Şimdi Ara

Yapay zeka, ekran kartı kıtlığına neden olmaya başladı: Fiyatlar yüzde 40 arttı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
2.046
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yapay zeka, ekran kartı kıtlığına neden olmaya başladı: Fiyatlar yüzde 40 arttı!
    Nvidia’nın ekran kartı işi yapay zeka sayesinde adeta bir patlama yaşıyor. Öte yandan şirket, TSMC'de üretimi artırmaya çalışırken talebi karşılayamayabilir gibi görünüyor. En azından şimdilik başlangıç aşamasında olan ekran kartı krizi, Nvidia’nın yapay zeka iş yüklerine yönelik hazırladığı profesyonel kartlar için geçerli durumda. Ancak her zamanki gibi durumu değişme ve tüketici sınıfı kartların da bundan etkilenme ihtimali bulunuyor.



    Nvidia talebe yetişemiyor



    Özellikle ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka modellerinin hızla gelişimi Nvidia’nın son yıllarda bu alana yaptığı yatırımların faydasını görmesiyle sonuçlandı. Aktarılanlara göre Nvidia’nın A100 ve H100 de dahil olmak üzere yepyeni GPU'larına sahip olabilmek için teknoloji endüstrisinin her köşesindeki firmalar kuyruğa girmiş durumda.



    Ayrıca Bkz.Yeni yapay zeka aracı DragGAN, görüntü düzenlemede devrim yaratıyor



    Ancak görünüşe göre bu kuyruk bir süre daha “kuyruk” olarak kalmaya devam edecek. Zira birden fazla rapor Nvidia’nın yapay zeka yongası talebine ayak uyduramayacağını gösteriyor. Nvidia A100, TSMC 7nm işlem düğümünü kullanırken, geçen Mayıs ayında sevkiyata başlayan H100, TSMC 4N işlem düğümüne (Nvidia için tasarlanan 5nm düğümünün optimize edilmiş bir versiyonu) dayanıyor. Şirket, piyasaya sürülmesinden bu yana H100 ve DGX H100 GPU destekli sunucuları için büyük bir talep gördü. Nvidia bu talebi karşılamaya çalışsa da, son dönemde yaşanan yapay zeka patlaması şirketin talebi karşılama çabalarına büyük bir darbe vurdu.



    Fiyatlar uçuşa geçti



    Yapay zeka, ekran kartı kıtlığına neden olmaya başladı: Fiyatlar yüzde 40 arttı!
    Daha önceki haberlerimizde de bahsettiğimiz gibi Nvidia, ABD yaptırımlarını aşmak için A100 ve H100 GPU'larının A800 ve H800 olarak bilinen kırpılmış versiyonlarını Çin’de satıyor. Bu kartlar orijinallerinden yüzde 30 kadar daha yavaş ve bazı kısıtlamalara sahipler. Ancak buna rağmen Çin’de bu kartlara yönelik öyle büyük bir talep var ki kartlar A100 ve H100’den yüzde 40 daha pahalıya satılıyor. Hatta ve hatta 2018'de piyasaya sürülen ve Tensor Core mimarisine sahip ilk GPU olan V100 bile Çin’de yaklaşık 10.000 dolara satılıyor. Nvidia A800 ise ülkede 36.500 dolar fiyatlardan satılıyor.



    Nvidia, siparişleri ilk olarak Çin’li olmayan teknoloji ortaklarına yönlendiriyor. Bu nedenle Çin’deki siparişlerin bir kısmının Aralık ayına kadar sarkabileceği belirtiliyor. Halihazırda yapay zeka endüstrisi Nvidia için en kazançlı alan olarak görülüyor ve firmanın bu tarafa daha da yoğunlaşması bekleniyor. Eğer iyi bir denge kurulmazsa tüketici sınıfı ekran kartların arzı düşebilir ve yine başka bir ekran kartı krizi yaşanabilir.




    Kaynak:https://wccftech.com/nvidia-ai-gpu-demand-blows-up-chip-prices-increase-40-percent-stock-shortages-till-december/







  • Hadi geçmiş olsun pc'ciler.

  • iyi de pcyı nisan ayında toplamışım. 830 euroya 4070ti aldım. şimdi 950 eurolara çıkmış ki daha da çıkacak gibi duruyor Yapay zeka, ekran kartı kıtlığına neden olmaya başladı: Fiyatlar yüzde 40 arttı! 

  • boş haber bence,piyasada hala mining kartları cirit atıyor kart bolluğu var,mesela sarı site ve ikinci ele bi göz gezdirin anlarsınız demek istediğimi.

  • Soğuk olsa ondan bile etkileniyor bu ekran kartları da. Ne hassas bir sektörmüş.

  • yağmur yağmadığı için ekran kartı kıtlığı olmaya başladı. Crypto coin diyerek 2-3 kat zam yapıp millete kakaladılar ekran kartlarını. şimdi yeni furyada bu. Keriz silkeliyorlar.Konsol alın arkadaşlar 10 yıl kafanız rahat istediğiniz oyunu oynayın.

  • Düne kadar satış yok diye ağlayan nvidia ne olduda bi günde kıtlık geldi tamamen asparagas haber

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 4S14N_HUNT3R kullanıcısına yanıt

    ++

  • Dolar,seçim, kriz derken. Geçen kıydım paraya vatandan 6 taksitle dizdim sistemi. Artık böyle haberler de ilgilendirmiyor beni :)

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Konuda herkes yanlış anlamış, bahsedilen gpu’lar yapay zeka için kullanılan gpu’lar oyun için değil, yapay zeka teknolojisi sizin dandik ekran kartlarınızın piyasasını etkilemez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RTX kartlar etkilenmeyecek anladığım kadarıyla o yüzden endişelenecek durum yok ta ki siz panik yapıp almazsanız.

  • curufperlit C kullanıcısına yanıt
    Ben de zaten öyle yaptım :)

  • Yapay zeka, ekran kartı kıtlığına neden olmaya başladı: Fiyatlar yüzde 40 arttı!
  • Bitcoinden kurtulduk derken şimdi de Yapay Zeka mı çıktı karşımıza?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • WatchAndLearnn kullanıcısına yanıt
    Bugün yarın biri rtx kartları da yapay zeka işleyebilir hale getirir tamam o zaman gör şenliği. Sonuçta güçlü kartlar ve yapay zeka kartlar kadar olmasada iş görür idareten derlerse tamamdır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ulan iyi alıştılar ha bunlar böyle yapmaya.


    Sel, mining, AI diye diye hepsi antipatik görünmeye başladı gözümde.

  • Ekran kartları meyve verdiğinde don vurmasa bari :)

  • djoguzhan55 kullanıcısına yanıt

    Sıfır araba fiyatları artıyor diye isyan ettiğimizde olsun ikinci el alırız diyenlerin yazdığı türden bir cevap olmuş.

  • Antor kullanıcısına yanıt

    at ile deveyi karşılaştırma olmuş senin yorum hocam,araba piyasasına sadece türkiyede 30-40 milyon kişi talep ediyorsa ekran kartına kaç bin-milyon kişi talep ediyor türkiyede ? bak sadece türkiyede diyorum,dünyaya dönersen yine aynı şekil,aynı kapıya çıkıyor cevap,bi durup düşünürsen kendi kendine cevabını bulmuş olursun hocam.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djoguzhan55 -- 23 Mayıs 2023; 22:33:53 >
  • jac0B0 kullanıcısına yanıt

    Ben de tam onu soracaktım. Bunlar ayrı değil mi diye, diğerlerinin fiyatlarını niye etkiliyor diye!

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.