Şimdi Ara

Transistör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.549
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ne yaptım ne ettim transistörün ne işe yaradığını anlamadım.Elektronik bilgim zayıf bana çok bisit şekilde mesela bi lamba devresi gibi bir basit devrede kullanarak ne işe yaradığını anlatabilir misiniz?



  • Transistör anahtarlama elemanı,yükselteç olarak vs kullanılabilir. İki tip yapısı vardır NPN ve PNP yapıda. Anlatacağım kısım anahtarlama olarak kullanılması.

     Transistör


    Sistem'de bir LDR üzerine ışık düşürdüğümüz de LED'in yanmasını sagladık.
    LDR'nin çalışma mantığını anlatayım ilk önce;
    LDR (Light Dependent resistor) fotodirenç olarak adlandırılır. LDR üzerine ışık düştüğünde az direnç, karanlıkta ise yüksek direnç gösterir. Bir diğer anlatım gerekirse LDR üzerine düşen ışık gerilimi ile gösterdiği direnç ters orantılıdır.

    Resimdeki transistör'ün R2 direnç'inin baglandığı uç Base(B) ucu'dur, Led'in baglı olduğu uç emiter (E), +5V baglı olduğu uç ise Collector(C) ucu.
    Anahtarlama elemanı olarak kullanmak için calışma mantığı BASE(B) ucuna bir voltaj uygulandığında, Collector ve Emiter arasından kapalı hale yani iletim haline getirir, Base ucunda yeteri kadar(tetiklicek kadar) voltaj yoksa, emiter ve collector arası açık hale yani iletim olmamasını saglar.
    Bu sistem'in çalışma mantıgına gelirsek LDR ucuna uygulanan gerilim, LDR 'de ışık yokken direnç'i yüksek olacağından transistör'ün BASE ucuna gerekli voltaj iletilmemekte ve collector-emiter arası iletimde olmamakta.
    LDR üzerine ışık düştüğün de direnç'i azaldığından dolayı transistör'ün base'ine gerekli voltaj düşüp emiter-collector arası iletime geçer ve Led'in katot ucu GND ye baglanmış olur böylelikle sistem tamamlanır ve LED yanmaya başlar.

    Umarım yardımcı olmuştur bir nebze.Değiştirilmesi gereken yerler varsa diğer arkadaşlarım ve ya abimlerim yardımcı olurlar. Kolay gelsin...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi slayer_ank -- 15 Kasım 2012; 18:16:33 >




  • Yani burdan şu sonuç çıkarmı mesela çok yüksek gerilimli bi sistem var bunun çalışıp çalışmamasını çok küçük bir gerilimle kontrol edilebilir
    doğrumudur bu dediğim

    birde şunu sorayım q1den 5 volt geliyor demişsin r2 den kaç gelirse gelsin q1den yine 5 voltmu geçer yoksa r2 ye bağlımı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Star Citizen -- 15 Kasım 2012; 18:34:47 >
  • Tabiki söylediğin mümkün, eğer LED yerine uygun bir role kullanıp sürersek bu şekilde daha yüksek gerilimde calışan sistemleri de kontrol edebiliriz. Resimde Q1 roleyi anahtarlamaya yarıyor, role ise ucuna bagladığımız Led'i anahtarlamaya yarıyor.
    Bir diğer soruna gelirsek burada transistör'ün doyum noktasına ulaşmasını saglayarak anahtarlama yaptırdık, R2 direnç'inin değişimi ile gerilim artıp azalmayacaktır. Sadece şöyle olur akım en kısa yolu yani dirençsiz yolu sececeğinden dolayı R2 direnç'inin deger R3'den büyük olmamalı.

     Transistör

    Burada ise role sürerek farklı sistemleri kontrol edebiliriz.




  • transistor mukemmel bir devre elemanidir. gerektiginde anahtar gorevi bile gorur. uc bacagi var zaten base emiter kollektor , emiter yani buyuk degeri bulmak icin probumuzu base ve herhangi bir uca koyuyoruz ve multimetre ile olcuyoruz. hangi bacakta buyuk deger cikarsa emiter o , devre semasindan emitere gore devremizi kuruyoruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.