Şimdi Ara

TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM (462. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: genclik17 Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 3 Misafir - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25.206
Cevap
87
Favori
732.686
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 460461462463464
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ö1f1

    Frabkfurt'a 4Tbps'lik hat kurmak öyle çok bğyük bir olay değil ki, kaldı ki bunun yurtiçi erişimle bir alakası da yok, yurtdışı trafiğini özellikle Google hizmetlerini en azından daha az sıkıntıyla verebilmek için bu tür hatların kurulması zorunlu. Ancak yurt içinde her bazı 10-20Gbps gibi hızlarla beslemek Turkcell için çok büyük bir olay bana kalırsa zira bu kapasiteyi sağlamak için fiber şart desek yanlış olmaz ama Turkcell'in 81 ilde omurgası olsa da şehir için erişim şebekeleri kurmak zorunda bu da çok büyül bir yatırım demek. Ama mobilde her bazda bu kadar kapasite talebi olacağını hiç zannetmiyorum yüne mevcut R/L ağını biraz geliştirerek 5G verebilirler diye düşünüyorum tabi sabit işün içine girerse olayın rengi değişir. İşte ben de bunu merak ediyorum.
    Herkesten dünyanın parasını alıyor ayrıca şu an devlet destekli değil mi ? Eğer öyleyse zaten hepsine fiberi götürürler. Radyolink ile bu işler olmaz çünkü radyolink demek ekstra modülasyon yani bu da daha fazla ping demek. Kırsal gibi yerlere belki konulabilir ama şehir içlerine (küçük ilçe olsa da) fiber götürmeleri lazım.




  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    Turkcell çapında büyük olabilir, ama ülke içinde atıyorum 100 bin km erişim döşemenin yanında bir olay değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bir kaç senede 100 bin km aşkın erişim döşeyebilirler mi, öyleyse ne güzel.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Maltepe gülsuyu



    TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pendik/İstanbul
    TT, iPhone 7+

    TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mobil teknolojiler sabite rakip değil, tamamlayıcıdır. Sabit olmadığınızda da benzer bir deneyim yaşama amaçlı. Ama hasını yaşamak için sabite muhtaçsınızdır yine.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 13 Eylül 2018; 2:43:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sis651

    Mobil teknolojiler sabite rakip değil, tamamlayıcıdır. Sabit olmadığınızda da benzer bir deneyim yaşama amaçlı. Ama hasını yaşamak için sabite muhtaçsınızdır yine.
    Her yeri kazıp kablo çekmek yerine, kablosuz teknolojiler üzerine yoğunlaşıp, her yere kaliteli hizmet verebilmek daha mantıklı bir seçenek değil mi sizce de?



    Ankara Keçiören'de 8 Mbps ADSL kullanıyorum. Bundan daha yükseğine geçme ihtimalim yok, altyapı yok. Bana kablosuz olarak 24 Mbps download, 3-4 Mbps upload, 0-10 ms arası ping sunan bir internet hizmeti sağlanması yeterli. Bence internet kullanıcılarının %99'u için de yeterli. 2018 için çok da imkansız bir yaklaşım değil, yapılabilir bir şey bence.



    Olayı sadece GSM operatörleri bazında da söylemiyorum. Uydudan olur, başka teknolojiler olur. Hemen hemen her alanda kablo karmaşasından kurtulmuşken, bence internet hizmetinde de kablolardan kurtulmak gerekiyor. Kablolu internet hizmetinin bir geleceği yok son kullanıcı için. Anca 1000 Mbps reklamı yapıyorlar. Ondan da birkaç mahalle faydalanıyordur en fazla. Veri merkezleri gibi yerler kabloluyu tercih edebilir, ona bir şey diyemem. Fakat bana kablolu internetin sağladığı bir fayda yok şu an için.



    Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Hiç mi şans vermiyorsunuz kablosuz internet hizmetlerine?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Bir de tazmayı unuttum, Turkcell zaten bildiğim kadarıyka il merkezkerine fiber götürüyor ama ilçelere gçtürüyor öu bilmiyorum. Götürüyor farzedersek, bir ilçede fiber ile toplama noktası kursalar o şehri R/L ile 5G'de besleyebilirler mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kocaeli/Yenikent



    3 operatörü kapıştırdım



    TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

    TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

    TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kablosuzda ping yuksek olur yuksek ihtimalle ve bir bazi 1 kisi kullanmiyor diger kullanicilar download abanirsa ping ucar kabloluda oyle birsey yok seni fazla etkilemiyor diger kullanicilar ping daha igi hiz sabit

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Elmandrill

    Kablosuzda ping yuksek olur yuksek ihtimalle ve bir bazi 1 kisi kullanmiyor diger kullanicilar download abanirsa ping ucar kabloluda oyle birsey yok seni fazla etkilemiyor diger kullanicilar ping daha igi hiz sabit
    Dükkanda 50 Mbps VDSL kullanıyoruz, ping'i 20 ms'den aşağıda görmedim. Aynı lokasyonda defalarca kez Turkcell ve Türk Telekom hız testi yaptım, 15 ms'nin üzerini görmedim. Ki 'mevcut durumdaki mobil internet altyapısı ile bu hizmeti versinler' demiyorum zaten, 'kablosuz ağ teknolojisi geliştirilmeli' diyorum. Bence her eve bu şekilde internet paylaşımı imkansız değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim İnternet hizmetimden beklentim, işimi görmeye yeterli bir hız, ne kadar miktarda ya da ne kadar zamanda kullanacağımı düşündürtmeyecek kotasız ve uygun bir fiyatta hizmet. Kablosuz teknolojiler mobil olmayı da gerektiriyorsa bu durumda şuanki teknolojiler ile bunu çok sayıda aboneye vermeleri mümkün değil. Ya çok sınırlı sayıda bir aboneye verecekler, ya da birçok aboneye sınırlı (kota ya da süre olarak) hizmet verecekler.

    Ancak mobil olmayı gerektirmiyorsa kablosuz teknolojiler ile dediğiniz pekala mümkün. Böyle bir bağlantı kullanıyordum iki evimde de ama şimdi ev taşıdığım için İnternet'sizim bir süre. Çatıdan WiFi sinyallerini cihazdan cihaza aktararak çalışan kablosuz servis sağlayıcılar var. Bunlardan kullanıyordum. Bir tanesi 40 TL'ye 8 Mbit sınırsız hizmet veriyordu. Bir tanesinden de 35 TL'ye 4 Mbit sınırsız hizmet alıyorum hâlâ. 16 Mbit sanırım 75 ya da 85 TL idi bu sistemde. Ama farklı bölgelerde daha ucuza 20 Mbit civarı hızlar veren bu tür sağlayıcılar var, eğer sizin bölgenizde de böyle bir sağlayıcı varsa araştırıp kullanabilirsiniz. Burada Turk Telekom altyapı konusunda geç kaldığı için kendim de kullanıyorum, arkadaşlara da bağlattım bunlardan.

    Mobil olarak kullanmak için ise 5G teknolojisi var önümüzde. Ancak 5G'de bile operatörler sınırsız hizmet vermeyecektir. Yani SINIRSIZ adında paket zaten satıyorlardı ama benim SINIRSIZ'dan kastım kotasız ve hız düşümsüz kullanım. Çünkü bu teknolojilerde baz istasyonunun kapasitesi bir çok kullanıcı arasında paylaştırılıyor ve paylaşım arttıkça da hızlar kullanım yoğunluğuna bağlı olarak düşmeye başlıyor. Ancak 5G bu konuda ciddi bir adım. 3G nasıl mobil İnternet'i kullanılabilir hale getirdiyse 5G'nin de rahat kullanılabilirlik katacağını düşünüyorum. 6G de bu işin zirvesi olacaktır, hani dediğim SINIRSIZ olayına yakın kullanımı 6G'de bekliyorum. Tabi daha uzun zaman var o döneme kadar.

    Ha 5G için bile kablolu teknolojilere ihtiyaç var. Qualcomm vs. altyapı donanımı üreticilerinin yıllardır dediği bir Small Cells yani küçük hücreler kavramı var. Yani bir tane ana baz istasyonunun büyük bir bölgeye muazzam bir hizmet vermesini beklemeyin. Bu baz istasyonunun hizmet verdiği bölgedeki yoğun kullanım olan yerlere küçük baz istasyonları kurarak küçük hücreler oluşturun ve ana baz istasyonunun yükünü azaltın diyor. Bunu yoğun bir şekilde uygulayabilsek çok daha rahatlardı operatörler, çünkü baz istasyonu sayısı muazzam yatırımlar olmadan artmış olurdu. 5G bizim cep telefonumuz ile baz istasyonu arasında hızlı bir kanal oluşturuyor ama baz istasyonunun İnternet'e çıkışı için mikrodalga radyolink hatlar ya da fiber hatlar gerekli. 5G'de radyolinklerin yetersiz kalma durumu var, bu durumda fiberin önemi artıyor. Yani ana baz istasyonlarına kadar fiber zaten çekilecek ama kurulacak küçük baz istasyonlarına da yüksek trafik ulaştırmak gerekecek.

    Bence bakır kablo ile kablo hizmeti artık yavaş yavaş öldürülmeli ve fiber kablolar ile hizmete başlanmalı. Çünkü fiber kabloları daha yüksek hızlar için güncellemek daha kolay. Kablonun uçlarındaki cihazları güncellemek yetiyor. Ancak bu zamandan sonra sizin de dediğiniz gibi fiber hizmeti de bir nevi sıkıntıda. Çünkü 3G ve 4G ile zaten kullanımı fazla olmadığından evine sabit İnternet almayan abonelerin ihtiyaçları karşılanabiliyor. 5G ile bu daha da rahatlayacak ve daha fazla kotalar alınabilecek. 6G de ise çok daha rahat ve sınırsıza yakın bir kullanım bekliyorum. Bu durumda gelecekte kullanılmayacak bir altyapı için operatörler de yatırımda şüpheli, karşılığını geri alamama durumu var hani.

    Binama Turk Telekom fiber çekti mesela. Hizmete başladı mı bilmiyorum ama ay sonu gibi Vodafone'un da fiber çekmesini bekliyorum. Vodafone kazıları da son hız devam ediyor sokaklarda. Bu durumda aboneler birinden birinin fiberini kullanmayacağı için ikisinin de yatırımının boşa gideceği yerler olacaktır. Mesela yan binada TT fiberi çalışıyor sanırım ama hala kullanıcılar, eski kablosuz servis sağlayıcıyı kullanıyor. Bu durumda her kapıya kadar götürülen fiberler bir nevi zarar.




  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Turkcell omurgası sadece il merkezlerine değil, yüksek nüfuslu şehirlere de gidiyor ama her bölgedeki yatırım miktarı ve uygulama farklıdır. Mesela Tekirdağ merkezde, Turkcell fiberini sadece radyolink toplama kulesine giderken gördüm. Şehir içinde pek gördüğümü hatırlamıyorum. Ancak ilçesi Çorlu'da birçok farklı yolda vs. fiberini gördüm. Evlere hizmet verip vermediğini bilmiyorum.

    Burada önemli olan 5G ile verilmesi beklenen hızlar. Mesela Polonya'lı bir mobil operatör şehir ortamında 5G testleri yapmaya başlamış. 35+0 MHz frekansta 100 MHz bant genişliği ile laboratuvarda 1,8 Gbps ve şehir ortamında da 1,5 Gbps hıza ulaşmış. Bunu radyolinkler ile de aktarabiliyorlar sanırım artık. Ancak daha üstü hızlarda ne yapabilir? Her ilçeye fiber çekebilir ya da TT veya Vodafone'dan kiralayabilir. Buradan da diğer baz istasyonlarına yüksek kapasite radyolinkler ile trafiği dağıtabilir.

    Tabi verilmesi beklenen hızlar 1,5 Gbps değerinin çok daha üzerinde ise bu durumda radyolink teknolojilerindeki gelişmeler önem kazanıyor. Mesela Ericsson'un 5 Gbps aktarım yaptığı testleri vs. vardı eskiden ve daha uzun bir süre radyolinke güveneceğimizi yazıyordu bazı PDF'lerinde. Ancak günümüzde ticari olarak kullanılabilir maks. kapasite nedir bir fikrim yok. 4G, 5G gelişiyor ama radyolink teknolojisi gibi benzer temellere dayanan ve üstelik sabit bir teknolojide çok daha fazla gelişme mümkün olabilir. Mesela 4G'de hala 256QAM modülasyon kullanılırken radyolinklerde 1024 ve üzerleri bile mümkün. LoS MIMO, farklı polarizasyondan yayın yapma gibi şeyler mümkün. Hani bazı yerlerde 40 Gbps'e kadar yolu var deniyor. Tabi bu kullanılacak frekansa da bağlı ki yüksek frekanslar yağmurdan çok etkilendiği için menzillerinin düşük olması gerekiyor. Sınırlar zorlandığında şiddetli yağışlarda sinyal kesilebiliyor. Mesela Turkcell'de 230 Mbit gördüğüm baz istasyonu şiddetli yağmurda radyolink iletişimi bozulduğu için devre dışı kaldığını biliyorum.


    Bkz. Ericsson MICROWAVE TOWARDS 2020
    https://www.ericsson.com/assets/local/microwave-outlook/documents/microwave-towards-2020-report-2014.pdf




  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Hocam yani merak ettiğim şu, operatörler 5G ile tüm bazlara ya da bir çoğuna fiber çekerler mi bu kadar yatırımı göze alırlar mı?



    Yani bazlar 10-20Gbps gibi hızlarla beslenecek mi yoksa bu kadar yüksek kapasiteye ihtiyaç yok mu?



    Bir de hocam niye mobil ile sabit verme hayali var sürekli, tamam 5G gelsin 6G gelsin ama IoT ve M2M gibi gerçekler varken sabit için neden bu maliyetli altyapıyı yorsunlar, sabit daha maliyeti düşük ve performanslı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Kablosuz internet hizmetinin stabil ve kotasız olması şart tabii.








    Bakın, bu kablosuz teknolojilerden birinde 8 Mbps AKK'siz interneti ₺40'sına kullandığınızı söylüyorsunuz. Ben aynı şeyi ₺44'sına bakır kablo üzerinden kullanıyorum. Kesinlikle sizin kullandığınız çok daha alınabilir duruyor.








    5G ve özellikle 6G'de bu işin çok daha kullanılabilir hale geleceğini düşündüğünüzü görüyorum.








    Her eve ya da her binaya fiber döşemek yerine, yalnızca baz istasyonlarına döşemek ve sağlıklı bir şekilde çok sayıda kullanıcıya ulaştırabilmek daha masrafsız ve kullanılabilir geliyor bana.








    Ben son kullanıcı için bakır kablonun bile yeterli olduğunu düşünüyorum. Sonuçta VDSL ile 100 Mbps gibi hızlar sağlanabiliyor bakır kablolar üzerinden. Günümüz internet deneyimi için 100 Mbps çok yüksek bir hız. 100 Mbps'nin yetersiz kalacağı dönemlerde, sanırım 6G'nin bile ötesine geçmiş oluruz. 2007'de ilk kez ADSL bağlattığımda 1 Mbps/256 Kbps internet kullanıyordum. Aradan 11 yıl geçti, 8 Mbps/1 Mbps internet kullanıyorum. İşimi görüyor. Hatta sizin işinizi 4 Mbps'nin bile gördüğünü söylüyorsunuz. Fiber diye sundukları hızları bakır kablo da sağlıyor şu an için. Tabii fiber deneyimi ile VDSL deneyimi bir değil, VDSL'de hızınız dalgalanabiliyor. Yine de çok da ezilmiyor şu anki fiber karşısında. Önümüzdeki dönemde fiber üzerinden 200-300 Mbps gibi hızları yaygınlaştırma hamleleri olabilir ama insanlar uygun fiyatlı olan ADSL/VDSL tarifeleri kullanmaya devam ederler diye düşünüyorum.








    Her eve ya da her binaya fiber altyapı döşemenin geleceğini pek parlak görmediğinizi seziyorum. Ben de sizinle aynı şekilde düşünüyorum. Binanızda Türk Telekom ve Vodafone fiber altyapısı var ve yüzlerine bile bakmıyorsunuz.








    Özellikle yaz başı "yazlık internet" adı altında 2-3 aylık kablolu internet reklamlarını her yerde görüyoruz. Yazlıklara, otellere, köylere gidiyoruz ve gittiğimiz yerlerde internet ihtiyacı hissediyoruz. Düşünsenize, SIM kart taktığınız bir modeminiz var ve gittiğiniz her yere götürüp tarifenizi kullanmaya devam ediyorsunuz. Şu anda da bu şekilde hizmet veriyor Turkcell ama hız ve kota sorunu var. Bu kota sorunlarının aşıldığı, herkese stabil bir hız sunulabilen bir mobil internet hizmetini hayal edin. Bence gelecekte iş yapacak olan model bu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Göze almayıp da ne yapacaklar. Bir tanesinin göze alması diğerlerinin işini oldukça zorlaştırır. Yani mecburen göze alacaklar bir oranda. Bkz. Turkcell. Yıllardır diğer operatörlerden pahalıdır ama hala batmadı. Tabi ne yaptı, 4G'de yatırımı agresif yaptı. Düşük hızdan bıkan kullanıcıları hız gösterileri ile çelip kendinde tuttu ya da kendine kazandı. TT desen battı batacak şirket, Vodafone desen ne yapmaya çalıştığı belli değil. Şuanki şartları düşününce 5G'de hiç birinden ciddi bir yatırım beklememek lazım.

    5G'de çok yüksek hızlar söz konusu olursa durum daha da ciddi olacaktır. Hani bir operatör 10 Gbps kapasite ile 50 GB kota verirkem diğeri aynısını 2 Gbps ile vermeye kalktığında kapasite sorun olursa macbur yatırım yapacaktır, yoksa kaybedecektir hani.

    Tabi şuan bunlar için çok erken. Daha 5G teknolojisinden ne bekleyebileceğimizi bile düzgün bilmiyoruz. Taslaklarda çok yüksek hızlar konuşulurken, uygulamalarda düşük hızlar görüyoruz henüz, hani 4G'yi biraz optimize edip ulaşılabilecek hızlar. Hani şu operatör şöyle yapacak diye yorumlamak yanlış, bir şey bilmiyoruz daha çünkü. 4G'ye başladığımızda başka bir sürü ülke kullanıyordu zaten, 3G'de de aynı idi. O yüzden bir beklenti vardı. Şuan her şey belirsizlik. Bazların ihtiyaç duyacağı kapasite için de bir şey diyemiyoruz. 15 - 20 Gbps deniyordu ama altyapı olmayınca verebildiklerini verecekler bir şekilde.

    Benim anladığım bu olaylarda önemli olan frekans bant genişliği. 3G'de 5 MHz bir taşıyıcı ile 42 Mbps alınırken 4G'de aynı 5 MHz ile 37 Mbit ile başlandı. Hani daha verimli değildi, frekansı yüksekti. Zamanla zorlana zorlana 4x4 MIMO, 256QAM vs. biraz adam edildi iş. O kadar çalışma ile 3G'de de 600 Mbit'e ulaşmak mümkündü ama endüstri ihtiyaç olmadığı için geliştirmedi. :D Şimdi ise 5G için 100 MHz bantlardan bahsediliyor. 100 Mhz'i birleştirince 4G'de de çok yüksek hızlar alabiliyorsun zaten. :D Hem de tüm taşıyıcılardan 4x4 MIMO ve 256 QAM yapabilen bir cihazla uç git... Taşıyıcı birleştirme ile 200, 300 MHz bantları birleştirip daha yüksek hızlar verecekler muhtemelen.

    Mobil ile sabit verme hayalden ziyade kullanıcılar tarafından bir beklenti. Gittiğin her yere taşıyabildiğin bir bağlantı varken, sadece belli zamanlarını geçirdiğin bir yerdeki bağlantıya belki de diğerinden bile daha fazla para vermek istemiyor insanlar. Stabil bir mobil bağlantı istiyorlar, tabi yeterince özgür kullanabilecekleri ölçüde ve fiyatta. Bu da zor şimdilik. Üstelik sabiti bağlatırken sıkıntı, altyapı yok deniyor. Bağlatıyorsun, güncellenmesi zor, 15 sene önce telefon kablolarını değiştirdiler, hala aynı kablo ile aynı ADSL hizmeti. Yağmuru rüzgârı bağlantı kesintileri daha fazla oluyor, daha uzun sürüyor vs. Performans da herkes için aman aman önemde değil. Turkcell'in 130 Mbit'e çıkan sınırsız bağlantısını kullanırken de aylık 200 GB kadar veri kullanıyordum, 8 Mbit WiFi ISS kullanırken de. Yapmak istediğim her şeyi yapabiliyordum hani. Tabi ben 8K pikselli monitör alacağım 8K filmleri milyar pikselin hepsini görerek izleyeceğim dersen işin çok zor. Güney Kore'de operatörler İnternet'e bağlı TV'ler için ekstra para almaya niyetleniyorlardı bir ara. Hani o kadar muazaam performansa gerek de yok. Bana cebime 8 Mbit versin ve kotasız versin, evde ekstra bir sabit bağlantı ihtiyacı hissetmem ben.




  • Şuan yeni bir binaya taşındım ve burada tam altyapı yok henüz. TT kapıya kadar kablo çekti, kapsama sitesinden de alınabilir görünüyor. Kablosuz ISS yok henüz burada. Ay sonunda da Vodafone hizmete başlayacak sanırım. Kararımı o zaman vereceğim. Çünkü turk.net, Netspeed vs. firmalarda görünmüyor henüz bu TT altyapısı. Binadakilerle de tanışmadım henüz. Önceliğim kablolu bağlantı şimdilik evde ama uygun olmazsa binadakilerle anlaşıp kablosuz ISS de getirtebiliriz. 4 abone yetiyor ücretsiz kurulum için.
  • Bence 5g’de en büyük sorun kapsama olacaktır. Çünkü çok yüksek frekanslardan hizmet verecekler. Hadi kapasite aktarımını hallettiler, kapsamayı nasıl halledecekler merak ediyorum doğrusu. 4g’de bile kapsama sorununu aşmak için sonradan 800 mhz frekansını dahil ettiler. 5g’de kullanılacak düşük frekans kalmadı. Olan da 10-20 mhz genişliğinde. 4g’de 2600’de bile kapsamada ciddi sıkıntı yaşanırken, 5g’de daha yüksek frekanslar için baz istasyon sayısını 3-4 katına çıkarmaları lazım. O bile yeterli olamayabilir. Bu yüzden öyle kolay sunulması bana pek muhtemel görünmüyor. Zaten halen belli bir standarta oturtamamış olmaları da bu tür sorunlardır belki de.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM





    Yağmurlu bir gün tedaj direğindeki Türkcell istasyonu çalışmıyor her zaman ki gibi



    Band7 buda her zaman 70 i geçmiyor





    Buda bulvardaki band 7

    TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: SixSixSix

    Kablosuz internet hizmetinin stabil ve kotasız olması şart tabii.








    Bakın, bu kablosuz teknolojilerden birinde 8 Mbps AKK'siz interneti ₺40'sına kullandığınızı söylüyorsunuz. Ben aynı şeyi ₺44'sına bakır kablo üzerinden kullanıyorum. Kesinlikle sizin kullandığınız çok daha alınabilir duruyor.








    5G ve özellikle 6G'de bu işin çok daha kullanılabilir hale geleceğini düşündüğünüzü görüyorum.








    Her eve ya da her binaya fiber döşemek yerine, yalnızca baz istasyonlarına döşemek ve sağlıklı bir şekilde çok sayıda kullanıcıya ulaştırabilmek daha masrafsız ve kullanılabilir geliyor bana.








    Ben son kullanıcı için bakır kablonun bile yeterli olduğunu düşünüyorum. Sonuçta VDSL ile 100 Mbps gibi hızlar sağlanabiliyor bakır kablolar üzerinden. Günümüz internet deneyimi için 100 Mbps çok yüksek bir hız. 100 Mbps'nin yetersiz kalacağı dönemlerde, sanırım 6G'nin bile ötesine geçmiş oluruz. 2007'de ilk kez ADSL bağlattığımda 1 Mbps/256 Kbps internet kullanıyordum. Aradan 11 yıl geçti, 8 Mbps/1 Mbps internet kullanıyorum. İşimi görüyor. Hatta sizin işinizi 4 Mbps'nin bile gördüğünü söylüyorsunuz. Fiber diye sundukları hızları bakır kablo da sağlıyor şu an için. Tabii fiber deneyimi ile VDSL deneyimi bir değil, VDSL'de hızınız dalgalanabiliyor. Yine de çok da ezilmiyor şu anki fiber karşısında. Önümüzdeki dönemde fiber üzerinden 200-300 Mbps gibi hızları yaygınlaştırma hamleleri olabilir ama insanlar uygun fiyatlı olan ADSL/VDSL tarifeleri kullanmaya devam ederler diye düşünüyorum.








    Her eve ya da her binaya fiber altyapı döşemenin geleceğini pek parlak görmediğinizi seziyorum. Ben de sizinle aynı şekilde düşünüyorum. Binanızda Türk Telekom ve Vodafone fiber altyapısı var ve yüzlerine bile bakmıyorsunuz.








    Özellikle yaz başı "yazlık internet" adı altında 2-3 aylık kablolu internet reklamlarını her yerde görüyoruz. Yazlıklara, otellere, köylere gidiyoruz ve gittiğimiz yerlerde internet ihtiyacı hissediyoruz. Düşünsenize, SIM kart taktığınız bir modeminiz var ve gittiğiniz her yere götürüp tarifenizi kullanmaya devam ediyorsunuz. Şu anda da bu şekilde hizmet veriyor Turkcell ama hız ve kota sorunu var. Bu kota sorunlarının aşıldığı, herkese stabil bir hız sunulabilen bir mobil internet hizmetini hayal edin. Bence gelecekte iş yapacak olan model bu.





    Yüksek kotalı 4 Mbps verse ona da razı insan.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 460461462463464
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.