Şimdi Ara

TOYOTA TÜRKİYE CEO'SU 'TÜRKİYE'DEN YERLİ OTOMOBİL MARKASI ÇIKMAZ' DEDİ (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
102
Cevap
0
Favori
3.516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • insanlar bilgi konusunda üçe ayrılırlar . bir konuda bilgisi olanlar,bir konuda bilgisi olmayanlar,bir konuda bilgisi olmadığı halde bilgisi olduğunu zannadenler; yukarıdaki yazıları okuyuca insanlarımızın en çok üçüncü gruba girdiği görülür.gerçi bu yaşantımızın her kesiminde böyledir,ekonomi,siyaset,dış politika,spor eğitim,kültür maaşallah her konuda bilgi sahibiyizdir!işin ilginç yanı her şeyi bilen bu toplumun dünyada en az kitap okuyan bir toplum olduğunuda hatırlamak gerekir. yukarıda konuyu bilen ZMY3435 konuyu çok güzel açıklamış fakat bunu kabul ettirmek ne mümkün.yeni peugeot 308 piyasaya sürüldü 307 308 e dönüştürülürken ne kadar para harcandığını bilen kaç kişi var.orta halli bir otomobil firmasının ARGE ye yılda ne kadar para harcadığını kaç kişi biliyor. buna rağmen sıfırdan yerli bir otomobil markası tabiki yapılabilir önemli olan buraya para yatırabilecek babayiğtleri bulabilmektir.tabiki böyle birileri varsa.siz otomobili boş verin vehbi koç un buzdolabı fabrikasını hangi şartlarda kurduğunu biliyormusunuz?böyle şeyler sermaye ile olur maalesef ülkemizde yeterli sermaye yok.fabrika sanayi vs. insanların refahını yükselymek için birer araçtır. isviçre,norveç,izlanda,danimarka,belçika dünyada refah düzeyi en yüksekte olan ülkelerdir,ama hiç birinin bir otomobil markası yoktur.önemli olan kaynakları verimli kullanıp insanların hizmetine en iyi şekilde sunabilmektir.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: name159

    insanlar bilgi konusunda üçe ayrılırlar . bir konuda bilgisi olanlar,bir konuda bilgisi olmayanlar,bir konuda bilgisi olmadığı halde bilgisi olduğunu zannadenler; yukarıdaki yazıları okuyuca insanlarımızın en çok üçüncü gruba girdiği görülür.gerçi bu yaşantımızın her kesiminde böyledir,ekonomi,siyaset,dış politika,spor eğitim,kültür maaşallah her konuda bilgi sahibiyizdir!işin ilginç yanı her şeyi bilen bu toplumun dünyada en az kitap okuyan bir toplum olduğunuda hatırlamak gerekir. yukarıda konuyu bilen ZMY3435 konuyu çok güzel açıklamış fakat bunu kabul ettirmek ne mümkün.yeni peugeot 308 piyasaya sürüldü 307 308 e dönüştürülürken ne kadar para harcandığını bilen kaç kişi var.orta halli bir otomobil firmasının ARGE ye yılda ne kadar para harcadığını kaç kişi biliyor. buna rağmen sıfırdan yerli bir otomobil markası tabiki yapılabilir önemli olan buraya para yatırabilecek babayiğtleri bulabilmektir.tabiki böyle birileri varsa.siz otomobili boş verin vehbi koç un buzdolabı fabrikasını hangi şartlarda kurduğunu biliyormusunuz?böyle şeyler sermaye ile olur maalesef ülkemizde yeterli sermaye yok.fabrika sanayi vs. insanların refahını yükselymek için birer araçtır. isviçre,norveç,izlanda,danimarka,belçika dünyada refah düzeyi en yüksekte olan ülkelerdir,ama hiç birinin bir otomobil markası yoktur.önemli olan kaynakları verimli kullanıp insanların hizmetine en iyi şekilde sunabilmektir.

    Otokar ve Aselsan orduya zırhlı araç,personel taşıyıcı,silah teknolojisi geliştiriyor üretiyor.
    Haberlerde izliyoruz aselsan joystick li oyun konsolu gibi silah teknolojisi geliştiriyor.F16 bilgisayar sistemi geliştiriliyor...
    Vestel dünyada ilk varalesli lcd tv yi üretti.Avrupanın ilk ve tek dizüstü fabrikasını kurdu.
    Şimdi bu adamlar özellikle otokar bir binek modeli üretemezmi?
    Yapmayın allahaşkına...Üretirde sizler önyargınızdan yabancı hayranlığınızdan kurtulup satın alırmısınız?
    tofaşa renomaise tr de üretiliyor diye önyargı ile bakan bir sürü sivri zeka var.




  • bir şey illa ürteceğim diye üretilmez! günümüz dünyasında bir şey yapılmadan önce hesabı kitabı yapılır eğer karlı olduğu görülürse yatırım kararı verilir ve işe başlanır, şimdiye kadar kimse bı işi yapılabilr görmemiş ve yapılmamış. ama siz ve sizin gibii düşünenler bir araya geliniz bir proje hazırlayınız dünyada karlı olabilecek yatırım arayan milyarlarca dolar var onlarıda işin içine katarak işe başlayınız.elinizi kolunuzu tutan mı var.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SeLiM_50


    quote:

    Orjinalden alıntı: exposure

    Neydi adı, hah ETOX.. Oldu işte..

    Peki ne kadarı gerçek anlamdan orijinal?? Motorunu mu yapmışız yeni baştan? İçini mi? Dışını mı? Tabii ki kendine has bir çizgisi olmak zorunda, o zaman modifiye'den farklı kalmazdı..

    Bir de fiyatına bakın isterseniz.. Seri üretim'in maliyetinden, ve ne demek olduğundan haberdar mı yukarıda atıp tutanlar??






    Madem ki seri üretim örneği vereceksiniz o zaman etoxu niye örnek veriyorsunuz?
    Sizin de bildiğiniz gibi etox seri üretim değildir. E o zaman niye fiyatını karşılaştırıyorsunuz?

    2. si Etoxun parçalarının birleştirilmesi bunun %100 türk olduğunu göstermez.İkinci kez örneğiniz yanlış.Biraz kafanızı kaldırırsanız bize kakalanan otomobillerin yurtdışında diğer insanların nekadar fiyata aldıklarını aradaki dev fiyat farkını görebilirsiniz.
    3. sü hiçbir marka anasının karnından marka olarak çıkmaz.Kimisi uçak fabrikasından kimisi traktör fabrikasından çıkmıştır.Biz burda öncelikle kendimize ait bir otomobilin olmasından bahsediyoruz.Tata matayı kalas kalos moloz gibi araçları marka kabul edersek bu araçlara denk bir aracı yurtdışından alıp cari açık yaratacağımıza kendimizin üretmesinden ve parasına göre kaliteli olan yerli aracımaza binmekten bahsediyoruz.

    Ve siz gelmiş çok basit bi şekilde gelmiş gitmiş olmaz diyip kestirip atyorsunuz.
    Ben bunu kabullenemiyorum.Biz kendi aracımızı üretelim siz almayın o zaman bu kadar basit. Gidip 2. sınıf arabalara tomarla para ödeyin o zaman.


    Ben de sıralıyorum o zaman:

    1. Okuduğunu anlamadan yorum yapmaya kalkıyorsun, önce otur yerine..
    2. ETOX'un seri üretim olmadığını biliyorum, benim söylediğim seri üretime GEÇİLEMEYECEĞİ idi zaten.
    3. İster kabul et ister etme evet GEÇ KALDIK!!

    Bi de Vestel'in laptop fabrikası kurduğunu iddia eden arkadaş, hiç bilgisayar fabrikası gördün mü hayatında??? Hangi parçayı kimden alıp sadee montaj yaparak nasıl yapmış Vestel, haberin var mı??

    OTOKAR'ın projelerinin ne kadarı yerli, ne kadarı değil bunu ortaya koyun önce..




  • arkadaşlar gerginliğe gerk yok elbette üretebiliriz o mercedeslerin bmwlerin audilerin fabrikalarında üstün başarı ile çalışanlar Türk bızım uluslar arası segmentte yarışmamız için once kendı ürettiğimiz malı almak gerek taklitçi değil öz olmak gerek dünyayla yarışan adamlar hep Türk firmaları bunların destek çıkmasıyla olur kısmen ama bunu yaptırmazlar koçların Türkiyeye fabrıka açtıklarında abd chevrolet lerı öldü fiyatına verıyordu ama yedek parçaları of of of yani aldırmazlar açtırmazlar elin adamına vermişiz bir kere piyasayı nbunun içindne çıkmak için önce Milli değerlere önem veren bir hükümetin gelmesi gerek dünya çapındaki Türk iş adamlarının sabancılar koçlar zorlular vs vs...destek almaları gerekkı hükümetten vergiler konusunda admlar açsınlar ben inanıyorum ki yapılır toyota ceo suda biraz gerçekleri söylemiş ama ayrıntıları aksettırmemiş ama biraz da saçmalamış sen Türksen bunları izah edeceksin yani karalar gibi yapamazlar demenın alemi yok.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: SeLiM_50

    Açın televizyonu bakın. İtalyada 8000 9000 euro dan başlayan gp ler bizde kaç para? enaz
    30 000 ytl cik.

    Aradaki fark ne kadar? 2x den fazla.

    1 milyonluk maldan 1 milyon kar elde ediyorsan çok kazanıyorsun. Ama 100 milyonluk maldan 1 milyon kazanıyorsan o zamn kar bile etmezsin.Donanım farkı olmasına rağmen(italyadaki gpler daha donanımlı) Biz daha çok para veriyoruz.Şimdi ben niye kendi ülkemde ucuz arabaya binmeyim ? niye gevurlara kazıklanayım?Ordaki halkın bizden ne farkı var.

    GEldi geçti bitti geç kaldık demi!




    Sayın Selim_50;

    Aradaki bu fahiş fiyat farkının sebebini otomobil üreticisi firmalara değil, ülkenin başındaki soyguncu siyasi zihniyete sormalısınız.

    Bakınız ülkemizde otomobilden alınan vergiler, harç giderleri hariç olmak üzere aşağıdaki gibidir.

    1600cc' ye Kadar:
    %37 ÖTV + %18 KDV
    1600-2000cc Arası: %60 ÖTV + %18 KDV
    2000cc Üzeri: %84 ÖTV + %18 KDV

    Üstelik KDV; Araç Bedeli+ÖTV üzerinden hesaplanmakta yani verginin de vergisi alınmaktadır.

    Şimdi sizin Grande Punto örneğiniz için, bu oranlar üzerinden hesaplama yapalım.

    GRANDE PUNTO 5K, 1.3 MULTIJET 75HP, ACTIVE DAB ABS AC modelinin şu anki kampanyalı anahtar teslim satış fiyatı 28.750-YTL.

    Vergiler Hariç Fiyat: 17.333-YTL
    %37 ÖTV: 6.415-YTL
    %18 KDV: 4.275-YTL
    Bandrol-Sigorta-Plaka Masrafları: 727-YTL
    ------------------------------------------------
    TOPLAM: 28.750-YTL (10.690-YTL VERGİ)


    GRANDE PUNTO 5K, 1.3 MULTIJET 75HP, ACTIVE modelinin İtalya satış fiyatı ise 14.860EUR' dur.(FIAT İtalya Sayfası İçin Tıklayınız) Bu fiyatı ülkemiz parasına çevirecek olursak elde edeceğimiz rakam ise 25.856-YTL' dır.(1EURO=1,74YTL)

    Gördüğünüz gibi aradaki fark sizin iddia ettiğiniz üzere 2 katı falan değil, 3.000-YTL civarındadır ve bunun da tamamı devletimizin aldığı izansız vergilerden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bu şekilde atıp tutmaktan vazgeçiniz.

    Bir başka deyişle; satış fiyatı yaklaşık 17.500-YTL olan bu aracı neredeyse 29.000-YTL' na almanızın tek sebebi, hala otomobil fabrikası kurması önerilen devletimizdir.



    İsterseniz bir de 1600-2000cc motor hacim aralığına bakalım.

    MAZDA 6 SERİSİ SDN MT modelinin şu andaki anahtar teslim satış fiyatı 51.850-YTL.

    Vergiler Hariç Fiyat: 26.833-YTL
    %37 ÖTV: 16.100-YTL
    %18 KDV: 7.728-YTL
    Bandrol-Sigorta-Plaka Masrafları: 1.189-YTL
    ------------------------------------------------
    TOPLAM: 51.850-YTL (23.828-YTL VERGİ)



    ÖTV oranının %84 olduğu 2000cc üzeri hacimli motora sahip binek araçlar için detaylı hesaplama yapmayı benim yüreğim kaldırmayacak, isterseniz onu pas geçelim. Ama 160.000-YTL satış bedeli olan böyle bir araç için ödenen vergi yaklaşık 86.500-YTL.

    Sanırım 2.0LT motor hacmine sahip D Segmentindeki araçların, ikinci eldeki hızlı değer kaybının sebebini de bu şekilde açıklamış oluyoruz. Çünkü 50.000-YTL civarı fiyatla alınan bu araçlar için satın alma anında ödenen paranın yarısı vergiye gidiyor.




  • quote:

    Bi de Vestel'in laptop fabrikası kurduğunu iddia eden arkadaş, hiç bilgisayar fabrikası gördün mü hayatında??? Hangi parçayı kimden alıp sadee montaj yaparak nasıl yapmış Vestel, haberin var mı??



    arkadaşım.. sanki diğer firmalar farklı bişi yapıyor. toshiba tüm parçaları kendimi üretiyor yada bi acer yada sony.. onlarda farklı parçaları alıp birleştiriyolar. yani vestelin onlardan bi farkı yok. peki o firmalar napıyor. çinde yaptırıyor hepsini. yalan mı? ama vestel türkiyeye o fabrikayı açarak baya bi adım atmıştır benim için. her firmanın yapıcağı iş değil bu. kendi malımızı yereceğimize övecek şeyler yazsak ne olur.. neyse konuyu saptırmadan diğer diyeceğime geçiyim...

    bence türkiye araba üretebilir. evet biraz geç kalındı. ancak bu eksiği yabancı bi firmayı satın alarak yakalayabiliriz. bu hemen kara dönecek bi iş değil. en azından 10-15 sene sürecek bi iş. hemen kurucaksın kara geçiceksin diye bi olay yok. zarar ediceksin ama ülkene has bi araba yapacaksın. ama bu iş ilk önce değerli devletimize düşüyor sonrada bizlere.. devlet desteği ile bi marka yaratılcak sonra bizede bu arabaya sahip çıkmak düşer. şahsen ben şu an için bi markamız olsa aynı fiyattan yabancı marka alıcağıma türk markası alırım. bunu kendimi düşünerek değil. ülkemin geleceğini düşünerek yaparım. bu şekilde bugün yapılan araba diyelim10 üzerinden 5 olcak. zamanı gelcek o araba 10 üzerinden 8 kaliteye ulaşcak dahada artıcak bu sayede. ama işte olay tamamen devlette ve bizde bitiyo.. ülkemin insanı herşeyi yapar. çoğu şeyi düşünün tarihte hemde. herşeyde ileriydik daha medeniydik herkesten. bunu yapanlar şimdi yine yapabilirler. dünyaya bakın bi hep dünyada olay çıkaran şeylerin arkasında kesin bi türk oluyo. artık o beyinler ülkemize gelmeye başladı. yenileride yetişiyor. HİÇ BİŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL .. siz yeterki malınıza sahip çıkın..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AvalancHe_86 -- 30 Kasım 2007; 18:08:48 >




  • Türkiye'den de bir marka çıkabilir fakat bu oldukça zaman alır.Şu koşullar altında Türkiye adam olmaz.Konuyla pek alakası yok ama benzine zam geldiğinde sinir küpüne dönüyorum.Doğalgaz kaynağı bulundu diyorlar doğalgaza zam geliyor...Örn. avrupada Vw,Honda vb. büyük markaların spor otomobilleri 20.000 dolara satılırken Türkiye'de 50-60.000 dolara kadar çıkıyor.Her 6 ayda bir verdiğimiz vergi desen adamın ocağına dev sekoya dikiyor.Ama yeni nesil baya azimli gibi fakat azimli oldukları kadar tehlikeli de olabilirler.Umarım bu durumdan kurtulup dünyanın en parlak ülkelerinden oluruz...
  • uzun lafın kısası..

    PARA KONUŞUR...

    Bizde de o yok. Bu kadar basit..

  • kanald de gece yarısı yayınlanan bizim mucitler adlı program vardı...noldu o programa sanıyorsunuz..birileri türk halkının aklını zekasını hayırlı işlere kullanmasını istemiyor olmasından dolayı ortadan kaybolmuş olaibilir mi?..öncelikle siyasi irade kardeşim....bence şöyle olmalı sırasıyla....1.)siyasi irade--->2.)milli yapıcı üretken politikalar---->3.)teknoloji ve düşük üretim maliyetleri---->4.)kaliteli bir ürün---->ve 5)sonuçta dünya pazarlarında ragbet gören bir marka...tabi en başta milli politikalar ve bu politikaları ortaya koyabilecek abd ve ab hegamonyasından kurtulabilmiş egemen ve siyasi iradeli bir hukumet...çok zor...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ZMY3435

    Sayın Selim_50;


    Şimdi sizin Grande Punto örneğiniz için, bu oranlar üzerinden hesaplama yapalım.

    GRANDE PUNTO 5K, 1.3 MULTIJET 75HP, ACTIVE DAB ABS AC modelinin şu anki kampanyalı anahtar teslim satış fiyatı 28.750-YTL.

    Vergiler Hariç Fiyat: 17.333-YTL
    %37 ÖTV: 6.415-YTL
    %18 KDV: 4.275-YTL
    Bandrol-Sigorta-Plaka Masrafları: 727-YTL
    ------------------------------------------------
    TOPLAM: 28.750-YTL (10.690-YTL VERGİ)


    Gördüğünüz gibi aradaki fark sizin iddia ettiğiniz üzere 2 katı falan değil, 3.000-YTL civarındadır ve bunun da tamamı devletimizin aldığı izansız vergilerden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bu şekilde atıp tutmaktan vazgeçiniz.

    Bir başka deyişle; satış fiyatı yaklaşık 17.500-YTL olan bu aracı neredeyse 29.000-YTL' na almanızın tek sebebi, hala otomobil fabrikası kurması önerilen devletimizdir.





    Kimsenin atıp tuttuğu yok arkadaşım. Madem toplama çıkarma yapmayı biliryosunuz ozaman buyrun açın
    Hotbird 11137 27500 H Motors TV.Gp 1.2 65 hp olan versiyonu 8000+ eurodan başlıyor.Yani 15000 ytl.

    Bu da sizin verdiğiniz linkte ise 1.2 65 hp(en boşu) 9900 demiş.

    http://www.fiat.it/cgi-bin/pbrand.dll/FIAT_ITALIA/promotion/promotionExt.jsp?BV_SessionID=@@@@0687350927.1196514320@@@@&BV_EngineID=ccchaddmjgemfigcefecejgdfkhdfjj.0&contentOID=1074096774

    Bizim ülkemizde ise gp nin en boşu 25000 ytl
    15000 ytl nerde 25000 ytl nerde?
    2x e yakın fark yok mu?

    Edit: Kısaltma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SeLiM_50 -- 1 Aralık 2007; 15:41:35 >




  • Arkadaşlar lütfen 3. şahıslara hakaret-küfür etmeyin. Bazı şeyleri hakaret etmeden de anlatabilirsiniz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: exposure

    Ben de sıralıyorum o zaman:

    1. Okuduğunu anlamadan yorum yapmaya kalkıyorsun, önce otur yerine..
    2. ETOX'un seri üretim olmadığını biliyorum, benim söylediğim seri üretime GEÇİLEMEYECEĞİ idi zaten.


    OTOKAR'ın projelerinin ne kadarı yerli, ne kadarı değil bunu ortaya koyun önce..

    Okuduğunu anlamayan yok da ne anlatacağını bilmeyen biri var o zaman ve o da sizsiniz.Çünkü duru dururken Etox gibi bir örneği veriyorsunuz ki ondan bahseden yok ve seri üretime geçemeyeceğini kanıtlamaya çalışmışsınız. Ama kime kanıtlıyorsunuz bilmiyorum.Çünkü Etox un seri üretime geçemeyeceğini bilmeyen yok. Ayrıca uslübunuza dikkat edin.Muhattabım değilsiniz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SeLiM_50


    quote:

    Orjinalden alıntı: exposure

    Ben de sıralıyorum o zaman:

    1. Okuduğunu anlamadan yorum yapmaya kalkıyorsun, önce otur yerine..
    2. ETOX'un seri üretim olmadığını biliyorum, benim söylediğim seri üretime GEÇİLEMEYECEĞİ idi zaten.


    OTOKAR'ın projelerinin ne kadarı yerli, ne kadarı değil bunu ortaya koyun önce..

    Okuduğunu anlamayan yok da ne anlatacağını bilmeyen biri var o zaman ve o da sizsiniz.Çünkü duru dururken Etox gibi bir örneği veriyorsunuz ki ondan bahseden yok ve seri üretime geçemeyeceğini kanıtlamaya çalışmışsınız. Ama kime kanıtlıyorsunuz bilmiyorum.Çünkü Etox un seri üretime geçemeyeceğini bilmeyen yok. Ayrıca uslübunuza dikkat edin.Muhattabım değilsiniz.



    Peki ne diyim, otomobil iç,n seri üretime hiç bir zaman hiç bir türk firması hiç bir modeli ile geçemez. Geçti bor'un pazarı..
    Böyle dersem daha anlaşılır olacak sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi exposure -- 1 Aralık 2007; 16:23:06 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: SeLiM_50
    Kimsenin atıp tuttuğu yok arkadaşım. Madem toplama çıkarma yapmayı biliryosunuz ozaman buyrun açın
    Hotbird 11137 27500 H Motors TV.Gp 1.2 65 hp olan versiyonu 8000+ eurodan başlıyor.Yani 15000 ytl.

    Bu da sizin verdiğiniz linkte ise 1.2 65 hp(en boşu) 9900 demiş.

    http://www.fiat.it/cgi-bin/pbrand.dll/FIAT_ITALIA/promotion/

    Bizim ülkemizde ise gp nin en boşu 25000 ytl
    15000 ytl nerde 25000 ytl nerde?
    2x e yakın fark yok mu?

    Edit: Kısaltma


    Arkadaşım Türkiye' de 1.2lt 65hp Grande Punto var mı?

    Niçin eş modellerin fiyatlarını karşılaştırmıyorsunuz?

    Türkiye' deki en düşük fiyatlı model, 23.270-YTL fiyat ile satılan GRANDE PUNTO 3K 1.4 FIRE 77 HP ACTIVE DAB ABS AC' dir. Bu modelin İtalya satış fiyatı ise 12.660-EURO' dur ki bunun da Türk Lirası karşılığı 22.028-YTL eder. Aradaki fark 1.250-YTL' dır.

    Karşılaştırmalarınızı bu şekilde AYNI modeller üzerinden yapacak olursanız böyle yanlış fikirlere kapılmazsınız.




  • 65 beygirlik versiyon tr de yok.Gp için En düşük hacimli benzinli motor 1.4 lt ve 77 hp.
    1.2 lt lik benzinli motoru albea kullanıyor 60 hp ve 1.2 lt motorun 1.4 den daha düşük maliyette olduğunu düşünürsek arada 1.500 ytl fark var.Sonuç olarak üretmediğimiz bir araçdan hatrı sayılır bir farkı ödüyoruz.Sayın exposure arkadaşıma da size de forma da bunu anlatmaya çalıştım.

    SAygılarla.
  • bunun gibi boş adamlar sadece kapı kulluğu yaparlar yeri gelir boş konuşurlar.Amaçları başkadır onların.Tek bildikleri inandıkları değer paradır onlar için.Siz bunlara bakmayın birgün bizimde %100 yerli üretimi bir dünya markamız olacak.
  • TOYOTA TÜRKİYE CEO'SU "TÜRKİYE'DEN YERLİ OTOMOBİL MARKASI ÇIKMAZ" DEDİ.

    Otomobil MARKASI çıkmaz demiş.
    CEO'nun söylediği sözlere dikkat ederseniz eğer otomobil üretemeyiz dememiş.
    Evet üretebiliriz. Hemde hemen bugün. Yapar mıyız yaparız.

    Önce iç pazarda, ardından da dünyada tutulan bir model olabilmesi için kırk fırın ekmek yenmesinden öte başka bir gerçek var.

    Her ne kadar kabul etsekte, etmesekte globalleşen dünyanın içinde Türkiye'nin devleri esasında küçük birer oyuncu.
    Kısa bir süre sonra ne Türk bankası kalacak , ne Türk perakendesi , ne ....

    İşte en basitinden bilişimde görüyoruz en güzel örneklerini.
    Bimeksti, Teknosaydı, Vatandı, Mavibilgisayardı, Golddu devlerin karşısında SADECE BİRER ÇEREZLER!
    Zamanı ve vakti geldiği günde çıtır çıtır yenecekler.
    Neyse konuyu dağıtmayalım diyeceğim gerçek şu;

    Gelecekte otomotiv sektöründe kalması öngörülen oyuncu sayısı sadece 4-5 firma!
    Sadece bu konuda değil her konuda böyle düşünmeye, böyle algılamaya başlamanız sizin için daha hayırlı olacaktır.




  • valla adamlar etox diye bi arac yaptılar herkes yerden yere vurdu orası suna burası buna benziyo sanki diğer markaların aracları biribirine benzemiyomus gibi, cok kalitelide bi türk aracı da üretilse parayı bulan mercedes alır kroluk, eziklik bu gibi kişisel sıkıntılar yüzünden aynı fiyata daha iyi olanaı değil 5 fazlasına marka olan aynı donanımda olan aracı alır c sınıfı araca 20000 euro verir vs.. yani
    yapılsada bi numara olmaz. ayrıca devletin bu işe vergi konusunda yardımcı olcağana eminim ama kimsenin bu kadar parayı riske etcenide sanmam. umarım yaparlarda bineriz
  • SeLiM_50 arkadaşım; ben de şunu ifade etmeye çalışyorum ki; ülkemizdeki bu fiyat farkının sebebi inanılmaz yüksek oranda alınan ÖTV yani Özel Tüketim Vergisidir. Bunlara bir de akla hayale sığmayacak yıllık MTV' ni eklerseniz, ülkemizdeki otomobil pazarının asıl sıkıntısının sebebi ortaya çıkacaktır.

    Yoksa biz Bursa' daki TOFAŞ fabrikamızda bu araçları zaten İtalya' daki fabrikalardan daha ucuza maledip üretebiliyoruz. Bunu yapamasak adamlar zaten ülkemizde milyarlarca dolarlık yatırım yapmazlar.

    Önceki mesajlarımda rakamları da açıkça ortaya koymamın sebebi buydu. Bırakın çıtır pıtır versiyonları, Diesel motorlu ve 5 kapı Punto' nun bile fabrika satış fiyatı 17.300-YTL; yani fabrikanın kasasına kar dahil giren para bu. Gelin görün ki, devletimiz bu fiyatın üstüne yaklaşık 11.420-YTL Vergi ve Harç tahsil ediyor bizden. Fabrikanın durumu da farklı değil, adamlar elde ettikleri kar üzerinden yaklaşık %60 civarında vergi ve harç veriyorlar devletimize her yıl.

    Ben sizin şikayet noktanızı çok iyi anlayabiliyorum; ama bunun sebebini yanlış yerde aradığınızı düşünüyorum.

    Misal imkanımız olsa, yarın sizinle ortak bir otomobil fabrikası açsak devlet aynı vergi ve harçları bizim ürettiğimiz araçlar üzerinden de alacak. Dolayısıyla tüketici de aynı esvaptaki aracı yine aynı paraya almış olacak.

    Bu durum yıllık vergiler için de farklı değil.

    Örneğin İtalya' da 1.3Multijet Grande Punto' nun yıllık vergisi 141-EURO yani 240-YTL. Bu rakam bizim ülkemizde 328-YTL. Aradaki fark yaklaşık olarak %28; yani biz her yıl İtalyanlar' dan %28 daha fazla Motorlu Taşıtlar Vergisi(MTV) ödüyoruz.

    İşin daha da kötüsü, motor hacmi arttıkça bu fark daha da kritik hale geliyor. Örneklere bakalım;

    - 1.6 bir araç için İtalya' da ödenecek vergi 227-EURO yani yıllık 385YTL. Bizim ülkemizde ise 1.6 bir araç için alınan yıllık vergi 524 YTL. Aradaki fark %36 yapıyor; yani 1.6 motorlu bir taşıta binen Türk tüketicisi, her yıl kendisiyle aynı araca binen bir İtalyan' ın ödediğinden yaklaşık %36 daha fazla MTV ödemek zorunda.

    - 2.0 bir araç için İtalya' da ödenecek vergi 260-EURO yani yıllık 442YTL. Bizim ülkemizde ise 2.0 bir araç için alınan yıllık vergi 1.446 YTL. Aradaki fark %328 yapıyor; yani 2.0 motorlu bir taşıta binen Türk tüketicisi, her yıl kendisiyle aynı araca binen bir İtalyan' ın ödediğinin yaklaşık 3,3 katı MTV ödemek zorunda.

    - 3.2 bir araç için İtalya' da ödenecek vergi 492-EURO yani yıllık 836YTL. Bizim ülkemizde ise 3.2 bir araç için alınan yıllık vergi 4.606 YTL. Aradaki fark %550 yapıyor; yani 3.2 motorlu bir taşıta binen Türk tüketicisi, her yıl kendisiyle aynı araca binen bir İtalyan' ın ödediğinin yaklaşık 5,5 katı MTV ödemek zorunda.

    Bu vergiler düşürülmeden bu ülkede bırakın yeni otomobil fabrikası kurulmasını, mevcutların bile durumu sıkıntılıdır. Ülkemizdeki otomotiv üretiminin yarısı yurt dışına ihraç edilmektedir çünkü bu yüksek vergiler halkın otomobil almasının önünde bir engeldir. İç talebin olmadığı bir ülkede ne kalitede üretirseniz üretin, araç satmanız çok zordur. Yabancı markalar dünyanın dört bir yanında satış ve servis ağlarına sahipler ve ürettikleri araçları Türkiye' de satamasalar da tüm dünyaya satabiliyorlar. Peki yeni kurulacak tanınmamış bir markanın yurt dışı pazarlarda satılma ihtimali yüksek midir? Tabi ki hayır!..

    Şimdi bir daha bakalım; yurt içinde hem ilk satınalma anındaki vergilerin hem de yıllık vergilerin yüksekliğinden dolayı iç talep kısıtlı olduğundan satış sınırlı. Yurt dışında ise hem satış ve servis ağı hem de imaj bulunmadığından satış imkanı yok denecek kadar az.

    Dolayısıyla bu şartlarda kurulacak bir otomobil firması zarar etmeye ve batmaya mahkumdur.

    Bakınız bir konuda yanlış anlaşılmayı asla istemiyorum; ben de en az sizler kadar isterim kendimize ait bir otomobil markamızın olmasını. Ama bu konuda duygusal hareket etmektense somut gerçeklere bakarak doğru olanı tercih etmeliyiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZMY3435 -- 1 Aralık 2007; 22:02:58 >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.