Şimdi Ara

Yağmur Altında Neden Kafamızı Eğeriz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.381
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Konuya öğrenme kuramları çerçevesinde yaklaşalım. Yağmurun insanda barınma ihtiyacı hissettiren doğal bir olay olduğunu düşünebiliriz. Çünkü yağmura maruz kalmak ve sonrasında kurulanamamak üşütmemize, savunma sistemimizin zayıflamasına ve sonrasındaysa her türlü viral ve bakteriyel enfeksiyonlara yakalanmamıza neden olabiliyor. Bu nedenden ötürü, yağmur bizlerde üstü kapalı ve korunaklı bir alana sığınma davranışını tetikliyor.

    Peki, bu davranış nasıl tetikleniyor. Elbette ki, eğer ki sözünü ettiğimiz birincil bir güdü ve o güdüyü dolaysız ve araçsız tetikleyen doğal bir uyaransa klasik koşullanma kuramının da üzerine kurulduğu koşulsuz uyaran - koşulsuz yanıt ilişkisinden bahsetmemiz gerekiyor. Nasıl ki açlık yemek yeme davranışını, susuzluk su içme davranışını tetikliyorsa, yağmur da bir barınak bulma davranışını tetikliyor.

    Davranışçı ekol ve öğrenme kuramlarının birçoğu çevremizdeki her türlü uyarana verdiğimiz yanıtlardan bahsediyor. Bu öyle bir zincir ki, her bir uyaran zinciri, kendisiyle bağlantısı kurulmuş yanıt zincirlerini tetikliyor. Zaten davranışçı psikologlar, öğrenmenin zaman almasını da bu zincirin öğrenilmesinin ve uyaran-yanıt ilişkilerinin kurulmasının zaman almasına bağlıyorlar. Buradaki zincirimiz, yağmur uyaranına karşı verdiğimiz kapalı bir mekâna sığınma yanıtını oluşturuyor.

    Atalarımızın şartlarını düşündüğümüzde, yaşadıkları ya da sığındıkları alanlar girişi basık mağaralardan oluşuyordu. Haliyle bu mağaraya girmek için başlarını eğmek zorunda kalıyorlardı. Benzer şekilde, günümüzde de yağmur yağdığında altına girdiğimiz brandalar vs... kimi zaman basık ve kafamızı eğerek girebildiğimiz korunaklar. Daha açık bir deyişle atalarımızdan devraldığımız davranış kalıpları halen basık brandalar gibi alçak korunak sistemleriyle ödüllendirilmekte. Dolayısıyla, yağmur yağdığında, bizlerde otomatik olarak başımızı eğerek bir sığınağa girme davranışı tetikleniyor.

    Ancak, bu uyaran-yanıt ilişkisinde kimi zaman yanıtların aralarındaki ilişkiler öyle kuvvetleniyor ki, baştaki uyaran sondaki bir yanıtı da tetikleyebiliyor. Tıpkı bizim durumumuzdaki gibi. Yağmur yağdığında, henüz civarda bir barınak bulunmamasına rağmen insanlarda kafa eğme davranışı gözlemlenebiliyor. Bu merkez açıklamamızdan sonra, gözlemin de insan davranışlarındaki önemine parmak basmamızda fayda var. Yağmura karşı pek çok kişi başını eğerek yanıt verince, sosyal çevresini sürekli olarak gözlemleyen diğerlerinde de aynı davranışta bulunma eğilimi oluşuyor.

    Kaynak







  • Rüzgar biraz sertleşip, yerden toz kaldırıyorsa

    Karşıdan bize doğru toz kaldırmayan temiz fakat sert bir hava akımı varsa

    Helikoptere doğru yaklaşırken / h.den inip uzaklaşırken

    de başımızı eğiyoruz mu?

    Gözlerimizi korumak için? Refleks? İç güdü? Olabilirde. İlk 2 hadisede rüzgara direnç sağlamak için der geçeriz. Olur.
    Fakat helikopter pervanesi değecek kadar uzun boylu olmayanlarda eğiliyor değil mi?
    Tırsıyoz herhalde

    Yağmurdan tırsmıyoruz tabii ki canım. Delikanlı tırsar mı?
  • Aslında Birnevi Tırsmaktan Başka Birşey Değil Yağmurdan Korkuyoruz Yüzümüze Çarpamasından Felan .. Olay Burda Bitiyor Bence .
  • Sebebinin herhangi bir korunak altına girmek olduğunu düşünmüyorum . Refleksif olarak gözleri koruma hareketinden kaynaklanıyor bence. Yağmur damlalarına karşı başımızın üstünün paralel hale gelmesi yağmur damlalarından gözlerimizi koruyacaktır. Bu sebeple eğdiğimizi düşünüyorum.
  • Ayrıca, yağmur damlalarının başlaması ile beraber insanlar daha hızlı hareket etmesi de bilinçli bir davranış değildir; bu diğer tüm hayvan türlerinde olduğu gibi içgüdüsel ve evrimsel süreçler sonucu oluşan doğal bir reflekstir.
  • milyonlarca soru içinden bunu seçip foruma gönderdiğiniz için teşekkürler!
    devlet memuru zihniyetli köhneleşmiş tübitak'tan da bu kadar bilimsel makale beklenirdi...

    tübitak bilim! sıradaki konu;

    yağmur yağarken otomobil sürücüleri neden silecekleri çalıştırır?

    yağmur yağarken arap kızı neden camdan dışarı bakar?

    yağmur yağarken neden toprak ve asfalt ıslanır?

    yağmur değilde neden taş yağmaz!?

    bu sorularının ''bilimsel'' yanıtını da merakla bekliyoruz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi castorpollux -- 16 Şubat 2010; 18:00:40 >
  • yağmura saygıdan dolayı dermişim


    Şaka bir yana korunma refleksi tabi ki.
  • Yüzümüze değmesini engellemek için eğeriz bu kadar basit barınmayla içgüsüyle falan alakası yok.Yüzümüz hassastır ve soğuk yağmur damlaları değince rahatsız oluruz bu yüzden kafamızı eğip yağmurun yüzümüze değil saçla ya da kapişonla kapalı olan kafamıza değmesini sağlarız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hastradamus -- 16 Şubat 2010; 18:46:36 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: s£stavina

    Sebebinin herhangi bir korunak altına girmek olduğunu düşünmüyorum . Refleksif olarak gözleri koruma hareketinden kaynaklanıyor bence. Yağmur damlalarına karşı başımızın üstünün paralel hale gelmesi yağmur damlalarından gözlerimizi koruyacaktır. Bu sebeple eğdiğimizi düşünüyorum.

    +1
  • Kar yağarken eğmiyoruz değil mi? Hani öyle sakin-sakin lapa lapa yağarken.
    Kar göze kaçmaz mı? Kaçsa da birşey olmaz mıdır yoksa?

    Helikopter pervanesine tepkiye ne diyorsunuz peki?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zeiffer

    Kar yağarken eğmiyoruz değil mi? Hani öyle sakin-sakin lapa lapa yağarken.
    Kar göze kaçmaz mı? Kaçsa da birşey olmaz mıdır yoksa?

    Helikopter pervanesine tepkiye ne diyorsunuz peki?

    Kar katı haldedir sıvı olan yağmura oranla başınızı sağa sola çevirerek yada hafif bir üflemeyle bile korunanbilirsiniz. İnsan yüzünde koruma iç güdümüzün en yoğun olduğu organımız gözümüzdür. Bu sebeple daha akışkan olan yağmura daha yoğun tepki vermek pekte mantıksız gelmemeli.

    Kişisel tepkiler üzerinden yola çıkarsak, yağmurda ıslanmayı çok severim şemsiye dahi kullanmam ama bende aynı koruma hareketini yapıyorum . Daha önce yağmurdan herhangi bir korunak altına kaçmadığım halde bu alışkanlığı sadece genetik özelliklerle mi kazandım yani?

    Helikopter benzetmenizse bence içgüdüsel değil bilinçli bir korunma hareketidir.




  • şimdi bunu damı evrimden diyecez .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: amo

    şimdi bunu damı evrimden diyecez .

    Damı demesek de kapıyı evrime bağlayabiliriz
  • Kafanın arka tarafında sürekli yattığımız için reseptörlerin duyu algılama biçimi kafatasının üst kısmına göre daha azdır. Bence o yüzden eğiyoruz. Çünkü kafamız öne bakarken yağmur damlasının soğukluğunu daha net hissediyoruz. Ama bayağı ilginç bir yorumlama bu mağara olayı. Oda olabilir tabi...
  • Bir de yazlık bir şapka takıp öyle çıkın yağmura acaba o zaman da kafanızı eğicek misiniz?Yoksa gözlerimiz yağmurdan rahatsız olmadığı için eğmeyecek miyiz kafamızı?
  • Ben de yukarıdaki arkadaşlara katılıyorum gözü koruma amaçlı eğiliyoruz. Yağmur yağdığında yukarıya bakarak yürüyebileniz var mı?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.