Şimdi Ara

Yabancı basın, ülkemizde keşfedilen nadir toprak elementi rezervini şüpheli buldu (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
4
Favori
8.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
46 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • cabriyo kullanıcısına yanıt
    Cevremizde olup bizde kaliteli petrol / gaz olmaması Turkiyenin genç bir coğrafya olması degil mi hani Coğrafya dersinde falan bahsi geçer hocam?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • cabriyo kullanıcısına yanıt
    çünkü arap kıtası ile anadolu kıtası aynı toprak parçası ve ya birbirinin devamı değil ?
    ırakta petrol olması sırf bizim sınırımız var diye bizde petrol fışkıracak anlamına gelmiyor

    ayrıca amerikada bile petrol olup cıkarılmayan yüzlerce yer var! petrol dediğin öyle kureği vurdum cıktı diye olmuyor. arapların 10 dolaara maliyet ettiği şeyi 100 dolar maliyetle kim cıkarmak ister. beton dökup kapıyorlarmış diyor senin gibiler işte sonra

    yani biraz basit jeoloji ve ekonomi bilince komplo teorisi aramıyorsun gayet mantıklı geliyor

  • Toryum toryum en önemlisi. Gerçekten Türkiye'nin geleceğini tamamen değiştirebilmek potansiyelde. Acilen bu işi yapabilecek şirketler kurulmalı, mühendisler yetiştirilmeli, teknolojiler geliştirilmeli, ARGE yapılmalı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Venezuela da en fazla petrol rezervine sahip, bu rezervi cikarip Multecilere harcayacaksa ve kendi aile sirketlerini zengin edecekse, 3. sinif vatandasa sorarim, nasil mutlu olabiliyorsun bu habere

  • Ben Turkiye de yasayan biri olarak inanmiyorun karsilastigim olaylardan yila cikarak yabanci basin inanmamasi cok normal ki dogrudur da. Gercekte olsa kullanamayacagimiz icin satmasalar bari ilerde belki kullaniriz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bor varda ne oluyor önemli olan işleyebilmek dış ülkeler sömürüyor bazılarıda lozan falan demiş gücün varsa lozan yoktur gücün yoksa yarın bi lozan daha gelir şuan iran dünyada söz sahibi türkiyeyi diğer ülkeler komedi niyetine dahi dinlemiyor

  • lozan bittimi Lozan biter bitmez hemen zengin olacağızzz.Buna kargalar bile güler...Gak gak gagakkkkk.

  • Bize bile kimse inanmıyor artık nasıl bir ülke olduysak. Hayatımız yalan.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 15 yıldır madencilik sektöründe bu ve tip uluslararası projelerde yer almış biri olarak konuya açıklık getirmekte fayda var.
    Uluslararası basında birazda bizle dalga geçen haberler şeklinde çok sayıda kaynakta çıktı bu haber. Bu işin bir standardı var rezerv bu şekilde açıklanmaz, üstelik yeterli veri ve bilgiyle de desteklenmeden bu şekilde kimseyi inandıramazsınız.
    694 milyon tona öncelikle teknik olarak tam anlamışla rezerv diyemeyiz çünkü bunu destekleyici veri yok. Ama doğru kabul edelim, bu 694 milyon ton içerisinde belli oranda Nadir toprak elementleri içeren miktar, bu kadar nadir toprak elementi var demek değil. Peki bu kütlenin içinde ne kadar Nadir Toprak elementleri oksidi (REO/NTEO)var? Sayın bakanın açıklaması burada esas teşkil edebilir. 570 bin ton yıllık cevher işleyerek 10 bin ton REO üretilecek deniliyor, dolayısı ile basit bir oran orantı yapıldığında yuvarlak hesap %1,8 REO içeriği olduğu hesaplana bilir. Yani 694 milyon tonun %1,8 i REO. buda yaklaşık 12,5 milyon ton REO sahibiz demek (verilen 694 milyon tonu doğru kabul ettiğimizde). Buda bizi Çinden sonra ikinci sıraya koymaz ama ilk 10'a büyük ihtimalle 5. yada 6. sıraya yerleştirebilir. Aslında doğru bir şekilde lanse edilse gerçekten dünyanın ilgisini çekebilecek bir proje. Tabi dünya tek başına 1000 sene yetmez, ama yine mevcut tüketim seviyesi ile 40 yılın üzerinde tek başına yetecek önemli bir rezerv.

    Tabii iş sadece rezervle bitmiyor. Nadir toprak elementlerinin bu kadar pahalı olmasının sebebi proses. Lantan ve seryum gibi nadir toprak elementler ton fiyatları 1500-2000 dolar arasında gezen çok pahalı olmayan nadir toprak elementleri, ve maalesef bizdekilerde de ağırlık bunlarda, esas para edenler Neodimium, prosedimum gibi mıknatıslarda kullanılanlar bunların ton fiyatları yüzbinlerce hatta milyonlarca dolar seviyelerinde. Ama çok karmaşık ve zorlu bir proses ihtiyaç duyuyorlar. Çin dışındaki önemli bir üretici olan Avustralyalı Lynas bu nadir toprak elementlerini ayrı yarı oksitler olarak üretmek için 943 aşamalı bir solvent ekstraksiyon uyguladığını söylüyor. Buyrun bu linkteki videonun 7 saati başlangıcında Lynas CEO su ne kadar karmaşık bir proses olduğunu anlatmaya çalışıyor.https://youtu.be/_Oo7xYHEOFA

    Rakamlar doğruysa önemli bir kaynak, ama proses için ciddi bir arge ve zaman gerekli. Lynas'ın bunu çözmesi yüzlerce milyon dolarlık destek, yüzlerce araştırmacı desteğiyle 15 yıl aldı.





  • Nedense aklıma geldi.

    Bu arada bir sürü nadir toprak elementi var, bizdeki neymiş? celibonyum...? bonibonit...?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rabitelli -- 14 Temmuz 2022; 21:25:54 >
  • Çin Toplum Partisi nedir? Çin Komünist Partisi olmasın o?

  • Çin bu açıklamayı yaptıysa tehdit var demek. Eğer tehdit olmasa açıklama bile yapan olmazdı

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Şöyle hava civa patladık uçacağız yapmıyorlar mı...

  • zdniz Z kullanıcısına yanıt
    Senide Ciddiye Alan var mı ?

  • Mesele rezerv değil ki onu işleyeyip ham madde elde edip. Onu da katma değer sağlayacak bir ürün tasarımı ile birleştirmekte.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    Amerika'da tek entegre rare earth element madeni üreticisi MP Material. Halka SPAC olarak açıldığı 1-1.5 seneden beri takip ediyorum.

    Yatırımcılarından en önemlisi silikon vadisi milyarderi Chamath Palihapitiya.

    Yıllardır pasif olan Mountainpass madenini devreye aldılar. Onlar bile daha kendileri proses edemiyorlar madeni. Cevheri kazdıktan sonra Çin'e gönderiyorlar . Önümüzdeki yıllarda verimli bir prosessing süreci geliştirmek için ARGE yapıyorlar. Hedefleri bu elementleri ülkelerinde üretmek. Şimdi milyarlarca dolarlık silikon vadisi yatırımı alıp batı yarım kürenin birçok bilim adamını kadrolarına almalarına rağmen daha hala işin başlarındalar. (Ki cevher üretimleri var)

    Bizim kaç fırın ekmek yememiz gerektiğini anlatabiliyor umuyorum...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2023 yılını bekliyor reizz

  • Jelibon rezervlerini şüpheli bulmamış neyse ki

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • RoZ1903 R kullanıcısına yanıt

    kuyruk acın nedir özellikle yeni üyelikmi alıyosun laf atmak için  

  • İhaleyi Ali Çingiz Holding alır. Ali Çingiz oyunu ile Çin'in Bayanobasi'na koyar

    Siz anlayin.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.