Şimdi Ara

Interstellar Filmi 1 Sayfalık özet (Tam yapamadım yardım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
27.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • xas



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pekbiumursanmaz -- 20 Eylül 2023; 17:44:12 >



  • Elindekilerini bana yolla okuyayım düzeltme gerekirse sana söyleyim...

    Kısaca filmi özetlemem gerekirse, ki fazla vaktim yok sadece sahne sahne ana yerleri vurgulayarak geçeceğim, sen aradaki boşlukları ya da anlattığım şeyleri tamamlarsın.

    SPOILER ALERT

    quote:

    Dünya'da inanılmaz bir kıtlık yaşanmaktadır, insanlar artık sadece mısır üretebiliyorlardır çünkü manyetik alandaki bozukluk nedeniyle çok büyük toz fırtınaları yaşanmaktadır ve bu tarımı baya etkilemektedir. Ayrıca yine manyetik alanlarla çalışan donanımlarda düzgün çalışmamaktadır, MRI makineleri gibi.

    Ana kahramanımız Cooper ise bu sebeplerden dolayı artık NASA'da çalışmayan sadece ailesinin geçimini sağlamak amacıyla tarımla uğraşan bir adamdır. Bir kızı ve oğlu vardır. Anneleri ölmeden önce "artık biz çocuklarımıza birer anı olmak için yaşıyoruz" demiştir. Cooper'ın kızı Murph arasında her zaman değişik bir sevgi bağı olmuştur.

    Kızının odasında yer çekimi anormalliği olmaktadır. Toz fırtınası çıktığı zaman, yerde binary(0lar ve 1ler) rakamlarla koordinatlar belirir ve bunu takip ederler. Koordinatlar NASA'nın çok gizli üssüne çıkmaktadır. Üsse gittiklerinde Dr. Brand artık Dünya'mızın kurturalımaz olduğunu, insanoğlunu amacının burayı kazanmak değil terketmek olduğunu söyler. Nihayetinde "İnsanoğlu Dünya'da doğdu ama kaderinde burada ölmek yok". Cooper'a keşfettikleri solucandeliğini anlatır, 3 gezegen bulduklarını ve yaşanabilirlik açısından emin olmak için astronot yolladıklarını, sıradaki ekibin başındada Cooper'ın olması istediğini söyler. 2 planı olduğunu söyler, birincisi yaşanabilir bir gezegen buldukları ana kadar yer çekimi denklemini çözüp insanları oraya taşıyacaklarını, ikincisi ise eğer ilki başarısız olursa, sıfırdan bir ırk yaratmak için insan embriyoları olduğunu söyler. Cooper öyle ya da böyle bunu kabul eder.

    Dünya'yı terk etmek üzere ayrılacak olan Cooper'ın son bir şeyi düzeltmesi gerekiyordu, o da, ondan ayrılmasını istemeyen kızıyla güzelce vedalaşabilmek... Fakat son ana kadar bu olmaz, Cooper aracına atlayıp gittiği sırada kızı evden ağlaya ağlaya koşarak çıkar ama çok sevdiği babası ise gözü yaşlı bir biçimde yola koyulmuştur.

    Uzaya çıktıklarında solucan deliğine doğru yol alıyorlardı, uzun uykuya yatmaları gerekti. Uyandıklarında oraya varmışlardı, solucan deliğinden geçip, Gargantua(kara delik)'ya varacaklardı. İlk olarak sularla kaplı olan gezegene inme kararı aldılar. Bu gezegende gerçdikleri bir saat, Dünya zamanıyla yedi yıla denk geldiğinden, işlerini hemen halledip yola koyulmaları lazımdı fakat çıkan aksaklıklar nedeniyle 3 saat boyunca gezegende kalırlar çünkü bu gezegende Gargantua'nın inanılmaz çekimi sayesinde dev dağlar gibi hiç durmayan binlerce metre uzunluğunda dalgalar vardır. ENDURANCE'a döndüklerinde aradan 24 yıl geçmiştir, Cooper'ın ailesinden gelen bir sürü birikmiş video kaydı vardır. Babası çoktan ölmüştür, oğlu evlenmiş ve bir çocuğu olmuştur. Kızı ise Cooper'ın o anki yaşına gelmiştir ve babasına şu an eve dönmek için iyi bir zaman olduğunu çünkü evden ayrılmadan önce babasının ona belki geri geldiğimde aynı yaşta bile oluruz dediğini hatırlatmaktadır. Cooper kendini tutamaz ve insan ırkını kurtarmak için neredeyse imkansıza yakın görevinin üzerindeki baskı, kızının yanında bunca zaman olamayışı tüm bunları düşününce göz yaşları sel olur. Nihayetinde kabul ettikleri görev tam anlamıyla intihar etmekle aynı.

    Sıradaki gezegen ise Dr. Mann'ın gezegeni. Burası ise çok soğuk karlarla kaplı, düz yaşamaya elverişli katmanı olmayan bir gezegen. Burasını Dr. Mann'den gelen iyi nitelikteki sinyaller yüzündne seçmişlerdi fakat Dr. Mann yalnız kalmamak için bencilce bir şey yapmıştır, verileri manipule ederek buranın iyi bir yer olduğu sinyalini göndermiştir. Geçen zaman sonucunda sadece kendisinin ENDURANCE'a gidebilmesi için Mann ihanet eder. Uçsuz bucaksız evrende, Dünya'dan çok uzakta bir gezegende yumruk yumruğa kavga etmek hemde böyle bir durumda! İnsanoğlunun her zaman kendi çıkarları için bencilce hareket ettiğinin en açık örneğidir.

    Sonunda Dr. Mann ENDURANCE'a gitme yolunda feci şekilde can verir fakat arkasında bir bölmesi paramparça olmuş ve bunun yüzünden ENDURANCE durmadan dönmektedir. Tek şansları ona binmek olduğu için Cooper kahramanlıkla sahip olduğu yetenekleri kullanarak, epik bir şekilde, dönen cisme uzay araçlarını bağlamayı başarır. Bundan sonrasında ise kuantum, yerçekimi ve karadelik hakkında yeterli bilgi alamadıkları için, Gargantua'yı şon sansı olarak görür. Buraya girmeden önce Dr. Brand'i Edmund'ın gezegenine yani Dünya'yla en yakın benzerlik sağlayan gezegene yollar. Cooper ise Gargantua'ya girer. Herkesin bildiği, karadeliğe girmek insanı öldürür, çıkışı yok. Fakat Gargantua filmin sonundada anlaşıldığı üzere gelecekteki paralel evrendeki gelişmiş 4. 5. boyuta hükmeden insanların yani "biz"lerin yaratmış olduğu özel bir karadeliktir. Gelecekteki insanlar bunu niye yapmıştır? Çünkü birinci plan olan Dünya'daki insanları taşıma planı onlar için başarısızlıkla sonuçlanmış ve bunun bir daha yaşanmaması için, bizlere acıdıkları, üzüldüklerinden böyle bir yardımda bulunmuşlardır. Buraya girdiğinde Cooper kendini 4. boyutta yani zamanı görebildiği, kızının odasındaki kütüphanenin arkasında bulur. Burada kızının belli zamanlardaki anılarını görür, ona bağırır ulaşmaya çalışır ama ulaşamaz çünkü kızı onu duyamaz. Tek yapabildiği şey raflardan kitapları düşürmektir ve bunları kullanarak ona mesaj vermeye çalışır. (CASE mi TARS mı o an?) TARS Cooper'a toplamış olduğu değerli verileri MORS alfabesine encode ederek verir. Cooper ise bunu yer çekimini kullanarak kızına vermiş olduğu saate iletir. TARC bunun bir işe yaramayacağını çünkü kızının bunu asla çözemeyeciğini söyler fakat robotlar tek bir şeyden yoksundur o da sevgiden, aşktan. Filmde ki 5. boyut sevgidir, Cooper ile Murph'in arasındaki sevgi bağı sayesinde Cooper kızına mesajları iletmeyi başarır ve kızı ise bunları decode eder. Gelecekteki insanlarda bu karadeliği yaratırken işe yarayacağını bilmedikleri halde yapmışlardır ama Cooper ile Murph'i gördükleri zaman eksik şeyin ne olduğunu anlamışlardı.

    Yıllar sonra, Murph'in sayesinde yer çekimine hükmedilir ve Satürn yakınlarında bir sitasyon kurulur, Dünya'dak insanlar oraya taşınır. Cooper ise karadelikten tam dünya zamanı ile 50 sene sonra çıkmış ve istasyona getirilmiştir. Oğlunun erken bir zaman içerisinde yaşlılıktan iyi bir şekilde öldüğünü öğrenir. Kızı ise 1 yıldır uzun uykudadır. Kızıyla buluştuğu an filmin en dramatik sahnesidir. Kızı artık 103 kusur yaşındadır, etrafında torunlarının torunları bulunmaktadır ve o artık ölüm yatağında yatıyordur. Cooper elini tutar ve kızı ona (tam hatırlamıyorum ağlıyordum baya çünkü o sahnede ) eskiden babam geri geleceğim derdi, hayaletimin kim olduğunu artık anladım der, en baştan beridir o sendin... Daha sonra Cooper'a Brand'e gitmesini söyler, filmde anlatılmasada Cooper istasyonu terk ettikten sonra kızı Murph yaşama veda eder.


    Filmde verilen duygular ve fikirler çok fazla ama toparlayacak olursam.

    1) Filmin ana hikayesi aslında sevginin, aşkın böylesine esktrem durumlarda bile neler yapabileceğinin limitsiz olduğudur. Hikayede bu, baba ve kızı arasındaki sevgidir. Düşünün babası onca yıl geçmiş olmasına rağmen hala daha kızını son bir kez görebilmek için neler yapıyor. Kaderlerinde bu vardı, birbirlerinden ayrı yaşamak. Bu da yetmezmiş gibi onların öldüğünü, yaşlandığını görmek, bir insana verilebilecek en büyük acıdır herhalde.

    2) Aynı zaman diğer unsur ise, insanların aç gözlülüğünün, kibrinin o kadar büyük ve genlerine işlemiş olduğunu söylüyor, uçsuz bucaksız yerde yumruk kavgasına girmek.

    3) En son ise, Bu gidişle evimiz dediğimiz Dünya'nın yakın gelecekte artık yaşanılmaz hale gelebileceğini gösteriyor. Kalmak istesek öleceğiz, ayrılmak istesek yeni gezegen bulacağız.


    Son olarak eleştirelerini yazarken, Hans Zimmer'dan bahset kesinlikle, filmin müziklerinin sahnelerle nasıl içiçe olduğunu vs. Birde Kip Thorne'dan bahset, ilk defa bir filmde solucan deliği ile karadelik gerçekçi simule edildi de.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 12 Ocak 2015; 22:31:21 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: X-FI

    Elindekilerini bana yolla okuyayım düzeltme gerekirse sana söyleyim...

    Kısaca filmi özetlemem gerekirse, ki fazla vaktim yok sadece sahne sahne ana yerleri vurgulayarak geçeceğim, sen aradaki boşlukları ya da anlattığım şeyleri tamamlarsın.

    SPOILER ALERT

    quote:

    Dünya'da inanılmaz bir kıtlık yaşanmaktadır, insanlar artık sadece mısır üretebiliyorlardır çünkü manyetik alandaki bozukluk nedeniyle çok büyük toz fırtınaları yaşanmaktadır ve bu tarımı baya etkilemektedir. Ayrıca yine manyetik alanlarla çalışan donanımlarda düzgün çalışmamaktadır, MRI makineleri gibi.

    Ana kahramanımız Cooper ise bu sebeplerden dolayı artık NASA'da çalışmayan sadece ailesinin geçimini sağlamak amacıyla tarımla uğraşan bir adamdır. Bir kızı ve oğlu vardır. Anneleri ölmeden önce "artık biz çocuklarımıza birer anı olmak için yaşıyoruz" demiştir. Cooper'ın kızı Murph arasında her zaman değişik bir sevgi bağı olmuştur.

    Kızının odasında yer çekimi anormalliği olmaktadır. Toz fırtınası çıktığı zaman, yerde binary(0lar ve 1ler) rakamlarla koordinatlar belirir ve bunu takip ederler. Koordinatlar NASA'nın çok gizli üssüne çıkmaktadır. Üsse gittiklerinde Dr. Brand artık Dünya'mızın kurturalımaz olduğunu, insanoğlunu amacının burayı kazanmak değil terketmek olduğunu söyler. Nihayetinde "İnsanoğlu Dünya'da doğdu ama kaderinde burada ölmek yok". Cooper'a keşfettikleri solucandeliğini anlatır, 3 gezegen bulduklarını ve yaşanabilirlik açısından emin olmak için astronot yolladıklarını, sıradaki ekibin başındada Cooper'ın olması istediğini söyler. 2 planı olduğunu söyler, birincisi yaşanabilir bir gezegen buldukları ana kadar yer çekimi denklemini çözüp insanları oraya taşıyacaklarını, ikincisi ise eğer ilki başarısız olursa, sıfırdan bir ırk yaratmak için insan embriyoları olduğunu söyler. Cooper öyle ya da böyle bunu kabul eder.

    Dünya'yı terk etmek üzere ayrılacak olan Cooper'ın son bir şeyi düzeltmesi gerekiyordu, o da, ondan ayrılmasını istemeyen kızıyla güzelce vedalaşabilmek... Fakat son ana kadar bu olmaz, Cooper aracına atlayıp gittiği sırada kızı evden ağlaya ağlaya koşarak çıkar ama çok sevdiği babası ise gözü yaşlı bir biçimde yola koyulmuştur.

    Uzaya çıktıklarında solucan deliğine doğru yol alıyorlardı, uzun uykuya yatmaları gerekti. Uyandıklarında oraya varmışlardı, solucan deliğinden geçip, Gargantua(kara delik)'ya varacaklardı. İlk olarak sularla kaplı olan gezegene inme kararı aldılar. Bu gezegende gerçdikleri bir saat, Dünya zamanıyla yedi yıla denk geldiğinden, işlerini hemen halledip yola koyulmaları lazımdı fakat çıkan aksaklıklar nedeniyle 3 saat boyunca gezegende kalırlar çünkü bu gezegende Gargantua'nın inanılmaz çekimi sayesinde dev dağlar gibi hiç durmayan binlerce metre uzunluğunda dalgalar vardır. ENDURANCE'a döndüklerinde aradan 24 yıl geçmiştir, Cooper'ın ailesinden gelen bir sürü birikmiş video kaydı vardır. Babası çoktan ölmüştür, oğlu evlenmiş ve bir çocuğu olmuştur. Kızı ise Cooper'ın o anki yaşına gelmiştir ve babasına şu an eve dönmek için iyi bir zaman olduğunu çünkü evden ayrılmadan önce babasının ona belki geri geldiğimde aynı yaşta bile oluruz dediğini hatırlatmaktadır. Cooper kendini tutamaz ve insan ırkını kurtarmak için neredeyse imkansıza yakın görevinin üzerindeki baskı, kızının yanında bunca zaman olamayışı tüm bunları düşününce göz yaşları sel olur. Nihayetinde kabul ettikleri görev tam anlamıyla intihar etmekle aynı.

    Sıradaki gezegen ise Dr. Mann'ın gezegeni. Burası ise çok soğuk karlarla kaplı, düz yaşamaya elverişli katmanı olmayan bir gezegen. Burasını Dr. Mann'den gelen iyi nitelikteki sinyaller yüzündne seçmişlerdi fakat Dr. Mann yalnız kalmamak için bencilce bir şey yapmıştır, verileri manipule ederek buranın iyi bir yer olduğu sinyalini göndermiştir. Geçen zaman sonucunda sadece kendisinin ENDURANCE'a gidebilmesi için Mann ihanet eder. Uçsuz bucaksız evrende, Dünya'dan çok uzakta bir gezegende yumruk yumruğa kavga etmek hemde böyle bir durumda! İnsanoğlunun her zaman kendi çıkarları için bencilce hareket ettiğinin en açık örneğidir.

    Sonunda Dr. Mann ENDURANCE'a gitme yolunda feci şekilde can verir fakat arkasında bir bölmesi paramparça olmuş ve bunun yüzünden ENDURANCE durmadan dönmektedir. Tek şansları ona binmek olduğu için Cooper kahramanlıkla sahip olduğu yetenekleri kullanarak, epik bir şekilde, dönen cisme uzay araçlarını bağlamayı başarır. Bundan sonrasında ise kuantum, yerçekimi ve karadelik hakkında yeterli bilgi alamadıkları için, Gargantua'yı şon sansı olarak görür. Buraya girmeden önce Dr. Brand'i Edmund'ın gezegenine yani Dünya'yla en yakın benzerlik sağlayan gezegene yollar. Cooper ise Gargantua'ya girer. Herkesin bildiği, karadeliğe girmek insanı öldürür, çıkışı yok. Fakat Gargantua filmin sonundada anlaşıldığı üzere gelecekteki paralel evrendeki gelişmiş 4. 5. boyuta hükmeden insanların yani "biz"lerin yaratmış olduğu özel bir karadeliktir. Gelecekteki insanlar bunu niye yapmıştır? Çünkü birinci plan olan Dünya'daki insanları taşıma planı onlar için başarısızlıkla sonuçlanmış ve bunun bir daha yaşanmaması için, bizlere acıdıkları, üzüldüklerinden böyle bir yardımda bulunmuşlardır. Buraya girdiğinde Cooper kendini 4. boyutta yani zamanı görebildiği, kızının odasındaki kütüphanenin arkasında bulur. Burada kızının belli zamanlardaki anılarını görür, ona bağırır ulaşmaya çalışır ama ulaşamaz çünkü kızı onu duyamaz. Tek yapabildiği şey raflardan kitapları düşürmektir ve bunları kullanarak ona mesaj vermeye çalışır. (CASE mi TARS mı o an?) TARS Cooper'a toplamış olduğu değerli verileri MORS alfabesine encode ederek verir. Cooper ise bunu yer çekimini kullanarak kızına vermiş olduğu saate iletir. TARC bunun bir işe yaramayacağını çünkü kızının bunu asla çözemeyeciğini söyler fakat robotlar tek bir şeyden yoksundur o da sevgiden, aşktan. Filmde ki 5. boyut sevgidir, Cooper ile Murph'in arasındaki sevgi bağı sayesinde Cooper kızına mesajları iletmeyi başarır ve kızı ise bunları decode eder. Gelecekteki insanlarda bu karadeliği yaratırken işe yarayacağını bilmedikleri halde yapmışlardır ama Cooper ile Murph'i gördükleri zaman eksik şeyin ne olduğunu anlamışlardı.

    Yıllar sonra, Murph'in sayesinde yer çekimine hükmedilir ve Satürn yakınlarında bir sitasyon kurulur, Dünya'dak insanlar oraya taşınır. Cooper ise karadelikten tam dünya zamanı ile 50 sene sonra çıkmış ve istasyona getirilmiştir. Oğlunun erken bir zaman içerisinde yaşlılıktan iyi bir şekilde öldüğünü öğrenir. Kızı ise 1 yıldır uzun uykudadır. Kızıyla buluştuğu an filmin en dramatik sahnesidir. Kızı artık 103 kusur yaşındadır, etrafında torunlarının torunları bulunmaktadır ve o artık ölüm yatağında yatıyordur. Cooper elini tutar ve kızı ona (tam hatırlamıyorum ağlıyordum baya çünkü o sahnede ) eskiden babam geri geleceğim derdi, hayaletimin kim olduğunu artık anladım der, en baştan beridir o sendin... Daha sonra Cooper'a Brand'e gitmesini söyler, filmde anlatılmasada Cooper istasyonu terk ettikten sonra kızı Murph yaşama veda eder.


    Filmde verilen duygular ve fikirler çok fazla ama toparlayacak olursam.

    1) Filmin ana hikayesi aslında sevginin, aşkın böylesine esktrem durumlarda bile neler yapabileceğinin limitsiz olduğudur. Hikayede bu, baba ve kızı arasındaki sevgidir. Düşünün babası onca yıl geçmiş olmasına rağmen hala daha kızını son bir kez görebilmek için neler yapıyor. Kaderlerinde bu vardı, birbirlerinden ayrı yaşamak. Bu da yetmezmiş gibi onların öldüğünü, yaşlandığını görmek, bir insana verilebilecek en büyük acıdır herhalde.

    2) Aynı zaman diğer unsur ise, insanların aç gözlülüğünün, kibrinin o kadar büyük ve genlerine işlemiş olduğunu söylüyor, uçsuz bucaksız yerde yumruk kavgasına girmek.

    3) En son ise, Bu gidişle evimiz dediğimiz Dünya'nın yakın gelecekte artık yaşanılmaz hale gelebileceğini gösteriyor. Kalmak istesek öleceğiz, ayrılmak istesek yeni gezegen bulacağız.


    Son olarak eleştirelerini yazarken, Hans Zimmer'dan bahset kesinlikle, filmin müziklerinin sahnelerle nasıl içiçe olduğunu vs. Birde Kip Thorne'dan bahset, ilk defa bir filmde solucan deliği ile karadelik gerçekçi simule edildi de.


    Çok teşekkür ederim :D
    hala yazıyordum forumdanda ses gelmemiştir dedim
    neyse yine düzeltme yapıcam yeter ulan
    ---
    Sağol dostum bir isteğin olursa p.m.in yeterli




  • Kolay gelsin, umarım iyi gider...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.