Şimdi Ara

Yabancı Plakalı aracın Türkiye'de izin verilen süreden uzun kalması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,


    Google üzerinden araştırdım, ticaret bakanlığına ve gümrük müşavirlerine sordum ama sorduğum sorunun cevabını bir türlü alamadım.


    Yabancı plakalı bir araç ile Türkiye'ye giriş yaptım ve bana 30 gün süre verildi. Bu süre aşıldığında


    Taşıtların yurtta kalma süresinin bitimini takip eden; 1 (bir), 2 (iki) ve 3 (üç) aylık süre içerisinde yurtdışı edilmesi durumunda 2023 yılı için sırasıyla 1.046 TL, 2.092 TL ve 3.138 TL para cezası uygulanır.


    deniyor.


    3 aylık süre aşıldığında ise gümrük vergisi kadar vergi alındığı söyleniyor ama bu vergi aracın hangi gümrük değerine göre hesaplanıyor? Ayrıca aracı bir yıl Türkiye'de kullandıktan sonra gümrüğe teslim etsek cezalar düşüyor mu?


    Bilgi sahibi olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum.








  • 2023 yılı için sırasıyla 1.046 TL, 2.092 TL ve 3.138 TL


    2023 yılı için sırasıyla 36€, 72€, 108€



    Siyasal islamcı gurbetçiler 10 yıl bile kalır sallamaz bu komik para cezalarıyla. Adamlar saatlik kazanıyor, çoğunluğu rahatça günlük bu paraları kazanıyor neredeyse.


    Şuna benziyor kurban bayramlarında Kızılay Türkiye için kurban bağışı 12.000TL, Almanlar için 800Euro falan diyor ya hani.


    Kendi halkına bu kadar düşman bir devlet, kendine düşman devletine bu kadar aşık bir toplum Dünya'da tektir ve 100-150 yıl sonra ki tarih kitaplarını okuyanlar tuvaletle kakalarını yaparken okuyup, hunharca gülecekler bu döneme.

  • 3 ay cezaları baya komik zaten orayı geçiyorum. 3-6 ay arası Araç bağlanır, aracın özelliklerine göre (satış fiyatı, motor hacmi, model yılı) türkiye’de satılmış gibi ÖTV’si hesaplanır onun %25’i sizden tahsil edilir. 6 ay aşılırsa ÖTV bedelinin tamamı. Aracınızı gümrüğe teslim ederseniz o araç üzerinden cezaları ödemeniz gerekmez FAKAT başka bir aracı kendi adınıza getiremezsiniz çünkü gümrük kaydında ödenmemiş cezanız olacaktır.
  • @djitomcat


    Araç için 1 ay süre verildiğine göre araç muhtemelen yurt dışında şirket üzerine kayıtlı veya 730 gün Türkiye'de bulunabilmesi için gerekli şartları sağlamıyorsunuz.

    1 aylık süre dolduktan sonra ilk 3 ay için gümrük bir usulsüzlük olduğunu varsayarak gümrük kanunu 241. maddeye istinaden işlem yapıyor. Buradaki söz konusu para cezası 2023 yılı için 523 TL'den başlıyor.


    İlk ay 523 x 2

    İkinci ay 523 x 4

    Üçüncü ay ise 523 x 6


    Tabi bu cezaları süresi içerisinde öderseniz %25 indirimli oluyor.

    1 + 3 aylık süre içerisinde araç hâlâ yurt dışına çıkarılmadıysa bu sefer gümrük kanunu 238. madde devreye giriyor. Gümrük vergilerinin %25'i kadar ceza yazılır. (Gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi, vsvs hepsi hesaplamaya dahil edilir) Aracın vergisiz değerinin hesaplanabilmesi için de aynı marka-modelin Türkiye Distribütöründen fiyat bilgisi dahi alınır. Aynı marka-modelin Türkiye'de satış fiyatı yoksa gerekirse yurt dışındaki üreticiden fiyat bilgisi talep edilebilir. Hiç olmadı emsal değerlere bakılabilir. Değer tespitine müteakip vergiler belirlenir ve onun üzerinden cezası yazılır.


    4 aylık süresi dolan aracın trafikte tespitine gerek kalmaksızın ceza yazılabilir. Zira bakanlık sistemden aracın yurt dışına çıkmadığını görebilir, cezayı kesip tebliğ eder geçer.


    Trafikte yakalanması durumunda araç bağlanır, ceza uygulanır ve araç gümrüklü sahaya alınır. Cezaların ödenmesine müteakip yurt dışına çıkış için 7 gün süre verilir.

    Aracın gümrüğe terk edilmesi cezayı iptal etmez. Affa uğramadığı sürece ödenmesi zorunludur.


    4 aylık süre dolmadan aracı gümrüklü bir sahaya bıraktığınız zaman süre durur. Gümrüğün izin vermesi durumunda isterse aracınız orada 6 ay daha kalsa bile süre aşılmamış olur. Tabi gümrük bu zaman zarfında park ücreti, bekleme ücreti vb talep edebilir.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.