Şimdi Ara

Üniversiteler Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
849
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,


    Ben 2017'de buralarda takılan bir eski DH'liyim. Az önce sıcak fırsatlardan amazon prime indiriminde kayda değer bir şey var mı diye bakarken üniversite sınavına hazırlık zamanında takıldığım bu subsectionı hatırladım. Şimdi ki arkadaşlar neler konuşuyor merak ettim. Altta paragraflar döşememin sebebi bir ihtimal size farklı bir bakış açısı katmak.


    Biraz kendimden bahsedeyim, 2017'de Hacettepe Kimya Mühendisliğine girdim, 2021'de mezun oldum. Okurken ve çalışırken yolumun kesiştiği şirketler Eti Gıda, Şişecam, Tüpraş ve Barry Callebaut. Halen Şişecam'da çalışmaya devam ediyorum. Ben şu an hybrid çalışıyorum, bilenler bilir kimya mühendisliği branşı için edinmesi zor bir çalışma koşuludur. Yani kabaca iyi şirketlerde, düzgün insanlarla, ülkenin seçkin okullarından gelmiş insanlarla çalıştığımı söylebilirim.


    Üniversite tercihi yapmak üzere olan arkadaşların gidecekleri okullara inanılmaz bir anlam yüklediğini farkettim, yani ODTÜ yerine Hacettepeye veya BOUN yerine ITU'ye giderse hayatları bitecekmiş gibi davranıyorlar. Ben de bu yollardan geçmiş biri olarak kısaca deneyimlerimden bahsetmek istiyorum, zamanında bu forumdan çok yararlanmıştım, bir nevi paypack time oluyor benim için.


    Tabi ki ülkede vakıf-devlet gidilebilecek olan yaklaşık 10-12 tane okul var, buna kesinlikle katılıyorum. Ama üstte bahsettiğim gibi kendinizi bunaltmanın gerçekten bir anlamı yok. Temel sebebini altta veriyorum;


    Eskiden BOUN ekonomi kazanana "oooo merkez bankası başkanı" muamelesi yapılırken artık hayırlı olsun, kendinizi kurtarın falan deniyor. ODTÜ, Boğaziçi,Bilkent, İTÜ, Galatasaray, Hacettepe; aklınıza neresi geliyorsa artık bir cazibe merkezi değil, ülkeyle beraber aşağı ivmeli seyrediyor. dolayısıyla bence hiçbir okula büyük beklentiyle girmeyin, eğer ee gibi, bilgisayar mühendisliği falan gibi yukarı ivmeli bir alanın Bilkent-BOUN ayarı bir okuldaki çok özel bir öğrencisi değilseniz gerek okula girdiğinizde, gerekse de okuldan çıktığınızda hiç de abartıldığı kadar bir şey yaşamadığınızı, emeklerinizin karşılığını alamadığınızı ve alamayacağınızı düşünmeniz çok olası.


    Ben bölümümü severek okudum, her yaz güzel stajlar yaptım, İngilizcem advance düzeyde ve iş hayatına son sınıfda okumaya devam ederken Eti'de proje stajyeri olarak başladım, sonrasında full-time teklifi geldi aynı yerden. Benimle birlikte staja alınan 18 kişi vardı ve gelenler Koç, Sabancı, BOUN, ODTÜ ve Bilkent'ten idi Hacettepe'yi temsilen ben vardım. Bölümle ilgili sorusu olanlar ayrıca sorabilir, şu an başka bir konu ile ilgili konuşmak istiyorum.


    Sonuçta üniversiteye belli bir meslek sahibi olmayı ve bu mesleği icra ederken de belli bir gelir elde etmeyi hedefleyerek gidiyorsunuzdur veya en azından büyük çoğunluk için bu böyledir. Doğal olarak da ne kadar iyi okulda okursam o kadar yüksek gelir elde ederim diye düşünüp, yaptığınız sıralama ile geliriniz arasında negatif korelasyon olduğunu düşünüyorsunuz. İşte bu tam olarak böyle değil, olay tamamen doğru yerde doğru zamanda ve doğru donanımda olmanızdan geçiyor. Örneğin Anadolu Üniversitesi Reklamcılık mezunu bir arkadaşım şu an Dubai'ye remote çalışıyor ve İstanbul'da 4500USD geliri var öte yandan ODTU EEE mezunu biri şu an Aselsan'da çalışıyor olsa alacağı maaş 2000usd bile değil. Bu örneği farklı senaryoların da mümkün olduğunu hatta çok yaygın olduğunu aktarabilmek için verdim.


    TLDR: TR'de okunabilecek fazla okul yok ama okunabilecek 10-12 okulda okuduğunuz zaman sizi bekleyen senaryo rakipleriniz ile hemen hemen aynı, emeğinizin karşılığını çok çok yüksek ihtimalle alamayacak ve 2000usd altı bir maaşa OK olmak zorunda olacaksınız. Tavsiyem advance İngilizce ve dijitalde para kazandıracak bir beceri edinmeniz (software, data, digital marketing vb.). Bu sayede remote çalışma, yurtdışına çalışma ve döviz kazancı gibi güzel şartları elde edebilirsiniz.



    Edit: Sürçü lisan ettiysek affola, farklı sorularınız olursa sorabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robert Johnson -- 17 Temmuz 2023; 12:56:56 >







  • Kimya mühendisliği mi :/ Allah'a yakın bana uzak olsunlar . Kimya mühendisi olunur mu Allah akıl fikir versin . Şuan özel sektörde ee muhendisleri 100-200 bin TL arası paralar kazanıyorlar. Kimya mühendislerinin bu kadar kazanmasi imkansız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne kadar hoş bir şekilde fikirlerinizi belirtmişsiniz :) Bilgilendirdiğiniz için arkadaşlar adına da sizlere teşekkür ediyorum. Hayat maalesef böyle Türkiye'de.

  • Hocam Şişecam nasıl bir şirket ortam, haklar, maaşlar vs. bahsedebilir misiniz ? İş Bankası iştiraki ve çok iyi yönetiliyor diye biliyorum.

  • arkadaşlar kimya yazacak olan varsa pharmavision güzel bir şirkettir çalışmak için

  • 2019'dan beri sıcak fırsatlarda takılan biri olarak bu sene sınava girdim hocam ilk kez ve yazdıklarınızda güzel bir noktaya değinmişsiniz. Teşekkür ediyorum bundan dolayı çünkü aynı sorunlara -neredeyse travmalara- sahip biri olarak çok takıyordum neyse ki bunu bir süredir azalttım yavaş yavaş en nihayetinde hayatın sonu değil hiçbir şey. 4500 2000 kazanan arkadaşlarınızın basit karşılaştırması bu olayı özetliyor aslında. Herkes girdik hadi kurtardık paçayı modunda ancak olay ünide anladığım kadarıyla. Ayrıca Robert Johnson hayranı olmanız gözümden kaçmadı :)

  • Kim ne derse desin üniversite önemli.

  • Ray Allen 20 kullanıcısına yanıt

    İş bankası ve iştiraklerinde haklar ve maaşlar oldukça sağlam diye biliyorum hocam.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ÜnlüÇerkesTatlıcısı Ü kullanıcısına yanıt

    memur maaşından çok farkı yok, sağlam değil yani.

  • Ne güzel yazmıssınız hocam tıp seçeneği için ne dusunuyorsunuz tercih yapacak arkadaşlar için fikir oluşturması açısından


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önemli ama her şey değil.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam mühendislikler konusunda kısmen haklı olabilirsin ama tmde belirgin fark var en iyi çalışma yerlerini top6 iibf (işletme,econ ağırlıkta) domine ediyor. Hacettepe,ytü,marmara ve istanbul işletme econ bu yerlere kolay kolay giremiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam 100k-200k alan jr. adam ne iş yapıyor ve nerede çalışıyor paylaşırsanız benchmark olarak onu da hesaba katalım

  • Üniversite kesinlikle önemli, hatta doğru düzgün kampüsü ve oturmuş bir ekolü olmayan bir okula gidilmesini kesinlikle önermiyorum. Zaten bu filtreler ile bakınca ülkede 10 tane civarı okul kalıyor kalmıyor. Yanlış anlaşılma olmasın yani bu konuda.

  • _MarioGomez33 kullanıcısına yanıt

    Hocam kesinlikle katılıyorum, yazıda bu kısma dokunmayı unutmuşum. TM bölümler için işleyişi tam olarak bilmemekle birlikte, üniversitenin daha büyük öneme sahip olduğunu duymuştum. Ama yine dediğim gibi, o bölümden mezun adam doğru konularda kendini yetiştirip döviz kazancı olan bir iş bulursa yine fark atar.

  • Kimya mühendisliğini ilgisi olana tavsiye eder misiniz hocam? Orta bir şirkette endüstri mühendisinden çok daha az mı maaş alırız? Bir de bölüm 4 yıldır öne çekiyor bunu sebebi nedir?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ray Allen 20 kullanıcısına yanıt

    Şişecam, TR standartlarına göre çok iyi bir işveren. Güzel yan hakları var. Ama yazımda da bahsettiğim gibi yine TL kazancınız olacak ve 1300-1500 dolar civarında takılacaksınız jr. olarak. Fakat yine yazımda bahsettiğim gibi, çok iyi maaş veriyor denilen savunma sanayinde bile maaşlar bu seviyelerde veya %20 civarı daha yüksek.


    TR için beklentiyi kesinlikle yüksek tutmamak lazım.

  • sacrifice003 S kullanıcısına yanıt

    İlgisi olanlara, sahada da çalışırım diyenlere tavsiye ederim. Çok çeşitli şirkette çalışırsınız, 2 yıllık deneyimi olan ben bile petrol-cam ve gıdada deneyim kazandım.


    Maaş konusu tamamen şirkete ve kişiye bağlı, yorum yapmam doğru olmaz. Çok fazla değişken var.


    Sıralamaların trendi ile ilgili ne yazık ki bilgim yok.

  • Hocam başlangıç olarak 1300-1500 dolar bandı gayet iyi değil midir ? ben 20-25k falan bekliyordum. Şişecam gerçekten iyi bir işveren gibi. Ben de oranın strategic planning ya da finansla alakalı kısımlarında staj yapabilirim umarım.

  • İş Bankası şu an giriş seviyesi müfettiş maaşları Mckinsey giriş seviyesine yakın 1. elden aldığım bilgidir.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.