Şimdi Ara

Voskhozhdeniye (1977) | Larisa Shepitko

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
583
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Voskhozhdeniye
     Voskhozhdeniye (1977) | Larisa Shepitko


    1977, Sovyet Rusya yapımı. Yönetmen, Larisa Shepitko. Vasili Bykov'un romanından uyarlama. Oyuncular, Boris Plotnikov, Vladimir Gostyukhin, Sergey Yakovlev. 111 dakika. Berlin Film Festivali, Altın Ayı Ödülü.

    1942 yılında, Belarus’un ormanlık alanında işgalci Almanlar ile onlarla işbirliği yapan Ruslardan kaçan, ülkesine sadık ve ülkeleri için düşmanlarla, açlıkla, hastalıkla ve soğukla mücadele eden bir grup Rus partizan hikâyenin karakterleri. Hikâye açlıktan bitap düşen grubun içlerinden iki kişiyi yemek bulmaları için, yakınlardaki bir çiftliğe göndermeleriyle başlıyor. Birbirlerini kardeş olarak kabul etmiş iki askerin ilerleyen bölümlerde savaş içinde değişen psikolojilerinin ve bunların karakter tahlillerinin ustalıkla işlendiğini görüyoruz. Filmde çok önemli ayrıntılar var. Gerçekçilikten epey nasibini almış, dramatik hâlleri ustaca vermeyi başarabilmiş bir yapım.


    Film boyunca Rybak'ı vatansever, güçlü bir karakter gibi görürken Sotnikov'u tam tersi görüyorduk. Ama filmin sonunda onların yakalanıp da sorguya çekildiklerinde, Sotnikov'un onurunu ve vatan sevgisini kendi hayatına dahi değişmediğini görüyoruz. Oysa Rybak ölmek istemiyor, yalnızca kendini düşünüp bencillik ediyor. Özellikle asılmadan önceki manevrası insanı uyuz eden cinsten. Bizim Sotnikov'umuz ise asılacak olan diğer 4 kişi için kendini öne sürmüştü.


    Film bir kadın yönetmenin gözünden izleyiciyle buluşuyor. Bir savaş filmini bir kadının anlatmış olması ilgi çekici geldi bana ve bu konuda çok başarılı olmuş. Ayrıca zaten bir romandan uyarlama olan film izleyende Rus edebiyatından bir eser okuyormuş hissi veriyor. Oyunculuklar harika, onlara puanım 10/10. Filmeyse, 9/10.

    Filmi izledikten sonra filmle ilgili birkaç ayrıntıyı şuradan edinebilirsiniz,
     Voskhozhdeniye (1977) | Larisa Shepitko



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meursault. -- 10 Temmuz 2012; 10:25:36 >







  • Rus Sinemasını severim, konusu da savaş psikolojisi üzerineymiş, izlemek farz oldu,

    Teşekkürler paylaşım için...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bolivya

    Rus Sinemasını severim, konusu da savaş psikolojisi üzerineymiş, izlemek farz oldu,

    Teşekkürler paylaşım için...

    Önemli değil
    Bu film de Rus sinemasının bütün karakteristik özelliklerini taşıyan bir film, muhtemelen beğenirsiniz. İyi seyirler.
  • şimdi izledim. doğruyu söylemek gerekirse bir Idi i smotri , bir stalingrad kadar etkilemedi beni. o puan çok olmuş gibi geldi bana. neyse yine de türünü sevenler kaçırmasın derim. 10 üzerinden 7.5 alır.
  • Yönetmenin altyazısı bulunan bir diğer filmi, izlemenizi öneririm.

     Voskhozhdeniye (1977) | Larisa Shepitko



    Krylya (Kanatlar), 1966, Rus yapımı, kadın yönetmen Larisa Shepitko'nun filmi. Savaş sonrası Rusya'sında geçiyor. Katı bir karaktere sahip olan, öğretmen Nadya'yı yakından inceliyor film. Özellikle son sahneler çok başarılı. Yönetmen 41 yaşında bir trafik kazasında ölmüş. Eğer ki erkenden ölmeseymiş çok daha iyi filmler çekebilirmiş. Voskhozhdeniye filmi bile onun ne kadar büyük bir yönetmen olduğunu gösteriyor.

    İzlemeyenlere tekrardan Voskhozhdeniye (Tırmanış) filmini öneriyorum. Şu ana kadar izlediğim en iyi savaş filmleri arasındadır, ayrıca insan psikolojisini yakından inceleyen harika bir başyapıttır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.