Şimdi Ara

ÜNİVERSİTE HİKAYEM (YTÜ MAKİNE)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
154
Cevap
12
Favori
9.994
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
66 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar herkese merhaba,
    Bu tercih döneminde herkese elimden geldiği kadar yardımcı olmak, yol göstermek amacıyla bu yazıyı yazıyorum. Çünkü ben de 2014 YGS LYS ye hazırlanırken buralardan çok yardım aldım. O zamanlar okulu kazanınca veya bitirince bende yardım edeceğim demiştim, bugüne kısmetmiş :) Lafı uzatmadan başlıyorum.

    2013-2014 senesinde Muğla Gazi Anadolu Lisesi’nde sayısal bölümde 4. Sınıf’a geçmiştik. Tabi Ygs Lys senesine girince herkeste ister istemez heyecan, stres, ne yapacağını bilememe gibi durumlar boy göstermişti. Bende de aynı durum oldu. Öylece sağda solda gezerken forumu buldum. Çok faydalandım buradan. Ne kadar teşekkür etsem az ilgi gösterenlere yardımcı olanlara.
    Derslerim de orta halli, 4. Sınıfa kadar hep teşekkür almış birisiydim. Ama okula hep gidip dersleri dinlerdim, devamsızlık yapmazdım. Bundan olsa gerek 2 kere onur belgesi bile vermişlerdi. Arkadaşlar da “Napcan la okulun altın anahtarını” diye dalga geçiyorlardı :)

    Hedef de belli değil mühendislik ama hangisi? Netler 45 – 50 civarı geziyor girdiğim denemelerde. Ailemin durumu da iyi değildi. Ben de güzel bir yer kazanırım da bir an evvel mezun olup aileme yardım ederim niyetiyle güzel biryer kazanmak istiyordum.
    Birgün bizim Muğla'daki liselerden bir önceki sene mezun olanlara bakıyordum. Anadolu Lisesi’nde bir çocuk “Yıldız Teknik Üniversitesi – Makine Mühendisliği” kazanmıştı. İsminden midir nedir çok içim ısınmıştı bu okula. Sayılı Teknik Üniversitelerden olsa gerek burayı kazanmayı hedeflemiştim. Ardından kazanan arkadaşı Facebook’tan bulup iletişime geçtim. O da sağolsun hemen geri dönüş yaptı. Nasıl çalışmam gerektiği, çalışırken nelere dikkat etmem hususunda bana tüm süreç boyunca yardımcı oldu. Velhasılı-kelam hedef YTÜ – Makine olmuştu.

    Hedefi belirledik ama okuldakiler “Hedefin neresi?” diye sorunca “Yıldız Makine” dediğimde “Yav He He” diyolardı :). Onların böyle demesi bi bakıma da doğru gibiydi. Okul tarihinde YGS de ilk 50K ya giren, LYS de de 40K altına inip düzgün bir mühendisliğe giden yoktu. Hal böyle olunca dedikleri çok da saçma olmuyordu.

    Sonra başladık çalışmaya. Tabi netler dipte 50 60 max 65. Türkçem berbat 10-11 net yapıyorum her denemede. Matematik de keza öyle 15 20 max25. Fen zaten kötü biyoloji ve fiziği sevmediğimden, daha doğrusu sevdirmediklerinden. (okula çamur atalım biraz :), gerçi 9 ve 10da fizikçi müdür yardımcısı olduğundan doğru düzgün ders işlemedik :()

    İlk önce temelim olduğunu düşündüğüm matematiğe yüklendim.Geometriye lisenin başından beri özel ilgim vardı. Keyfine soru çözerdim. Bu yüzden ona çalışmama gerek kalmadı. Fakat matematikte konu eksikliği ve hız sorunu vardı. Neyse ki forumdan da faydalanarak o konuları da hallettikten sonra mat 30u geçmeye başlamıştı. Ama Türkçe hala sıkıntı. Forumdan biri hergün deneme çözün demişti. Dilbilgisini de okuldaki edebiyatçı nasıl olsa sınavda çıkacak diye derste işliyordu. Dilbilgisi konularını çat pat hallettikten sonra deneme çözmeye başladım. Netler de giderek arttı. 35e dayanmaya başlamıştı. Süre olarak da 35 dkya filan indirmiştim Türkçenin bitmesini.

    Ama fen hala problem. Temel yok, ilgi yok. En azından kimyaya, az da olsa diğerlerine de çalışarak 20 25 nete çıkmaya başlamıştı fen de. Sosyale hiç çalışmıyordum. Vakit kalırsa ona bakıyordum. Ama genede ordan da 20 25 net çıkıyordu din kültürü felsefe derken. Aralık 2013 gibi netler 90 100 arasında gidip geliyordu. Ama benim istediğim okula gitmem için YGS en az 40k lazım. O da okul tarihinde bir ilk olmak demekti. Neyse ki gün geldi çattı. Babamın annemin duasını alıp YGSye girdik. Tarih: 23 Mart 2014. Sınavda hiç heyecan yoktu. Süreyi de iyi kullanınca Sosyali bile yapıp matematiğe dönmüştüm. Sınavdan çıkınca nasıl geçtiğini anlamadım ilk. Eve yaklaştıkça, yaptıklarımı düşünüp doğruladıkça sınavın iyi geçtiğini düşünüyordum. Eğer kodlamada hata yapmadıysam en yüksek denemem YGS olacaktı :) Sonuçlar açıklandı. Bir baktım;

    Mat: 34d 4y
    Türkçe: 34d 6y
    Fen: 31d 8y
    Sosyal:17d 20y (sanırım kaydı :))



    YGS1: 29935 Sıralama 400 puan.


    Okul tarihinde bir ilk. Okul 1.si Arkadaş 36k olmuştu. Herkes ondan okul 1. beklerken kimsenin ismini bilmediği bana nasip oldu o sene okul 1.liği. Hocalar da nasıl şaşırıyor ama. 4 sene hep 2 olan biyoloji dersime giren sevgili hocam benim sonucumu görünce havale geçirmiş olabilirdi  Hal böyle olunca hocalar da gazlıyor: “Şu okuldan da Bir ODTÜ çıkacak sonunda” diye. E bende YGS 29K gelince LYS ye de iyice çalışıp 13K daki ODTÜ inşaatı kazanırım gibi geliyordu. Tabi herşey nasip. Elimizden geldiği kadar çalıştık çabaladık.

    Mat-geo da sıkıntı yok fakat Fen tam bir bela olmuştu başıma. O fen netleriyle bırak ODTÜyü, YTÜ makineyi bile kazanamazdım. Gün geldi çattı. LYS mata girdik, denemelerde 40 net yaptığım mattan 42 soru işaretlemiştim. Geoyu yapmıştım, 1boş vardı. Mat tam beklediğim gibi geçmemişti. Fen zaten sallantı da. 1 hafta sonra LYS fene girmek için çıktık arkadaşlarla. Sınav çok zordu bana göre. Ve sınavda “Bu sene nasip değilmiş” diyerek umursamazca soruları yapıyorum. Ama nasıl işaretliyorum: fikrim olduğu yere kadar gidiyorum. Sonra uydurup işaretliyorum. En son biyoloji kitapçıları dağıtıldı. Onu bitirdim 15dkda. Çıkmak da yasak. Ne yapsak ne etsek derken Fizikte ivme sorusu vardı bir tane. Sorunun cevaplarını hatırlıyorum, optikteki yerini de. Dedim zaten bu sene olmadı bari şu soruyu çiziyim biyoloji kitapçığına da çözmeye çalışıyım. Cevabı 40/7 yaptıydım. Sonra çözmeye çalıştım. Değiştirip 3 yaptım cevabı. Sonra çıktık sınavdan. Girdiğim arkadaşlara sorduğumda fizik sorusunu doğru yapmış olduğumu anladım :)

    Fen de kötü geçince artık ben kitap bakıyorum mezunken bakmak, çalışmak için. Ama hiç umut yok kazancağımdan.Neyse ki sonuçlar açıklandı;

    Mat:35d 7y
    Geo:28d 1y
    Fizik:19d 9y
    Kimya:20d 10y
    Biyo:15d 12y
    MF4 sıralama 26825 Puan 425,6

    Sonuçları görünce sevinçten havalara uçtum tabi. Ama YTÜ makine 26500le almış geçen sene. Yapcak bir şey de yok tercih yapıp gitmek lazım. Ailemin durumu ortada.

    Tercihleri yaptık.Makine, inşaat, mimarlık ne varsa yazdım.Ve sonuçlar açıklandı;

    YTÜ-MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ

    Son sıralardan kazanmıştım bölümü. Belki de o son değiştirdiğim fizik sorusu sayesinde kazanmıştım.
    Hayatımın en güzel anlarından biriydi, ne kadar şükretsek azdır. Bir sene önce hedeflediğim yeri kazanmak nasip olmuştu. Okul tarihinde bir ilk. Okuduğum lisede ilk defa Bir öğrenci teknik bir üniversitede mühendislik kazanmıştı. Liseme de başarı getirmiştim. Yeni gelen dönemlere de hedefleyince kazanılabileceğini örneklemiş olduk çok şükür.

    Okulu kazandık. Ama 1 sene İngilizce göreceğiz. Hazırlık okuyanlarla konuşuyorum, kimse memnun değil, herkes kayıp gözüyle bakıyor, ne yap ne et geç diyordu. Benim de İngilizcem fena değildi. Lise 1 deki hocam çok iyiydi. Temelim vardı fakat kelime bilgisi yoktu. Sonra gittik muafiyet sınavına. 5 arkadaş gittik. Soruları yapıyor gibiyim ama hiç emin değilim, 60 ı geçmek imkansız gibi geliyor. Writing vs birşeyler karalayıp çıktık sınavdan.

    Arkadaşlarla buluştuk, baktım bunlar sınavı yapmış gibi konuşuyor, ben bakıyorum öyle. Dedim okuyacağız artık hazırlığı yapacak bir şey yok. Beyazıt'tan sözlük,kitap vs bakarken sınav sonuçları açıklanmış. Bizimkiler aradı “La geçmişsin sınavı ” diye. Bir baktım 62 almışım. Bizim tayfadan ben hariç hepsi kalmış şaka gibi.

    Artık bölüme başlamıştım. İlk başlarda bilgilerimin taze olduğundan mıdır, matematik vs dersler çok zor gelmedi. Türev,integral tekrar işleniyordu. Ama çok az ders alıyoruz, haftanın 2.5 günü boş. Ben de ailemin durumundan ötürü okulu erken bitirmeyi hedefledim. 2.dönemde üstten almaya başladım. Sonra Yaz okulu vs yaptım. Yazları yaz okulu harici eve geliyor marangoz olan babama elimden geldiğince yardım ediyordum. O da sağolsun bana hep yol gösterdi. Ama yaptığım tercihlere hiçbir zaman karışmadı.

    Allah’a hamdolsun, şu an son stajımı yapıyorum.Ve bu stajdan sonra mezun olmuş olacağım 3 sene sonunda. 4 sene önce bana yol gösteren arkadaşla birlikte mezun olduk :) Ve hali hazırda İTÜ Makine Mühendisliği - Isı Akışkan Yüksek Lisans Programı ’nı kazandım. Eğitimime oradan devam edeceğim. Hedefim de bu millete, vatana faydalı, hayırlı bir evlat olmak. Akademisyen olup yeni araştırmacılar yetiştirmek, araştırmalara teşvik etmek.

    İlkokuldan bir arkadaşımın da desteği olmasa belki nasip olmazdı bunlar. Her düştüğümde kaldıran, İstanbul gibi bir yerde bir tane bile akrabası olmayan bana yardım eden arkadaşımdan da Allah razı olsun.

    Üniversite hayatını biraz kısa anlattım. Sorula sorula açılmasını istedim gereksiz sıkmamak için.
    Yazdığım şeylerde en ufak bir ego belirtisi varsa sürç-i lisan’dan ötürü mazur görünüz. Soracağınız her soruya elimden ne gelirse yardım edeceğim.
    Allah ne istiyorsanız gönlünüze göre versin.
    Sağlıcakla kalın..

    17.07.2018 EDİT

    Arkadaşlar herkese merhaba,

    Şuan yüksek lisansımın 1. yılı bitti. Başka bir üniversitede araştırma görevlisi oldum ve İtüdeki yüksek lisans eğitimimi de oraya taşıdım. Gerek hocaların tavırları, gerek okulun ortamından ötürü İtü Makine'den hiç memnun kalmadım. Ben de düşünmeden araştırma görevlisi olduğum okula yüksek lisansımı aldırdım. Şimdilik buralardayım. Merak ettiğiniz birşeyler varsa vaktim oldukça cevaplamaya çalışacağım. Sağlıcakla kalın...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UstalarınUstası -- 17 Temmuz 2018; 9:56:16 >







  • Meslek lisesindeyim ilk-ortaokulu lanet olası bir okulda okudum.Öyle böyle değildi.

    Sonra da eğitimi 0 olan meslek lisesine geldim.Lise 1 de matematiğim 0 dı.

    Sen diyorsun ya matta 20-25 net yapıyordum.Hiç çalışmadan bu neti yapan adam ytü zaten kazanırdı.Ben hayatım boyunca ders dinledim ama dandik eğitim yüzünden şu an 10 net yaparım max ygs mat da.Türkçede 20 net falan.

    11.sınıf mat fizik kimya görmedim okulda.

    Adaletsizlik dolu isyan ediyorum.Ben de kazanmak isterdim YTÜ.

    12 ye geçicem şimdi MESLEK lisesinde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 37debdeb37 -- 13 Temmuz 2017; 11:19:45 >
  • Bravo hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 37debdeb37

    Meslek lisesindeyim ilk-ortaokulu lanet olası bir okulda okudum.Öyle böyle değildi.

    Sonra da eğitimi 0 olan meslek lisesine geldim.Lise 1 de matematiğim 0 dı.

    Sen diyorsun ya matta 20-25 net yapıyordum.Hiç çalışmadan bu neti yapan adam ytü zaten kazanırdı.Ben hayatım boyunca ders dinledim ama dandik eğitim yüzünden şu an 10 net yaparım max ygs mat da.Türkçede 20 net falan.

    11.sınıf mat fizik kimya görmedim okulda.

    Adaletsizlik dolu isyan ediyorum.Ben de kazanmak isterdim YTÜ.

    12 ye geçicem şimdi MESLEK lisesinde.

    Durumunuza üzüldüm. Ama isyan etmeyin bence. 4 sene önce bana şuanki durumumu söyleseler güler geçerdim. İmkan vermezdim. Herşeyin hayırlısı. Umarım geri kalan hayatınızda herşey gönlünüzce olur.




  • UstalarınUstası kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam.Kısa bir süre içinde 100 nete çıkmışsınız ne güzel.

    Ben de başarılı olmak istiyorum ama söylediklerim bahane değil hepsi koca bir engel.Ben de diş hekimliği okumak istiyorum ama 2 sene mezuna kalmam gerekir en az belki o zaman bile yapamam.
  • Bende hayatım boyunca tıp isterken olmadı şuan ytü makine düşünüyorum itü makineye nasıl geçtiniz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: momenty

    Bende hayatım boyunca tıp isterken olmadı şuan ytü makine düşünüyorum itü makineye nasıl geçtiniz

    Ben lisanstan mezun olmuş oldum hocam şuan 3 senede. İtü de master yapacağım inşallah.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UstalarınUstası -- 13 Temmuz 2017; 11:34:55 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 37debdeb37

    Sağolun hocam.Kısa bir süre içinde 100 nete çıkmışsınız ne güzel.

    Ben de başarılı olmak istiyorum ama söylediklerim bahane değil hepsi koca bir engel.Ben de diş hekimliği okumak istiyorum ama 2 sene mezuna kalmam gerekir en az belki o zaman bile yapamam.

    Ailenizin durumunu bilmiyorum ama eğer müsaitse Özel üniversiterde ki diş hekimliklerine giderek hedefinizi gerçekleştirebilirsiniz :)
  • UstalarınUstası kullanıcısına yanıt
    Hocam %50 burs olabilir ama normaliyle çok da fark yok arasında.Ücretli olarak da yük olmak istemem yoksa okuturlar.Yıllık kaç paradır kim bilir.
  • Ben de 90 netten çeker miyim 140a 2019da diye düşünüyordum sağolun destek için
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 37debdeb37

    Hocam %50 burs olabilir ama normaliyle çok da fark yok arasında.Ücretli olarak da yük olmak istemem yoksa okuturlar.Yıllık kaç paradır kim bilir.

    Yıllık 30 bin civarı diye duymuştum. Fakat gerçekten işinizi severek yapacaksanız, insanlara yardımcı olmayı severseniz bu durumu değerlendirmenizi isterim.
  • Hocam ben tercihlerimin tamamını mimarlık düşünüyorjm fakat Ytü (makine)isminden dolayı göz kırpıyor bir yandan. Mühendislik pek istemememin sebebi fizik ve matta zorlanacağımı düşünüyorum lisede bile zar zor, mezun senemde, sıfından matı 80de 60 fiziği 30 da 21 yaptım. Uni dersleri ayrı bir zor olacak bölümde çok zorlanırım diyorum. Sizce yine de Ytü diye yazıyım mı yoksa izmirde eskişehirde mimarlık mı ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ginflon -- 13 Temmuz 2017; 11:58:17 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ginflon

    Hocam ben tercihlerimin tamamını mimarlık düşünüyorjm fakat Ytü (makine)isminden dolayı göz kırpıyor bir yandan. Mühendislik pek istemememin sebebi fizik ve matta zorlanacağımı düşünüyorum lisede bile zar zor, mezun senemde, sıfından matı 80de 60 fiziği 30 da 21 yaptım. Uni dersleri ayrı bir zor olacak bölümde çok zorlanırım diyorum. Sizce yine de Ytü diye yazıyım mı yoksa izmirde eskişehirde mimarlık mı ?

    Eğer Fizik ve mat netleriniz bunlarsa üniversitede zorlanacağınızı düşünmüyorum. Derse devam ve not tutma ile derslerin çoğu geçiliyor rahatça. Ama hayaliniz mimarlıksa onu tercih edin. Yüksek Teknoloji Enstitüsü çok iyidir. Umarım gönlünüze göre biryer kazanırsınız.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: batgem6

    YTÜ EHB hakkında bilgi verebilir misiniz?

    Çok bilgim yok fakat bizim okuldan mezun olanların türk telekom, roketsan, aselsan gibi yerlerde işe başladığını duymuştum. Başarılar..
  • UstalarınUstası kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ginflon

    Teşekkürler hocam

    Rica ederim, Ne demek 😊
  • Hocam anladigim kadariyla makine muhendisligi hakkinda cok fikrin olmadan, bilmeden yazmissin. Bende suan itu insaattayim bu sene hazirlik bitti. Bilgisayarla icli disliyim ve insaat zerre kadar ilgimi cekmiyor ve bilgisayara gecmek geliyor icimden ama bir yandan da diyorum ki zamanla belki severim is olanaklaro cok iyi, bilgisayar icin de sertifika programlarina katilir onu da hobi olarak yaparim. Ama kararsizim iste.

    Sen ne dersin hocam, makineyi sevdin mi? Sevmesen bile yetenegin oldugu icin bir meslek yapilir mi sence?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BRO EAGLE

    Hocam anladigim kadariyla makine muhendisligi hakkinda cok fikrin olmadan, bilmeden yazmissin. Bende suan itu insaattayim bu sene hazirlik bitti. Bilgisayarla icli disliyim ve insaat zerre kadar ilgimi cekmiyor ve bilgisayara gecmek geliyor icimden ama bir yandan da diyorum ki zamanla belki severim is olanaklaro cok iyi, bilgisayar icin de sertifika programlarina katilir onu da hobi olarak yaparim. Ama kararsizim iste.

    Sen ne dersin hocam, makineyi sevdin mi? Sevmesen bile yetenegin oldugu icin bir meslek yapilir mi sence?

    Benim babam marangoz olduğu için çocukluğum sanayide geçti. Tamircilerle,tornacılarla hep iç içe olduğumdan çocukluktan beri mekaniğe ilgim oluştu ister istemez. Üniversitede ise bölümümden merak etmeyi öğrendim. Okulda hocalardan kaynaklı çok ufuk açıcı şeyler olmasa da eğer ilginiz varsa mesleğiniz hoşunuza gidiyor. Sizin durumunuz için de;
    İsterseniz ilk yıl çok yüksek ortalama yapıp istediğiniz bölüme geçebilirsiniz. Zaten ilk yıl derslerinin %80i tüm mühendisliklerde aynı. Hem istediğiniz bölümü okursunuz hem de yıl kaybınız olmaz :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UstalarınUstası -- 13 Temmuz 2017; 13:44:43 >




  • Hocam harikasiniz okurken çok sevindim sonuna.Insaat müh. De yüksek lisans için ne düşünursunuz?
  • Sen de hayatımı yazsam hikaye olur diyenlerdensin heralde
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.