Şimdi Ara

Yargı: Qualcomm teknolojilerini rakiplerine de lisanslamak zorunda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
307
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Uzun bir süredir hem farklı ülkelerde tekelleşme suçlamasıyla karşı karşıya kalan hem de Apple’a karşı önemi bir patent kavgası yürüten Qualcomm bir yandan da kendi ülkesinde uzlaşma yolları arıyor. Son gelen karar pek iç açıcı değil.


     


    Qualcomm zorlanabilir


     


    Apple’ın kendisine ait patentleri bedelini ödemeden kullandığını ve üstelik bazı hassas bilgileri de Intel’e sızdırdığı iddiasıyla açtığı dava ikinci senesine girerken, Federal Ticaret Komisyonu ile de bir yargı süreci devam ediyor.


     


    FTC geçtiğimiz yıl sonunda piyasada tekel oluşturmak için diğer firmalara baskı uyguladığı gerekçesiyle Qualcomm hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma ön duruşma sürecine girerken iki taraf da bir uzlaşma arayışı içerisindeydi ancak mahkemeden ilginç bir karar geldi.


     


    Ayrıca Bkz.Dijital ekranları engelleyen gözlük geliştirildi

    Apple ve Samsung arasındaki patent kavgası ile ünlenen ve bu alanda en iyi hukukçular arasında gösterilen yargıç Judy Koh, Qualcomm’un modem teknolojilerini rakip firmalara da lisanslaması gerektiğine karar verdi.


     


    Qualcomm ve FTC normalde bir uzlaşmaya varma umuduyla Koh’un bu kararı Kasım sonuna kadar ertelemesini istemişti ancak yargıç bunu reddetti. Kararın uzlaşma sürecine etki edip etmeyeceği bilinmiyor ancak iki taraf arasında bir uzlaşma olmazsa gelecek yıl asıl duruşmalar başlayacak.


     


    Qualcomm yıllardır modem teknolojilerinde lider ve lisansları sadece kendisi kullanıyor. Çok büyük ortaklarına ise bazı noktalara erişim sağlıyor ve böylece yazılım-donanım uyumu adına ortakları strateji geliştirebiliyor.


     


    Qualcomm’un bu teknolojileri lisanslaması liderliği kaybetmesi anlamına gelir zira Intel, Samsung, MediaTek gibi rakipler özellikle 5G alanında önemli aşamalar kaydetti ve üzerine lisanslı teknolojiler de eklenince sıkı bir rekabet başlayabiliyor. Bu bakımdan Qualcomm’un işi yargıya bırakmadan bir şekilde uzlaşma tabanı arayacağı tahmin ediliyor.


     







  • Hah soyle hizaya gel

  • Beter olsunlar

  • Adalet Appledan yana.

  • saçma sapan bir karar. adamlar teknoloji geliştirmiş ve başkasına satmak istemiyor. bundan daha doğal ne olabilir ki? ben qualcomm yerinde olsam çok acaip bir fiyat koyardım teknolojime ki alamasınlar. mahkeme fiyata karışamaz.

  • Qualcomm çirkef bir firma ve iş yaptığı firmalara kendi ürünlerini kullanması konusunda baskı yapıyor. Ama kendi geliştirdiği bir teknolojiyi lisanslamak gibi bir zorunluluğu da yok. Tam tersine firmayı buna zorlamak hukuksuzluktur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Meyve veren agac taslanirmis :) .... Bir tuketici olarak rahatsiz olmam sonucta Exynos u Turkiye ye Avrupaya vs dayatan bir Samsung var !

  • quote:

    Orijinalden alıntı: murdocklawless

    saçma sapan bir karar. adamlar teknoloji geliştirmiş ve başkasına satmak istemiyor. bundan daha doğal ne olabilir ki? ben qualcomm yerinde olsam çok acaip bir fiyat koyardım teknolojime ki alamasınlar. mahkeme fiyata karışamaz.

    Esasında fikri mülkiyet alanında işler böyle yürümüyor. Lisans sürelerinin mucitleri teşvik edecek kadar uzun teknolojinin yayılımını sabote etmeyecek kadar kısa olması lazım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Y-ZiyA kullanıcısına yanıt
    anladığım kadarıyla adamlar 5g modem lisansını aç demiş. iyi de ortada daha 5g yok, bu nasıl iş?
  • Y-ZiyA kullanıcısına yanıt
    Oldu, istersen tasarımlarını da yapsın Apple'a, hiç para almasın. Nasıl olsa piyasa rekabet komisyonu karar veriyor pazar payına göre. Apple'ın tedarik zinciri olmasına da hükmetsin, fiyatına da Apple karar versin, kullandığı kadar ödesin. Oh, ne güzel dünya.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

    Oldu, istersen tasarımlarını da yapsın Apple'a, hiç para almasın. Nasıl olsa piyasa rekabet komisyonu karar veriyor pazar payına göre. Apple'ın tedarik zinciri olmasına da hükmetsin, fiyatına da Apple karar versin, kullandığı kadar ödesin. Oh, ne güzel dünya.
    Haklı bulursunuz bulmazsınız. Hayatta herşey sizin istediğiniz gibi olmaz.



    Siz istemiyorsunuz diye güneş batıdan doğmaz.



    Şu anki fikri mülkiyet hakkı kanunları tam olarak yukarıda yazdığım mantığa dayanıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Y-ZiyA kullanıcısına yanıt
    Amerikan yargısında emsal karar sistemi var. Bundan sonra bu karar emsal gösterilerek çok firmaların fikri mülkiyetine el konacak. Olay senin sığ kafanın sınırlı bakışaçısı ile kalmayacağını bile eksik hesaplıyorsun.
  • Mete Can Karahasan kullanıcısına yanıt
    Sizin geniş kafanız belli ki okuduğu herşeyi anlayamıyor. Ben ağaçlar yeşildir diyorum. Siz ağaçların yeşil olmaması lazım diyorsunuz.



    Fact/veri le görüş arasında fark vardır. Ben size bir 'fact' söylüyorum.



    Veri olan şeydir, nesneldir. Görüş özneldir.



    Ben bunun böyle olmasını istiyorum yada düşünüyorum demiyorum. Bu ' böyledir' diyorum.



    Sana trafik cezası kesen polise de bu yasanın böyle olmaması lazım diye itiraz et bu mantıkla.



    Aradaki farka dikkat çekebildim mi acaba?



    Allahtan sizin gibi geniş kafalılar var da hemen herşey vakıf oluyorlar. Kimin ne yazdığıni okumalarına gerek yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Y-ZiyA kullanıcısına yanıt
    He canım he, sen hiç kendini katmayınca çok nesnel yargıya ulaşırsın, hiç hata yapmazsın.
    Ortada fikri mülkiyet haklarının tam tersi işliyor. Qualcomm Apple'a dava açsa ki açtı, hakkıydı; zirâ uygulanmayan mülkiyet hakkı geçersiz olur. Apple ise Qualcomm'un olduğunu bile bile dava açıyor. Rekabet yasası diye birşey yok. Mülkiyet yasası var, nereden çıkardın Qualcomm'un rakibine geliştirme lisansı sağlaması gerektiğini? Böyle kritik patentlerde Patent Ofisi kamulaştırmayı bile erteliyor, sen ne diyorsun! 20 senede her şirket çözülürdü öyle olsa...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mete Can Karahasan kullanıcısına yanıt
    Rekabet yasasına inanmıyor olabilirsiniz. Ama böyle bir yasa var. Ve bugün pek çok sektörde son kullanıcıların makul ücretlerde servis almasını sağlıyor. Kullandığımız İnternet faturaları ve cep telefonu paketlerinin 10 sene öncesine göre ucuz olmasının sebebi de bu yasalar.



    15 sene kadar önce cep telefonu operatörleri 60 dk lik pakete kaç lira istiyormuş hatirlamiyorsaniz da bakabilirsiniz. Dial up Internet kullandiysaniz bunu da biliyor olmanız lazım. Ornekler çoğaltılabilir.



    He canım he de bugüne kadar duyduğum en ikna edici done. Hemen ikna oldum bu güçlü fikri argüman karşısında. Ama yine de beyin jimnastiği olsun düşünelim biraz.



    Qualcomm da Apple da Amerikan merkezli şirketler. Hukuk konusunda bayağı tecrubeli gözüküyorsunuz. Sizce neden Qualcomm un hakkı yeniyor o zaman?



    Qualcomm Uganda şirketi mi?

    Qualcomm lisans verdiği zaman bunun karşılığında ücret almayacak mi?

    Acaba belli bir alanda musluğun başını tutuyor ve sahip olduğu kritik teknolojilerle diğer firmaların teknoloji geliştirmesini engelliyor olamaz mı?

    Intel de vakti zamanında AMD ye lisans vermeye zorlanmışti. Inteli savunmak istemez misiniz. Onlara da yazık değil mi?

    Emsal teşkil etme sadece amerikan hukukunda mi var? Mesela bizde de yok mu?



    Evlerde alternatif akım kullanılmasının neden senelerce gecikmeli olduğunu biliyor musunuz (tesla edison anahtar kelimeleri ile araştırın)



    Bir de hazır arastirmisken rekabet hukuku diye araştırın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Y-ZiyA kullanıcısına yanıt
    Apple kullandığı Qualcomm modemleri tam hızda kullanmayarak firma yerine tasarrufta bulunuyor onun çiplerini kullandığı halde. Nasıl rekabet yasasıymış ki, Qualcomm'un hiçbir şekilde öne geçmemesine çalışıyor bir tek?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.