Şimdi Ara

Xbox Series X - ANA KONU - #PowerYourDreams (72. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
8 Misafir (1 Mobil) - 7 Masaüstü1 Mobil
5 sn
76.639
Cevap
783
Favori
3.771.597
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
190 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7071727374
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Konuda Sony'ye en ağır şekilde giydirenlerden (bu nesilde de ps4 kullansamda, ilk andaki hayal kırıklığından dolayı) olmama rağmen, gece boyunca çeşitli mecralardaki kaynakları, yorumları, sektörün ileri gelenlerinin beklenti ve tahminleri, atlanan küçük detayların daha net ortaya çıkması neticesinde bir kaç kelam etmek istiyorum, bunları Türkçeye çevirerek... (reddit, techpowerup, eurogamer)

    Sony 36 CU 2 ghz üzeri bir yapıya gitmesinin sebebi olarak, kontrol edilmesi kolay ve atik bir GPU ortaya koymak olduğunu belirtiyor. Zira doğru bir söylem. 36 cu 1 ghz hızında bir gpu ile 48 cu 750mhz bir gpu'nun tflopsu aynı - 4.6 tflops... Ancak verdikleri deneyim ve yapımcılar için ortaya koydukları senaryo aynı değil. Tflops sadece Vector ALU'ların hesaplandığı bir çeşit hesaplama birimi. Yani sadece işin bir kısmını temsil ediyor.

    Yukarıda örneğini verdiğimiz durumda rasterleştirme(verilmiş üçgeni renklendirme hacim kazandırma, görüntülenebilir bir hale getirme) %33 daha hızlı, L1,L2 cachelerin ulaşım-erişim daha hızlı, işlem emir komutları için ayrılan buffer daha hızlı demektir. Çünkü çekirdek saat hızları bütün sistemi etkiliyor.

    Ayrıca bir sahnedeki üçgenler küçüldükçe bu ALU'ları çok fazla çekirdeği olan ekran kartına yüklemek komplike bir hale gelebiliyor, bu da verim kaybı demek oluyor. Hızlı bir gpu bu işi de daha iyi yapıyor. (bu kısım Cerny'nin Eurogamer röportajından çevrilmiştir)

    Bunun yanı sıra Sony özel bir I/O yolu ve cache sistemi kullanarak SSD'den istenen verinin istenen önem sırası ile (önemli olan daha hızlı gelecek şekilde) doğrudan bir konuşma sistemi yaratmış. Ve oyunları yapanın hiç bir şeye dokunmasına gerek yok, sadece hangi verinin alınması gerektiğini işaretlemeleri yeterli, sistem gerisini hallediyor.

    Buna ekstra olarak 12 kanal bir SSD kontrolcüsü var ve bu en iyi şekilde 825 gb ile çalışır hale getirilmiş - main drive olarak (o garip 825 rakamı bu yüzden)... Bu sayede 9 gb/s gibi bir veri aktarım hızına erişebiliyor SSD çok zorlanmadan. Bu 12 kanal özel kontrolcünün şöyle bir artısı da var, Sony bir kısmına sanal bellek olarak atayabilecek. Ancak pc'de ki gibi sadece soğuk veri depolamaya değil, sıcak veri ile de (o anda işlenen) doğrudan etkileşime giren bir bellek olacak. Bu sayede ekran kartının belleğinin üzerinden yük alınabileceği söyleniyor. Ki muazzam bir şey. Neden bu kadar SSD'ye yoğunlaştıklarını gösteriyor bu konu.

    Bu sebeple, Apu'nun ön belleği de daha büyük Sony kanadında. Ayrıca Sony FreeBDS kullanıyor ve tabanı Vulcan. Microsoft'un DirectX'ine göre %20 oranında daha verimli olduğu - en önemlisi işlemci kanadında- söyleniyor.

    Sony'nin bellekleri de unified. Yani hepsi 256 bit veriyolu üzerinden tek tip hızla aktarım sağlıyorlar. Bu da programlamayı kolaylaştırıyor ve stabiliteyi arttırıyor. Xbox'ta bu iki farklı bellek tipine bölünmüştü.

    Dolayısı ile daha büyük bir cache, 2 kat hızlı ssd erişim süreleri, doğrudan donanım konuşmasının bir ileri seviyeye taşınması, kompak-hızlı saat hızları sayesinde daha atik - diğer gpu alanlarını da paralel olarak hızlandıran bir GPU'dan yana kullanmış tasarım tercihini.

    Ayrıca Cerny %10'luk değişim-yada kısılmanın 'Elektrik/tüketim' tarafında olduğunu belirtmiş, AMD Shift dediğimiz teknoloji işte. Bu da en kötü senaryo ve buna rağmen nasıl önlem alındığından bahsetmiş. Saat hızlarının çok kısılması beklenmiyor. Soğutma sistemlerine inanılmaz güveniyorlarmış, zira en çok bunun üzerinde durulmuş, bayağı kallavi bir soğutma sistemi kullanılmış PS5'te o frekansları sustain edebilmek için.

    Ayrıca son anda göz boyamak için 10 tflops üstüne çıkması adına OC'lenmiş dedik, ki bunlardan biri de benim, ama bu bilgiler (halka açılmadan önce) eurogamer'a 2.5 ay önce verilmiş zaten. Yani xbox konusunda kimse bir şey bilmiyorken Sony bunu böyle tasarlamış, orada da günahlarını almış olabiliriz.

    Bu az CU'nun tek dezavantajı, Ray Tracing fazla shader çekirdeğini seviyor, dolayısı ile o konuda Xbox'ın arkasında kalması olası ancak orada da Sony 3. parti özel bir RT core kullanmış, yine özelleştirilmiş olarak. Yani AMD'nin donanımsal RT çözümü, veya hibrit olarak shaderların ray tracing için çalışması yerine özel bir çekirdek mimarisi geliştirmişler. Bu şekilde o 36 cu'yu kompanse etmek istiyor olabilirler.

    Tabi ki bunların hepsi kağıt üstündeki değerler. Gerçek hayata, pratikte nasıl yansıyacak hepimiz göreceğiz. Ancak sandığımız kadar kıyametlik, kötü bir durum yok gibi görünüyor.

    GDC için hazırlanan sunumda aylar öncesinden hazırlanmış. Sıkıntı millette hype yaratmaları ve beklentiyi arttırmaları oldu. Sessiz sedasız yapımcılara şunu metin olarak gönderip, durumu da izah eden iki üç video yayımlasalar bu kadar kaos çıkmayacaktı. Mühendislik ve geliştirme konferansını sen bizim gibi son kullanıcıya verirsen olacağı budur.

    Kesinlikle kötü bir PR oldu Sony adına. Umarım toprlar ve konulara açıklık getirerek, ileride oyunlarla da destekleyerek bizleri sevindirirler. Rekabet bizlere yarayacaktır. İyi forumlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antikaruh -- 19 Mart 2020; 3:36:28 >




  • Outlaw-E kullanıcısına yanıt
    birader sacmalamayi kes konuyu sal artik bildirim geliyor bakiyoruz heryerde senin aptalca mesajlarin. asil senin gibileri burada isteyen yok. BLOK!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlgilenenler için, Digital Foundry PS5 teknik analiz videosu yayınlamış. En ağırbaşlı ve 'donanım' dendiğinde akla gelen itibarlı yayımlardan biri. Richard Leadbetter, AI 'Machine Learning' ve VRS haricinde hemen her bilmemiz gereken şey konuşuldu diyor. Sony'nin SSD üzerine ne denli gittiğini anlamak için iki tarafın da fanboyluğu bırakması lazım. İnternet kültürü çok reaktif ve sürü mantığıyla şekillenen bir kültür; atışmalar olur ama bilgi öğrenmek isteyen insanları ve meraklılarını adında 'donanım' geçen bir forumda aşağılamak ve gidin burdan diye dışlamaya çalışmak da, ne bileyim, abesle iştigal değil mi?

    PS5 konusunda belli ki üstüne alınan ve sanki yedi sülalesine hakaret etmişler de Microsoft'a dava açacakmış gibi konuşan üç beş zıvanadan çıkmış PlayStation fanı da aynı bu şekilde konuyu kirletmiş ve seviyeyi resmen düşürmüşler. Ben XBox'u çok daha fazla beğendim ama kesinlikle Sony'nin SSD için bu kadar uğraşması takdire değer. Güncel shader teknolojisi ve rasterlemede yenilik arayışı içinde oldukları belli bu geliştirme sürecinde. Bu "ısınacak, ısındığını, çözünürlüğü düşürdüğünü nasıl bilcez, paranoyak olcaz" fikrini kimler ortaya attı bilmiyorum ama, gerçekle bağdaşmıyır. Frekanslar sürekli değişken olacak ve güce bağlı olarak değişecek. Sabit bir 'max. boost' olmaması, kötü anlama gelmiyor. Sony'nin bir oyun ve gerçek zamanlı performans gösterimi yapması gerekiyor ki son kanaati verelim tabi.

    SSD olayı gırgıra bağlanmış ancak veri aktarımı için adanmış bir kontrolcü ve ayrı iki I/O ekişlemci ile RAM'le olacak olan işlemlerde bir kaç formaliteyi (PC'de olan ve transferi yavaşlatan ama gerekli formaliteler, protokoller vb.) ortadan kaldırarak yükleme ekransız ve kesintisiz bir tecrübe sunmayı amaçlamışlar. TF olayına gelirsek, tüm suç Sony'de: çok mu zordu efendi paşa hazretlerinin bir tane medya brifingi göndermesi ve olaylara açıklık getirmesi?

    Fanboylar kadar aptal bir türün benzerini -belki ağır kaçacak ama- ancak kasıtlı hastalık bulaştırmayı marifet sanan ve bunu deepweb vb. yerlerde paylaşan gruplarda görürsünüz. Evet, böyle kasıtlı olarak AIDS gibi genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkları insanlara yaymaya çalışan insanlar çok önceden beri vardı, merak edenler varsa belirteyim.

    Bu konsola para verip senelerce kullanacaksınız ve belki ev bilgisayarı olarak da kullanmayı amaçlıyorsunuz; tabii ki donanım önemlidir. Umarım iki tarafın da fanları bunu anlarlar.
    https://www.youtube.com/watch?v=4higSVRZlkA




  • Takip.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Daha geçen xbox one x aldım. Gamepade hayran kaldım görüntü kalitesine hayran kaldım ve Türkçe oyun oyun yapma gayretlerini takdir ettim. Şimdiden belli , bir sonraki konsolum Series X. Çıkmadan satarım ilk gün alırım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Xbox Series X - ANA KONU - #PowerYourDreams


    Spdif out ( optic ses çıkışı ) olmaması kötü olmuş
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ellie_Williams



    Alıntıları Göster
    Kendisi yakından tanıdığım bir abimiz, gerçek hayatta da sürekli görüştüğüm birisi, şu anda Series X almak için eli ayağı titriyor 5 dakikada bir soruyor ne zaman çıkıyordu diye, zor zapdediyoruz whatsapp grubunda, kendisi Psboy olarak bilindiği için buraya yazamıyor bunları ben yazayım dedim




  • Antikaruh kullanıcısına yanıt
    Tam ps tarafından Xboxa geçmeye karar vermişken bu kafamı karıştırdı. Hala sinirliyim dünkü sunuma ve tf değerine ama bakalım teknolojiden anlayan insalar daha neler diyecek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 7071727374
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.