Şimdi Ara

!! YARDIMN EDIN :( GSS, BANKA AIDAT KESINTILERI VE ENPARA MEVDUAT

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.212
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar size bir konuda sorum olucak umarim yardimci olursunuz. Ilkoncelikle forumda bu konulara baya hakim kişilerin oldugunu gordum ve sormak istediğim;

    1. Soru : Moskovada ikamet ediyorum ve burda calisiyorum Maaşım USD olarak TR deki Garanti Bankası Hesabıma yatıyor. Turkiyede bana ait banka hesaplarim GARANTI BANKASI (Vadesiz TL - USD ve Vadeli Mevduat USD) bankası bna durmadan hesap ucreti kesmesi yillik hesap kesimlerinden biktim ve bir arastirma icine girdim enpara diye bir sistem gordum ve internet uzerinden uye oldum onumuzdeki hafta kismetse TR de olucam ve sozlesmemi imzalicam sormak istedigim suan revasta olan bu internet subesiz internet bankaciliklari cazip geldi hem kampanyalari hemde hesap islem ucreti almamalari bnm yararima ama bu NUVO ENPARA Mutluparam bir dunya furya var bunlar en iyisi hangisi yani bizim icin bireysel kullanici icin garantide param var bu parayi ben mevduattta tutuyorum oyuzden enparaya tasıyacagım neredeyse bu sistemlerin hepsi ayni faiz oranini veriyor ama gerekceleri ne ana parayi almak istedigimde kesinti stopaj oluyormu bu zamana kadarda kredi kartim olmadi ve almayida dusunmuyorum. sadece boyle banka hesaplarim oldu yani detayli bilgi almak istiyorum sizden cunku mevduattan gelen faız ıle bıreysel emeklılık sıstemıne dahıl olmak ıstıyorum. ve bu konudada nasıl bır yol ızlıyecegım bılmıyorum.

    2. Soru : GSS Zorunlu Genel Saglık Sigortası edevlet şifrem ile kontrol ettiğimde üzerimde 2012 den bu zamana kadar devam eden borç gözüküyor ben Yurt Dışında çalıştıgım ıcın ve firma RUS firması oldugu için TR de herhangi bir SSK yada Bagkura kayıtlı olarak gözükmüyorum ve ikamet adresimde TR olarak gözküyor yani beni ailemle evde oturuyorum olarak görüyor sistem bu yüzden bana borç çıkarmış, şimdi ben bunu TR geldiğimde burda RUSYA'da çalışmış olduğum firmadan çalışma belgesi alıp burdakı Türkiye konsolosluguna onaylatıp geçmişe donuk borcklarımı kapatabılırmıyım ? ve bu donemler Burda çalıştıgım zamanlar içinde olan donem borcu olarak gozukuyor. belki 4-5 Ay borcum olabılır onuda 15 Subata kadar olan afdan yararlanıp odeyebılırım. ama aksı bir durum olacakmı yada olurmu ? ve geçmişe donuk borclarımı sildirdikten sonra ben bu sistemden ayrılmak yada durdurmak istiyorum çünkü TR de ikamet etmiyorum böyle bir işlem için ne yapmam gerekli ?

    3. Soru : ENPARA basvurdum ve GARANTI Bankasındakı mevduat hesabımdakı parayı ENPARA ya tasıyıp Zengin Faizi mevduat hesabına dahıl olmak istiyorum ve BU GSS sistemine dur demem için, Bireysel emeklilik yapıp ENPARA'dan gelen faiz ile Bireysel emeklilik aylık odemelerımı yapabılırım ama bunun ıcınde nasıl bir yol izlemem gerekli ? hangı bankadan yada yerden yaptırmam gereklı bılmıyorum ve bu sekılde dusundugum sekılde olabılırmı ?

    Cevaplarınız için teşekkür ederim. Hayırlı Günler.







  • Hocam şöyle söyleyeyim. Türkiye'deki bankacılık uygulamaları ve ücretlendirmeleri konusunda 15 yıla yakındır iyi bir takipçiyim. Mümkün olduğunca bilinçli bir kullanım yapmaya çalışıyorum. Yıllardır hesap işletim ücreti ödeyerek bankalara bedava para verdim ve 2 yıldır Enpara kullanıyorum. Herşeyinden acayip memnunum. Kesinlikle kusursuz ve diğer bankalardaki tüm hesaplarımı kapattım şu anda tek banka hesabı olarak kullanıyorum, o derece.

    Öncelikle şunu belirtmem gerek, eğer ki Garanti bankasında hesabınızın durması şart ise ve Bireysel Emeklilik Sistemine(BES) dahil olmayı düşünüyorsanız iyi bir tercih olabilecek bir seçeneğiniz var. BES için bir çok yakınım ve arkadaşım faydalanıyorlar ve yarısından fazlası garanti bankasını tercih ediyor. BES'i biraz araştırırsanız içeriye yatırdığınız bakiyelerin Borsa döviz ve bankanın fonlarının kazançları ile orantılı olarak kazanç sağlayabileceğini görebilirsiniz, dolayısı ile Garanti Bankası bu noktada önemli bir seçenek olarak önplana çıkıyor.

    İlaveten, garanti bankasının da İgaranti adında Enpara tarzında bir hizmeti var; size hesap işletim ücreti ödetmiyor. Ona da üye olabilirsiniz ancak yurtdışından kullanım için ne derece uygun olur bilemeyeceğim. Bir internet şubesi yok, Garanti internet şubesini kullanmaya devam edebiliyorsunuz, en güzel tarafı da bu ve BES'inizi oradan takip edebilirisiniz. Yurtdışından bankacılık uygulamaları için sms ile giriş konusunda deneyiminiz olduğunu varsayarak bu önerileri yapıyorum, aksi halde ancak Türkiye'ye geldiğinizde bakiyelerinizden vs. haberdar olabileceksiniz.

    Nuvo'yu ise kesinlikle önermem, işletim ücreti almıyor ama Yapı Kredi internet bankacılığına giriş yapamıyorsunuz. Hesap işletim ücreti ödemeyeceksiniz ama diğer hizmetlerden sizi men ediyor. Ayrıca müşteri hizmetleri ve hizmet kalitesi berbat derecede.

    GSS konusunda ise, SGK'nın çağrı merkezi var. Arayıp bir sorun, tahminimce yurtdışında çalıştığınız günleri belgelerseniz borçlarınız af vs. ile alakasız olarak silinir diye tahmin ediyorum. Ayrıca, her Türk vatandaşı için zorunlu bir hizmet kapsamında GSS ve bu nedenle çalışmadığınız günler için ödemek zorundasınız. Bu nedenle Türkiye'ye geldiğinizde Kaymakamlıklarda gelir testi yaptırarak varsa çalışmadığınız günler için çıkacak borçları minimize edebilirsiniz af da varken.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir, başka sorunuz varsa özel mesaj atın elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım..




  • Hocam öncelıkle vermiş oldugunuz cevapları için teşekkür ederim. Bugün baya bir araştırdım ve sordum GSS evet burda yaşadığıma dair yarın konsoloslukdan belge alıp TR gittiğimde bu borcları sildirebilicekmişim. bu tamam

    1. Bende sizin gibi yapmayı düşünüyorum sadece ENPARA bankacılık hizmeti acıp işlemlerimi ordan devam etmek, Garanti ile çalışmak istemiyorum bilmiyorum piskolojik ama bu zamanada kadar beni yoldu onun için iGaranti sistemini istemiyorum ama BES için düşünebilirim yada kapatabilirim ENPARA nın bu şekilde bir hizmeti varmı? ben paramı ENPARA taşıyacagım ve onun 32 günlük faizini alıp bireysel emeklilik için yatırabilirmiyim? yanı talımat vericem ENPARA'ya faiz oranın sukadarını suraya eft veya havale yap ordanda bireysel emeklilik param kesilicek gibi...

    2. Nuvo neden sordum Yapı Kredi hesabımda var sadece banka hesabı ama 1 yıldır hıc bır hareket olmadı onu ozaman kapattırıcam bunu anladım. ama BES için Garantimi Yapı Kredimi hangisi acık olsun yada hepsini kapatıp BES için yeni bir banka veya kurum ile anlasmakmı gerekli ? onu kestiremiyorum benim amacım Tek bir hizmetten faydalanmak yanı ENPARA da boyle bişey olsa herseyi kapatıp sadece ENPARA yı acık tutmak oda olmuyor sanırım.

    3. Peki ben enparada Zengin Mevuat Hesabı acıcam ve 1 yıl boyunca faizlerimi aldım sıkıntı cıkmadı ve bana acıl butun hesabımdakı para lazım oldu ve cekmek zorunda kaldım ozaman benden bir kesıntı yapacakmı? sız paranızı cekıyorsunuz hesabı 0 Sıfırlıyorsunuz ozaman bir kesıntı olacakmı faızden yada ana paradan ?




  • Tècnics kullanıcısına yanıt
    1- Hocam tek banka ve hizmet kullanmak mükemmel birşey ancak Enpara'nın BES sistemi yok. Enpara, Finansbank ürünü ve finansbanktan da hesap açarak faydalanabilirsiniz. Ben bir dönem hem enpara hem de Finansbank hesabı kullandım.

    Finansbankta hesap işletim ücretinden muaf olmak için 2 fatura talimatı vermeniz mümkün. Üstelik talimatlar için 30 TL de puan yüklüyorlar ay sonunda, üstüne para almış oluyorsunuz.

    2. Ancak, BES apayrı bir olay. Devlet %25 katkı sağlıyor ancak çevremden aldığım izlenimlere göre yatırdığı para zarar görenler de var. Çünkü BES'te paranızı iyi yönetmeniz gerekiyor, %'lik paylar halinde ilk mesajda da belirttiğim gibi içerdeki paranız borsa, döviz ve fonlarda değerlendiriliyor. E haliyle onların %'lik dilimlerini iyi ayarlamaz ve/veya yıl içinde bu etmenlerin durumuna göre revize etmezseniz zarar bile görebilir paranız. E bir de BES'inizi yatırım yaptığınız banka da bu noktada öne çıkıyor.

    BES için kullanmadığım için kapsamlı bilgim yok, bilgim buraya kadar ancak iyi bir araştırma yapıp öyle sağlıklı bir tercih yapın derim. Bankanın hesap işletim ücretini dert etmeyin, çoğu banka fatura talimatı verdirerek ya da Garanti bankası gibi igaranti sayesinde muaf tutarak normal sistemden sizi ücretsiz faydalandırabiliyor. Tam kapsamlı herşey tek bankada olsun derseniz Garanti ve İgaranti en iyisi gibi.

    3. Ancak mevduat faizi işin içine girince Enpara önplana çıkıyor. Paranız "birikim" hesabı adında bir hesapta hem yüksek faiz hem de gecelik faiz alıyor. Bugün 100bin TL yatırıp yarın bile çekseniz gecelik faizi alabiliyorsunuz. Bildiğiniz klasik sistemdeki gibi 32 gün, 46 gün, 90,180 gün gibi bozmama koşulu yok. Bunu enparanın müşteri hizmetlerini arayarak detaylı öğrene de bilirsiniz, hem içiniz rahat eder. Kesinti olmadan rahatlıkla kullanabileceğiniz hesap olarak enparayı rahatlıkla öneririm.

    Özetle;

    Enpara'da mevduat,
    Garanti veya Finansbank'ta ya da herhangi bir bankada ise BES işleminizi yapmanızı öneririm.




  • Anladım peki hocam son sorum olacak gibi 😄 teşekkürler yardımlarınız için gayet açık ve net herşey şimdi benim açımdan toparlarsak; BES için garanti ile görüşücem sadece BES için açık bıraksam bana yıllık aidat kesintisi yaparmı? Eğer yapmazsa her ay BES için enparadan garantiye para gönderip BES bu şekilde kullanabilirim. Ama bana aidat stopaj ve diğer hizmetlerden yararlanmadığım halde kesinti yaşatırsa ozaman yapmayı düşünmüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Garantiyle görüşmeniz lazim, ücret isterlerse hesap için igarantiye basvurursunuz olur biter

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.