Şimdi Ara

Vladimir Nabokov'un Dostoyevski'yi Aşağılayıp Hakaret Etmesi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
672
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Anna Karenina nın son sözünü okurken rastladım. Böyle bir yazarın böyle bir ustayı yerden yere vurması? Yabancı sitelerde de bu ikilinin olayı üzerinde durulmuş ama ingilizce bilmediğim için anlayamadım tabi. Bu ikilinin mevzusunu bilen var mı? Benim gözümde Dostoyevski'nin yazarlığını aşağılayanları dikkate bile almam.


    Sonsözde yazdıklarınını aynen kopyalıyorum;

    "Tolstoy, düzyazıda Rusların en büyük yazarıdır. Öncülleri Puşkin ve Lermontov'u bir yana bırakırsak Rus düzyazısının en büyük sanatçılarını şöyle sıralayabiliriz; bir, Tolstoy; iki, Gogol; üç, Çehov; dört, Turgenyev. Bu biraz öğrencilere not vermek gibi bir şey; herhalde Dostoyevski ile Saltikov da, aldıkları kötü notları konuşmak için kapımda bekleşiyorlardır."


    Adam ciddi ciddi Rus yazarlar arasında ilk 4 e bile sokmamış

    O da bir şey değil, asıl şu yazdığına bakın;

    "Özdeki gerçek, istina, Rus dilinde kafiye bulunamayacak birkaç sözcükten biridir. Sözel bir eşi, sözel çağrışımları yoktur, ötekilerin uzağında, tek başına durur; göz kamaştıran koyu parıltısına sadece belli belirsiz bir ayakta durmak kökü işlenmiş yaşlı, ölümsüz bir kayadır. Birçok Rus yazarı onun nereden gelip nereye gittiğini, temel özelliklerini merak edip durmuşlardır. Puşkin için soylu bir güneşin altında parıldayan mermerdendi; çok daha alt düzeyde bir sanatçı olan Dostoyevski, onu kan, gözyaşı, histerik ve güncel politika ve tere bulanmış bir şey olarak gördü; Çehov, çevresini saran sisler içindeki dekorla ilgilenir gibi görünürken şakacı bakışlarını onun üzerinden hiç ayırmadı; Tolstoy ise başını eğip yumruklarını sıkarak dosdoğru üzerine yürüdü. Gerçeğin ve bir zamanlar İsa'nın çarmıhının durduğu yeri buldu ya da kendi benliğinin imgesini..."


    Dostoyevski'nin yazarlığına alt düzey demek? Hem de çok daha alt düzeymiş! Bunları okuduktan sonra zaten adamın sonsözünü yarıda bıraktım, Tolstoy un bile ulaşamadığı yazarlık kalitesine adam alt düzey diyor.

    Yine de bunun nedenlerini merak etmiyor değilim. Kainata gelmiş en iyi yazara bu iddialı sözleri söylemek?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Herkes aynı şeyi düşünmek zorunda değil. Mesela bir çok yazar James Joyce'u da beğenmez. "Ulyses" romanını yerin dibine sokar. Sana göre Dostoyevski çok iyi bir yazar iken başkalarına göre olmayabilir. Forumda da böyle konular mevcut zaten. Mesela Bukowski'nin de şöyle bir demeci vardır:

    "Bir keresinde adamın birinden Shakespeare sevmediğimi, yazmaya hakkım olmadığını anlatan uzun ve öfke dolu bir mektup almıştım. Gençler bana kanıp Shakespeare okuma zahmetine bile girmeyeceklerdi. Böyle bir konum almaya hakkım yoktu. Sayfalarca bunu söyleyip durmuştu. Cevaplamadım. Ama burada cevaplayacağım. Si*tir git lan. Hem ben Tolstoy'u da sevmem."
  • Dostoyevski i cekememezlik gibi bir durumu olma ihtimali yüksek. Zira bence 1 numara dostoyevsky, 2 Tolstoy diyebilirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostoyevski Moskova'nın fakir bir bölgesinde doğmuştur ve babasının fakir bir hastanede doktor olması sebebiyle küçük yaştan itibaren zor bir hayat yaşamıştır ve sonrasında da 15 yaşında annesini kaybetmiştir. Nabokov ise çok zengin bir aileye doğup kendi değimiyle muhteşem bir çocukluk yaşamıştır.

    Muhtemelen bundan olsa gerek ki Nabokov Dostoyevski'yi hiç anlamaya çalışmamıştır ya da anlayamamıştır. Suç ve Ceza, Karamazov Kardeşler gibi klasikleri yoka saymış birisidir kendisi. Suç ve Ceza için Raskolnikov yaşlı kadını öldürdüyse öldürdü banane bundan gibi saçma bir şey söyleyecek kadar gözü Dostoyevski nefretiyle kararmıştır.

    Bana göre en önemli sebebi Dostoyevski bir hayli zor şartlardan gelip bu kadar önemli bir yazar haline gelmişken kendisinin her şeyi olmasına rağmen hiç bir zaman Dostoyevski'nin seviyesinde bir yazar olamaması kendisini kıskançlıktan çatır çatır çatlatmıştır. Yoksa normal bir insan Dostoyevski hakkında böyle atıp tutmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Burada oturup ölmüs adamin arkasindan cekememezlik yapmis demek sacma kacacak ama hakkaten oyle geldi bana. Verdigin ikinci paragrafta diger yazarlarin adindan once herhangi bir yakistirma yapmayip sadece Dostoyevski'nin adindan once yapmasi kin kustugunu gosteriyor
    O kinin en olasi nedenini de Kemal Atatürk nickli arkadas gayet iyi anlatmis.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynen buna bağlıyorum bende

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hmm ok
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.