Şimdi Ara

TR ENDURANCE F1 2014 LEAGUE (33. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
670
Cevap
9
Favori
28.826
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3031323334
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Budfox B kullanıcısına yanıt
    Abi çok afedersin ama sana Codemasters para falan mı verdi? HD 7850 var, medium-low ufak detaylar high'da kaldı ama 55-60 ancak alabildim. Işıklandırma rezalet, özellikle güneşli havalarda gözü yoruyor. Bunu Sedat abi de söyledi Alex Gillon da söyledi.

    Ben senle konuşurken F1 2015 modu dedim abi defalarca. Bana burada gelmiş 2014 modu gösteriyorsun.



    Şunu izle, burada da kokpit kamerası aşağıda ama ben sürebiliyorum bunu. Neden? Çünkü virajın sonu gözüküyor, saçma sapan görsel efektlerle "süslemek" gibi bir derde düşmemişler. Oyunda derinlik duygusu yok işte. Assetto Corsa'da da eskiden yoktu ama adamlar çok güzel bir şekilde düzelttiler bunu.

    Ben sürekli ayarlarla uğraşan adamım, paranoyaklık da var bende. Bazen ayarı load edip 2-3 kere dönüp doğru ayara bakasım geliyor. Madem koydun bir özellik, o setup tuşuna bir kez daha basınca o ara sahneyi geçsin.

    Herkes temiz sürmeye bakmıyor maalesef. Kontrol mekanizması yok bizim ligimizde AOR gibi. Çünkü herkes kayıt alamıyor. Ayrıca her şeyi geçtim, ben kaç kişi gördüm bırak viraj kesmeyi, hack'ler kullanıp da bundan zevk alan. Orası çok uzun mevzu, o konuda damarıma basmanız için çok uğraşmanız lazım, konuşmak istemiyorum pek.

    Adam gelmiş Time Trial modunda çok güzel uygulamış mesela bu pist sınırı ihlalini. Avustralya ilk viraj çıkışı sola kıvrılan ve düzlüğe bağlanan yerde 1 cm kessen hemen turunu iptal ediyor. Çok mu zor bu algoritmayı yazması? 4 teker de dışarıdaysa uyarı ver/turu iptal et. Ve bunu tespit edebiliyorsunuz siz bazı virajlarda. Her yere koyması bu kadar zor olmamalı. Sıradaki saçmalık da bununla ilgili ama farklı bir paragrafta yazacağım bunu, çünkü burada çok ama çok sağlam saçmalamışlar.

    ÇOCUKLARA EBEVEYN KONTROLÜNDE OKUTUNUZ

    Ya bu oyun sıralama turunda pist sınırı ihlali yapınca (tespit edebildiği, uyarı verdiği ihlaller) uyarıyı verip turu iptal ETMEYEN bir oyun. "Hadi bakalım bu turunu sayıyoruz ama yapma bir daha tamam mı yeğenim?" zihniyetindeki bir oyunu nasıl savunabiliyorsunuz ya?

    ÇOCUKLARA EBEVEYN KONTROLÜNDE OKUTUNUZ

    Ayrıca ilk gün bordür kullanımına pek laf etmesem de sonradan piste alıştıkça saçmaladığını fark ettim. Araç bordürü, bordürden sonraki yapay çimi, sonrasında kaçış alanındaki asfaltı umursamıyor. Her yerde aynı tutunma, sıfır tepki. Her yer yarış çizgisi. Sadece ben demiyorum bunları, bu oyunu senelerden beri en üst seviyede oynayan insanlar diyor.

    Invite only lobby yok, public lobby yok. Friends only lobby var. Tek tek açıklayayım bunları. Invite only lobby dediğimiz, bizim bildiğimiz özel lobby. Sadece davetle girilenden. Public lobby dediğimiz, herkes tarafından görülebilen ve isteyenin istediğine (lobby dolu olmadığı sürece tabii) girebildiği lobby'ler (çok yanlış gitti bu cümle ya :D). Bu public lobby yerine tonla saçma sapan mod var. Bizi rastgele eşleştirdiği pilotlarla yarıştırıyor, biz lobby listesini göremiyoruz. Friends only lobby nedir peki? Kurduğumuzda yalnızca arkadaşların girebildiği bir lobby. Ama sıkıntı şu, benim her arkadaşım ligde yarışan pilot değil. Şimdi baktım, 53 kişi var. Bu 53 kişiden herhangi birisi beni oyunda gördüğü anda benim davetime gerek duymadan nick'imin yanındaki ok işaretine basmak suretiyle "Oyuna katıl" dediği anda benim bulunduğum lobby'e girebiliyor. Buyrun buradan yakın.

    Daha fazla yazmak istemiyorum artık. Lütfen geçerli argümanlarla gelin eleştirilerime. Sonra "Furkan neden bu kadar sinirli?" olmasın.




  • SLaYeR KiNG kullanıcısına yanıt
    Bahreyn'de 3:50'den sonra izleyebilirsiniz, ben bekliyorum eğlence olsun diye üçüncü virajın çıkışında ama bu videoda ben yokum. Hatta Sedat abi de beni görmediğinden çok yakın geçiyor, ilk başta bilinçli yaptığını düşünerek gülüyorum hatta. Ama Bahattin abi yine aynı turda (3. tur) son viraj öncesi içeri bakış atarken benim kendisine seslenişimi duyabilirsiniz. Çünkü normalde hemen yanında ben vardım ve içeri bakış atmak için sağa kırınca direkt bana çarptı ve beni duvara gönderdi. Sayın Lee Mather "Net code is all new." diyip duruyordu. Kodun yeni de iş görmüyor.
  • ahh evet benim ki 2014 modu imiş ben hala orada kalmışım özür..

    Neyse kişisel görüşüm bu yönde idi..

    Herkesin görüşüne saygımız var..Zaten çoğu kısımda katıldım dı sana..

    Ben oyundan 2014 e nazaran daha fazla zevk aldım..
  • İçip içip yazmış gibiyim ama kaldıramıyorum bu oyunun saçmalıklarını.

    Sırf podyum seremonisi yapacaklar diye, pilot suratlarını koyacaklar diye kariyer modunu aldılar. Multiplayer'da yarış kazanıyorsunuz ama spiker Sebastian Vettel diyor. Onun kaskını kullanıyorsunuz. İstemiyorum spiker falan, podyumu batsın ben online'da kendi kaskımı göremedikten, kariyer yaparken kendi adımı kullanamadıktan sonra. Çok meraklıysanız böyle sinematiklere, 5-10 seneden beri olan basit bir yüz tasarlama arayüzü yaparsınız, kaskları tasarlayamasak bile diğer oyunlarda olduğu gibi en azından seçme imkanımız olur. O kadar net sınırları var ki bu oyunun, boğulmuş gibi hissediyorsunuz. Ufak hamlelerle (yarış çizgisi dışındaki tutunmanın biraz ve pist dışındaki tutunmanın ise büyük oranda azaltılması, aracın bordürlere ve farklı zeminlere verdiği tepkilerin belirginleştirilmesi gibi) son derece tatminkar bir oynanış sunacak fiziklere, temele sahip bu oyunu neden böyle kötü, bazen de eski oyunlarda olup da bu oyundan çıkardıkları özelliklerle kötüleştirirler anlamış değilim.

    Bu arada gün içinde ayarların ne işe yaradığını anlatan bir yazı yazmayı düşünüyorum.




  • deneyen arkadaşlar hangi sistemler ile aldığı fps ve ayarlarını söyleyebilirlermi acaba bende almak istiyorum ama sistemimden emin değilim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anakart: Gigabyte GA-Z77X-UD3H
    İşlemci: Intel® Core™ i7-3770
    Ekran kartı: Sapphire HD7850 O.C. GDDR5 2GB 256Bit AMD Radeon DX11.1
    Oyun içi ayarlarım: Tıklayınız
    Aldığım FPS: 55-60 arası.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furkan Özcan -- 15 Temmuz 2015; 15:43:00 >
  • 1. GİRİŞ

    Herkese merhaba. Yeni oyunla beraber yeni bir araç ayarı rehberi yapmaya karar verdim. Bana kalırsa sadece adı “rehber”, işi bitirecek olan yine sizlersiniz. Ben de öğrenme sürecindeyim ve yalnızca kalemim ve kapasitem yettiği kadarıyla sizlere aktarmaya çalışacağım bildiklerimi ve yorumlarımı. Benim hatalı olduğum yerleri, eklemek istediklerinizi, görüşlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Umarım bu hepimiz için verimli bir öğrenme sürecine başladığımız güzel bir adım olarak burada yer alır.

    2. ÖZET

    F1 pilotun, aracın, stratejinin birleştiği bir spordur. Makinelerle birleşen insani içgüdülerin fizik kanunlarını manipüle edip öne çıkma, ilerleme çabasından ibarettir. Bu – yarışmak - da insanoğlunun teknolojiyi ve medeniyeti geliştirdiği en etkili iki yöntemden birisidir. Diğeri ise savaşlardır. Yarış ve savaşlar da hep bu ilerlemeyi sağlamışlardır ve temelde aynı felsefeye göre hareket ederler ve insani içgüdülerin aktif olmasını sağlarlar. Bu içgüdüler, öne çıkmak için kontrol ettiği makineyi elinden geldiğince üst düzeye taşımaya çalışır. Bu da aracı optimize etmekten başka bir yolla mümkün değildir. Aracı optimize etmek için araç ayarları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu amaçla yazılan bu yazıda araç ayarları F1 2015 oyunu içindeki bölümlere göre incelenecektir. Birkaç yabancı terim var, bunlar sonuç bölümünden sonra gelen terminoloji kısmından öğrenilebilir.

    3. ARAÇ AYARLARI

    3.1. AERODYNAMICS

    Aracın ön kanadından ve arka kanadından üretilen downforce seviyesini ayarlamaya yarar. F1 araçlarında downforce’un çok büyük bir kısmı arka kanattan üretilir. Ön kanat ise daha çok aracın burnunu viraja sokmaya, çevikliğine, önden kaymaya ve havayı arka tarafa yönlendirmeye yardımcı olur.

    3.1.a. Front Wing Aero (1 - 11)

    Ön kanadın açısını ayarlıyor. Bu değer yükseldikçe ön tarafın tutunması artıyor. Bu da understeer’i azaltıyor ve ön tarafın daha keskin olmasını sağlıyor. Buna rağmen yüksek downforce’la beraber artan drag etkisi nedeniyle düzlüklerde zaman kaybediyorsunuz. Bu kayıp, arka kanadın etkisi kadar fazla değil yine de. İdeal olan, ön kanadı arka kanatla dengelemek olacaktır çünkü ön kanadın arka kanada göre fazla olması aracın arkasında dengesizlikler yaşanmasına neden olabilir. Aynı zamanda azalan understeer’le beraber ön lastiklerin daha az ısınmasını sağlar ve ön lastiklerin ömrünü uzatır. Çok yüksek bir ön kanat açısı, oversteer’e ve dolayısıyla arka lastiklerde yüksek aşınmaya sebep olabilir.

    3.1.b. Rear Wing Aero (1 - 11)

    Arka kanadın açısını ayarlıyor. Bu değer yükseldikçe oversteer azalıyor, understeer kısmen artıyor. Aynı zamanda çekişe yardımcı olarak yavaş virajlarda gaza daha erken basılmasına olanak sağlıyor. Yüksek hızlı virajlardaki performansı da artırıyor daha fazla downforce ürettiği için. Buna rağmen düzlük hızını ciddi anlamda etkiliyor. Doğru dengeyi bulup düzlükten mi yoksa virajlardan mı fedakarlık edileceğine karar verilmeli. Çekişi ve arka taraftaki downforce’u artırdığı için arka lastiklerin ısınmasını azaltır ve ömrünü uzatır. Buna rağmen çok yüksek bir arka kanat açısı, yukarıda da belirtildiği gibi understeer’e ve buna bağlı olarak yüksek ön lastik aşınmasına sebep olabilir.

    3.2. TRANSMISSION

    Diferansiyel, gücün arka tekerlere aktarılmasında rol oynar. Viraj dönme esnasında dıştaki lastik içtekine göre daha fazla mesafe kat edeceğinden bu lastiklere farklı güç gönderilmesi gerekmektedir. Diferansiyel ayarları bu konuda araçların viraj dönme kapasitesine katkıda bulunmaktadır. Ufak bir örnek vermek gerekirse, karting yaparken özellikle hızlı virajlarda aracın neredeyse seke seke virajı döndüğünü fark edersiniz. Çünkü bu araçlarda diferansiyel yoktur ve lastikler hep aynı hızda dönmeye devam eder.

    3.2.a. Differential Adjustment On Throttle (50% - 100%)

    Bu değeri yükseltmek diferansiyel kilidinin artmasını sağlar, arabanın arkasının daha hareketli olmasına ve oversteer’e neden olur. Bu, hızlı virajlarda istediğimiz bir özelliktir. Daha açık bir diferansiyel, yani daha düşük bir değer oversteer’i azaltırken yan etki olarak çekişin de azalmasına neden olabilir. Kontrol edilebilir bir oversteer her zaman işe yarar.

    3.2.b. Differential Adjustment Off Throttle (50% - 100%)

    Gaz kesildiği zaman “lift off oversteer” denilen bir arkadan kayma yaşanır. Bu da doğal olarak arka tarafın daha dengesiz olmasına yol açacaktır. Bu değerin yükseltilmesi aynı zamanda lift off oversteer’in de yükselmesi anlamına gelmektedir. Bu her durumda olumsuz olarak nitelendirilemez. Bazı durumlarda viraj girişi esnasında aracın önünün açıldığı hissedilir ve bu ayarda kullanılan yüksek değerler lift off oversteer’i artırarak aracın arkasının gelmesini sağlar ve bu da aracın burnunun viraj içine daha rahat girmesine olanak sağlar.

    3.3. SUSPENSION GEOMETRY

    Camber ve toe ayarları, tekerlerin nereye doğru yöneldiğini belirler. Camber ayarı, tekerin dikey eksendeki konumunu, diğer bir deyişle eğikliğini belirler. Toe ayarı ise tekerlerin yatay eksende nereye baktıklarını belirler.

    3.3.a. Front Camber (-3,50° - -2,50°)

    Ön lastiğin camber ayarını yapar. Bu ayarı düşürmek (değeri -3,50’ye yaklaştırmak), lastiklerin üst tarafının araca doğru yönelmesini sağlar. Bu konumda lastikler daha fazla ısınır ve bunla beraber ön taraftaki tutunma artar. Lastikleri ideal sıcaklıkta tutmak ve tutunmayı artırmak arasındaki dengeyi iyi ayarlamak gerekir.

    3.3.b. Rear Camber (-2,00° - -1,00°)

    Front Camber ayarı ile hemen hemen aynı işlevdedir. Bu da arka tekerlerde aynı etkiyi yapar. Bu ayarı düşürmek (-2,00’ye doğru yaklaştırmak) Yine ön taraftaki tutunmayı artırır. Aynı zamanda arka lastiklerin ısınmasını sağlar.

    3.3.c. Front Toe (0,05° – 0,15°)

    F1 arabalarının ön tekerleri genelde içe dönük olacak bir açıyla ayarlanır. Bu değeri artırmak, bu açıyı artırmak anlamına gelir ve bu da ön taraftaki keskinliği artırarak aracın daha hızlı tepkiler vermesini sağlar. Bunun bir yan etkisi olarak ise ön taraftaki denge azalır.

    3.3.d. Rear Toe (0,20° – 0,50°)

    Ön lastiklerin aksine, arka lastikler dışa dönük olacak bir açıyla ayarlanır. Bu değeri artırmak, bu açıyı artırmak anlamına gelir. Aynı ön lastiklerde olduğu gibi… Fakat bu değişiklik ön lastiklere göre tam tersi etkiyi gösterir çünkü açı bu sefer dışarı doğru verilmiştir. Artan açı dengenin artmasına yardımcı olurken aracın tepkilerinin ve çevikliğinin azalmasına neden olur.

    3.4. SUSPENSION

    Süspansiyon sertliğini ve Anti-roll bar ayarlarını içerir. Bu seneki oyunda, geçen seneki oyunlarda Balance seçeneğinde yer alan anti-roll bar ayarları buraya alınırken sürüş yüksekliği (ride height) kaldırılmış durumda. Viraj dönülürken ağırlık transferi iç lastiklerden dış lastiklere doğru aktarılır. Bu ağırlık değişimi dengede (balance) bozulmalara yol açar. Eğer bu kuvvet çok fazla olursa aracın bir yana devrilme olasılığı dahi söz konusu olabilir. Anti-roll bar’lar da kelime anlamından (anti-roll: anti devrilme diye çevrilebilir) da anlaşılabileceği üzere bunu engellemek için tasarlanmıştır. Temel görevleri, aracın iç tekerleri ile dış tekerlerinin yatay bir çizgide kalmasını, bir başka deyişle bir yana yatmamasını sağlamaktır. Çünkü araçlar dengede olduğunda en iyi tutunmayı gösterirler.

    3.4.a. Front Suspension (1 – 11)

    Ön süspansiyon sertliğini ayarlar. Bu değer artırıldığında sertlik de artar. Daha sert süspansiyonlar hızlı yön değişimlerinde daha tutarlı bir sürüş imkanı sunarken yavaş virajlarda istikrarsız performanslar gösterirler ve önden kaymaya meyilli hale gelirler. Daha yumuşak süspansiyonlar daha fazla mekanik tutunma sağlarlar ve bu özellikle yavaş ve bol bordürlü virajlarda avantaj sağlar. Buna rağmen yumuşayan ön süspansiyonlar genelde aracın viraj çıkışındaki çekişini kısmen azaltırlar.

    3.4.b. Rear Suspension (1 – 11)

    Arka süspansiyon sertliğini ayarlar. Bu değer artırıldığında sertlik de artar. Daha sert süspansiyonlar daha fazla oversteer yaratır ve hızlı yön değişimlerinde avantaj sağlar. Buna rağmen yumuşak bir arka süspansiyon, hem daha fazla mekanik tutunma sağlar hem de çekişi artırır, bordür kullanımını kolaylaştırır. Aynı zamanda arka lastiklerin sıcaklığının düşük kalmasında etkilidirler. Bu kadar avantajdan sonra yumuşak bir arka süspansiyon eğilimi görülmesi normaldir fakat sert süspansiyonun sağladığı oversteer tur zamanına beklenenden fazla etki edebilir ve sert süspansiyonu daha kullanılabilir yapabilir. Ayrıca, bazı yerlerde arka lastiklerin yumuşak süspansiyonlarla yeterli ısı kazanamaması normalde avantajlı olunması beklenen çekiş bölgelerinde ters etki yapabilir. Unutmamak gerekir ki kontrol edilebilen, ideal oversteer tur zamanlarını her zaman geliştirecektir.

    3.4.c. Front Anti-roll Bar (1 – 11)

    Süspansiyon sertliğiyle temel anlamda aynı şekilde çalışırlar. Bu değerin artırılması anti-roll bar’ı sertleştirerek aracın daha fazla tepki vermesini ve burnunun daha keskin olmasını sağlar. Fakat viraj girişinde avantaj sağlayan bu durum sert anti-roll bar dolayısıyla viraj içinde kaybolur ve viraj içindeki tutunmayı azaltır. Uzun, hızlı virajların olduğu pistlerde genelde yumuşak anti-foll bar’lar işe yararken Monako gibi dar, yön değişimlerinin fazla olduğu pistlerde daha sert anti-roll bar’lar yararlı olabilir.

    3.4.d. Rear Anti-roll Bar (1 – 11)

    Arka taraftaki anti-roll bar’ın sertliğini ayarlar. Yüksek değerler, yani sert anti-roll bar arka bölümün daha canlı olmasını sağlar, diğer bir deyişle oversteer’e neden olur. Aracın burnunun viraj içine daha hızlı girmesine katkıda bulunur, genel olarak aracın arkasının gelmesini sağlar. Buna rağmen aynı ön tarafta olduğu gibi mekanik tutunmanın azalmasına yol açar ve çekişi olumsuz anlamda etkileyebilir.

    3.5. TYRES

    Lastikler, open-wheel araçlarda aerodinamik olarak en önemli parçalardandır. Süspansiyon geometrisine ve dengeye doğrudan etki ederler. Aracın zeminle olan tek bağlantısı olduğundan dolayı hemen hemen her zaman limitleyici faktördür. İdeal bir çalışma aralıkları vardır. Bu çalışma aralığı lastik hamuruna göre değişir. Lastiklerin sıcaklığını bu aralıkta tutmak genel olarak lastik basıncına ve süspansiyon geometrisine bağlıdır. Aerodinami de dolaylı yoldan lastiklerin sıcaklığına etki edebilir.

    3.5.a. Front Tyre Pressure (17,0 PSI – 19,0 PSI)

    Ön lastiğin basıncını ayarlar. Yüksek değerler yüksek basınç anlamına gelmektedir. Bu değer yükseltildikçe ön lastiklerin ısınması kolaylaşır. Çekişi azaltırken maksimum hızı artırır. Mekanik tutunma azalır. Yüksek basınç ön tarafın daha keskin olmasını ve viraj girişlerinde avantaj sağlarken önden kaymayı yükselen sıcaklıklarla ve düşen mekanik tutunmayla beraber artırabilir. Genel olarak süspansiyonlar ve anti-roll bar’lar gibi çalışırlar.

    3.5.b. Rear Tyre Pressure (17,0 PSI – 19,0 PSI)

    Arka lastiğin basıncını ayarlar. Bu değer yükseldikçe arka lastiklerin ısınması kolaylaşır. Arkadan kaymayı artırabilir. Çekişi azaltır fakat maksimum hızı artırır.

    3.6. WEIGHT DISTRIBUTION

    Ağırlık dağılımı bir aracın dengesi için her şeydir. Ağırlık dağılımı piste ve lastiklere uyumlu olan araç hem lastik ömrü açısından hem tutunma açısından hem de genel tur performansı açısından avantajlı konuma sahip olur.

    3.6.a. Ballast (1 – 11)

    F1 arabalarında ve aslında hemen hemen tüm arabalarda ağırlık merkezinin mümkün olduğunca merkezde ve aşağıda olması istenir. Bu en az vücut salınımını sağlar ve aracın dengesinin ideal seviyeye çekilmesine yardımcı olur. Kelime anlamı olarak “ballast” basitçe “safra” anlamına gelir. Yani bir nevi fazladan ağırlıktır. Bilindiği üzere, F1 arabalarının asgari bir ağırlığı bulunmaktadır (2015 sezonu için 702 kg). Tasarımcılar bu yüzden aracı üretirken mümkün olduğunca az ağırlık kullanmaya çalışırlar ki bu tungsten (volfram) metalinden üretilmiş ballast’ları istedikleri yerde kullanabilsinler ve aracın dengesi üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilsinler. Düşük ballast değerleri az miktardaki ballast’ı öne kaydırmayı, yüksek ballast değerleri ise arkaya kaydırmayı sağlar. Öne kayan ağırlık merkezi understeer’e, arkadan kayan ağırlık merkezi ise oversteer’e sebep olur.

    4. SONUÇ

    Araç ayarları her zaman denge işidir. Bir taraftan kazanırken diğer taraftan kaybederiz. Bu dengeyi çocuğumuzu ya da bir küçüğümüzü parka götürüp tahterevalliye bindirmek olarak görebiliriz. Eğer tüm ağırlığınızı verip de çocuğu yukarı kaldırmaya çalışırsanız muhtemelen kendisine zarar vereceksinizdir. Öte yandan çocuğun yere inip sizi sürekli havada tutmasını beklemek de anlamsızdır. Ayaklarınızın yerden kesilmesi çok uzun sürmeyecektir. Mutlaka bir süre sonra yere basacaksınızdır. Bundan dolayı gerçekçi olmak; aracı, pisti, kendinizi dinlemek ve ona göre karar vermek çok önemlidir. Çoğu zaman yarış mühendisleri ve pilotlar tam olarak aynı ayarı kullanmayı önermezler. Çünkü direksiyon başında hisler de önemlidir. Sizin kullanamadığınız bir aracın teoride hızlı olması hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Öte yandan sizin hiç hata yapmayacağınız kadar sınırdan uzak olan bir araç da muhtemelen çok hızlı olmayacaktır. Kişisel yaklaşımım çoğu zaman limitleyici faktörün pilot olması yönündedir. Çünkü araç temelde hızlıysa tek yapmanız gereken araca ve piste uyum sağlamak ve kendinizi de o seviyeye çekmektir. Unutmayın, ancak arabanızın hızlı olduğu kadar hızlı olabilirsiniz. Daha fazlasına imkan yok.

    Motorsporları hemen hemen her anlamda ödün vermek, risk almak ve bunun karşılığında kazanmaktır. Yukarıdaki ayarlardan da anlaşılabileceği gibi; downforce kazanmak için hızdan ödün vermek, önden kaymayı azaltmak için arkadan kaymayı artırmak, lastikleri fazla ısıtmak için lastik ömrünü azaltmayı kabul etmek, çevikliği artırmak için stabiliteden vazgeçmek, gaza erken basmak için frene de erken basmak, hızlı araba sürmek (genel olarak oversteer eğilimli araç) için sürüş konforundan (understeer’li araçlar daha kolay sürülür) vazgeçmek, motoru soğutmak için gücü azaltmak, hızlanmayı artırmak için maksimum hızdan ödün vermek, hızlı virajlar için yavaş virajlarda bocalamayı kabul etmek şarttır.

    Umarım bu ufak çaplı bilgilendirme yazısı hepimizin işine yarayacak bilgileri içerir. Direkt ayar isteyenler hariç her türlü öneri isteyen kişiye açığım. Elimden geldiğince, kapasitem yettiğince karşılıklı fikir alışverişi ile hem kendimi hem de karşımdaki insanı geliştirmeyi amaçlıyorum. Ayarlarımı benden izin almadan kullananların, öne geçmek için oyun açıklarını değerlendirip kural dışı her türlü araç hızlandırma faaliyetine girişenlerin yarış etiğiyle, yarışçılıkla uzaktan yakından alakası olmadığını, kendilerine yarışçı olarak saygı duymadığımı ve hiçbir zaman da duymayacağımı ve vicdanlarını rahat tutmaları için hiçbir sebepleri olmadığını tekrar belirtmek isterim. İyi sürüşler.

    5. TERMİNOLOJİ

    Oversteer: Arkadan kayma. Aracın arkasının direksiyon açısından fazla dönerek açılması.

    Understeer: Önden kayma. Aracın önünün direksiyon açısından az dönerek açılması.

    Downforce: Yere basma kuvveti. Ön ve arka kanattaki hava akımlarına, zemindeki ve aracın üstünden geçen basınç farkına, süspansiyon geometrisine, hatta pilotun kaskının açısına bile bağlıdır. Havayla temas eden ve havayı manipüle eden her faktör downforce’ta etkilidir.

    Drag: Sürtünme kuvveti. Düzlük hızını azaltır, benzin kullanımını artırır. Genelde downforce’la beraber artar. Aerodinaminin temel amacı sürtünmeyi minimal düzeyde tutarak yere basma kuvvetini maksimuma çıkarmaktır.

    Open-wheel: Açık tekerlekli. Formula araçlarının tamamı bu kapsamdadır (Formula E’de ve IndyCar serisinde bu durum biraz farklı olsa da onlar da bu sınıftadır). F1’de aerodinami motorun yanında en önemli faktördür. Aerodinamiye kanatlar, araçlar, süspansiyon geometrisi, lastikler gibi birçok faktör etki eder. Open-wheel serilerde temel amaç havayı lastiklerden mümkün olduğunca uzak tutarak kontrol edilemeyen girdaplar ve türbülanslar oluşmasını engellemektir. Le Mans serisindeki LMP1 araçların kapalı olması, aracın tamamının bir kanat işlevi görmesini ve F1 araçlarına göre daha fazla downforce üretmesini sağlamaktadır.

    6. EK ARAŞTIRMA KONULARI VE OKUMALAR (ÖNERİLİR)

    6.a. Y250 vortex

    -https://pbs.twimg.com/media/BS3o7XEIQAEFgmp.jpg
    -http://pulpaddict.com/wp-content/uploads/2014/01/55e7RedBullvortex.jpg
    -https://tianyizf1.files.wordpress.com/2013/12/ibtglzyrus9f6h.gif
    -https://www.youtube.com/watch?v=ZlDnd3B1rhs

    6.b. Suspension geometry (http://www.lastchanceautorepairs.com/wp-content/uploads/2011/11/Wheel-Alignment-Bolingbrook-IL.gif )

    6.c. Ground effect

    -https://en.wikipedia.org/wiki/Ground_effect_(aerodynamics)
    -https://tr.wikipedia.org/wiki/Yer_etkisi_(otomotiv)

    6.d. Aerodynamic efficiency (http://www.formula1-dictionary.net/aerodynamic_efficiency.html )

    6.e. Fluid dynamics (https://en.wikipedia.org/wiki/Fluid_dynamics )

    6.f. Automotive aerodynamics (https://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_aerodynamics )

    6.g. Automobile drag coefficient (https://en.wikipedia.org/wiki/Automobile_drag_coefficient )

    6.h. Open vs locked differential (https://www.youtube.com/watch?v=gwJEU7p9U2Q )

    7. KAYNAKÇA

    7.a.https://www.formula1.com/content/fom-website/en/championship/inside-f1/rules-regs/2015_season_changes.html

    7.b.http://www.formula1-dictionary.net/ballast.html




  • Furkan Özcan kullanıcısına yanıt
    çok teşekkürler hocam gerçekten çok faydalı bilgiler

    camber ayarlarıyla başladım bakalım nereye kadar ilerletebilicem
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HiddenHunter

    deneyen arkadaşlar hangi sistemler ile aldığı fps ve ayarlarını söyleyebilirlermi acaba bende almak istiyorum ama sistemimden emin değilim

    Senin sistem nedir ki ?

    Madem oyunu yerden yere vuruyoz ben de bir kaç sıkıntı buldum oyunda

    Pro season modunda güya herşey kapalı..

    Ama o da ne..Yarış çizgisi yeşil yeşil gözüküyor (nefret ediyorum) ve vites otomatik..

    Bir başka dikkatimi çeken şey de DRS bazen bip liyor bazen biplemiyor..Yarış heyecanı içinde açmayı unutabiliyorsunuz..Yoksa basınca açılıyor onda sorun yok..

    SPA da yüzde 25 yarış yaptım..Viraja erken girişlerde uyarı alıyorsunuz ama savurduğunuz zaman pek uyarı gelmiyor..Sanırım bunu hata yapıp dışarı savuran ile gerçekten genişten döneni ayırmak için yapmışlar..

    Ok güzel de dışarıdan savura savura yarışana ne edecez online da..

    SPA da ki yarışda yumuşak lastikler bir kaç savurmadan sonra patladı..(2014 de lastik patlatma var mıydı )

    Acaba diyorum bu işi de böyle mi çözmüşler..

    Tamam savurabilirsin 1-2 kere ama lastiklerin çok hızlı aşınır ve PATLAR...ahahahah



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Budfox -- 15 Temmuz 2015; 22:55:53 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Budfox

    quote:

    Orijinalden alıntı: HiddenHunter

    deneyen arkadaşlar hangi sistemler ile aldığı fps ve ayarlarını söyleyebilirlermi acaba bende almak istiyorum ama sistemimden emin değilim

    Senin sistem nedir ki ?

    Madem oyunu yerden yere vuruyoz ben de bir kaç sıkıntı buldum oyunda

    Pro season modunda güya herşey kapalı..

    Ama o da ne..Yarış çizgisi yeşil yeşil gözüküyor (nefret ediyorum) ve vites otomatik..

    Bir başka dikkatimi çeken şey de DRS bazen bip liyor bazen biplemiyor..Yarış heyecanı içinde açmayı unutabiliyorsunuz..Yoksa basınca açılıyor onda sorun yok..

    SPA da yüzde 25 yarış yaptım..Viraja erken girişlerde uyarı alıyorsunuz ama savurduğunuz zaman pek uyarı gelmiyor..Sanırım bunu hata yapıp dışarı savuran ile gerçekten genişten döneni ayırmak için yapmışlar..

    Ok güzel de dışarıdan savura savura yarışana ne edecez online da..

    SPA da ki yarışda yumuşak lastikler bir kaç savurmadan sonra patladı..(2014 de lastik patlatma var mıydı )

    Acaba diyorum bu işi de böyle mi çözmüşler..

    Tamam savurabilirsin 1-2 kere ama lastiklerin çok hızlı aşınır ve PATLAR...ahahahah

    e8500
    4gb ram ve hd 6670 var bende, 13-14 ultra high karışık 30+ oynuyordum

    edit:oyunu malum yollardan indirip denedim ve bu sistem ile bile oynanabiliyor, grafikler önceki oyundan bile kötü gözüküyor aslında ama kasmadan oynanıyor en azından



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Feunard -- 17 Temmuz 2015; 9:48:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Jules Bianchi'nin anısına, Monako'da kokpit kamerasından ve tüm yardımlar kapalı bir tur...

  • Merhaba arkadaşlar,

    Dün itibariyle sistemimi yeniledim. Bu süreçte bana tavsiyeleriyle yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

    Sistemimi yenilediğim için artık oyunu oynayabiliyorum. Artık biraz canlanalım istiyorum, 2-3 gün içinde direksiyon da alıp iyice aksiyonun içine dalacağım. Yarışları organize etmeye başlayacağım en yakın zamanda.

    Yavaş yavaş forumda yeni konuyu açıp başvuran adayları da dahil ederek kalabalık yarışlar çıkarmaya odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum. Ligimizin önde gelen pilotları da artık oyuna daha sık girmeye çalışırsa iyi olur diye düşünüyorum.
  • Sorbetto kullanıcısına yanıt
    Ben muhtemelen Ağustos'un ortasına kadar buralarda pek olmayacağım. Yeni gelen ve lige katılmak isteyen tüm pilotların mutlaka kayıt alması gerekiyor bundan sonra bana kalırsa. Ayrıca ligimizde yarışan pilotların da bu sene ne olursa olsun kayıt alması lazım. Bunu geçtiğimiz sezonlardaki bazı yarışları izleyerek söylüyorum size. Eğer birisi bir yarış kazanıyorsa ben o yarışı nasıl kazandığını görmek istiyorum. Gerçekten rahatsız ediyor beni bu ve bu konuyu şu ana kadar açmamaya özen gösterdim. Fakat gerçekten aşağılanmış, dalga geçilmiş gibi hissediyorum geçmişteki bazı videolarımı izlerken.

    Bu benim dördüncü sezonum ve artık hiçbir saçmalığa tahammülüm kalmadı bu sezon için. İnanın gerçekten zor oluyor bazı yarışları şüpheyle kaybetmek. Kabullenemiyor insan. Umarım herkes adil bir şekilde yarışır ve güzel bir sezon geçiririz. Bu benim son sezonum ve her zaman iyi hatırlamak istiyorum bu ligi. Umarım hepiniz bana bu konuda yardımcı olursunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furkan Özcan -- 25 Temmuz 2015; 14:27:27 >




  • Furkan Özcan kullanıcısına yanıt
    Bu bahsettiğin adaletsiz yarışan tiplerden senin kadar biz de etkilendik. Yarışlardan aldığımız keyfi büyük oranda baltalayan kişilerdi. Dolayısıyla yarışlarda kayıt alınması tabii ki önemli bir husus. Ancak böylesine sistem düşmanı bir oyunda pilotların kaç tanesi kayıt alabilir emin değilim. Ben bundan sonra alacağım, artık buna izin veren bir sistemim var. Sistemi kayıt almaya müsait olan herkesin bunu üşenmeden yapması taraftarıyım. Lige yeni katılan pilotun da ligdeki 4. sezonunu geçirecek pilotun da benim gözümde farkı yok bu konuda. Oyunu rahatça oynayabilen herkes kayıt almalı.
  • FENOMENALE!!!!!!!
  •  TR ENDURANCE F1 2014 LEAGUE


    Eski Ferrari Sürücü Akademisi pilotu Jules Bianchi'ye hediye etti. Aslanım benim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furkan Özcan -- 26 Temmuz 2015; 17:14:43 >
  • Bu sezon yarış kazanabilirsem İtalyan marşını okuyacağım sanırım. Zaten çocukluğumdan aklımda art arda Alman ve İtalyan marşlarının melodisi. Şimdi yeniden birisi hatırlatıyor :D
  • SLaYeR KiNG kullanıcısına yanıt
    Gülmekten öldüm gerçekten ya :D Ama özellikle Pro Season çok doğru ya ahahahahahah
  • şimdi arkadaşlar uzun zamandır f1 i kendim oynuyorum bu başlığı ilk dea gördüm fakat bu tip bir organizasyona katılmak isterim acaba tam olarak ne yapmam gerek
  • 
Sayfa: önceki 3031323334
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.