümler, yapay zeka ve Oğuz Ergin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
3
Favori
1.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • YÖK yeni bölümler açıyor bilişim ve yapay zeka ile ilgili. Pekala bunlar birçok yönden eleştirilebilir ama bu adam nasıl böyle saçmalıyor hayret.

    Otonom Sistemler Teknikerliği diye bölüm açılmış. En alakasız kişi bile endüstri 4.0 ile üretimin her alanında otonom sistemlerin yer etmesiyle bu alanlarda teknik personele ihtiyaç olacağını bilir. Adam diyor ki gülerek ne bu şimdi robot süpürge tamircisi mi oluyor? Diğer bölümlere de böyle saçma mantıklar yürütüyor. Eğitim sistemi, 2 yıllık bölümlerin durumu belli buralardan eleştirse anlayacağım da buradaki trollere benziyor konuşması.

    Sonra 3.5 seneye front-end, back-end programming bitecek diyor. Yapay zeka yapacakmış artık bunu. Tamam yapay zekaya yaptırdın da bunun entegrasyonu, updateleri, yönetimi, kontrolünü kim yapacak. Bugün bir mühendisin derslerde öğrendiği çoğu şeyi MATLAB benzeri endüstriyel programlar hesaplıyor. Eee niye öğreniyor mühendis bunları? O programı kullanırken olaya hakim olmak, ne yaptığını bilmek ve çıkmaza girmemek için.

    Neyse. İTÜ’de açılan 2 yıllık siber güvenlik bölümü için izlenimler oldukça olumlu şu an. Ben iyi bir okulda açılan bu tür bölümlerin sektördeki dijital dönüşüm için önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bu sene abartmışlar 14 tane benzer alanlarda bölüm açılıyor. Birçok saçmalığa şahit olacağız gibi.







  • o adam çok toxic birine benziyor zaten

  • Cidden öyle duruyor
  • Hocam oguz ergin'i ben pek tutmuyorum. Tobb iyi olsun diye uğrasıyor. Yani 2020'de hiç ortada olmayan yapayzeka / veri mühendislikleri hoca eksikliğine rağmen ilk kez kurulduğunda tobb'da bu kervana atladı. Çok büyük üniversiteler bile doktora programı açamadı herkes lisans gütme derdindeydi. O gün bunu desteklwyip bugün buna terso yapmak biraz saçma.

    Yurt dışında mesela yapay zeka ile ilgili programlar cs'in altında bir dal olarak görülüyor. Dolayısıyla bölüme girersen eğiliyorsun.

    Gel gelelim mevzuya... yökün açtığî programlara geçen gün denk geldim 2 tane lisans programı açmışlar birisi veri bilimi ve analitiği djye bir program. Şu bölüm tamamen istatistik. İstatistiğin diğer adı her şeyiyle istatistik bu bölüm. Taaa 2018'de hicbir şey ortada yokken giresun üniden tutun da odtüye kadar bazı okullar yöke sağlam bir başvuru yaptı. Müfredatımızı ve markamızı güncellemej istiyoruz diye. Yök bunu baya bir bekletip "dünyada böyle bişi yok" diyerek reddetti.

    Türkiye'deki çoğu okul amerikan kültürüdür. Dünyanın en büyük 30 üniversitesinin 10 unda bu programın adı şu an istatisik ve veri bilimi. Yök bu kervanı 2018de yakalayabilecekken kendi bile isteye reddetti. Gitti 2020'de tonla yere yapay zeka, veri "müh" açtı. O gün ust sıralarda bir bölümümüz daha olur diyip buradaki duruma ses çıkartmazsan bugün açılan 12 bölüme de ses çıkarmaman gerekir. Benim bunu yazma sebebim tamamen veri bilimi ve analitiği programı. Gerisiyle ilgilenmiyorum ne yaparlarsa yapsınlar, yaptıkları sey çok ayıp ve açıkçası şov.

    Bizim bölün ve birçok yapay zeka bölümü bilgisayar bölümü her sene başvuru açıyor. Ülkenin en iyi okulları bile akademisyen başvurularını 0 başvuruyla kapatıyor.

    Şimdi bu 12 bölüme kim neden hoca olacak? Nasıl olacak? Yine yapay zekqdaki gibi farkli bolumlerden hoca cekecekler. Sadece lisans egitimi vermekle beraber var olan akademisyenlerin lecture ağırlığî artacak research agırlığı azalacak. Bir de şey demişler online dersler olacak. Ulan şunu söylerken utanırım ben. Hocan yoksa açmayacaksın program. Aynı alanda hoca açlığı ceken ülkenin ònde gelen ceng bölümleri falan var.

    Kısaca karar tamamıyla utanç. Özellikle veri bilimi kısmı. Ama herkesin bencil bir açıdan yaklaştığı da gerçek. Oğuz erginden çok bu konuda yazılanlara yakınım ama kendi fark ettiğim durum da budur.




  • EistroY661 E kullanıcısına yanıt

    ceng, sofeng, ybs, ctis, stat, ai eng vs. artık okunacak bölümler değil.


    son 1-2 senede çağ atladı.


    tıpa geçmeyi düşünüyorum şahsen. İlk önce EE mi geçsem dedim ama ona da aynı halt diyorlar

  • EistroY661 E kullanıcısına yanıt
    İstatistik bölümü de olması gereken bir bölüm. Bütün istatistikciler veri bilimci değil. Ama atılan adımlar başka bir grubu dezavantajlı duruma düşürmemeli. Ben de çok iyi bir sonuç beklemiyorum. Mevcut eksiklikler sebebiyle.
  • Infernix kullanıcısına yanıt
    Evet artık bölümlerin gelecekleri ile ilgili temkinli olmak gerekiyor. Ancak bu alanların en azından şimdilik bittiğini söylemek mümkün değil. Eğer öyle bir gerçek varsa onu inşaa edecekler de bugünün okuyanları olacak. Çünkü hemen olması mümkün değil ve bu olurken bunu inşaa edecek bir nesil gerekecek.
  • hvl00 kullanıcısına yanıt

    1.5 sene önce chatgpt diye bir şey yoktu. ilk açıldığında essay yazmaktan öteye gitmiyordu, şu son 1.5 senedeki dil modellerindeki gelişim muazzam. 4-5 senedeki gelişimi tahmin bile edemeyiz.

  • Infernix kullanıcısına yanıt
    Yapay zeka ile uğraşan biri olarak olayın ciddiyetinin farkındayım ve kendi durumumu da sorguluyorum sürekli. Evet çok büyük bir belirsizlik söz konusu. Bir sonraki OpenAI duyurusu ile her şey altüst olabilir.

    Ancak benim sektörün kıyısından gördüğüm kadarıyla durum bu.
  • hvl00 kullanıcısına yanıt

    hocam zaten istatistik bölümleri var, yurt dışındaki dönüşümü yakalayabilmekti mevzu. veri bilimi dediğiniz kısım istatistiğin çok kısıtlı bir kısmı, istatistik'in vermediği tek şey real world applications kısmıydı onu da artık vermeye başladılar. mesela bizim bölüm daha ilk dönemden tableau + python (kütüphaneleriyle, seaborn, matplotlib, pandas, numpy...) + flourish vs. çoğu toolu gösterdi.


    sözüm ona zaten veri bilimi kısmının tamamını öğretiyorlar, yök reddedince bir şey değişmedi başka yol buldular. buradaki mevzu yök'ün yanlış tutumu. şu an açtıkları veri bilimi bölümü eğer dediğiniz gibi olsa ön lisans da olabilirdi. bu adamlar bölümü 4 yıl tutabilmek için bildiğiniz istatistik bölümünün aynısını yapacaklar. bilgilendirmeleri bekliyorum gelince konu açacağım şu an her şey çok taze olduğu için yorum yapmak pek doğru olmaz ama tamamen şov odaklı bölümler ve yaptıkları işler


    online hoca mevzusu berbat bir iş. üniversite dediğin sadece lisans eğitimi vermez, doktora vs. programlarıyla bir bütündür, bilime katkı sağlar. yök bu yapıyı yıkıp göstermelik işler yapıyor. dersine bile online bağlanan bir hoca o üniversitede nasıl proje geliştirsin? nitekim savunduğum şey buradan geliyor. 2018'de müfredat dahil her şeyi reddetmeyip destekleselerdi şu an tüm bu bölümlere ihtiyaç kalmayacağı gibi tonla bölümde de hoca açığı olmayacaktı. şimdi bunları da açtılar artık her bölümde hoca açığı olacak.


    bunu online bağlantı falan mevzularıyla çözmeye çalışmak oldukça komik, bir şey hazır değilse, yeterli kaynağın yoksa açmazsın. Bunlar gidip 2 lisans 12 ön lisans programı açmış. ve dediğim gibi açtıkları lisans programlarından biri ciddi anlamda şov bölümü. dünyanın hiçbir yerinde yok. kendileriyle çelişiyorlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EistroY661 -- 13 Mart 2024; 18:43:42 >




  • Infernix kullanıcısına yanıt

    econcu ol hocam, consultant falan filan takıl bu kadar çok sıkıntı olduğunu düşünüyorsan. her şey ölecek ama para devam edecek  birilerinin yönetmesi lazım.


    bir de yukarıda yazdığın bölümlerden, endüstri, econ, stat vs. nin yazılım gibi bir amacı yok. stat buna alanından dolayı ağırlık veriyor "ve işine geldiği kadar" öğretip öğreniyor. yani çoğu zaman programın 5 saniyede veya 2 saniyede çalışmasının bir stat öğrencisi için önemi yok. doğru yorum yapıp, doğru modele ulaşıp ulaşmadığının önemi var. bölümlerin çok farklı iş kolları mevcut. ceng bile hala top tier kalmalı bence. herkes "işi elinden alınacak" bir yere yönelmek zorunda değil ceng'de.


    zaten çalışma kültürünün devamlılığını sağlayan şey çalışkan kişiler, yani boun odtü ceng vs. vs. girmiş bir adamın kendi öğrenmeyi bırakmadıkça, ve çalışmaya devam ettikçe yol akar suyunu bulur. A işi olmazsa B işi yapar. kafaya bunları takmadan ilerlemek istediği yoldan ilerleyen adamın herhangi bir bölümde aç kalma gibi bir şansı yok.


    zaten dereceyle mezun olup dünyanın en iyisi olsanız da fikir sizden çıkmadıkça düşünülen anlamda zengin olmayacaksınız yani.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EistroY661 -- 13 Mart 2024; 18:50:37 >




  • EistroY661 E kullanıcısına yanıt
    Dediğinizi anladım hocam. Konunuza etiketleyebilirseniz kaçırmak istemem
  • EistroY661 E kullanıcısına yanıt

    Boğaziçi econ için sınava girmeyi düşündüm de linkedin'da gezince kaymak tabakadan olmayanların bankada veya kurumsallarda uzman yardımcısı olarak çalıştığını gördüm 2 veya 2.5 asgari ücret için uğraşılmaz.


    programın 5 yerine 2 saniyede çalışma olayı CS için büyük bir iş, küçümseme bence 


    mevzu bahis ai sofeng tool'u computer vision projesini tek başına kusursuza yakın yapabiliyor.


    masa başı tüm işler tehlikede. stat, endüstri, ee, ctis ıvır zıvır fark etmiyor. Akademideki ve sektördeki çok küçük bir azınlık bu işten etkilenmez, tabii bir de sermaye sahiplerinin işine gelir bu AI'ın yükselişi.


    el becerisi gerektiren işler yükselişe geçecek, zanaat, elektrikçilik, kaynakçılık kebapçılık, dişçilik, cerrahlık vs.


    şu an hiç ilgim olmamasına rağmen tıpa yakınım. Gazi tıpa girebiliyorum, top tıp sayılır kısmen de olsa. tus'ta da plastik cerrahi kazandık mı on numara olur :D ama gözümü 11 sene eğitim süresi korkutuyor.


    ctis'teki planım müfredata ek mat stat, cs'ten ml gibi dersler alıp master ile applied ml gibi bir alana yönelmeyi planlıyordum, hocalarla da konuştum ama görünen o kim AI toolları onu da yapıyor veya yapacak.


    Şu an hiç ders çalışasım gelmiyor valla, hayal kırıklığı...





  • Infernix kullanıcısına yanıt

    biliyorum hocam sofeng de optimizasyonun ne kadar önemli olduğunu, küçümsediğim için değil aradaki farklılıklardan aklıam bu geldiği için yazdım. yani ceng vs. vs. yazılım alanını içselleştirirken, diğer iibf ve yönetim bölümleri "işine geldiği kadar" "amacını gerçekleştirebileceği kadar" öğrenip geçiyor.

  • Infernix kullanıcısına yanıt

    bir de tıpa ilgin varsa ama "doktorluğa" ilgin yoksa research falan kısmından ilerleyebilirsin, türkiye'deki tıplarda nasıl oluyor bilmiyorum fakat sırf bu amaçla hacettepe falan giren arkadaşım vardı. tıpa tamamiyle hiç ilgin yoksa salla.

  • EistroY661 E kullanıcısına yanıt

    yok hocam sofeng scope'unda değil o iş sanırım. ben bilkent cs mezunu epfl (data science) doktoralı bir abimizle konuştum. blogundaki yazılımcı vs bilgisayar mühendisi yazısında "google'daki mühendisler daha hızlı nasıl arama yapabiliriz diye formüller geliştiriyor" tarzı bir şey demişti, ben de bunu yapan yazılımcılardan olmak istiyorum demiştim.


    o da cevap olarak:


    ". sizin gibi research tarzı işlerle ilgil(e)enmeyecek olsam da en azından o yazıda bahsettiğiniz gibi " google'daki mühendisler daha hızlı nasıl arama yapabiliriz diye formüller geliştiriyor" tarzı işlerle uğraşan spesifik uzmanlığı olan bir yazılımcı/yazılım mühendisi olmak istiyorum"


    tam anlatamadım. daha hızlı nasıl arama yapabiliriz de research işine giriyor. mevcut çözümlerden daha iyisini geliştirmeye çalıştırdığın her şey researchdür.


    bunu yazmıştı.


    yani bu sofengin işi değilmiş.





  • EistroY661 E kullanıcısına yanıt

    bilmiyorum ki yaza kadar araştırıp düşüneceğim. ctis'ten devam veya bilkent ee'ye gazi tıp birini seçeceğim.

  • sdü istatistikte okuyorum. bölüm 2018 de mi ne ilk öğrenci almış,yeni bir bölüm ama ders içeriği çağdışı .veri bilimi deyince akla istatistik geliyor fakat bölümde bilgisayarla alakalı 2 tane mi ne ders var o da paket programlar diye spss. aynı üniversitenin matematik bölümünde bilgisayar programlama dersi var.veri bilimci olurum diye istatistik yazmıştım fakat dersler hep ezbere geçiyor.calculus bir şeyleri ezberlemekten ibaret olmaması lazımdı diye düşünüyorum.en azından analiz dersi olabilirdi. açıkçası ders içeriğine baktığımda matematiğin istatistikten fazlası var eksiği yok.


    ülkede az sayıda üniversitede istatistik bölümü var ve bu bölümlerin çoğu vasat.yeni açılan lisans bölümünün veri bilimi açısından daha güzel eğitim vereceğini umuyorum.

  • Unreal Engineer kullanıcısına yanıt

    Benim bildiğim, tek düzgün istatistik müfredatı odtü'de var.

  • Unreal Engineer kullanıcısına yanıt

    hocam, girdiğiniz bölüme girmeden önce ne öğretiyorlar diye keşke bir açıp müfredatı baksaydınız orası talihsiz olmuş,


    onun dışında dediğim gibi müfredatı nitekim güncel olan şu an bildiğim üniversite odtü (belki birkaç yer daha vardır), yukarıda ilk dönemden ne kadar tool öğrendiğimizi yazmışım bu direkt pratik kısmı gibi bir şey daha ilk dönemden, teorik kısmı da binmeye başladı şimdi. dolayısıyla stat bölümleri iyi olabilirdi. zaten tartışma sebebimiz stat gibi bir bölüm varken yenisini açmaya kalkışmaları. sizin bölümünüz yeniymiş fakat hacettepe vs. vs. köklü çok fazla bölüm var hoca sayısı açısından da nitekim dolu olan.


    ayrıca 2018 de en başta da yazdığım gibi birkaç üniversite müfredat + isim için başvuru yapıyorlar yök'e ve bu geri dönüyor yökten (duyduğuma göre 2 yıl sürüyor bu süreç, yök bekletiyor yani 2 yıl) sonra da zaten yapay zeka mühleri açıyorlar. her neyse orada müfredat ve isim işi yatınca yani yök hepsini reddedince. bölümlerden birkaçı (hatta sanırım sadece odtü) sadece müfredatını güncelliyor okul üstünden giderek. diğer üniversiteler bununla uğraşmamış olabilir. benim bildiğim kadarıyla şu an c++ öğretilern çok iyi üniversiteler var, python'un bu kadar dominasyon kurduğu bir ortamda c ailesini öğretmek fazla saçma. bu yıl veya önümüzdeki yıllarda bazı bölümlerin de müfredatını kendi çabasıyla güncelleyeceğini düşünüyorum


    --> yeni açılan veri bilimi bölümüne ihtiyaç yoktu çünkü sizin dediğiniz 2018 yılında girdiğiniz bölüm dönüştürülebilirdi. hocası da vardı. şimdi sizinkinin yanına bir de veri bilimi programı açacaklar ve müfredatının güncel müfredatlardan (us müfredatları) pek farklı olacağını düşünmüyorum, bu arada hala us'in bazı stat&ds majorlarında C öğretiyorlar trdeki gibi o da saçma mesela.


    ----

    edit: anlaşamadığımız temel nokta şu, kimse sürekli yeni bölüm açmaz. bu yurt dışında da böyle. bölüm kurmanın bazı gereklilikleri vardır. lisans için bile, en azından bölümünün eğitim görebileceği bir yer olmalı. lisans eğitimi verebilecek kadronun hazır olması ve sadece o bölümle ilgilenmesi gerekir, bu bölümün ayrıca araştırmalar yapması ve hocalarının da akademik yollarında kendilerini geliştirmesi gerekir. gibi daha birçok mevzu var. dolayısıyla hiçbir yerde bu kadar hızlı aynı amaca hizmet eden tonla bölüm kurulmaz.


    burada ayrıca yanlış olan nokta sektörde hocanın olmaması. yapay zeka mühler açıldığında da hoca sayısı azdı. şu an hala az ve birçok üniversite hoca bulamıyor. buna rağmen gidip yeni programlar açıyorsan var olanları dönüştürmüyorsan bu iyi niyetli bir davranış olmaz. o zaman 2018'de sizin girdiğiniz istatistik bölümünü kapatıp veri bilimi ve analitiği bölümüyle yola devam etmeleri daha mantıklı olur. benzer amaçlara hizmet eden 10 tane bölümün var olması hoş bir şey değil. özellikle ortada hoca yoksa. hoca online olarak derslere girecekse. sen gidip hocana fiziksel olarak danışamayacaksan, yardım alamayacaksan ne anlamı kaldı iş self-paced e "tamamen" dönüyor.



    ----

    ek2: veri bilimi alanında açık olmaması da işin cabası, bu işi iibf, endüstri, stat, mat, ceng, ee tüm bölümler yapıyor. zaten hali hazırda bu alana binlerce mezun veren yerler var totalde bakarsan. gidip "tam olarak" emekleme aşamasında düşündükleri bir şeyi oldu bittiye getirmeleri sorun çıkartabilir. yani kadroları işleyişi tamamen hazır bir şey oluşturmuş olsalar. şöyle şöyle programlar hazırladık. öncelikle şu üniversitelerde başlayacak. hocaları şunlar olacak her konuda yeterli olacaklar deseler amenna ama onu demeyip online ders verilecek bazı derslerde diyorlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EistroY661 -- 13 Mart 2024; 20:53:36 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.